Китайската сонда "Тянвън-1" преодоля 400 млн. км, ще стигне Марс през февруари

Полетът по права линия от Земята е невъзможен заради гравитационното поле на Слънцето

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Se taia

Сега остава и да го примарсят успешно. Ще има втора държава, която да е пратила апарат на повърхността на Марс. Дано успеят... Ще видим.

През февруари 2014 г. изчезва учен от университета в Охайо на име Ронсинг Ли (китайски произход) работещ по оптиката на ровъра Perseverance и имащ ограничен достъп до данните на НАСА най вече за ровърите и кацанията на Марс. Жена му не знае нищо, а той е обявен за издирване. След седмица се получава писмо от Шанхай, с което той иска да прекрати трудовия си договор с НАСА, където е зписано, че заради достъп до конфиденциална информация и данни няма право да работи в конкурентна фирма или организация за 10 години. Предлага се сам на НАСА и при наемането му е излъгал, че няма контакти с китайски учени и власти. В писмото твърди, че се връщал в Китай, за да се грижи за болната си майка и оттогава никой не се е чувал с него. Жена му Джу Тиан е задържана след 2 седмици при опит да напусне САЩ с лаптопа му и флашки с данни по марсианската мисия на НАСА предвидена през 2020. Какво е предал на китайците не се знае, но Китай след това успешно кацна на Луната с ровъра Юйту, а през 2017 (или 2018 не си спомням точно) изненадващо обявява полет до Марс с директно кацане на ровър, без никога преди това да е пращал какъвто и да е апарат към Марс. През 2020 успяха да повторят в умалена версия полетите на Аполо със скачване на Лунна орбита. Така върнаха проби от Луната. Та нищо чудно и да успеят

Se taia

Дори и да са копирали информация, не значи, че ще успеят. Руснаците също са пробвали, но не им се получава все още.

Не само са копирали, а директно са си краднали технологии. Оптиките за марсоходите са като на шпионските сателити. А тоя е работил месец-два в НАСА получава достъп до данни и нформация и малко след това изчезва без официално да напусне държавата.

400 милиона китайски км.Сондата е подминала Марс,сега обръща и каца срещу вятъра./бай Гугъл справка: Земя-Марс-255 555 555км.по азимут.

Se taia

Принципно разстоянието между Земята и Марс е променлива величина (щото и двете се движат ;) ) Та това, което си го дал е средното разстояние. Нашите дават най-далечното разстояние (когато двете планети са в срещуположната част на орбитите си).

Движението е догонващо, защото Марс се движи. Та апарата се е движил с приближаваща траектория заедно с Марс по орбитата му около Слънцето.

Нали се движат планетите. Значи сондате се изтрелва много по - ранно ранно от земята, за да може да догони в най-близката точка Марс. Иначе нема и да я стигне. затова се получава и това разстояние. Не може да се изтреля "напреки". Все още де. ;-)

Ще ни информират за всеки изминат километър, видяло се е. Да има поле за изява на наш Стенли Кубрик от Холивуд на 4-и километър. За добро ще е, няма да остане и един да чете коментарите под "новини" като тая.

Аре чиба ве, миндил еврейски!! А за боклука Мъск като ни уведомяват на всеки час какво е ял и ср*л по ли е интересно? И за ежедневните басни на НАСА - които НИКОГА не се осъществяват??

Лекарствата и марш в леглото, не се наврещя ей.

Ти му говориш - то продължава, психопатът олигавен...

евреин е господаря ти Шаломов, както и приятелите му ШАмалов, Дерипаска, Милер и т.н.

Кой кацна пръв на луната? Русия. Луноход-а. Сега и китайците настигат. Браво.

Канчето с лекарствата -> леглото.

dp не е срамно да потърсиш помощ, предполагам е много болезнено да подкрепяш губещата страна, особенно като не си особенно интелигентен. Но не се тревожи медицината е напреднала, на този етап няма нужда да те затварят

Китайците настигнаха руснаците на Луната, даже ги задминаха, защото кацнаха и на обратната страна. На Марс ако китайците кацнат, ще задминат руснаците. Това ли искаше да кажеш?

За никакви руснаци не говоря. Казвам, че Китай отвя всички, а и за да е още по интересно тепърва започва. Ако ти се привиждат комунисти, или Путин лично ти е хакнал телефона и те изнудва с неприлични снимки, проблема си е твои.

ориз от там ще връщат ли ?

БРАВО!

Преди трийсетина години ,,ние Българите,, се подигравахме на китайците колко са изостанали и зле...кво стана, къде сме ние Българите :)))

ами ние си живеем още с 30те години назаде...

Българската сонда от 5 години си е там на орбита за разлика от италианската, която се счупи при кацането. Там сме. Ако Фобос реши да пусне и чайниците ще ги пусне, но досега пуска само апарати с българско участие.

Миндил русоробски?Преди 30 години когато немските инженери бяха още живи имаше съветска и руска космическа програма.Сега освен Китай Индия и Япония частна американска фирма е по напред технологично от ,,Роскосмос” Това е истина,а не фалшиво негативно внушение срещу нас Българите! Миндил русоробски си ти

Това е една малка крачка за Китай - но и един ГОЛЯМ шут в еврейския задник на НАСА...

Още от 60 год. руските учени превъсхождаха НАСА, но благодарение на ,,съветското малоумно управление,, на ,,мойте хора,, добрите бяха изритани...

НАСА от години имат апарати работещи на Марс. Дори и в момента на там лети друг техен. Русия нямат нито един апарат на марс и дори като партньори в такива мисии не участват. Никой не ги иска.

Участват в мисиите Екзомарс. Ползват ги като партньори от ЕКА. Имат договори и програми от 30 години.

130 и 8.3 не правят 400

Ората пишат че не фърчи по права линия

и пак не се връзват сметките на ОФчарите

Това са моментните разстояния по права линия до Земята и Марс, ама и Земята и Марс се движат спрямо Слънцето по орбити. Апарата се движи между Земята и Марс и едновременно с това се върти около Слънцето. Тези 400 млн. км. са по траекторията му спрямо Слънцето.