17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що манги издои тоя телескоп, що гърла нахрани

Докато чета коментарите силно се замислих дали ракетата няма да гръмне на стартовата площадка.

Този телескоп може да се сравни по сложност и цена само с Колайдера в ЦЕРН, Швейцария. Тази супер машина е може би най-великото изобретение на човечеството, свръх сложна с униклани без аналог способности. 3 години беше отлагано само изстрелването с оглед всичко да е на 101% сигурно. Ако всичко премине добре и тя достигне своята орбита, далеч след луната, и се разтвори и заработи по план, ни чакат униклани кадри и информация за вселената!

Обачъ, дали Перкин Елмър па са правили главнуту му огледало, а? Кат на Хъбъла. Че на Хъбълу го бехъ малце поусра..., ааа, малце сговн..., ааа, леко поизкривиле, мдааа... Пъ сегъ не мое да иде екипъ до лагранжъвъ точка L2 дъ гу управъ, че ногу далечъ, 1 мил. км.

простотии ама ти къртиш мивки. Сигурно се мислиш за много оригинален като пишеш в този стил. Тъпанар нещастен

А ти дрисльо какво роди днес освен това в клозета.

споделям възторга ти от предстоящото изстрелване и бъдещите открития които телескопа ще направи, но силно преувиличаваш сложността на телескопа. технологично той е многократно по-прост от последните 2 марсохода които НАСА, с много по-малко на брой системи, компоненти ... разбира се просто устройство не означава лесен за построяване. пъхнали са Уеб в защитен контейнер с размери "височина от 5,5 метра, ширина от 4,6 метра и дължина от 33,5 метра.", защото някоя прашинка може да обърка нещата. към 850 м3 Вакум контейнер. Колайдера представлява вакумна камера с дължина 104 километра и с обем към 15 000 м3 в които попадне ли някоя прашинка обезсмисля цялото начинание. Суперкомпютъра обслужващ Колайдера е сред най-мощните в Европа. Уеб въобще не е в категория по сложност, съпоставима с Колайдера в ЦЕРН. СЛОЖНОСТ и ЗНАЧЕНИЕ са две коренно различни и несвързани по никакъв начин категории. Колайдера е неимоверно по-сложен апарат от Уеб или който и да е телескоп, но значението им за науката може би е съпоставимо. Колайдера откри цели нови раздели в науката, от Уеб се очаква нещо подобно макар и в друг раздел на познанието.

Това не е вярно. Извадка от сайта космос.бг Зърбъкън сравнява "Джеймс Уеб" с една друга американска високорискова мисия - тази на марсохода "Пърсъвиърънс", който през месец февруари се спусна на Червената планета. При него изстрелването бе свързано с преодоляването на 10-20% от общия риск. Основният опасен момент бе кацането - 50% от риска. Сега остава само някакъв остатъчен риск преди пристъпването към базисните научни операции. При това кацането на "Пърсъвиърънс" отне само 7 минути. Ако изстрелването на "Джеймс Уеб" бъде успешно, следват около три мъчителни седмици, през които телескопът трябва да бъде разгърнат. Необходими са около 50 еднопосочни процедури, свързани с активацията на подвижни компоненти. В хода на тези 50 процедури са набелязани 350 критични стъпки, които трябва да бъдат изпълнени перфектно. Това са категорични точки на провал - ако една от тях не бъде премината по план, мисията приключва. В сравнение с марсианското кацане разгръщането на "Джеймс Уеб" притежава три пъти повече точки на провал.

"но силно преувиличаваш сложността на телескопа. технологично той е многократно по-прост от последните 2 марсохода..." Хм, дали? JWST трябва да извърши поредица от действия по разгъване на топлинния щит, първичното огледало и мачтата с второто огледало, всичкото това в условия на нулева гравитация и близки до абсолютната нула температури, след продължително пътуване и подлагане на огромен механичеен стрес и вибрации. Да се конструира всичко това и да се емулира неговото поведение на Земята не е шега работа, и буквално е трябвало да бъдат открити нови области в материалознанието и изработката на елементи на базата на тези материали. Ако мога да използвам твоята аналогия в обратна посока — на НАСА й е било много лесно да симулира поведението на марсоходите, понеже е било необходимо само да закарат машинката в близката камениста пустиня и да я подкарат. Същото и с хеликоптерчето.

говорим си за сложност на апарат не за рискове и точки на провал. техниката стояща зад Уеб е травиална. Ехаа разгъване на телескопа, ще направим 50тина мърдания и ще наместим 18 огледала на мястото им ... ще ме прощавате, но това и студенти по роботика могат да ви го изпроектират. Уеб е относително прост апарат, който изпълнява относително малко на брой простички задачи. Пак повтарям простотата на апарата по никакъв начин не намалява значението му за науката. пп. "При това кацането на "Пърсъвиърънс" отне само 7 минути." и да позная на секундата Пърси изскочи от кратера още преди праха да се уталожил започна да снима, взима проби ... ъъъ всъщност след кацането Пърсъвиърънс премина в режим на разопаковане от транспортната обвивка, разгъване на апарати, камери, антени, диагностики ... който подобно на Уеб траеше няколко седмици. Всъщност ако си направиш труда да прочетеш в сайта на НАСА не творческия превод на космос.бг ще откриеш, че целият процес по активиране на Уеб трае "три мъчителни седмици", но реално физическото разгъване отнема 12 дни от тях (от ден 2 до ден 14), при това включва 6 дневна пауза в която нищо не се разгъва, а се чака аклиматизация на охладителната система.

"най -добре да предпазят контейнера от обилни валежи и други фактори на околната среда.: Валежите са бял кахър и защитата от тях е най-елементарна.

Краварите пак манипулират и лъжат. Лъжат, че ще пратят телескоп извън Земята, но това няма как технически да се осъществи. Излъгаха за Аполо11, а сега и с телескопи се захванаха. На всичкото отгоре и двигатели и ракети нямат, че се налага да иизстрелят тоз телескоп с руска ракета, дегизирана като европейска. А ний всички знаем, че в Европа космически сектор няма и еврогейовете нямат ракети.

да, да....и Земята е плоска....ненормалник !

......освен плоска е и ВИРТУАЛНА,ама аполчо не го знае още....

Е нали точно за това изпращат тоя телескоп! Да снима слоновете, които са стъпили на една костенурка и държат на гърбовете си Земята, която е плоска...