17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гръмоотводът на най-високата точка на една сграда не цели да привлече мълнията върху себе си, а да отведе в земята електростатичния потенциал, който се натрупва в сградата. По този начин сградата става висока колкото самата земя за мълнията. Ако гръм падне върху гръмоотвод той значи че не работи. По панелните блокове ролята на гръмоотвода играят обкованите ръбове на покрива, както и една решетка от арматурни железа по целия покрив. Има и активна гръмозащита, такава която умишлено повдига потенциала в една точка, тч се ползва за защита на съоръжения които няма как да бъдат заземени, например надуваеми хангари.

На Тесла кулата е по интересна защото не само е ловила електричеството във въздуха, но и е захранвала цяло селище с безплатно електричество! Уестингхаус затова и му е покрил патента.

Нали! И освен това му е захранвала компютъра и лазера, които пак той е изобретил докато е търсил начин да улови енергията на вакуума....

_stankow

Наистина оригинално и успешно. Но практическо приложение ? Толкова скъпо и тежко съоръжение, че и качено на 2500 м височина. И този йонизиран канал, който се създава - колкото и да се отвежда в последния момент настрана, все пак мълнията пада на площадката на лазера. А той е прецизно съоръжение, наоколо има хора ... Та нека си остане научен експеримент. Ако някой ама много иска да разрежда облаците, има си начин - малка евтина ракетка се изстрелва до облака и след себе си развива тънко проводниче. Разряд, проводничето се изпарява, металните пари създават йонизиран канал. Следва голямата мълния. До мястото на изстрелването - някъде далече в полето.

Те за това някой взимаме хиляди франкове заплати, а ти тука тролиш за копейки.

_stankow

Тези копейки пък откъде изникнаха ? При австрийско съоръжение в Алпите ? :) Що за обсесия сте развили ?

А какво ще стане ако мълнията мине по този йонизиран канал и попадне в лазера? Нещо не се връзват нещата! Зеленият лазер от ИЕ при БАН се използва за сондиране на атмосферата за прахови частици (степен на замърсяване) като се регистрира обратно разсеяното лазерно лъчение. Няма никаква опасност за хората наоколо!

_stankow

Доколкото виждам на снимката - "стрелят" с лъча точно покрай върха на един огромен гръмоотвод - цяла яка кула. И мълнията се отвежда към него. Което пък означава, че за да се прицелват е нужно да движат целия лазер около кулата и по-близо, по-далеч от нея. Не може само чрез огледалата на лазера. Или пък да движат кулата-гръмоотвод. Което е още по-сложно ... Изобщо - ще стане интересен доклад за научна конференция и толкоз. Имали бол пари австрийците ...

яко

6G, не?

Шес, шес и нещо.

Чудех се какво е това....знаех че такъв зелен лазер пускат и от БАН до цариградското шосе ...опасен ли е ако бъде насочен срещу хора и жилища!?

Отнася ти главата, чуек. Продавай панелката!

_stankow

Не плашете човека, някои наистина се вързват ! Безопасен е лазерът, още повече, че не е насочен към хора !

Изпробвайте ако тва чудо вземе та уцели някой самолет горе, ей така, без да иска.

па колко тъп руски пилот трябва да си, че да не си стоиш на маршрута, и да се натресеш на нещо светещо пред тебе дето го виждаш от десетки километри.

А колко тъп американски пилот трябва да си, че да се разбиеш в жилищен квартал в Калифорния, както се случва редовно?

_stankow

При 2500 м височина в Алпите и тераватова мощност при ясно време това нещо може да заслепи всеки пилот в радиус 100 км. Сигурно в този радиус може да попадне и самолетен маршрут. Та трябва да се внимава. Но пък от друга страна - не го употребяват в ясно време, само когато има гръмотевична облачност. Самолетите са отгоре, не се врат в нея, а облачността поглъща лазерните лъчи.

100 км? Задлепи? Ходи се гръмни. Хабер си нямаш от физика. А и са толкова тъпи като тебе, че са го поставили на пътя на самолети. Те така си летят дето си искат .... За пореден път блесваш с тъпотията си

_stankow

Може, може. Американският експериментален лазер YAL-1, оня, от междузвездните войни, качен на Боинг 747, само 1 мегават мощност, правеше светлинно петно с радиус от 10 метра на 100 км. На 10 км прогаряше корпуса на ракета. Руският Пересвет само с 50 kW заслепява оптиката на спътник на 250 км. А човешкото око е още по-чувствително ! Така че заслепяването, (че и увреждането) е напълно възможно на тези разстояние и тези мощности. През чистите и разредени слоеве на атмосферата между 2500 м (върха) и 6-10,000 м (обичайният ешелон на самолетите)

стига глупости бе. Руския Персвет НЯМА ЕДИН КЛИП в който да се тества нещо различно от СПИРАЧКИТЕ на камиона. Аре стига сте си измисляли факти. прекаляваш с лепилото моето дете. Както видяхме дори не уцелиха тоновете на танка който бутаха на парада. Аман от четене на мераклииски цифри ЗАПОМНИ ЕДНО: НА ХАРТИЯ РУСКИТЕ ОРЪЖИЯ СА СУПЕР, НА ПРАКТИКА... МИ НЯМА ПРАКТИКА... МАКЕТИ. ВСЕКИ САМОЛЕТ ХОДИ ПО ТОЧЕН ПЪТ. ЗА ДА СЕ ИЗДАДЕ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ТОЗИ ЛАЗЕР СА ПОПЪЛНЕНИ 1000 документа. Това не ти е педеРАССИЯ? Ела малко в Швейцария и Германия да видиш що е това издаване на разрешително... за каквото и да е. Ти си мислиш слагаш и стреляш. Много наивно дете си.

TRUMP е с много мощен гръмоотвод!

задникът му, по точно