Нов успех за SpaceX

Компанията изведе аржентинск спътника в орбита и върна първата степен на ракетата си

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Възхищавам се на Eлон Мъск и SpaceX, искрено пожелавам на Руснаците които също уважавам да се вземат в ръце, да не мрънкат че мястото им не било подходящо, защото нямало океан на изток, да не почиват на стари лаври и технологии и да разработят и те подобни ракети.

Дир, що не сте написали статия: Как СССР си купи Т34 от американците?? При толкова хиляди статии за руските оръжия?!??!?

калашника им го направи Хюго Шмайсер.

кат е бил толкоз добър що чака да го заведат в СССР за да измисли калашника, а не си го направи още в Германия? Какво му липсваше там? Пари ли, технологии ли, развита индустрия ли, или ръководната ръка на гения Калашников? Май all of the above...

Росняците това също го могат, кадърни са. Ама след това няма да останат пари за крилати ракети и ядрени торпеда.

Могат чушки. То затова нямат собствен автомобил, камион, че и танк, който да не е краден/копиран от някъде (най-вече САЩ)

То и едно време като изпиехме бирата връщахме бутилката в магазина. Сега директно в коша за стъкло отиват.

Това не е вярно разбира се. На българските марки бутилките се изкупуват обратно, ако не са пластмасови. В някои страни се изкупуват изцяло. Но като путлераст би трябвало да знаеш, че можеш да идеш в Русия и да си ги върнеш срещу копейки.

Гледал сам ги как се редят в "очередь" с трилитрови и други буркани за наливно пиво. Имаше и с найлонови пликове. Като си вземат отпиват и пак в края на опашкта докато им дойде реда тя свършила.

дето се вика: "Без Аналогов в Мире" :) горките ватенки :)

всеко излитане на спейса взе да се води за успех,явно толкова си могат щом поредното излитане е успех

В случая първата степен се връща на мястото от където е изстреляна, което се прави за пръв път. Досега първите степени по парабола кацаха обикновено в морето, в случая ракетата се завърта и връща обратно към мястото на изстрелване. И това е успеха. Ама путлераста това надали го интересува.

БРЦК

Това е така, обаче тънката част е цената. Колко струва цялата процедура съпоставено с цената на руските, китайските и индйските еднократки. Японците също имат. А мъск не казва колко е цената. Това не пречи да е прибрал досега 5милиарда$ от НАСА и да не е качил нито 1 астронавт досега.

Цената е 62 милиона за първи старт на първата степен и 55-56 ;r.rfkd за втори старт на първата степен= за сравнение Proton: $ 68 млн. Proton / Block DM: $ 95 млн. Индийските ракети не могат да качват повече от 1 тон на геосинхронна орбита, а СпейсХ качва по 5-6 тонни сателити. Инак PSLV: $ 31 милиона Ти защо мислиш Роскосмос пенсионира Протон - ми щото е неконкурентен, отделно е с 10% провали.

БРЦК

Цифрите ти са тотално грешни- ПСЛВ примерно почва от 21милиона. И сега да те питам - къде са 21 къде са 65? Защо трябва да ръкопляскаме на някой който прави нещо три пъти по скъпо от индийците? Ето ти и цените : 1. Фалкон.Ф.хеви - 60/90м$ 2. Ariane 5 = 60м$ 3. Съюз = 50м$ (НАСА плаща по 80мил. на астронавт в момента, що ли?) 4. Soyuz U: $48M 5. Soyuz ST: $61M 6. Proton: $68M 7. Proton/Block DM: $95M 8. Soyuz 2.1a $24M Цените на съюз и протон са двойно по-евтини за 'вътрешна' употреба.

Пак се разсейваш. PSLV съм дал цената на пуск до Геосинхронна орбита. 21 милиона е най малката ракета със смешен товар. Протона е очевадно по-скъп и да кажеш че е два пъти по-евти е тотална кретения Как виждаш 68 милиона да е два пъти по-малко от 62 или 55, или 45. Айде провери си учебниците за първи клас кое е повече и кое по-малко. Съюз 2.1а е "детска играчка" с товаронисимост на ГСО - 900 кг, Докато Факоните са над 6 тона, повече и от Протоните. Освен това е с цена 35 милиона на пуск, а преди 5 години е струвал 50 милона долара, Явно яко са свалили цената заради Факоните, ама с тия 900 кила, то ПСЛВ е с по-голяма товаронисимост, че и по евтино. Стоимость пуска (цена на коммерческом рынке), млн. долл. 2013-06-25 50 Стоимость пуска (цена на коммерческом рынке), млн. долл. 2018-10-03 35 Стоимость (изготовления), млн. руб. 2018-04-24 1280 Фалкон Хеви е 90 милона, ама той качва вече чудовищни тежести, като на геостацонарна орбита , т.е. около 18 пъти повече от Съюза при само 2,7 пъти по висока цена и то при използване на нови компоненти, при втора трета употреба може да падне и на 60 милона.

Холивудска измама е това. Хамериканцте никога не са излитали в Космоса, дори кацането на Луната е реално осъществено от Русия, но американците са направили холивудска прожекция за масовата публика и манипулират хората. Няма марсоходи, няма и Вояджъри и Нови Хоризонти, всичко е измлислено в Холивуд.

По ми приличаш на руски кретеноидиот.

И гагарин се напиваше като свиня и не е летял

тук си прав. Няма нито една снимка на Гагарин в Космоса, и до края на живота си е избягвал да говори за ''преживяното''

Всичко това е холивудска измама, дирижирана от оня наркоман! Всички американски ракети излитат с руска технология. Путин скоро ще им врътне кранчето и ще видят тъпите кравари космоса през крив макарон.

Холивуд в действие. Братя славяни, в името на Православието и Славянството, разпространявайте по форумите мълвата, че това е инсценировак на Холивуд - няма никакъв СпеисХ, нямам никакви възвращаеми ракети. Ако то ракетите можеха току тъй да се връщат на Земята, щяхме да ги виждаме с просто око. А що не можем да ги видим? Щото това е снимано в Холивуд

Хайде да се обединим и да плюем по американците. Щото е много гадно да правят работи, дето ние не можем.

в козяшкото котило,все едно със връщането на първата степен са им дали допълнително,само че ще изчакаме да видим кога най накрая спейса ще заведе хора на мкс,че за там си требва руска мощ а не само кефенето на козяшките маймуни

Междунаро́дная косми́ческая ста́нция, МКС) е съвместен проект на пет космически агенции но българските подлоги тук си мислят,че е руска

бе кретеноидното козяшко мехче

Статията би трябвало да се казва: "За първи път успех", защото досега не са успялвали да презимят първа степен успешно.

Как си бабо Мецо? Събудили се от зимния си сън. Прочете ли статията поне преди да се изтропаш тука у форума и да се размиришеш? "30-ото успешно връщане на първата степен на ракетата за SpaceX"

те пенсиите тук храчат само това което партийния им подаде написано,че мозъкът им е само за равновесие

На руснаците им остава само да гледат и цъкат по Азиатски с език. А Т34 е разработен от американеца J. Walter Christie!!! Ватниците само крадат и копират!

Я сега кажи и новичока де го измислиха американците?

Аз също не вярвах, но отидох в Wikipedia и да, наистина: Създаден от него танк (с проектната документация и първите модели), бива купен от руснаците, заобикаляйки митническите власти като лъжат, че е селскостопанска техника. След това става "руски проект" с име ВТ, а след подобрения T-34.... И това не са измислил сами рашките.... МЪКАА, само водката им остана (уф, пък тя, май не е тяхна...)

Тя е полска.

БРЦК

Цялата идея на връщането на първата степен е цената. Би следвало да е по-евтино така. Обаче разчети дали е по-евтино още няма. Да не се окаже ,че не е? Тогава цялата история е един балон който ще се пръсне. И едни данъкоплатци ще платят цената...

да, ама не. това не е държавна компания като Роскосмос, а частна компания със собствени пари. И като частна добре си правят преценката кое е по-скъпо и кое не, а не усвояват едни пари дадени от батко и братко и събрани от народа.

БРЦК

Частна компания , ама на държавна хранилка, нали така? Кой е платил мислиш за масрафа? Дали не е НАСА и американския данъкоплатец?

а да бе... хайде сега да си измисляме алтернативни факти. Нася няма нищо общо. Дори все още не им е клиент реално. Така, че хайде успокой се с хръгането на лЕво и дЕсно на измишьотини.

Кажи едно БРАВО. Не бъди толкова злобен трол живеещ само за да слави господаря си. Какво те бърка това, че хората се развиват и правят технологии. Ей... злобата и завистта ви е черта на вас путинофилчетата. Не е ли руско - калпаво е, измислица е, ще се спукал балона, крадат от хората и подобни простотии... не се ли давите от толкова слюнка и злоба бе?

БРЦК

Колко пари са взели СПЕЙСХИКС от НАСА или САЩ не е тайна - всеки може да види с просто търсене в гугъл. Официалната сума сигурно е доста по-малка от реалната, ама това е друг въпрос.

БРЦК

Подозирам ,че цялата история е един балон за да се откраднат едни пари от данъкоплатците. На това ли да кажа браво? А техологията не е нито нова , нито е измислена от спейс екс.

Аз казам - Николко. Ха сега ТИ КАЖИ като го твърдиш колко са взели. Ама така да ми го кажеш - че да го повярвам - с кратък цитат например. ама не да ме пращаш да си го търся сам, щото гоогле не търси в твоите измишльотини.

ама ти може да си подозираш каквото искаш. Човек без знания подозира всички във всичко. Аз пък подозирам, че господаря ти е педофил и джендър. Ама поне съм виждал и мога да покажа снимки където целува дечица по коремчетата и се мляска с китайския вожд. Докато твоето е просто мерак породен от злоба

масрафа селски дебил който ние работещите плащаме на вас пенсиите тук да храчите не е като в х'америката но на село кой да ви каже като цял живот сте крали от ТКЗС-то

Цената е ясна, бе кретен! Всеки ползващ използвана преди това първа степен плаща 10% по-малко. Ако е второ, трето и т.н. използване цената за клиентите пада до 30%, ама видиш ли на путлераста не му било ясно дали е по-евтино.

БРЦК

10% по- малко от колко? Колко е началната цена? Ако началната цена е двойна , нали се сещаш ,че 10% изобщо не ме греят?

Началната цена е 62 милиона - по-евтино от 65-те милиона на Протона, с 10% е 55милиона, като може да падне до 42-45 милона. А на Роскосмос му се наложи да пенсионира Протоните, щото цената на Спейс Х била двойна, така ли? И СпейсХ е получил договори за 4,2 милиона с НАСА, ама за да направи 15 полета до МКС с товарен кораб и още 6 за пилотиран полет. Единствено в случая НАСА е предплатила. За същите полети НАСА плаща на ULA 180-300 милиона. Отделно Спейс Х от договори за изстрелване на сателити е спечелила към 7 милиарда долара, като най-големите печалби са от военните, за които изстрелва, по спечелени на конкурс поръчки, по за над 100 милиона.

Къде се скриха холивудските експерти?

измислил го е руснака, ей

Е ми с "батутите и ластиците" е така - могат да се ползват многократно :)

Браво.

Тарикати. Спестяват си транспорта, а това означава, че ще могат да работят с ракети с по-голям диаметър, като БФР

само за един по голям диаметър мечтаеш,толкова ли няма хора по пероните

Явно си спец по пероните и големите диаметри. Но това не е учудващо за един путлераст.

компрометиран на прицел.явно ти е хоби,като всичките джендъри козяшки,ама па нали сте в крак с времето

Айде бегай на перона, педеруски боклук нещастен, да ти разхлабят още халката.

дадато нещо взе да се пеняви,не бой,няма да ти се бъркам на перона,там си бил и ще си бъдеш да чакаш светлото бъдеще,че нали беше член на бекапето преди а сега верен козяшки джендър,гусин милиционера