Находка в МКС: Работи ли с Windows 95 руската космическа програма?

Астронавт Александър Герст разпространи любопитни снимки от борда на станцията

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Pesh0

знаете ли колко искам вин 95 беше 32 мегабайта работеше чудесно на комп с 8 мв , рам и нищо не му липсваше . даже съм си го слагал на сегашния лаптоп , ама няма ви фи потдръжка а аз не съм состстъчно грамотен да си напиша драйвъри

До скоро, че и сега, счетоводителите архивират големи текстови файлове на специални дискети. Военните системи също работят с дискети(друг вид). Но понеже, плебеса е запознат само с конвенционалните потребителски дискети....всички си мислят, че МКС работи със стар американски рс.

Господии, какви олигофрени! Та краварите още използват в техните силози с балистични ракети аналогови системи и компютри с флопита и дискети и операционна система ДОС!!! А дискетите са от началото 2000 година, когато колко народ имаше СД та а?

Уиндоус 95 на дискети??????? Това искам да го видя!

Win95 - 14 дискети ! Оригинален пакет . Лошото е ,че немогат да се вмъкват снимки , щях да сложа една.

Я, четете, бе тролове .... Къде в поста на немеца се споменава , че руснаците ползуват 95 сега(макар, че що да не го ползуват). "Намерих едно явно ОТДАВНА НЕОТВАРЯНО чекмедже......" И Т.Н. Просто , човекът е започнал археологически разкопки на древната вече станция. Кво се разджавкахте .... Не че, ДИР-а не е направил всичко възможно да ви разджавка. Ама с тия пъзели дет трябва да се редят при всяко влизане .... джавкащите май ще изчезнат(а и неджавкащите). И кой ще ви чете тогава бе дир-а ?

windows95 работи във витро кутия под LINUX !!!

Пък Windows 10 си има за подсистема Linux ..хах :)

Ще си има, то след като Сатя Надела смени лудия Стив не само спряха да воюват с линукс, ами и взеха да допринасят за кода на кернела и един куп неща станаха много по Unix съвместими - чак им поникна мозък, че графичната подсистема товари и пуснаха версии на сървърната си система само с конзола. Накрая си направиха собствена линукс дистрибуция за малките устройства, защото М$ не работи добре на вградени и други маломощни системи. Чудно защо ли :) Всъщност няма да се учудим скоро да видим и останалите им неща да бъдат повлияни още по-сериозно от софтуера с отворен код и по-специално от линукс.

А пък, наскоро изтече информация, че на пусковите установки на американски ядрени ракети, ползвали ДОС 6.22 и се зареждали от ​5 1⁄4-inch дискета DOS форматирана на 360 KB.

Ами гледай им филмите - навсякъде пердашат на DOS (може и тройка да е)!

E, как пък никой не каза нищо за молива на космическата станция ...

Защото не е истина

"Докато ние разработвахме писалка за 20 млрд долара - руснаците пишеха с молив от 5 копейки."

LOL, на шибания щатен трол/руски слуга в дир му дали административен достъп... Закъде си бе, колко по-жалък можеш да станеш от това дето отдавна си.

Не бих видял нищо лошо в това да ползват стара ОС и въобще стар софтуер, но мазало като windows от преди NT, XP и т.н. каквото бяха всичките MSDOS надстройки - буквално неграмотно написани и съшити с бели конци, кога работещи кога не, нуждаещи се от рестартиране на цялото PC сума пъти на ден - това просто няма място не само в космоса а където и да е за сериозна работа. То и другите нямат място особено много но това е друга тема, все пак са далеч по-прилични.

нищо не разбираш, щом говориш за НТ без да казваш версия. аре, влево. за останалите : 3.51 е първото НТ което струва нещо. 4.0 става след сп3, като забележете 95 и 98 са вече популярни през това време. говорим за времената, когато Линукс и Апах бяха най-избушената и хаквана система в света )(след HP-UX може би). и още нещо - на много места пише 95 и 98 като съвместимост. аз лично съм бутвал линус от такива дискети.

LOL, и тоя ми пост изчезна. Очевидно си знаеш колко си жалък, само не ми е ясно защо се напъваш като си го знаеш - не можеш да го промениш.

Много са напреднали руснаците с win/95 щото навремето използваха DOS.

Що, ти не използуваше ли ? Ами да ти открехна, аз още ползувам старите си дос програми. И явно не съм само аз, щото мога да ти изброя поне 10 емулатора на ДОС , работещи под вин10.

кои точно експерти, всичките ли са били там - на МКС в руската чатс? или са изстрелвали нещо разично от ако ф кенефа...експерти разбиршли...кат тез наще, фостата

от кога колко пари харчиш за нещо е критерий колко си напреднал технологично? по-скоро да похарчиш повече за същото нещо от някой друг би могло да е критерий , че си глупак...

всичко се свежда и до практичност..навремето хамериканците като се се юрнаха да стават космонавти изхарчиха милион зелени за да направят химикал пишещ в космоса..а бай руснак просто използва молив за писане ...

Колкото и пъти да повториш тая небивалица тя ще си остане това, което е - небивалица.

Само едно кажа на всички хейтъри. ВАС НИКОЙ НЕ ВИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА. Защото сте продажници.Днес поддържате една теза,утре друга и за стотинки ще продадете и родата си.Те затова жените ви ходят да се чаластрят с други,защото сте мерзавци и за нищо не ставате.

сливя ли си ама баш сволоч си си!

Пикаджии!

Този е открил някакъв резнат Прозорец 95, понеже доколкото си спомням беше някъде 50-тина мегабайта, та колко и да го компресираш на една дискета няма как да го събереш. Може пък руснаците да са резнали всички добваки на АНС и Прозореца да се е смалил до мегабайт и половина. Т'ва обаче дава мног як смисъл на израза "Земля в Илюминаторе", понеже илюминатор е прозорец.....

Не е открит Уиндоус, а Нортън за Уиндоус 95/98. Тук снимката е много лоша, на други места се чете ясно.

Хе-хе, викаш, като са инсталирали Прозореца спешно им се е наложило да правят "лоу левъл формат" и спешно са намерили Нортън ютилитис.:)

До Муха Носили са за всеки случай

бре! не знаех! Мислех си наивно , че прозорец е "джам"!

Далече са краварите от руснаците защо мислят че целия свят се върти около тях.Операционната система е Astra Linux Special Edition.Край с краварника нито китай нито русия ползват вече за такива цели WIN

Аз какво да кажа като съм с Windows 3.11NT - "Красное окно". Не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки! - както казваше един китайски колега.

Windows е операционна система подходяща за офис цели и абсолютно неподходяща за управление на специализирана електроника. Колкото по-висока е версията, толкова по-неизползваема е за неофис приложения.

А истинската история е, че немеца намерил в МКС стар WINDOWS 95 на дискети, а на тях предишни космонавти си записвали разни неща и после някой ги забутал някъде и ги забравили. Тъпа манипулация в стил - пик.

Аз пък имам грамофонна плоча на Лили Иванова. Какво ли значи това?

Драго Чая - разкри ли се, а? :))) Друг никой в цяла България няма как да има плоча на Лили Иванова. Няма начин. :)

Аз виждам, че не са си изхвърля боклуци от 2001 година. Един германец, намерила вещи от преди 17 години и ги снимал. Не виждам новина в това. В шкафовете на офисите сигурно още има такива дискети.

още древните ездачи на динозаври са казали - един динозавър работи ли добре - не го сменяй ! 95 е върха - и за виндос и за нокиа !

Когато руснака е излетял в космоса, краврят още Windows 1.0 не е имал, бре. Пак добре, че руснака ви е признал линоса, че той и с DOS си отиде, че се и върна, а не като смотания чалънджър, да разпарчедоса толкоз души, па макар и с нов линдос.

Абе малоумните коментатори по надолу прочетохте ли че ДИСКЕТИТЕ са на двама руски космонавти Участвали в МИСИЯ 2000 - 2001 година какви 10ки какви 7ци ви гонят. Аман от тролове не прочели статията ама коментират.

За Мафията на Майкрософт: Преди 10г работех като стажант в ООНето в Женева. Имаше около 3000 човека в сградата и малко повече компютри. Вместо простаците от ООНето да се договорят за по добри цени за Уйндолс в количество, те купуваха по единично - по един за всеки компютър като индивидуален юзер. Разбира се тази идиотщина не беше случайна. Зад цялото нещо беше отговорен един франзуцин и добър мой приятел тогава - шеф на профсъюза - който се беше договорил с представителя на Микрософт, да купуват по този начин, а в замяна, представителя плащаше в плик комисиона на французина. Представителя и той доволен щото има комисиони от Микрософт а самата компания и тя доволна щот не дава отстъпка за 3000 копия на едно и също нещо. Всички доволни, само данъкоплатците на държавите донори дето плащат на ООН, са прекарани. Не съм против Микрософт или Бил Гейтс като много хора тука. Има бизнес акъл човека, сетил се за някои работи и ги направил (пиратските версии от преди 10-15г, та и сега, да не мислите че са били случайни :-) хехе..Били нарочно ги пускаше за да ви зариби). И както вече някой е казал..какво лошо да имаш Уйндолс 95 през 2000?

работил в Женева и казва "Уйндолс" и "Микрософт" :-))))))

Много ми е неприятно да те информирам че българският не е важен нито за Женева нито за ООН и не се ползва там! АКо искаш да видиш на какви езици се говори и работи там, потърси в Гугъл. Пиша от телефон и бързо така че ще те трябва да ме простиш ако съм пропуснал някоя буква. Знаеш ли е кое последното убежище на глупака кавото няма какво да каже? Да се хване за правописа. Ако те толкоз те интересува кой колко е грамотен, те съветвам да излезеш на улицата и да скадираш "Долу Борисов". П.С. Бях стажант по линия на друга държава а не на България.

Ако му е включено предусещането за текст на телефона, даже по-големи глупости могат да излязат доакто пише, но това не значи, че човекът няма представа какво става в ООН-то.Моите наблюдения са много подобни що се отнася до начина по който работят много институции при демокрацията.Само дето балъците продължават да вярват, че изборите сменят нещо при този вид управление или че няма корупция и в най-развитите демокрации от запада.

Мужиците не могат да произведат дори автоматична пералня! Нямат автомобили, нямат пътнически самолети, нямат електроника, нямат НИЩО! Всичко при тях е внос! Единственото, което имат е пребоядисано сАвеЦко оръжие с променено име!

Schilo

84 млн.долара...Какво струва толкова, трудовак?

Така е. За това НАТО не спира да говори за Русия. Страх ги е от руските копия и стрели ;-)

НАТО ги е страх заради сАвеЦките ядрени оръжия! Горна Волта с ракети! Така нарече сесере едно време Рейгън! ХАХАХАХАХА

Schilo

То, ядреното оръжие се прави в гаражи, нали? Ех, трудовак, трудовак.

Абе щом и канибалите от сев. Корея имат ядрено оръжие не ми обяснявай, колко трудно се било правило!

Фуражка, явно не са канибали, а имат доста сериозни учени-физици! Много си смешен!

Всичко в раССия на Шеломов е остаряло и допотопно! Дори троловете и пропагандата им е некадърна!

Schilo

Трудовак, пак си неподготвен. Въобще, прочете ли статията?

Защо лошия американски Уиндоус, а не православната и морална ОС Шеломов - версия Путя 2! ЗАЩОооооооо! О!

Schilo

За да може американеца да си чати чрез ISQ

Явно коментаторите не разбира нищо от компютри и ИТ. Сега нека извадим фактите: уиндолс които и да е с/у линукс : 1 уиндолса е платен докато линукса е безплатен. До тук с оправданията че са били пестеливи и ефективни 2 Уиндолс 95 па чак до 7 е пълен с пропуски в сигурността(като швеицарско сирене е) докато линукса има значително по малко дупки (ако въобще има защото като се намерят се оправят на момента).В смисъл с уиндолс росском си отворил г*за към 12 годишни хакерчета. 3 Уиндолса е с затворен код докато линукса е с отворен такъв.Тоест с уиндолс не знаеш какво става и NSA може цял ден да снове на твоя комп докато при линукса такава възможност просто не съществува. 4 линукса е доста по стабилна ОС и има редовна подръжка. Естествено русо-поклониците веднага ще се втурнат да защитават разпорения анус на росском ма това е нормално за тях.Аиде почвайте че ми омръзна да ви чакам.

Schilo

да те питам, за какъв чеп им е в Косвоса Уиндоус или линукс въобще? Може би за пасианси?

Освен ако компютрите на росском не работят с лампи или с релета им трябва ОС която да се грижи за компютърните ресурси.Ама си нали си допълнително ТЪП това ти не можеш да го разбереш.

Schilo

И това е Уиндоус? Хахахахахахах! Че има тъпаци, има, ама ги търси на друго място. Започни с това, да се огледаш в огледалото.

точно с лампи и релета работят ( заради радиация и смущения) . тоя win98 е бил за някой лаптоп дет са го ползвали като тефтер . за системите по станцията се съмнявам дали изобщо се ползва НЯКАКВА OS . всичко е PLC-та

Щото Windows е операционна система само за домашна и офис употреба. Може да са си чатили, може да са си качвали снимките на този компютър - нищо друго.

какво толкова? Windows като Windows! Само е по-малко шарен. Ако едно нещо работи, не го пипай.

новина

Що не ползват руска ОС?

А НАСА що не ползват американска МКС, а ползват руската?

американска e 75%

Schilo

жълтурковци, проверете си докога е ползван Уиндоус 95, бе. И, ако руснаците не са имали средства, американците същия проблем ли са имали? Пфууу, ама наистина станахте жълта медия.

Цена ниска/качество още по-ниско.

Качеството си голям лаик да знайш...

Напротив, не говори за лошото състояние, а за чудесно съотношение цена/качество. Докато американците харчат огромни пари за едно нищо и боклуци и дори нямат собствени апарти, които да летят до МКС, руснаците имат всичко и вдигат горе и американците.

И как да нямат апарати американците за МКС като преди дни качиха 2,5 тона товари до нея? И никакво добро съотношение на цена/качество няма, напротив съотношението е трагично. Докато НАСА харчи 19 милиарда, ама за хиляди проекти из цялата Слънчева система, Роскосмос харчи 3 милиарда за НИЩО, защото таксиметровите услуги до МКС ги плаща НАСА.

пръц,пръц,а ти какво качи на мкс та се напъваш

те и на Марс ще се качат, първо тебе ще качат ,а после и оня клоун Мъск, да оглави затвончиската колонтия.Смешници.

Забавно е как два дебила се чудят каква тъпотия да измислят като нямат аргументи срещу фактите.

чиче милционер,седи си на перона и си приказвай с dp

Windows 95 беше "железен". Писан е от екип само то 6 програмиста - 4 жени и двама мъже, работещи в общ офис и е станал перфектен. Сега по десятката работят хиляди индийци, но нещо не им се получава от раз.

Не просто не им се получава от раз, не им се получава изобщо.

И какво е лошото състояние, че нямат пари да си купят уиндоус за 200 долара ли хахаха смешни сте!!! Просто са практични защотоо спестяват и това не е от софтуера който струва жълтис стотинки аз в офиса си имам 10 пакета WIN 10 и какво имам повече пари от Роскосмос ли хахахах

Реално имаш повече от Роскосмос. Парите на Роскосмос отиват основно за заплати на 270 000 служители. За софтуер не остават, пък и руснаците не купуват, а си краднат такъв.

Щото има откъде да се открадне софтуер за управление на полета на космически апарата ли? Голям спец се извъдил тоз Ганьо!

...А ти сигурно си си купил Виндоса, а?

работа няма що... Едните използвали ресурсите си по-ефективно от другите и от това правят световна новина;)

Загледах снимката и там пише Norton's Utilities for win95/98 ver. 4 Ta това си е съвсем друго нещо. Гледам имат и драйвери за скъзи контролер.....

tonk11

Има ли значение щом работи? Дай да качат 10 и да се ъпгрейдва когато си иска а? Аз не мисля, че точно там трябва да се правят експерименти с техника и оборудване!

Абе аз помня един одит наскоро който показа, че в Америка има нещо много гнило!

A дали е лицензиран или е поредното пиратско копие?

Тея със МС -ДОС-а са ги изгорили навреме във кюмбето с въглища във руската част на станцията. Усетили са се,че срамът ще бъде пълен.

Обяснете на младото поколение какво е това дискета. Да и уточнете че не става за Wi-Fi.

Младото поколение е доста по-наясно от повечето дърти комунисти в този форум...

Младото поколение не е сигурно че Земята е кръгла и явно няма идея какво е комунист, та моля тихичко в ъгъла

Младото поколение все повече се убеждава,че да си дърт комунист е в пъти по-добро от дърт педераз!!!

Че то няма разлика. дъртия комунист си е жив дърт педераст.

Някой смятат че земята е плоска, някой смятат че комунизма работи...всяко поколение си има откачалките

харчат много по-малко. качили са много по-малко техника. качили са много по-малко хора обаче имат големите претенции че била тяхна.

може да са поизостанали с 20-30год, за космоса това е един миг

Какво странно има да се ползва Уин 95 през 2000-2001година? Тогава макар и наличен Уин98 все още тук таме се ползваше и 95!