Китай ще "домъкне" астероид до Земята

Китай иска да достави на Земята астероид с тегло стотици тонове

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

интересен въпрос от икономическа гледна точка 6,4 м диаметър сфера прави около 137м3 обем. Да каже 1/4 от него ще се превърне в нещо използваемо - към 35м3. Ще е някъкъв непредвидим микс от всички метали на тоя свят почвайки от евтинийки като желязо, минавайки през алуминий и никел, и свършвайки с по-скъпи като злато и платина. Е ако е само желязо 35м3 = 275t при пазарни цени на индустриално желязо от 200-300$ на тон към 82 500$. Дам пълна смешка. Ако е 100% злато 35м = 675t злато или 675 000 000 гр. при цена 22-23$ на грам е 15 525 000 000$. Никак не е зле даже. Близо 10-15 пъти бюджета на НАСА от създаването и. Е като добавим всичко останало по средата че и някои по-скъпи нещица които има шанс да бъдат на астероида ще е нещо средно между желязото/златото. Дори крайната цена на добитото да е 1/4 от това на златото едно число от порядъка на 3-4 трилиона $ пак си е повече от бюджета на всички космически програми до момента. Чудно ми е защо вместо някви фантасмагорични поселения на Луната и Марс, които освен за научни цели е пределно ясно че за друго няма да станат, не се разглежда по-сериозно именно такава идея. Чисто икономически един подобен астероид оправдава всичко което сме изхарчили за космос до момента.

Както е казал Конгфуций: Голям стероид лапни, голяма сума не плащай.

карайте го към младост 3..... намерил съм свободно парко място.....

Е вече трябва да ви светне каква е целта на повечето космически проекти. И малко превод "Прихваща със специален уред" = мрежа, "каца на безлюдно място" = разбива се . НО иначе идеята е стара хващаш желязно никелов астероид и получаваш повече метал отколкото човечеството е изкопало до момента :)

Светът се движи напред. Само тъпата ватна космическа програма се превръща в батутна и загива.

Мдааа, техните кораби не могат вече 8-ма година да излетят в орбита или пък след като са построени се оказва, че резервоарите им са като сито. Много си в час с информацията. И сега ако ми кажеш, че ползват кораби проектирани преди 30 години, аз ще ти отговоря, че и ти ползваш колела на колата ти, измислени преди хиляди години, ама ги ползваш.

Няколко стотици тона как шще ги паркирате на Земята ве кавали? Спускаемата капсула на Съюз няма тон.

Е какво толкова, ще го паркират във Вашингтон, а после нали никой няма да има там, ще го надробят.

Възможно ли е астероидът да "зарази" Земята с някаква опасна форма на живот?

Споко, тя Земята има повече заразни твари, те ще утрепят всичко живо на този камик.

Възможно е. А е възможно и при падането, да заличи някоя опасна форма на живот.

към усвояването на "доставяните ни" от Космоса неизчерпаеми суровини и трайна защита на Земята от катастрофални сблъсъци с гигантски астероиди!

Този двигател как ще бъде защитен при "кацането"?

няма да са заплаха за живото и хората на Земята! Бъди 100% сигурен, че китайците не са никак глупави и няма да си правят никакви самоубийствени космически доставки на астероиди!

и на китайците хлопати звездите. Подобно на САЩ гръмнаха стар свой спътник от земята да покажат мескули. Днес 22% от околоземния боклук се дължат на този спътник. Като брой частици.

практически не може да е с ядрен реактор няма как физически при днешните технологии да бъде направено правят се с реактивни двигатели не защото ги кефи (да возят няколко десетки тона гориво), а защото не могат по друг начин за сега ядрения разпад се оползотворява за сега само по един начин (макар и да има 5 или 6 поколения АЕЦ-и), а другия начин е взрив. И от АЕЦ правят електричество, но се ползва ужасно много вода за охлаждане, дори водата е тежка (деутерий). В космоса електричество не им е нужно, там няколко платна със слънчеви батерии и не им трябва друго. А за предвижване се ползва химическа тяга (реактивни двигатели, които изхвърлят частици в едната посока а апарата се оттласква в другата). Йонно-магнитни двигатели за сега има само в подводниците, защото водата хем е достатъчно плътна, за да има достатъчно движещи се частици, хем е подвижна. В атмосферата това за сега е невъзможно, а в космоса - съвсем. Има едни такива китайски играчки-вентилатори, йонни, пусни си го да видиш колко духа и го сравни с обикновено вентилаторче със същата мощност. В смисъл в Космоса електричеството не се ползва за придвижване и за сега е невъзможно да се ползва за придвижване. Комуникационните спътници са на ниска орбита, където има все пак някаква атмосфера, затова не могат да ползват достатъчно големи слънчеви панели, затова понякога им се слагат ядрени двигателчета - защото ако разперят панели то макар и нищожен (като плътност) вятъра в горните слоеве на атмосферата е с жестоки скорости и ще ги отклонява (панелите ще са като платна). Затова им трябва някаква батерийка и вместо да ги натоварят с 2 тона акумулатори, които поради температурите ще са активни 2-3 години, те слагат ядрени генератори, които правят спътника използваем за 20-30 години а пак тежат толкова. Но, повтарям, това са комуникационните спътници. Те не са в Космоса и още повече не правят някакви изключителни движения/маневри. Този апарат няма как да е с ядрен генератор. Или поне няма как да е с опасно голям ядрен генератор.

на Геостационарна орбита от 35900 км от Земята, ве?