Oracle бе глобена с 23 млн. долара в САЩ за корупция в чужбина

SEC алармира, че подразделенията на Oracle в Турция, ОАЕ и Индия са давали подкупи на местни служители

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ауу, не думай При толкоз много демокрация една корупцийка е като ракия преди вечеря Хаха

Очевидно корупцията може да вирее само в свободните общества, какво се пънеш. Малцина биха заложили живота и този на семействата си за някоя-друга заплата отгоре, затова в Северна Корея едва ли можеш да купиш чиновник.

За да ги хванат трябва съвсем ахмашки да са подходили с подкупите. Във всеки бранш който зависи предимно от държавни пари фирмите от щатите (и не само) си имат изградена инфраструктура, мрежа от познанства и т.н. Еди кой си чиновник взема решението дадена фирма да спечели сделка (често през търг, тия търгове са пълна глупост), после не получава плик с пари а примерно сделка да "консултира" я тая фирма я нейна дружка. Или да прати децата си да учат на запад на стипендия, която не той плаща. Преди много години ме отказаха да си играя на търгове в нашия бранш (не исках/не искам да влизам в играта на подкупи, не съм стигнал където съм та тепърва да изпоцапам всичко). Сега не е различно, когато предложиш най-добрата апаратура (и то най-добра със сериозна преднина) и цената ти е най-ниската чиновниците просто бягат, очакват да надуеш цената и да се напдпреварваш с конкурентите в даването на подкуп. Та тия закони за недаване на подкупи ловят само фирми, които рядко го правят защото не им се налага. Няма да се чуе подобна новина за фирма произвеждаща научна апаратура, неща прекалено сложни за да са на масовия пазар съответно зависещи от държавни пари, а там може би всички освен нас го правят. Може да се оцелее и без подкупи, доказали сме го, но цената е висока. "Свободата, Санчо..." :-).

А може би това си начин държавата да си вземе обратно част от парите от тази фирма, в която службите си ползват доста шпионски услуги?

А М$ кога? Или там е забранено да се пипа?

Не, това не е корупция това е лобизъм. В аМерика не може да има корупция.

Така е, подкупи се раздават само на висши държавни служители като сенатори, добре уредени чрез закона за лобизма ...