Малкият размер ограничава възможностите на Марс да задържа вода

Някога на планетата е имало много вода, сега обаче повърхността й е суха

Обратно в новината

Коментари - Малкият размер ограничава възможностите на Марс да задържа вода | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всъщност, е точно обратното. При сащата маса но с по- малък размер , т.е. от геометрична гледна точка с по-малък радиус и съответно по- висока плътност, Марс би задържал повече вода. И би имал тогава по-висока "скорост на избягване", т.е. по- висока втора космическа скорост , неабходима за напускане на планетата от тяло разположено на нейната повърхност.

Е кое му е обратното. ...по-малката планета не може да има същата маса. Масата е пропорционална на обема, тоест на r^3, a повърхностната гравитация е 1/r^2 х масата=r. Тоест повърхностната гравитация е пропорционална на радиуса и намалява при по-малки планети. Просто като за деца в детската градина. Аман от всезнайковци.

Абе умник, ти да не си станал професор преди да завършиш начално училище? За плътност чувал ли си? Защо две тела с еднаква маса да не могат да имат различна плътност, различен обем и съответно различен радиус ако са с форма на кълбо?

вижте Меркурий, примерно и Марс, при сходна маса, Меркурий е значително по-малък. Как ще обясните това?

ама водата е по тежка от въглеродния диоксид и би следвало да го измести - ниските слоеве на атмосферата където гравитацията е силна с водни пари с ниско налягане, високите с въглеродния диоксид докъдето може да се задържа. Друг е въпросът, че на това място в Слънчевата система вода и газове няма. Водата идва от астероидния пояс и остатък, където има цели планети само от вода и колкото е по-голяма гравитацията на планетата толкова е по - вероятно да привлече преминаваща комета или астероид.

1. Бихте ли ми обяснили, като на прост физик, как така водата е по- тежка от въглеродния диоксид: Н2О, 2 атома водород всеки един с атомна маса 1, и един атом кислород с атомна маса 16, сумарно маса 18 и СО2 с един атом въглерод с атомна маса 14 и два атома кислород с атомна маса 16 всеки един, общо маса 46? 2. Марс е много по- близо до астероидния пояс от Земята. Астероидния пояс е между Марс и Юпитер. Предполага се че там е имало планета с близък до Земята размер, която се е разпаднала и пояса е образуван основно от нейните отломки.

Въглеродният диоксид наистина има по-тежка молекула от водата. Обаче по-тежка молекула от водата имат също и кислорода и азота, а водата си седи на Земята вместо водните пари да се изстрелят директно в Космоса веднъж отделени. Впрочем първичната атмосфера на Земята е от въглероден диоксид и метан, два парникови газа от което Земята никак не си е загубила водата. Така че изглежда тежестта на молекулите не е от значение. По-скоро може би гравитацията като средство за привличане на водни тела и задържане на водата - за да се държи в течно състояние е нужна и комбинация от налягане и сравнително ниски температури. А на Марс е студено с ниско налягане. На Венера е горещо с високо налягане и вода няма. Освен ако по някаква причина не е реагирала с материала на планетата.

Сега разбирам що пия само бира, от размера ще да е

Когато планетата е твърде малка, водата и се изпарява в Космоса :-) Гравитационните сили са твърде слаби, за да я задържат в орбита

т.е има значение масата на планетата а не големината

Нарича се "повърхностна гравитационна сила" и големината и зависи от масата и плътността на съответното космическо тяло, щото гравитацията намалява пропорционално на R- квадрат. Т.е. по- плътно тяло при равна маса с друго тяло ще има по-малък R и следователно по- голяма повърхностна гравитация, следователно ще задържа молекули с по- малка маса, т.е. скоростта необходима за напускане на тялото от тези молекули ще е по- голяма.

Е как пък преди е имало вода, ама сега била твърде малка, за да задържа вода?!? Тя какво - смалява ли се с времето? Защо не се случва и със Земята?

И аз това си помислих :)

При мене е голем размер. И много вода фърга.

Превърнете Марс в огромно нерегламентирано сметище, и за има-няма 40 години не само ще събере достатъчно маса, за да задържи вода, ами даже и цигани ще завъди!

Квото и да говорим, размерът си е от значение. :)

Така си е, малкият размер винаги ограничава възможностите. Няма какво да се направи, налага се да минеш само с наличното.

Размера има значение? Жените знаят защо

"Нова причина" малка била планетата... :D

Баси врачките! Гадаят. Гледат в небето и плещят глупотевици! Долу горе като екстрасенсите по телевизията. хахах :-) Истинска трагедия.

Ми и ти си същият. Седиш на дивана пред компютъра и по два реда новина, разбра, какво правят и не правят, някакви учени на майната си. Баба Ванга, ряпа да яде...