17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По БВП на глава от населението САЩ са на 8-мо място, Русия на 66-то, България на 77-мо. По общ БВП САЩ са на първо място, Русия на 12-то (след Канада и Юж.Корея и малко преди Австралия и Испания). И това е благодарение на нарастналите цени на петрола и газта. В тази класация сме на място 78, но ние сме страна с малко население.

По реално богатство обаче класацията е точно обратна. Русия - газ, нефт, никел, волфрам, диаманти. САЩ- изтощени нефтени запаси, шистов газ(щото друг няма), никел, волфрам, диаманти- йок. БВП- един измислен показател, на който основен компонент е вътрешното потребление, а не произведените стоки и услуги, както най- редовно ни подлъгват медиите. А вътрешното потребление в глобализираният ни свят е стимулирано най-вече от кредити т.е. пари назаем.

чета и не мога да вдяна... начи великата хамериканска идея е да вземеш нещо дето работи, да го окастриш на половина и да кажеш че си го измеислил ти. се едно да взема една кола, после с флекса да я направя кабрио и да искам да я патентовам за моя и да забраня на производителя да продава повече кабриолети... колко хора са дигнали едните и другите? ами истината е проста - след първите неуспехи да върнат екипажа на земята жив - руснаците просто намаляват бройките. радко са 3. от своя страна на совалките имаше поне по 5 човека - кво точно са правили - никой не знае... дали са въртяли педали или са духали на двигателите - няма значение. това си е било начин на мислене. и самолетите някога са били така - на една хамериканска летяща крепост колко са били екипажите? и колко са били на месерите които са ги свалали? по колко пилота са ставали жетва по времето на корейската и виетнамската война когато падне фърчоплан? колкото и да са обвинявали руснаците, че не им дреме колко са жертвите истината е в ресурсите които са имали едните и другите. когато имаш колкото си искаш ресурси - не ти дреме дали ще ти унищожат няколко бройки, стига да успяваш да наваксаш с тренирането на ония дето ще ги карат. рано или късно противника ти няма да издържи... това си е просто начин на мислене.

Трябва да си пълен КРЕТЕН да им оспориш космическата и военната индустрия че са най добрите още и водката.

Спор няма - добри са, ама за най-добри... може и да са били някога, което е спорно, но сега вече със сигурност не са най-добрите. Частни фирми, занимаващи се с това от едва 15 години ги задминаха, заедно със 70 годишния им опит и цялата държава и ресурсите и, стояща зад Роскосмос.

Даа, коментарите под публикации като тази са безспорно доказателство, че историята има свойството да се повтаря: "... - Ех, Тончо, ти, да ти кажа право, щеш да ми покъсаш червата от смях - истина ти казвам! Името на твоя френец беше Панапарт и ако той и да имаше три сърца, но московският цар, Кутузин и Саваров се не уплашили от него, а хванали го, заковали го в седемдесет и седем вериги и пратили го в пъкъла да прави плочи на дяволите. Видиш ли сега каква е работата! - рекъл дядо Либен и скачал от радост. - А ако да не са ингелизите, то кой ще да ни прави игли? - попитал хаджи Генчо. - А всеки вече знае, че иглата е умно и разумно нещо. - Ех, чудна работа! Аз мисля, че иглата е малка работа: и нашите цигани могат да направят игла - рекъл Янаки. - А знаете ли какво ще аз да ви кажа? Ингелизите пратили на московеца една игла и рекли му: "Я гледай ти какви работи правиме ние!" А московецът я вземал, направил си от нея чибуче и върнал я на ингилизите. "А ние с такива игли пушиме тютюн; пушете и вие и чудете се" - казал московецът..." Любен Каравелов, 1867 г. И да припомня, че през 1867 г. не сме имали ни държава, ни суверенитет, а сме били само една територия. А бе, досущ като сега. Демек, историята наистина се повтаря!

Дядка не се крий, хапчето мъцна ли го днеска или пак те нападат руски кошмари? Факт е че ако не бяха рашките сега щеше да си резняк и да се казваш Хасан Така че имай малко благодарност и си пий хапчетата редовно през новата година

Ти сега ще кажеп, че ако ги нямаше рашките украинците щяха да говорят немски. Ама питай ги сега, дали няма да ти кажат, че е по-добре да говориш немски, отколкото да те карат да говориш руски.

Дада е на хранилката и плюе като бясно куче :) Споко бе човек той Дончо ше ви оправи всичките нехранимайковци :)

Къде видя плюене бе нещастен боклук. Фактите за путлерастската сган са плюене, а лъжата е истина, така ли бе глист? Това че фактите не ти изнасят е типично за вас.

Уауу. Чак се възбудих. Тъй ми хортува моя Теню га се връща пиян от хоремага.

Неоспорим Факт е че американците ползват руските услуги да пращат космонавти на МКС, която също е руска. Дада може да се пени колкот иска и да смята двигателите както си иска, но накрая руснаците качват американеца в космоса. Защо ли? Американците пуцат здраво ракети, но не смеят да ги ползват за хора щото знаят че са боклук

" да пращат космонавти на МКС, която също е руска." Лъжа, МКС е 75% на САЩ и е основно построена от совалките. Американците купуват двигатели от собственият си завод в Русия единствено да не се разбягат инжинерите по Иран и Корея. А който си споня 1999, годината в която започват доставките, да си спомни и 1998 когато е подписан договара, колко я бяхме закъсалии ние тука, колко повече я бяхзакъсали в русия. Няма по неблагодарно племе от руското, подадоха им ръка и те я отхапаха.

Совалките никога нищо не са построили. Те просто са извършили таксиметровата услуга по доставянето на произведените в Русия в руски заводи от руски инженери и с руски технологии основни модули на станцията Мир II. Това че са платени от американците ги прави американски точно толкова, колкото фирмата Фолксваген е българска, защото аз съм си купил тяхна кола.

Бе, ти бодеш ли се, колкото и тъпо парче да си, т'ва не мислех, че има начин да си изсмучеш нещо подобно от мазните кебапченца... Рядко чета коментарите тука, щото имат 15 драскача, явно на хранилка, ама това изби рибата... Бахти дебила!

@Ама дръжки САЩ като правеха и плащаха за МКС на Русия и се беше разказала играта. Да пази Господ да не изпитаме такава беднотия като тяхната тогава. А колкото да аналогията ти, даже и да си прав, а не си, като си купиш модули за МКС са твои, както и колата си е твоя, САЩ са собственици на 75% от МКС защото са ги платили както и колата си е твоя, панимаеш?

Разбирач, я ме светни защо руснаците не използват точно тези двигатели за себе си? Колко ракети са изтреляли с РД 180 и 181, нещо да не би да са само за америкаците запазени?

Ти ме светни колко хора са качили американците със собствени ракети и кога беше последния път?

Разбирач, я провери в уикипедия да видим чилсата дали не са 3:1 за САЩ? И заще неме светеш кога за последно Роскосмос е изтрелял нещо по-далеч от МКС с човек или въобще кога е изтрелвал повече от 3 души наведнъж, защото САЩ ше го направят пак през в 2019, Роскосмос даже не го и планира!

И все пак "Разбирач, я ме светни защо руснаците не използват точно тези двигатели за себе си?" Не можеш нали, боли да си трол за загубена кауза? Отговорът е НУЛА бе Разбирач, НУЛАААА, NIL, NOTHING, NULL, НИЩО, като съдържимото в главата ти!

Защото РД-180 са за определен тип ракети, каквито в момента те нямат. Но, наскоро имаше статия, че планират да започнат да ги ползват за свои тежки и свръхтежки ракети.

ТАСС се опитват да се измъкнат от седмицата на провала на Русия. Истината е че теиз СТЕПЕНИ на ракети са доставени на НАСА, а не на САЩ. Тъй като в САЩ има още 2 компании които размазаха Роскомикс и им оставиха едва 8% от полетите в космоса. А ако не бяха НАТО и тези 8% нямаха да имат.

НАСА не ползва РД-ххх, фирми получаващи поръчки от НАСА. В случая УЛА за тяхната Атлас 5, и Орбитал Сайънс за тяхната Антарес. За тази година има САЩ имат 34 полета, от които в 7 полета (5 на Атлас-V и 2 на Антарес) в първите степени се ползват руски двигатели или около 20% от полетите са осъществени с руски двигатели. За изстрелвания са използвни общо около 260 двигателя за първи и втори степени, от които 9 са руски или 3,4% от ползваните от САЩ двигатели са руски през 2018 З

Само дето тези 9 двигателя са дали обща тяга от 37 меганютона, или колкото 41 бройки от Мерлините на СпейсЕкс. Tягата само на един РД-180 е 42 пъти по голяма от тази на втората степен на Атлас V. Хич не е зле като за 3.4%.

Ми не е верно, щото 4 двигателя са РД-181 и се ползват в първите степени, така че меганютоните са под 25, от всичките 280 меганютона на изстреляните американски ракети. т.е. не повече от 27 Мерлина продуцират същата тяга, т.е. само първата степен на Фалкон Хеви е продуцирал повече тяга от всичките ползвани руски двигатели през тази година. Съответно тягата на РД е 35 пъти по-голяма от втората степен на Атлас, а не 42 пъти, но пък работното време на РД-180 е 250 секунди, докато RL-10 на втората степен работи 850 секунди. Като се има предвид и разликата в теглото на самите двигатели тази разлика още се стопява.

От информацията става ясно, че вече почти 20 години Русия доставя ракетни двигатели на САЩ. Бройките също са ясни. Това, което е съществено са две неща. Първо, американците ще ползват тези двигатели за тежките си космически ракети, които сега се строят и на които предстои първи полет. И второ, за всичкото това време не е регистриран нито един отказ на двигател! Което ще рече, че говорим за 100% надеждност! Тия неща се ценят от специалистите и в тоя случай политиката отива на заден план! Не е важно кой е произвел изделието, а какво е то самото. Подобен подход трябваше да имаме и ние при избора на самолет, но за целта трябваше да имаме български управляващи, а не марионетки!

Американците НЯМА ДА ПОЛЗВАТ тези двигатели за тежките си космически ракети. То и сега е така - Двете най-тежки ракети в света са Делта 4 Хеви и Фалкън Хеви. В тях не се ползват руски двигатели, а американски. В 135 полета на Совалките са ползвани по 3 двигателя SSМЕ, т.е ползвани са 405 пъти. Там също не е имало проблеми с двигателите, въпреки че някои са ползвани многократно. A това са двигатели по-мощни от РД-181. Проблемът им е, че са за многократна употреба и съответно много по съвършени от руските, затова и доста по-скъпи. За еднократно използване обаче не си струва да се хабят, а и горивото им е по-скъпо, макар и доста по екологично от това на руските. Двигателите Ф1 на Сатурн 5 са със същото гориво като руските, но дори и само един е прекалено мощен за ракета от типа на Атлас 5. Трябвало е да правят нов двигател или да купят нещо евтино със сравнително малка преработка. През 97 година са избрали най-евтиния вариант за Атлас 5 с най малка преработка. По предложение и с помощта на американците четирикамерния РД-170 е разделен на две и се е получил РД-180, който в последствие е разделен от руснаците още на две на същия принцип и е получен РД-181.

Не съществува такова нещо като тежка ракета Фалкон Хеви. Има само едно провалено неуправляемо изстрелване с демонстрирана товароподемност една четвърт от тази на Протона. Делта 4 Хеви е наистина малко по-мощна от Атласа, но цената е по-солена даже от тази, която СпейсЕкс друса Пентагона за Фалкона, затова се ползва само в краен случай.

Двигателите Ф-1 имат реална мощност само 55% от обявената. Ракетата Сатурн която уж можела да качи 140 тона в орбита никога не е качвала повече от 77 тона. Затова и Ф-1 са по музеите, а на тяхно по американските ракети са руските двигатели.

Два тъпака пак се опитват да кажат нещо ама нищо не излиза от тъпотиите им. Не първи тъпако, Факон Хеви си е реална ракета и прати общо 8 тона към Марс, а не само колата както си мислиш, Протона повече от 4 не може. Атлас 5 на ГТО без американските бустери, качва 4750 килограма с американскит бустери 8900 кг, докато Делтата Хеви 14220. Това ли е малката разлика? И не, втори тъпако, Ф1 си работи на 100% благодарение, на което качва 140 тона на 170 километра височина и това е доказано със Скайлаб, който е 77 тона на 440 километра височина, както и от Третата степен на Лунните мисии, която е 123 тона.

Дали някой освен умствено изостаналите руски слуги начело със Стенли Кубрик от Холивуд на 4-и километър се интересува дори малко от тия числа.

Двигателите РД-180 са ракетни реактивни двигатели със затворен цикъл на работа. Затвореният цикъл, който американците така и не можаха да постигнат носи много повече мощност при същите показатели. Патентът и заводът в момента се държат от руснаците. Въпросните РД-180 са произведени преди повече от 30 години и са лежали в склад дълго време, преди американците да бъдат поканени от руснаците да ги огледат. Има документален филм за това. От над десет години цялата американска космическа програма се движи от руски двигатели. ПП. Совалките бяха спрени не защото са скъпи, а защото са опасни.

Според теб излиза, че американците ще поставят на новите си космически ракети вехтории. Защото те са предвидени тъкмо за тежките космически ракети, които сега строят американците! Как си с логическото мислене? Май нещо файтонът скърца, а?

Американците също навремето са се опитвали да го направят - изгорени газове да се ползват повторно, което примерно носело допълнително 15% тяга. Само че при всеки техен опит е следвало моментален взрив. Решили са, че технологията е невъзможна и са се отказали. Затова е и тъй нареченото твърдение, за невъзможните двигатели правени още в СССР.

Трима тъпофили, плямпат глупости. РД-180 е направен през 97-98 по предложение и с помощта на американците, като четирикамерен РД-170 е разделен на две и е направен въпросният РД-180. Патента е американски, заради което руснаците се отказаха да го ползват в Рус-М. Затова на същия принцип го разделиха още на две и получиха еднокамерния РД-181, който вече си е чисто руски патент. Така че РД-180 е на 20 години и никога не е бил на склад. Просто тъпака си мисли нещо чул недочул. Двигателите на склад които са 30 и повече години са украинските НК-33. Първият успешен полет с тези двигатели е на американците. Руснаците ги копират и те изстрелват няколко Съюза с тях. Американците имат двигатели със затворен цикъл използван поне 405 пъти за полети в космоса. Това са двигателите на Совалката SSМЕ или RS-25. Така че тъпофилите може да се гръмнете. От 34 старта едва 7 са с руски двигатели, но това за тъпака било цялата американска програма. За втория тъпак тези двигатели щели били да се ползват от новите американски тежки ракети, което разбира се не е вярно. Напротив ще ги спрат и при срените Атлас 5. За третия тъпак американците се били мъчили и все гърмели, ама докато се мъчели изстреляли между другото 135 совалки с двигатели каквито не можели да правят. Щото и той като тъпак е чел някакви руски легенди и митове, без да провери естествено, дали е така.

Няма такова нещо "украински" двигатели НК-33. Тези двигатели са проектирани от бюро "Кузнецов" и произведени в ОАО «Моторостроитель», и двете в РУСКИЯ град Самара.

Пишеш по начин, по който не мога аз, а и други да приемат твърденията ти за верни. Ако има истина, то пиши с някакво уважение. Пък и дори да не си заслужава според теб. Пфу ...

Не са твърдения, а факти. Това дали ги приемаш или не си е твой проблем. Само за НК-33 съм сбъркал и то защото като гръмна Антареса с него, путлерастите обявиха украинците за виновни. Но можеш да провериш в общодостъпната информация за РД-180, за SSME, броя стартове за годината и колко от тях са с руски двигатели. кой пръв излита успешно с НК-33.

Имат 100 % от пазара на качени астронавти козяци а препарата за вана е водка но закона позволяваше да спестят акциз като го кръстят така

американците пиеха Нед анд Шоулдърс... с аромат на коняк;)

BajMihal

кви 100% бе пич? Направи си труда да видиш колко хора домомента са качени от американците и колко от руснаците и тогава плямпай едно към гьотере. И можеш да спиш спокойно от догодина и таксиджийския бизнес на рашките ще секне.

До vv, пич провери колко астронавти имат качени САЩ и колко космонавти имат рАсия. Тотал бройки. Па като си почнал да проверяваш, провери колко полета имат американците и колко полета имат алкашите. Ама провери в Уикипедиа примерно щото в пасоля ви дават грешни опорки

Значи руснаците са доставили повече двигатели от колкото американците са използвали... или американците правят опити за "обратен инженеринг" или се запасяват за в случай че реснаците ги отрежат с доставките. Апропо дори Пентагонът си купи още двигатели за да има до 2020 година...;)

Двигателите са многоразови. Това първо. второ в една ракета се използват, няколко, поне 2. Трето, всеки си има резерв.

Да не си политик случайно-)

Руските двигатели не са многоразови. Те не могат да връщат първи степени и затова двигателите им са за еднократна употреба. Също като тези за самолетите им които след 300 часа се скапват. В Атлас 5 се използва ЕДИН РД-180, в Антарес ДВА РД-181. Общо 9 двигателя през тази година от над 260 двигателя ползвани от американците, някои и многократно.

За тази година от над 260 двигателя, с които са осъществени полети цели 9 са руски или ТРИ ПРОЦЕНТА. Пентагонът не си е купил НИТО ЕДИН ДВИГАТЕЛ. Естествено, че частните фирми имат запаси за извънредни поръчки и затова са купени повече двигатели от използваните, още повече, че програмите за изстрелване са поне за две години напред.

или просто ви мързи да сте в крак с информацията която дори американците редовно публикуват-)

Какво значение има колко е доставила? СИгурно толкова колкото са искали да си купят. Важното е, до кога ще им доставя. Щото ако САЩ спрат да купуват то пияниците трябва да затварят сергията... А нещата отиват на там.

като гедам вие клечите пред сергията с кебапчетата и се молите да си нагреете коричката хлебец да замирише на кебапче

За пияниците не знам, но грамотните пишат "докога", а "до кога" пишат неграмотните!

Направо в десятката: Доставили са им толково колкота са поръчали. Повече нито могат да направят нито знаят как да използват.

Моля автора ня статията да развие малко повече въпроса и да даде информация: Кой държи патентите на двигателите? Кой притежава собствеността на завода за двигатели? Колко от компонентите на двигателите са вносни? В противен случай ще изглежда че многоуважаемия г-н Гогов е написал поръчкова статия в стил хибридна война с цел да заработи малко рубли

Да развие теорията поради която краварите си купуват руските двигатели,или май ние всичките я знаем,защо след смърта на фон Браун си пролича кадърноста на краварите,така че разни патенти и собсвеност не отменят факта че КРАВАРИТЕ ПРОСТО СА НЕКАДЪРНИ ТОЧНО В ТАЯ ОБЛАСТ

Че какво им беше на совалките? Закараха хора до луната и ги върнаха. Аналогично постижение на пияниците можеш ли да посочиш? Хората ги спряха просто защото им излизаше много скъпо. Та какъв е проблема да си купуваш без пари нещо, вместо да влагаш маса пари в производството му (особено ако технологията е морално остаряла). А какво се прави в момента - степени за многократна употреба. Та стискай палци още дълго да си купуват двигатели от любимите ти пияници ще обявят веднага фалит.

я пак опитай със совалките дето са закарали някой до луната,хайде намалете гледането на холивудска продукция и излезте на чист въздух сред природата

Абе путлерасти., Що не казвате - НАСА поръча??? Що се правите на идиоти и пишете САЩ? Щото Мъск направи Роскомикс да изглежда като пеленаче.

Вярно, бе! Мъск даже щял да прави космически кораби от стомана. Явно се кани наистина да лети, омръзнали са му холивудските декори. Да му пожелаем успех!!!

които да заместят руските. Май месец мина а Мъск обеща да си свърши работата догодина... евентуално;)

Колко копейки ти плащат да повтаряш тази лъжа? Пентагона двигатели НЕ ПОРЪЧВА. Поръчва полети, с които да се изстрелят съответни спътници. Така че Мъск няма какво да доставя на Пентагона. А колкото до новите двигатели те вече са готови и са с безпрецедентнтното отношение тяга/собствено тегло над 300. Нещо за което руснаците ще бленуват следващите 300 години.

Или да питам брат и Лъжльо;)

Нали са голямата работа краварите-негодни са пък и ембарго слагат простотия

Русия е велика ,Русия може всичко. Русия изстрелва ракети, а краварите снимат филми в Холивуд.

ама руснак да не си.. хахаха

А що пияниците не снимат и те? Щото дори киното им не стува... Но пък кацането на Луната ясно ти пърка дълбоко в дупенцето, и тия на Марс и т.н. Та мантрите за холивуд на умствено неразвитите индивиди не премахват постиженията.

Не разбрах, какво иска да каже автора на статията.

Че САЩ не само че не са некадърни да си произведат необходимите им ракетни двигатели, ами и не ебават санкциите, които сами налагат.

Корекция: "Че САЩ не само че са некадърни..."

е как така таз година кадърните руснаци имат едва 8% дял от пазара на изтрелванията а калпавите американци само 64%

Дам, а ти можеш ли да посочиш нещо свързано с технологиите което да не е с адрес САЩ? Май не а... Та прогресът явно се движи от некадърниците там. По тая тема има едни готин лаф: "Как па всеки който знае как да се оправи тая страна кара такси.". Та и ти така, как па висчките кадърни типове поркат препарат за вана от сутрин до вечер, щото нямат пари за истински алкохол.

Ами от факта, че хамериканците не могат да си произведат ракетните двигатели и ги купуват от Русия въпреки санкциите следва логичният извод, че адресът на тези технологии не е в САЩ!

Само не разбрах защо гледаш статистиките, които ти изнасят, а игнорираш другите? Всъщност, руснаците държат 100% от пазара на изстрелванията за превоз на космонавти. При доставката на товари имат само 8%, защото това е част от икономическата война на ФАЩ срещу Русия, не защото не могат. А, да, и не е защото американските компании изстрелват по-евтино, напротив. Един полет на SpaceX, всъщност, струва около 140 милиона, не 40, както твърдят. За тия пари руснаците качват 3ма космонавти и после връщат други 3ма.