17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Атлас V се състои от първа степен, работеща на керосин и течен кислород, които биват изгаряни от руски двигател RD-180(...)". Тоест Бойнг правят капсулата. Ще се ползва изпитана съветска технология за излитане. Че те ако една капсула не могат а направят? Дори и чичко Безос може да направи капсула, а Бойнг-не се съмняваме,че капсула могат да направят. Въпросът е не капсула, а двигател да направят. Безопасен, да се докаже в 100-200 полета. То капсула и в завод ТПК "Макарпенко", село Макоцево могат да направят! Ама двигател да наоправят-е друга работа.

говориш някакви алабализми наизсут подобна капсула за момента е направил само Спейс Х, ако броиш совалките които на практика са същото в по-големи мащаби и НАСА. никой друг няма такава нито Безос, нито руснаците. Да кажеш че Безос може е просто измислица. Какво точно може капсулата му тепърва ще се разбере. За момента единственото което със сигурност може да се каже е че може да качи 4 човека на 100тина км за 5 мин и да се върне на земята. "Безопасен да се докаже в 100-200 полета." Няма такъв двигател. Рекордьора на СпейсХ за момента е летял точно 10 пъти. Най-вероятно този двигател ще лети и още, но дори 100 полета е много далеч от прогнозите за него. Не знам кое е това ТПК "Макарпенко" с.Макоцево за което говориш, но явно има бюджет съпоставим с този на държавата ни и в него работят хиляди инженери и високо квалифициран персонал ... или просто нещо си се объркал.

Ама как така не знаеш какво е ТПК "Макарпенко" с.Макоцево? Ааа, голям пропуск!!! Там правят двустепенните и тристепенните чушкопеци, както и най-новия модел тристепенен чушкопек с двустепенен патладжанопек...

_stankow

Не става въпрос за 100 изстрелвания с един екземпляр на двигател, а за 100 изстрелвания с двигател от един тип. Ако двигателят е за многократно използване това само намалява надеждността му. Всяко следващо изстрелване на работил двигател е риск. Изобщо не може да се препоръча за пилотируеми полети. За товарни полети, които не носят скъп полезен товар - може. Намалява се цената на полета.

Господин инженер, да разбираме ли, че ти колите ги караш само по веднъж с родата и от там нататък, караш само картофи с тях, понеже вече не са надеждни?

Предлагам и България да си построи комически кораб, може да се казва корабът Хан Аспарух, и да превозва 160 пътуващи за полет до Юпитер. Предлагам завноидът за космически кораби да е в Русе, а стартовата площадка-в Малко Търново(желателно е да е по на юг-затова). Предлагам обаче технологията да не е с течно гориво и химическа реакция-защото силно замърсява , а да е с безвредна технология-антигравитация.

Ребята. Давайте дружно стиснем палци да не полети това. Че и последните приходи на Роскосмос ще заминат и ще падне яко пеене и танцуване около шапката.

И да полети да не полети аут са от играта все пак за това е частната конкуренция само наи добрия е на печалба. Те си имат друга ниша явно в тази не успяха

_stankow

Това не можах да го разбера - да не полети корабът на Боинг, за да не може руснаците да спечелят от стартовете !?!? Аз пък искам и корабът на Боинг да лети, и двигателите на руснаците да работят надеждно, и МКС да се ползва от всички нации !

Абе, китайци? Пишете ли, че в китайския ви компътър има - американски процесор с американска операционна система? М? Не? Ама викате, че компютрето ви било китайско! А пишете ли, че джипиесът в Ладата ви Нива е пак с американски чип, не? А?

Ракета без двигатели е като компютър без процесор... Един вид сам се застреля...

скоро пак ще пуснат автобусите в космоса. Отмина времето напретъпканите таксита.

Руснаците не могат да ги ползват.

Произвеждат се там за износ с чуждо финансиране, технологията е руска, адвокатите са се погрижили да не могат, имат си разработки на същата база дето си ги ползват без грижи..

Тц, още нямат, за тези двигатели без американските патенти. На практика тенекията е руска, автоматиката и управлението - 80% на американски фирми.

Ами, да си купят Украински .. каБум!