НАСА показа Марсокоптера, полетът за историята е съпоставим с този на братя Райт

Големият въпрос: Може ли машината да работи в атмосфера с налягане, което е едва 1% от земното

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При липсата на атмосфера , това надали ще е успешен подход ... за налягане някакви щуротии , кво налягане кви пет лева , плътността е важна и матРял да загребват тея витла, а то няма особено много ...Марс -0.021 кг/м3 , Земя- 1.2кг/м3 ... 60 пъти по-рядка...

Айдееееее!... Те и тоя тури НАСА-та у малкия си джоб!...

BajMihal

Ту убаво, ама да беше прочел как се симулира атмосфера в барокамера малко. Щеше да пишеш по-малко глупости (ако разбереш прочетеното де, което няма гаранция, като гледам какви си ги изтипосал...)

А сети ли се, че и гравитацията е по-ниска? Ще е нужна и по-малка подемна сила.

Тия, майсторите в барокамерата, дал са на същото налягане, като на Марс....

Не бе, не са се сетили да го направят същото! Ти четеш ли статията или само заглавието?

Нека споменем и приноса на съветския инженер в тази разработка, Николай Камов, от четиридестте години на ХХ век.

И на Китайската развлекателан промишленост, такива дрончета по $29.99 си купувах преди 8 години .. при това с безплатна доставка ! Безплатана !

Тези дрончета, дето ги споменаваш... Купих си едно такова, от любопитство. На втория ден му изгоряха два от електромоторите. Ако наистина си мислиш, че НАСА ще си купи подобен боклук, значи имаш нужда от продължителна почивка в специализирано заведение!

а някои правят фърчащи калашници... Кой каквото може... така е тая...

то и там е спорно колко са го направили работещо ... но ДА , по принцип си абсолютно прав накъде тече инженерната и научна мисъл . едните мислят как и къде да направят нещо за хората , другите как да го разрушат :)

Никои не мисли за хората. Пари и влияние всички други неща колко са загрижени за обществото ...

Тенденцията се затвърдява - Марс се очертава като планетата, населена само с роботи и машини.

А в тем времени в Матушка рАсия планират да изстрелят към Марс сонда с потопяем дрон за да изследват дъното на Тихия океан

С тия къси лопатки на ротора в марсианска атмосфера (0,6 kPa средно) ще може да лети само в една посока. Надолу.

Хората са ти написали, че е тестван в специална барокамера и е доказал способността си за полет! Ама то... ние си ви знаем... че чукча только писатель... он не читатель... вот как...

В барокамера? На колко сантиметра от пода и за колко секунди му свършва батерията? Щото в тая разредена атмосфера му трябват поне 6-8000 оборота в минута само да отлепи. Откъде толкова ток при 2 килограма обща маса? А подемната сила е реципрочна на оборотите и дължината на лопатите. Елементарна физика.

Като не се сещат да се консултират с разбирач като тебе така ще е, нищо няма да направят. Отде ви изравят бе.

Ами от Посрано ги изравят...Там разбират от всичко, освен от управление на държавата. Затова имат перманентна народна забрана да се занимават с това.

тъпанар, хората харчат стотици милиони за тези машини и за тяхното тестване, а ти с птичия си мозък, без да си създал и метла за метене на тоалетната, даваш компетентно мнение! В тези колективи работят супер специалисти, десетки нобелисти, ти ще оценяваш стореното от тях! Няма да се свършат идиотите в тази страна! Затова сме на този хал и никога няма да се оправим...

Супер много си прав.

Да създадат летящ апарат, който пълноценно да си хвърчи на Марс, може наистина да се равнява по трудност с делото на Братя Райт, НО ме съмнява, че ползите ще бъдат аналогични или че ще доведе до нещо грандиозно. И какво като лети!? Да, изминава по голямо разстояние, но някаква друга полза има ли? Ще сканира повърхността и под нея ли? Че за това си има сателити, които са много по мощни и са го правили вече. Просто се съмнявам в чисто научните и практичните ползи от това начинание. Освен ако се цели не някакво научно открититие, а просто се прави заради предизвикателството и прославата, обаче във времена където цари принципа на "разходи-ползи", силно ме съмнява. По-голям успех и смисъл би имало ако се изпрати модул(в който да си има лаборатория, инструменти)и в модула да има хоманоид(по подобие на този от проекта Кибертрон) с "изкуствен интелект", който да провежда изследвания на повърхността. Ще бъде "обучен" софтуера му и ще може да се движи с човешка скорост сам, без да му дават команди от Земята за всяка крачка. На гърба си ще има раница с ядрени батерии, целия ще е от карбон и титан...и те такива неща.

Как ли са те изтървали от НАСА, та не са те направили некой шеф там? Самороден талант, пишеш в... бъл гарски... сайт... умности... и... глупотевини... Кхъ-кхъ... Извините...

най-напред да направиш една обикновена четка за бършене на тоалетната и след това давай воля на глупостта си... Защото единственият сигурен начин да се разбере колко си тъп е да започнеш да говориш или (в случая) - да пишеш...

На линка пише следното: "/ грешка! Страницата, която търсите, не съществува или сте въвели грешен линк. Няматe много голям избор освен... да се върнете към истинските новини" Или по добре, направо да ни бяха свързали със снимачната студия в Холивуд.

Няма измъкване за тебе от тоя Холивуд на 4-и километър ей, какво ли не опитаха докторите и все нищо. Е, не чак нищо, порива ти да твориш от твойта си поезия го докарахме до доста значима ремисия, де да видим кога пак ще изрецидивира.

не съм спец, ама в тази разредена атмосфера би трябвало да има подемна сила 100 над тази нужна за същото на земята. според мене (като не-специалист) един мини дирижабъл с хелий би свършил по-добра работа. Хем по-малко е притеглянето на тази планета, хем няма да ти трябва толкова енергия и батерии за това чудо. помня на времето като се състезаваха САЩ и СССР в космоса СССР би САЩ само в едно направление - писалките. Докато САЩ създаваха писалка с мастило под налягане - СССР просто им раздаде по един молив.

А според мен, ще има проблем с бързото спускане и издигане.

Със спускането няма НИКАКЪВ проблем... Падането е лесно....

Подемната сила ще я направят с по-големи лопатки ( съпротивлението също ще е по-малко), но все пак ще трябва не малка енергия, а дирижабъла, ако е покрит със слънчеви панели ще може да се рее в атмосферата постоянно.

А да си чувал за вредата върху електрониката причинена от графитния прах ? Или те руснаците като нямат електроника, кво ги бърка ?

атмосфере, нали се сещаш, че хелият също няма да свърщши особена работа. На земята хелият има тези свойства, тъй като е по-лек от въздуха. Но на Марс въздух на практика няма.Така, че си прибери идеята на по-топло място...

Милия... много па си нервен бе. Споко... ще спра да клецам жена ти.

Ей... мушмурок. Като се появи някой дриШльо като тебе веднага го поставям на ниското му място с цитати дето да си ги провери: "НАСА показа "летящата чиния", с която ще усвоява Марс" Ко каза за хелия?

Да, раздаде - не обикновен молив, а съветски карандаш.

Готин дрон...

Братя Райт са руснаци. Всеки знае. Освен това са летели в Холивуд. Всеки знае.

А защо не използват една много по-надеждна и по-малко енергоемка машина? Дирижабъл с ел. моторчета...

stankow

Силни ветрове

И това дронче ще може ли да устои на тези силни ветрове?!

Великани.

Няколко въпроса. 1. Сигурни ли са, че става дума за НАСА, а не за евразийската космическа агенция? 2. След като смятат ниските температури за проблем за днешните технологии, как са се справили с ниските температури на Луната преди 50 години? Камери, батерии, филми, фотографски материали?

Тоя с минуса да погледне видеото и да ми покаже кой от сниманите е американец. Аз виждам индийци, китайци, източноевропейци и един евреин.

В НАСА работят специалисти от цял свят. Доколкото знам има и българи.

Но аз не виждам евреин

Отговорите: 1. ДА 2. Опасно ниски са температурите на Луната през нощта. Повърхностна температура (T) – мин.: 40 K – средна: 250 K – макс.: 396 K За да я превърнеш по Целзии, извади 273,15.

все пак братя Райт откриха нова ера за човечеството, а този коптер е просто една крачка напред. Няма място за сравненение.

Глупости на търкалета, американците още не са излизали в космоса, некви играчки ми тикат в очите братя райт - пръжки !

И Гагарин не е излизал от кръчмата

Понеже няма GPS там ще трябва да използват инерционни системи с принципите от 1935 години

има всичко там, няма страшно !

Това ще хвърка около робот, така че му трябва само пеленг.

Готин коментар, не се бях замислял за това!

Пеленг от станцията е достатъчен.