17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПРез социализма, ако имаше стоки, техника която ства за нещо ли поне минимално приближава западната беше произведена в Литва, Латвия, Естония, Беларус. В Украйна се правеха ракетни двигатели, самолети ЕИМ. Нищо то Русия.

То и на нашите Ф-16 може 90% от частите да са произведени в чужбина. За крилете се говореше преди за Индия. Някакви части може в Турция. Магнитите от Китай, където стана проблем.

Не били компютри ами компоти и не са ги изнесли ами ги върнали .... Дира тази статия трабва да я публикувате в секцията със вицовете ... 15% от частите били местни, металното шаси и плстмасовата конструкция. Въпреки ,че за второто доста се съмнявам.... Абе те един чук не могат да произвеедат с компютри се захванли ...

МИКРОКОЛХОЗ БАТЯ-М1А

Закъсняхте Бате Лука, докато другите мислеха и работеха ти чистеше опозицията и уреждаше свои хора навсякъде.

Редакторе, как да разбираме изрезчението - От 2021 година продукцията на завода се изнася и в Монголия????

Тия болшевики така и не разбраха за 100 години, че без свободна воля, без отворени граници, без предприемачество и без частна собственост са обречени на пълен провал.

Уточнение: Не бил лаптоп, а месомелачка, не била произведена, а сделана, частите действително били внесени от чужбина - от Руската федерация и Северна Корея. За съжаление на работела защото в Северна Корея не знаели какво е месо и че ставало за ядене.

Близо 90% от частите му са произведени в чужбина. Ахахахах тоя ме развесели определено.

А някой да е чул за руски лаптоп?

Де да можеше от "топ и лап" да стане "лаптоп" . Ама както е казал народът "тая работа не е като оная".

Гравитон Н15И-К2 продаван от 3Logic за $955

Това в рабъли колко прави?

Последняя цена: 76142 руб. Нет в наличии более 60 дней. Вероятно Гравитон Н15И-К2 снят с производства. Пожалуйста, перезвоните, мы постараемся подобрать аналог! Ха сега познай защо е спрян от производство... сигурно щото частите са руски, а? Пробвай пак. Само не разбрах какво му е роското - русификацията на Линукса ли?

Голяма хвалба за нищо Малка България от 2014 вече 8 години прави Правец Террабук в 3 разновидности. И кво? Да сме направили някаква кампания в стил Ким Че Ун като този смешко? Малеееее... Голяма нация. Прави нотбук. Техниеская магущая.

А от 2020 и таблете. Ма русороба хвали господаря си и презира родината си.

Ха интересно, искам да си купя българския таблет, за каква марка да питам в магазина? Кой производител? Същото и с българския лаптоп

Se taia

Ами има от повече от година лаптоп Правец ама русороба дори не си е направил труда да прочете :) Даже тук точно в тази секция писаха за това приятелю. Сглобяването на хардуер е нискоквалифицирана работа вече, не е като да измислиш компонентите, които се слагат в този хардуер.

Бранд и производител на българските лаптоп и таблет отново и не ми излизай с общи лафове от рода на има много или сам си го намери? Че сглобяването на хардуер било ниско квалифицирана работа може да изтърси само някой дето се върти в далечна орбита около хардуера. Пак казвам едно е да вземеш стереотипна платка примерно на Ардуйно или както там се пише и да налепиш периферия и да програмираш на Линукс със зададено апи , друго е да събереш мултипроцесорна система с идеята за максимум производителност в ценовия сегмент, в който си се прицелил.

Правец SchoolBook - 359 лева

Se taia

Айде дай ми пример на ПОНЕ ЕДИН лаптоп който е "мултипроцесорна система". Ако си мислиш, че изглеждаш умен, като ползваш заучени фрази, за които си нямаш и понятие какво означават, не позна - изглеждаш ТЪП като гьон!. И да, сглобяването на платки е НИСКОКВАЛИФИЦИРАН труд, който съвсем скоро ще бъде заменен с роботи.

Всички дънни платки са мултипроцесорни системи, първо процесорните ядра са няколко, второ контролерът на паметта, видеоконтролера, контролера на южния мост, от който се командва цялата периферия по шини, управлявани от отделни контролери - всичко това са процесори, които споделят памет и общуват помежду си. Сглобяването на платките е последния етап от хардуерното проектиране - първо е идеята, второ опитен образец, трето доработване на идеята, пак опитен образец, пробна серия и чак тогава идва сглобяването на платките. С елементи, които някой трябва да посочи, на платка, която някой трябва да опроводи и да посочи точните места на елементите и така нататък. Апропо самото запояване на елементите и сега се върши автоматично и от роботи в големите заводи

има мултиПРОЦЕСОРНИ системи и мултиЯДРЕНИ системи. Дрънкаш глупости щото се изложи и сега мажеш и се излагаш като кифладжия пред товарен влак.

Само да отбележа, че в процесорната схемотехника термин ядро няма. Толкоз по въпроса за излагациите и по въпроса на кой знанията му са от маркетингови книжки за строго специализирана техника, предназначена за персонална употреба.

Se taia

Пак ще повторя - ползването на термини, които все повече се забатачваш, не те прави да изглеждаш по-умен. Литографските процеси в правенето на платки са автоматизирани отдавна. Аз говорех точно за твоето "проектиране на платки", което също скоро ще се роботизира, защото няма кой знае какви умения, които да се изискват за да се постигне. Ти си сери де, ще гледаме да не ти се смеем много. Един жокер - всички контролери на дънната платка се управляват от един или няколко CPU (прочети сега какво значи процесор в уикипедия, че явно не си чел изобщо.

Иди го кажи на производителите на процесори че нямало термина ядро. Големи терминоложки сте бе. В езика на неадерталците нямало думата коприна. Смешко

на даскал Процесор е това, което има аритметико логическо устройство, адресно поле за данни, адресно поле за програмен код, които могат да съвпадат, могат и да не съвпадат, програмен брояч и дешифратор на микроинструкции. Всичко останало е периферия. Това е коректният термин. Ядро идва от специализацията на процесора в изпълнението на потребителските задачи понеже съдържа компоненти за ускоряване на изпълнението на код - възможности за работа с плаваща запетая, кешове, възможности за изпълнение на една инструкция с различни данни (SSE), предсказване на преходи и така нататък. Стриктно погледнато, водят се периферия, от чисто хардуерна гледна точка няма разлика между процесорите - всичките искат адресно поле за инструкции, данни и сигнализация. Като казваме процесор това не значи задължително компонента, натоварен с изпълнението на потребителските задачи и на който върви операционната система, макар че е прието да се казва централен процесор. Но пък и компютърните системи, базирани на него не са единствените, потърсете сървърни архитектури, ферми за индустриални изчисления, базирани на многопроцесорни системи, обикновени микроконтролери. Аре със здраве и моля за извинение за флейма, може би трябваше да обяснявам с повече търпение.

виж момче. и да ми цитираш библията - все тая. Има си ПРОЦЕСОР - като физическа единица има си и ЯДРО НА ПРОЦЕСОР - като изчислителна единица. В графичните карти е ТРЪБА. няма никакво значение. Да лъжеш и мажеш за да замазваш първите си постове - показва само колко ти е нивото на чест и достойнство. Точка.

Se taia

аре сега кажи колко процесора има в един контролер за паметта (да речем). Както виждаш, сам се излагаш с това мултипроцесорно дъно за лаптоо. И ваичко само и само да припечелиш някоя друга копейка

за Беларус - имат инженери, способни да направят сборката. Добър първи опит. За сравнение тук от Велико Търново и София (в Климент Ворошилов завода ако не се лъжа) го докарахме до под кривата круша, то всъщност и крива круша няма, отдавна е отишла за дърва за огрев

Искаш да кажеш, че първобитни държави като Беларус или русия са по-технологично напреднали от България или просто бързаше да се изкажеш и стана неподготвен. Садис, два!

В първобитна Русия има куп енергетични технологии, използвани и днес в България, АЕЦ Козлодуй, повечето тецове са с руски турбини, Лукойл, първобитна Русия има аерокосмическа промишленост, произвежда Камази, които неизменно вземат първото място на ралито Париж Дакар, имат процесори Байкал и Елбрус, първобитна Русия е на първо място по производство на картофи докато тук се внасят френски и полски. Казах, че имат инженери, способни да направят сборката - части днес се продават свободно из магазините за електроника и всеки е свободен да направи същото при добро желание. Колко българи изобщо са се напънали нещо да направят? А да, един таблет при напълно тривиална схема, има комплекти с дъно и процесор, които само трябва да се програмират на базата на някой Линукс

Пич, много си заблуден. Беларус е технически много по-напреднала от БГ. Иди само им виж влаковете и ги сравни с нашите. Там има друга форма на управление, и не проблемът не е само в Лукашенко. Цялата държавна администрация, полиция, служби и армия са му верни, а той се грижи добре за лоялните. Това е нов вид аристокрация, само че без да е наследствена.

България всъщност е много, ама много изостанала технологически от Русия и Беларус. Особено в материали, чипове и подобни.

Dell-a ми (XPS17) за 7000лв е 100% с части от далечния изток. Macbook Pro - също. (Не казвам китайски щото дисплеите са обикновенно корейски)

Да и президентът на коя държава го е представил, като нещо ново и уникално?

Гледай патентите на кой са, а не къде са произведени. Това е все едно утре в България да отворят завод на БМВ и да пише "произведено в Българии", но всички знаем, че БМВ е германско, нали?

Se taia

Ся трябва и да му обясниш какво е патент, че на русороба му убягват тези неща обикновено.

Изнасят телевизори за Монголия?!??!

явно там патентните закони не са особено строги

Троловете тук ги е много яд че една беларус дето са под яки санкции ще произвеждат лаптопи, а ние като част от великия европейски съюз дори не си мечтаем за такива заводи.

Se taia

Какви заводи бе байно? Ще сравняваш заводи на Филипс(примерно) с някой от тези имитации? Смешник!

Видяхме колко си в час. Филипс отавана е само табелка .

Se taia

Смешник! Виж сам колко е голяма тази табелка. А това е един от МНОГОТО примери. https://www.philips.com/a-w/about/news/archive/blogs/innovation-matters/behind-the-factory-doors.html

Про https://youtu.be/DFCxiXyIcNo импортозамещения Лукашеско, бля?

"...близо 90% от частите му са произведени в чужбина" - но иначе си е чисто беларуски ;-)

Ако погледнеш оригинала,щехвидиш,че стремежа е до 2 години да е с 30 % беларуски части. И Беларус е ДОСТА по напреднала от България и много европейски страни в технологиите. Но поради малоумиуто ти и промития от евтина американска пропаганда мозък,няма как да гихзнаеш тези неща....

Se taia

Хахаха, голем виц каза баце. колко хай тек производство има в Беларус, и колко в БГ? Не знаеш, че има хай тек производство в БГ? Ми твой е проблема пич. Тук има филиали на VMWare, Oracle (ако изобщо знаеш какво е това). Та троли си с опорките, че в БГ нище не се правело... Няма да ти се смеем много

Това наистина бе "жестоко" ! Остана Белорусия да възстанови и СИВ ! Пълни идиоти !

Трофеите на Кремъл в България тролят в ДИР.РУ от Трафопоста на БСП на "Позитано" на СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ УНИКАТИ крадени от САЩ "Правец 82". Комунистите в няколко неща бяха велики: В КРАДЕНЕТО на "Правец 82" на INTEL, "Sofia 81" в КОРЕКОМ, КАПТАГОНА и ....разбира се диверсия на 20-ти век ....краденето от Запада на ВЕРОТО. Не, не ЧУШКОПЕКА е социЪлистическо творчество.

то преди няколко дни показаха и новия мотор Минск ама само етикета е белоруски :) така и със лаптопа

В допълни кадри от презентацията, се вижда как някои студенти клатят глава, друг показва бележка пред камерата с надпис "спасете ме от тук"

един куп диванни експерти и разни други от сорта седнали да се хилят и да пишат тъпотии под тая статия, след като вече опрорката е явна... "вижте ги па тия, правили били лаптоп ама той с вносни части уеееее..." С вносни или не - все пак правят нещо. Дас се запитаме - ние какво правим? Столове за ИКЕА , да... Made in Bulgaria ... виждал съм такива... несъмнен лидер сме сиурно в таз насока, може би и в шиенето на разни дрехи на "ишлеме"... не съм сигурен дали даже имаме обувки българско производство... но тия факти явно убягват от вниманието на тия "експерти" за които споменах... дайте тука да плюем по Беларус защото е политически коректно така, за радост на господарите от Брюксел

Батька е голяма работа: https://youtu.be/DFCxiXyIcNo Бисери ще влязат в Световното наследство.

Ако ние българите бяхме оставили нашите заводи за телевизори от времето на социализма да работят до ден днешен , и ние щяхме да имаме производство на такава нова техника!! Българи , на кой сега ви е яд? На мен ли? Кой ви кара да си унищожавате предприятията за техника и като цяло всички предприятия , сега Беларус ще ни задмине , бай Ганьо стой си вкъщи и да не ти пука , без да разбереш ти унищожиха България!! Сега беларусците ще ни задминат!

Фабрики имахме до Девети 1944г. Те произвеждаха БЪЛГАРСКИ САМОЛЕТИ и АВТОБУСИ. А твоите "телевизори" бяха 100% подделка на германските телевизори. Дори продаваният в КИПЕКОМ "София 81" за $550.00 беше с оригинални американски, японски и шенгенски дискретни елементи. Единственно НАДЯЛВАНЕТО беше СОЦИЪЛИСТИЧЕСКО. Същото беше и с компютърите. Те се дялаха само с американски дискретни елементи. Разбираемо, защото нямаше съветски INTEL процесори и памети.

продавани в КОРЕКОМ

_stankow

>Фабрики имахме до Девети 1944г. Не, не бяха фабрики. Ръчно, примитивно, единично производство. Една работилничка в Ботевград и една в Карлово. Това беше всичко. Заводи имахме след това - Русе - печатни платки, Силистра - касови апарати, В.Търново - радиоприемници и телевизиро, София - компютри, Ст. Загора - ВЗУ, Благоевград - телефонна техника, Кюстендил - дискретни елементи, Айтос - дискрени елементи, Белоградчик - телефони, Г. Делчев - радиостанции, Варна - радари, София - специална електроника, Самоков - военна електроника, Правец - персонални компютри. >Те произвеждаха БЪЛГАРСКИ САМОЛЕТИ и АВТОБУСИ. Колкото и радиоапарати - "Тулан", в Бургас. И пак само с немски части. А Респром произвеждаще български радиоприемници само с български части. >Дори продаваният в КИПЕКОМ "София 81" за $550.00 беше с оригинални американски, японски и шенгенски дискретни Нямаше тогава Шенген. Кинескопът беше японски, защото тогава те бяха най-добрите. >Същото беше и с компютърите. Те се дялаха само с американски дискретни елементи. Нищо подобно. Имахме в лабораторията американски компютри. В платките им ИС от - Индонезия, Малайзия, Сингапур. А България произвеждаше и процесори. 4 разрядни, за калкулатори и 8 разрядния СМ601. >Разбираемо, защото нямаше съветски INTEL процесори и памети. Ако имате предвид съвместими процесори - имаше руски аналози на 8080, 8051, 80286.

Дар и Лазаров, които така и не надскочиха ниво изделие на ентусиаст - чешки двигател, немски криле, използвани в най добрия случай за учебни самолети. Имал бил ... автобуси чак Бай Тошо взе да произвежда и го докара донякъде с Чавдарите, иначе преди него си е била обикновена работилница за талиги на животински впряг, на които са се опитали да измайсторят да сложат мотор, след куп такива изобретения във Великобритания , САЩ и Германия

Осъзнаваш ли, че първо Беларус внася LCD панелите (и процесорите и интегралните схеми). Второ осъзнаваш ли, че LCD вече не се ползва и е остаряла технология. 65 инча LCD се продава за 999 лв от LG и пак е по-евтин (и надежден) от ребрандирания беларуски.

Apple не купува ли панели от Samsung?

Повечето ни заводи бълваха военна продукция за сесесерето, а телевизорите бяха за парлама и на никой не му пукаше за развойна дейност. След като спря военното производство не остана нищо, което да се конкурира дори и с другите соц държави. В завода останаха само едни поялници и куп лелички пред пенсия. Казва ти го някой който е бил жив свидетел. Отделно ръководството на заводите си бяха баш номенклатури, които нищо не разбираха от бизнес и заводите западнаха. Това е.

Трябва да сглобяват много неща вече- желязната завеса ще става все по- висока. Трябва да почнат да правят и "Масквич и точка".

И САЩ ще бъдат тотално изолирани от света!

Тоя свят, дето иска да се изолира от САЩ, няма смисъл от съществуването му.

В коя година живееш бе? Не сме 1980 деди.. Вече всичко ни идва от изток. От запад само дженър тъпотии и деградация се сипе.

при 30% техни са само пластмасовата кутия и захранващия кабел с щепсел а :)))

Когато ние направим подобно нещо можем да се опитваме да тролим. Засега с кръгла НУЛА.

Правихме в Ботевград лаптопи, но явно и те ще са като нас. За да има полза трябва огромно производство. И моля не започвайте с какъв огромен пазар са Белорус и Русия. По статистиките се вижда.

И щепсела не е техен. Само оформената кутия, направена с пластмаса от Русия или Китай.

Дано успее да си пусне Порнхъб, Xвидеос и Хамстера!!!

100% от електрониката на руските самолети, ракети и логистика е американска или китайска по американски лиценз. Русняците нямат високи технологии, те са силни в железарията и примитивните технологии, както и в краденето на съвременни технологии. Техните агенти, еврейте Розенберг, екзекутирани за предателство в Америка им предадоха технологията на ядреното оръжие.

Най-накрая в Беларус откриха лаптопа!

Да!! Радваш ли , се? Точно така! В Беларус , понеже са умни хора откриха лаптопа , а в България в Бургас българите един блок не могат да санират!!!

И ние “произвеждахме” такива компютри в Правец, с 99% вносни части, само кутията беше българска. Произвеждахме и електронни часовници, сглобени у нас със 100% чужди части. Сглобявахме и Рено и Москвич, но българския “гении” не можеше да измисли и направи нищо родно.

Това далеч не е така. В българия имаше производство на чипове. Крадени разработки, но все пак произведени в България.

_stankow

Защо да са "крадени" ? Кражба означава неправилно използвана чужда интелектуална собственост. Къде в България е имало патентно споразумение с Америка за техните интегрални схеми ? Защитили ли са патент, че да го нарушим ? Платили ли са патентна такса, та да сме ги ощетили ? Къде е нарушението, по кой закон ? Американците не патентоваха в България. Защитаваха се по системата "know-how". Е, ние също знаехме. Та пак да попитам - какво сме нарушили ? Кой договор за защита на интелектуалната собственост на американците ?

Ще поръчаме За всеки дупотат По един

е по- зле и от солташака на Путин Орбан!

90 процента от "другите" не да ЕС продукт......

И ние асамблираме по поръчка ! Лепвам фирмен етикет и нашата фирма е производител .

Тези от публиката гледат всякаш са под хипноза :)

Стив Джобс от Алиекспрес ... Тая година полупроводници, догодина цели. Тва и руснаците нема да го купят.

Ако не беше лошият Запад В Русия още щяха да спят с магарета В затънтените деревни... Тес спрели мозъци

Тук тролетариата отново е в захлас "научните достижения" на авторитарното управление. Очевидно е, че това е пропаганда, която е насочена именно към лесното й смилане именно от тролетариата. Иначе по темата - сглобяването на отделни детайли, произведени от различни технологични компании, в едно не представлява "научно и технологично чудо", а просто техника на сгробяването - като с "Лего". Сглобяването на конструктури се учи още в детската градина, а в Беларус продължава и в университетите - "сглопките" са по-усъвършенстване, тъй като се касае до високи технологии, с които Беларус не разполага, а доставя.

Прости комунисти. Очаквайте скоро и в наше село: представяме ви първата българска кола - Мерцедес-Е как така? Ами лоста за мигачите, 2 сензора и стелките са произведени в България. Смешно е, но е и трагично да си комунист.

Шегата настрана, но България наистина произвежда компоненти за Мерцедес и другите германски марки. Мисля едно от първите неща правено в България за Мерцедес беше разработката и производството на модула за управление на чистачките.

Софтуера за много германски марки автомобили също се пише в България. В българските офиси на Visteon, Bosch и т.н.

От Apple сигурно Са се смели 24 часа Без да спират

Apple , ама е американско!!! Вие българите , какво лично сте произвели? Лаптоп кога ше направите , сигурно в някоя близка след 50-60 години!!!

Прост комунист под налягане, бахти нещастника

С 2 ръце

А колко от частите на продуктите на apple са произведени в САЩ?

Защо трябва да са произведени. Не е ли по-изгодно да са разработени или да държиш лицензите.

Няколко години са го правили, за да съберат най-доброто, което на другата сутрин вече е морално остаряло. Честно, има нещо много сбъркано в поддръжниците на Путин. Ама много сбъркано!

А пък ние внасяме ябълки от Полша и зарзават от Турция. За месото няма да отварям дума

На света няма държава, която да си произвежда абсолютно всички части за компютърна техника.

Важното е чия е технологията и кой държи лиценза.

Емблемата на Хоризонта Е крадена от логото на Hilton

винаги ходя надървен. Няма другаде такива жени ей. Българките само са минали покрай краасивите.

Те се огън. Не са за слабонравни и меки китки, като Българските женоробци с едипови комплекси. А Българката вече е грозна но за сметка на това нагла.

НЕ ПИШЕ НА КАКВО Е - НА ГАЗ ИЛИ НА ВЪГЛИЩА?

Главните букви не те правят нито умен нито интересен

В Япония В детската градина Имат подобна задача

Да се хвалиш, че правиш лаптоп преди 20 години, добре. Дори да сглобяваш собствен лаптоп преди 20 години си беше постижение. Ама сега когато лаптоп има във всяка къща едва ли не, все едно да се хвали някой,че сглобява автомобили с ДВГ , когато светът вече ги спира от производство.

Светът имаш предвид западните лешпери, които са ще се чудят що им излиза по-скъпо да зареждат електромобилите си, докато студуват срешу Путиня? Щото в Давос ги питаха, колко електромобила имат на паркинга. Отговора беше 5.

фирма, която произвежда компютърно оборудване? Не търси - НЯМА!

Изгарям от любопитство, тези 12% коя точно част са? Не е кутията, защото тя е повече от 12%. Може да са болтчетата, ама не вярвам. По-скоро е опаковката.

Ей ГОВНЬО а ние какво правим бре? Ябълки от Пилша и домати от Турция... НИЕ дето сме учили Европа на градинарство.

Ми копай бе, кой те е спрял! Кър, колкото искаш!

Ами кво да правим... Примерно софтуеър, който в пари е десетки пъти повече от цялото хай-тех производство на Беларус + Русия. Затова си купуваме Ябълките от Полша, Ананасите от някъде другаде и т.н.

обаче беларуските жени са най-красивите жени които съм виждал. На второ място украинките.