Нов космически успех на Илон Мъск с най-мощната ракета в света

И трите бустера на "Фалкон хеви" се приземиха безпроблемно в Кейп Канаверал

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Booster" обикновено се превежда като "ускорител". Господа журналисти, грижете се поне малко за чистотата на езика!

Браво, много добре!

Мъск е менте

Най-мощната ракета по света у нас си остава Сатурн 5. Но за 2018 г. класацията за най-много космически излитания води Китай, после САЩ и Русия. Отделно фалкона хеви с пълен пейлоад никога не е летял, може би само с "неизвестния" товар на Груман, но пък не можа да го откачи в орбита.

Нека оставим Фалкон Хеви- руснаците могат да направят подобна ракета, но държавата ще фалира. Проблемът е че руснаците могат да направят нещо подобно на Кюриозити чак след 200 години. Изоставането е налице и нищо не може да спре този процес- ножицата ще се отваря все повече.

те не си пачатат хартийките в мазето и после с тях да купуват труда на най-големите спецове по света, и да раздават инфлацията на останалите...

И за какво са им хартийки - нали уж са най-умните и най-способните (според собствената им пропаганда) и най-богати на ресурси..

Що?Рублите като ги печатат в печатница,а не в мазето що не струват?

Илон Мъск назовава руското ракетостроене първокласно!!! Ilon Musk @elonmusk "Russia has excellent rocket engineering & best engine currently flying. Reusable version of their new Angara rocket would be great." https://mobile.twitter.com/elonmusk/status/1103729668987842560?refsrc=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1103729668987842560&refurl=https%3A%2F%2Fria.ru%2F20190308%2F1551639955.html

човекът е широко-скроен, и назовава нещата с истинските им имена, за разлика от лайнарета като Дада, dp и подобни...

Дипломатичен е човека!

На 05.02.2019 другият геостационарен спътник от същата серия, SaudiGeoSat1 / HellasSat4, който е и по-тежък, 6.5 вместо 6 тона, бе изстрелян с добрата стара Ариана 5 ЗАЕДНО с 2.5-тонния СЪЩО геостационарен спътник GSAT-31. Едва ли сте чули за това рутинно изстрелване, защото за него няма кой да надува фанфарите. Изводите оставям на досетливия читател.

BajMihal

Само не споменаваш един леко тънък момент - цената на изстрелването ;)

Изпълнителният директор на SpaceX Елон Мъск разкри, че компанията успешно е възстановила и двете половини на обтекателя на Falcon Heavy Flight 2 и планира да ги използва повторно тази година при стартирането на Starlink. Това ще бъде първият опит на SpaceX за повторно използване на обтекателите на полезния товар на Falcon, способност, която в крайна сметка може да спести до 10% - около 6 млн. Долара - и безброй време за производство на пускане.

Идеята за многократно използване е изключително древна, и не е панацея. Защото има РИСКОВЕ.

Мнението на Илон Мъск е коректно! Ако нямаше какво положително да каже , просто щеше да ст мълчи. Това са основни правила в дипломацията. Не си изсмуквайте нещата от пръстите, защото още повече пропадате! Ако руското ракетостроене не беше на върхово ниво, господин Мъск щеше да изглежда смешен в очите на западните си колеги. Като некоректен анализатор. На такъв пост всяка дума се преценява прецизно.

В туитър!!! Прецизно!!! Защо ли глобиха Мъск и Тесла с по 20 милиона долара за прецизни туитвания? Но най-същественото в целия туит е "многократната версия на Ангара", която ЩЯЛА да бъде велика и то когато Роскомикс се отказва от Ангара

Огромен успех, 60+ години след първия спътник и тези успяха да направят нещо подобно. Е, С корея също ги изпревари малко...

Успех си е .... А ти от кое село си, че незнаеш никаква история и сееш заблуда само ... Качвай се в ладата и заминавай за Байконур!

Поздрави от луната!

Викаш и руснаци и севернокорейци са успели да качат 6 тонен спътник на геостационарна орбита и да приземят първите степени? Както винаги ще повторя един факт, заради който не знам защо ме трият, но все пак е факт, който и ти доказваш с този малоумен коментар: По тъпо същество от путлераста няма във вселената.

Честит Празник!!! Благодарение на КОМУНИЗМА имахме Двама космонафти - Георги Иванов - завърнал се успешно, след безпрецедентна авария, и Александър Александров - провел над 50 Експеримента с Българска апаратура през 1988 година. България тогава беше 3-та космическа сила за Космични Храни. Q10 е българска разработка по тези програми. И не само. Сега след 1989 година, благодарение на враговете на България - 30 години!!! , няма Български космонафт, не сме фактор в Космическите Храни, и сме никои. Та западнолизците да престанат да лижат на тема - колко е велик Западът, защото стават РОДОотстъпници и жалки в очите на западните специалисти.

Това въобще не е сигурно. Като гледам какви са нискотехнологични путлератките машини като нищо и приказката за нашите космунафти ще се окаже поредната лъжа. Нещо като не били компютри а компоти. хахаха

Другари и другарки на този ден Юрий Гагарин става първия успешно изстрелян в ракета и ЖИВ кацнал обратно на земята руснак. Да почетем паметта на десетките русначета загинали преди него в ракетките като опитни зайчета.

И това не е сигурно. Няма доказателства, а напротив СССР е уличен в няколко лъжи по случая, като тази че се бил приземил в капсула, веднъж в безсъзнание, веднъж усмихнат, а накрая се спряха на версия с катапултиране и кацане с парашут.

Лошо другари комунисти,лошо. Може ли да получавате такава новина точно на 12 април.

страшен успех,хората от 1957 са почнали да качват спътници по космоса,а това било успех

Спътници, които тежат 6.5 тона ли? Да не се бъркаш нещо, а?

И тоя клоун като рече да оди до марс ще му напишат сценария в мохаве

Ако не е Путкагона и НАСА да наливат като невиждани парички в Спейс Х, Мъскчо да беше фалирал до сега вече минимум 10 пъти! И ще обясняват как Спейс Х била частна компания! Да де.... само дето яко се спонсорира от Краварника, и е минал покрай честната конкуренция, за която все квичи Мъски.

Краварника А ????? Ти знаеш ли, че там да си КРАВАР е Чест, да ди Полицай е Чест. Да си Кравар е и много доходоносен бизнес ..... не е както тука! Аман от прости, зависливи, русофили и комунисти.

като охлюви! Нямаме дори крави, щото такива като теб умньовци таковаха държавата!

Върви да станеш и ти един Кравар в Краварника. Лично аз бих се гордял (щото един трол по-малко).

На Мъск му наливали а Рагозя Батутов една рубличка ней взел от държавата - всичко сам печели с пот на челото милия честен частник, че и синчето впрегнал да менажира Илюшин.. упс, вече уволнен по некадърност..

Рогозин, поне не се изхърля като мъски, който трябваше да е на Марс още преди 10 години! А той дори още не е качил човек на орбита!

Тук е пълно с фили и фоби американски и руски.А много по-добре щеше да бъде да се отбележи международния ден на космонавтиката,защото имаме двама космонавти.Можем да се гордеем с това.Но не америка,американци и т.н.Дировете заработват центове и не им пука за нищо българско.Пак дировете пишат плюсове и минуси както им е поръчано или според дежурния.После се сърдим,че в България било лошо и не знам какво си.А ние си тровим живота едни на други от алчност и блюдолизане.Хайде слагайте + или -и гледайте +и- как растат едновременно.

Последната седмица имаше поне 5 статии за нашите космонавти. Нещо ново ли имаш да кажеш по въпроса или въпроса е да тролиш и да омаловажаваш реалността.

Защо ли спорите тук? Руската аеро-космическа промишленост е в тотален колапс, предъвкват леко претоплени манджи, останали от ссср. А отдавна е вече XXI век, научните знания и технологиите са съвсем други!

те поне предъвкват, а ние останахме и без зъби! Те поне имат някаква надежда за развитие!

Надежда има ли в предъвкването на претоплени манджи?

След 5-10 годни руснаците само ще гледат как другите леят в космоса!! Без американските пари те не могат да строят ракети.

не думай...

Руснаците подхождат практично. Засега си строят атомни ракети. А там САЩ изиостава страшно много. А за далечният космос, ако им платят. ЕС (по точно ЕКА) искаше да им закара ЕкзоМарс на Марс и го направиха с Протон. Друг е въпроса, че ЕС се издъни със спускаемият апарат и се изпокараха италианци с румънци, дето трябвало да го тестват. Сега искат втора мисия, на която и спускаемият апарат да е руски. Факта е, че САЩ (НАСА) и ЕС (ЕКА) имат по-голямо доверие на руснаците от на други за ракетите.

Оная руска ядрена ракета дет се пльосна в Баренцово море намериха ли я или молят НАТО да им я извади та пак да си играят

Не знам какво се плюоснало в Баренцово море. Доста вероятно и западняците не знаят. Може точно това да е бил опита! Но тестовете на атомни ракети не летят сигурно над Баренцово море. Те летят примелно от Плесецк (над Москва в Европа) до Камчатка (на изток от Япония). Преди в един ден изстреляха тестово 4 ракети, едната пусната от Путин. Като една от новите им ракети Сармат унищожавали територия колкото Франция или Тексас. САЩ само тестваха праисторическите Минутеман 3, модел 1970г. и последно произведена 1978г. Те са от преди реалното ПРО. Други активни имат само Тридент 2 с Великобритания от 1990г. А Русия си обяви, че за десет години са произвели по памет 109 ядрени наземни ракети и 108 ядрени ракети за подводници. И Столтенберг края на по-предната година се оплакваше, че са произвели 13 подводници от 2014г., за тогава за 4 години. Русия не помня колко обави за 10 години, но примерно бяха 30. А те са по-големи от най-големите американски Охайо. Макар и не като подводници Акула - 173+ метра дълги, 23+ метра широки, 8-9 етажа високи, 48 000 тона водоизместимост, почти 24 000 тона тежест, с два тунела и 2 атомни реактора. Да не говорим, че американските атомни подводници са натъпкани с разни безобидни Томахоуци и имат реално малко ядрени ракети.

Господине, Вие чтете преиначавате фактите както комунист Библията ... както му харесва и както му е изгодно.

само да попитам: това ли е най-големият успех на човечеството за отбелязване на деня на космонавтиката?

След като даже и руснаците разбраха че не си летял - не се обаждай!

разбраха от вестничета, които не стават за гз папир, ама ти се ръсиш за тях, нали?

най най супер мега най мощна американска ракета на един колун Мъск който умело участва в американската корупция и източване на дефицитният бюджет.Иначе най най е както винаги на хартия и по документи или на някоя снимачна площадка.

Преди няколко години мисията с китайски луноход пропусна точката на кацане с цели 400км. Днес израелската мисия изобщо не успя да кацне на Луната. Питам се какво ли знаят американците и руснаците, което не знае никой друг за космическата наука за да могат да имат безпроблемни и точни до метри кацания още от преди половин век. Най-вероятно отговора се крие във факта, че само руснаците и американците са имали достъп до учените и разработките на Третия Райх.

Не. Просто и американците и руснаците имат по НЯКОЛКО неуспешни кацания, преди да успеят.

Доживяхме нормален коментар, без обиди от теб!

сериозно?

до колко знака след запетаята се ползва 3,14.

Само USA имат ПИЛОТИРАН полет до луната!!! Други НЯМА!

Аз като кацнах там американци не видях.

Чудно ми е дали има американец, който да мрази руснаците или руснак, който да мрази американците повече от вихрещите се във БГ форумите.

Омраза чак не. Но знай, че руснаците никъде ама абсолютно никъде в цивилизования свят НЕ ГИ ОБИЧАТ !!!

Ами то и руските космонавти имат добро мнение за Илон, ама тука нали нивото е много високо...

Да се поучат конкурентите на Мъск и да сложат една лада или москвич с манекен зад волана като товар в следващата им ракета...

както е тръгнало всички платени товари ще са за Мъск. Роскосмос ще се наложи да изстрева по някой москвич на 2-3 години да продухва двигателите.

Това е замърсяване на космоса. Трябва да им наложат екотакси и да си плащат за щетите.

Руските швестери са се изпуснали в гащите и са умрели прави след тази новина!!!

По принцип в тая рубрика с космически статии са необективни и се хвалят само американците точно в стила на пропагандата на Работническо дело от едно време и се ругаят руснаците. Сипсвачът ли е такъв или се цакат кинти, все тая фактите са налице. Освен това се бичат плюсове и минуси на килограм от центъра. Отделно коментарите са изключително примитивни и груби. И все пак днес е международният ден на космонавтиката поради факта, че на днешния ден излетя първият човек в космоса Гагарин. Обективно би било да им статия за него, а не за бета версиите на Мъск.

кое беше обективното в твоето писание? Викаш, щом не се пише за това, за което искаш ти да четеш - значи не е обективно?

12 април е международен ден на авиацията и космонавтиката

Какво руско да похвалят? Пълно е с статии за руски "ЩЕ"-та. И точно фактите са налице. Изстреляна е най-мощната действаща ракета, бустерите се приземиха в синхрон, Първата степен се приземи успешно в океана на платформа. И това било необективно !!!!!???? Статии за Гагарин има всяка година и не виждам да е по-редно да има статия за него, а не за нещо грандиозно ставащо в момента.

Тази сутрин си получихме опорките - тая новата ракетка на мъскчо била холивудска анимацийка, а хората, които и гледали полета - масово хипнотизирани от харп. Другите опорки - да пишеме, че Путин и Русия са велики и всичко западно е боклук. А да, да не забравя - Ф16 са летящи кофчези.

Да, руснаците изпратиха първи човек в космоса с цената на десетки загинали по време на пробните им полети. По радиостанцийте са били прихващани предсмъртните им викове но за руснака човешкия живот няма никакво значение. От там на татък, USA измися а СССР или Русия КРАДЕ !!!

А за американците?

Касващ от совалките , щастливо махали и се радвали докато се взривяват ?

Не било вярно, било пропаганда. Тролчета, можете и по-добре за тия пари. Картофи например. Сега сериозно: въпросната ракета Falcon Heavy е същата като досегaшната Falcon 9(но с три ускорителя, а не един), с която Space X записаха статистика на най-много, най-чести и най-надеждни/успешни изстерлвания в историята.Факт! Двигателите са Merlin-1C, гориво керосин/окислител течен кислород.( Като на руските, но нямат нищо общо). Освен това този двигател вече е към края на жизнения си цикъл и вероятно ще се използва само във вариант Falcon Heavy. Следващото ниво е ракетен двигател на втечнен метан - Raptor за Space X и BE4 за blue origin(Джеф Безос). И двата тествани, и двата са готови. С много по-голям специфичен импулс(т.е. по-ефективни). BE-4 беше първи. Зора беше да приземят и трите първи степени едновременно, което си е исторически рекорд (за Спейс Екс-останалите никакви ги няма). Пропускаме факта, че спейс екс е частна компания, Найлон Мъск е южноафриканец, а НАСА саботираше до последно разрешенията на кораба Dragon за изпращане не хора в ниска земна орбита. Надпреварата е налице, скоро ще има у други участници!

един да се изкаже горе-долу осведомено. Браво!

Двигателите не са Merlin-1C, а Merlin-1D+. Централния ускорител работи по-дълго с една минута, което означава, че двата странични не са напълнени с толкова гориво. Елон Мъск е американец с Южноафрикански произход. Фалкън 9 засега си остават като работни ракети и ще си се ползват с тези ракетни двигатели, а не само във вариант Фалкън Хеви. Замяната на двигателите Merlin изискват и нова ракетна основа и ракетата ще трябва да се прекръсти на Фалкън 3 или 4 или 5, защото ще ползва съответно 3,4 или 5 двигателя, което засега изглежда официално не се предвижда от Спейс Х, но според мен ще стане. Раптор и ВЕ4 са почти готови, като са минали тестове, но не и пълни такива, т.е. все още има работа по тях.

апа исраелската мисия до луната претърпела катастрофа.......

не харесват нашествиници !

Браво на Спейс Х. А Мъск успя и да вгорчи гордостта на Руслямска държава точно на 12 април, което определено си заслужава забавянията на полета.

БЛраво на янките! Най-накрая успяха да направят нещо, дето не гърми секунди след старта! Макар, че още е бета версия.

ВЕЛИК ! Добре, че има такива като него, да движат света напред. Поредица от уникални идеи и успешни ришения в различни области.

Слава на Русия ! Да живее Путин !

машалааа... исус му е майката... харе кришна... харе харееее... зевс да бди, один да донася...

Слава на Русия !

Аферим на Руслямска държава. Путин акбар !

сички на коньовете ! Аллах и исус обеденине - еССеСеРе за целиоът свят! Македония за всички! Инетрнационали за сатлину, за родину! Вансеремос ДРУГАРИИИИИИИИИИИИИ....

прасчо, нали сме се разбрали с теб че не е нужно да се изказваш, на всички им е ясно че имаш конец който държи ушитети изправени в главата вмеско мозък.

Коментарите под статии за SpaceX са може би най-доброто нещо в този сайт!

Колкото са реални номиналите за капитализацията на американските ТНК, толкова са верни и тия поръчкови съобщенийца на американските агенцийки и то точно в деня на космонавтиката. Зриоу истина! Аман от пренадути балони с въздух под налягане!

новини... тва е Холивуд... само руснаците имат истински ракети - най-ракетите, най-мощните, наай-хубавите, най-безаналговите !

Ами да закарат без руска помощ хора до МКС - това като начало... Щото другото все още е Холивуд.

Ама след това от къде руската космическа програма ще получава помощ? Почне ли Мъск да превозва космонавти, руската космическа програма е свършила.

ми е как се възхищавате таксиджии... отделно технолгията е гермнска - те просот ги произвеждат и почти нищо неса подобрили от 70+ години насам...

Малко преди да спрат да пращат хора в космоса, едно от последните "таксита" на САЩ се взриви и утрепа 7 космонавта. Преди това друга такова "такси" на САЩ утрепа още 7 космонавта. Това им преобърна цялата политика и спря една програма. И сега НАСА твърди, че СпейсХ и другите на онзи от Амазон, са далеч от безопасността на Съюз-ите. Май говореха за 30-тина критерии. А на Мъск са му вдигнали мерника, заради напушеното с марихуана интервю което давал. Как може да имат доверие на такъв човек? Утре ще утрепа хора! Да си ходи сам на Марс.

Ми те са закарали много повече хора до МКС, като начало.

Това е МКС (МЕЖДУНАРОДНО Е), струва ПАРИ !!! Няма само USA дават. Прочети и се ограмоти малко повече.... Кой я изгради, как я изгради ... Аман от прости русофили и 100% комунисти.

Това е МКС (МЕЖДУНАРОДНО Е), струва ПАРИ !!! Няма само USA дават. Прочети и се ограмоти малко повече.... Кой я изгради, как я изгради ... Аман от прости русофили и 100% комунисти.

Кой изгради МКС ли? МКС е строена основно от опита с комическа станция Мир! Първият модул стартиращ станцията е руският Заря (19 323кг)! Продаден по-късно на САЩ. После идва Юнити (11 612кг) на САЩ. После идва Звезда (19 051кг) на Русия. МКС започва с руски модул! Двата най-големи (поне по маса) такива са Заря и Звезда! Голяма част от модулите са правени например от Италия! САЩ ги купува в последствие. САЩ купува модули: 1. Заря от Русия; 2. Хармъни от Италия; 3. Кълъмбъс от Италия съвместно с ЕКА (на ЕС); 4. "Японски Експериментален Модул" частично от Япония - поделено; 5. Транквилити от Италия; 6. Купола от Италия; 7. Леонардо от Италия.

Най-големият модул са фермите с тегло от над 140 тона, но са качвани на части. САЩ не е купувала никога модули "в последствие", а предварително е поръчвала модулите за изработка. МКС тежи 420 тона, от тях поне 370 са качени от американците, както и повечето модули са изработени от тях, а 95% от модулите са собственост на САЩ

Един-два модула даже ги преименуват след закупуването. Май бе за Хармъни и Кълъмбъс. Имали са си италиански имена.

точно така ! абсолютно си прав ! слава на Русия !

Ядосани са партнерите нещо и жежко попържат руснаците. Дали защото пак има основание да не се вярва на фукните на Мъск? Инсинуациите се носят из въздуха, и даже феновете на Химерика ги чувстват...

Фукни са руските "ЩЕ". При Мъск всичко е доказан факт.

хаха, факт са, колкото и ти си факт ! хахаха

Ей най-после и ти да познаеш, макар и от тъпотия. Така е и аз и постиженията на Мъск са факти.

Браво на африканеца Мъск. Нареди държавата си сред космическите държави.

Хубаво, но днес е забележителен ден защото излетя първият човек в космоса и той е руснакът Юри Гагарин. С него започна усвояването на космоса и космическата надпревара. Дир не го давайте по комунистически като едно време, в стил "пропаганда срещу империализма", а в случая да се омаловажават успехите на Русия в космоса. Напишете подобаваща статия за първия човек в космоса, колкото и да ви е неприятно, че е руснак. Русия и САЩ вървят ръка за ръка в космоса и ако не беше тяхната надпревара, в последните 30 години със съвместно активно сътрудничество, човечеството нямаше да има толкова успехи. Ако не беше Гагарин нямаше да има нито Мъск нито фон Браун нито НАСА.

Нищо против Гагарин, но истината е, че ако не беше Фон Браун нямаше да има Гагарин, чиито полет е толкова секретен, че доста хора основателно вярват, че всичко е постановка, за разлика от полета месец по-късно на Алън Шепърд, който се излъчва директно и милиони хора по цял свят наблюдават.

Абе истината е , че ако китайците не бяха изобретили барута ...

Много са ти омешани мислите в главата. Викаш без Гагарин Фон Браун нямаше да знае как да направи ракета?! А за бройката, защо гледаш само последните седем години, при общата бройка на руснаците ще им трябват още 50 г. за да настигнат американците по бр. качени хора в космоса. и т.н.

НАСА е създадена 1958 г, доста преди полета на Гагарин, изпълнен с доста съмнителни факти, гарнирани с куп ДОКАЗАНИ лъжи.

именно НАСА потвърдиха за прехванатото видеоизлъчване от орбита. Браво на Мъск, но да отричате Гагарин, си е вече точно комунистически (болшевишки) стил пропаганда.

Браво на Мъск, натиква руската кочина където и е мястото, в ъгъла да гледа и да се учи.

Кочина, кочина ама най-голямата кочина

Правилно, най голямата кочина. И такава ще остане, кочина.

Абе голяма, голяма, ама кочина.