17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прилича на врабче ама бая скъпо

В Турция се прави всичко: от граждански хеликоптери и самолети до леки автомобили и телевизори. Включително бойни дронове, танкове, БТР-и и подводници...

То май не е самолет а самолетче, такт. техн. му данни са слаби, тавана на полрт му е нисък, скоростта също. Няма данни за въоръжението но с един мотор пак ще е слабо. За подготовка на летци иначе е добър но пък не е разумно да се обучават нови пилоти на самолет за 600млн.

Турция също е била верен съюзник на нацистка Германия и основен доставчик на швабите на стомана за танковете им. Но хитро като азиатци черни един месец преди края на Втората световна сменят лагера, когато вече е сигурно че Германия ще загуби и стават верни съюзници на САЩ.. А от благодарност САЩ в следващите 50 години налива 147 милиарда долара безвъзмездно на фесовете.

Помним и че Русия е съюзник на Нациска Германия!!! Помним че Русия нападна Финландия ,Полша заедно с Хитлер,балтийските републики,нападна и България и си замина с златния резерв и архивът. А след това изисква и 5 години издръжка на армията си без да е изтреляла нито един коршум в България!!! Избиха дестеки хиляди българи нищо че под руско ръководство отново десетки хиляди българи загиват на фронта срещу Германия .

че Великобритания нападна Исландия, а Франция и Великобритания се опитваха да окупират Норвегия и по специално пристанището Нарвик? А за британски експедиционен корпус в Норвегия да сте чували? А случайно да знаете как е смазано гръцкото комунистическо правителство? А какво са правили британците в Египет знаете ли? И в цялото средиземно море, превърнато във вътрешно езеро за британския флот.

Помним също че Великобритания Сащ сринаха София и враца. За благодарност им издигнахме паметник.

Стоманата за Германия се изработвала в Рейнската промишлена зона с шведска руда и въглища от Силезия. От Турция е идвал хромът за легирането и за да стане неръждаема.

"Цената на една бройка от самолета ще е 600 милиона долара" Еб*х тая бройка!

Kaквито са им доматите и краставиците - фалшиви и третокачествени, такива ще са им и "самолетите".

Честито на турците Българският нито ще се почви, защото като верни съюзници на Германия по време на втората световна война ни е забранено да правим хвърчила. За да ни позволят трябва съгласието на всички тогавашни съюзници, измежду които Русия.

Тия 600 милиона да не са в турски лири, бре Дир-ници?

ТЕ И КОЛИ ПРАВЯТ :)

Каквото е човек без сърце това е танк или самолет без мотор.Хубаво е че нещо се прави но без мотор не става.

Ало авторчето, ти имаш ли представа от цената на изтребителите??? За 600млн.долара могат да се купят поне 2бр. Ф35. Или цената е в турски лири или си сложил поне една 0 в повече! Аман от неграмотни драсказчи!

а на кюмюр може ли да лети за тия пари?

ми папагал

Да не би разработката му да е струвала 600 милиона долара? Никой няма да даде подобна сума за 1 самолет, може би 60 милиона долара е максимума за 1 бройка от това експериментално турско творение.

Стойността на турската лира продължава да пада. Абе не знам защо всички тия диктатури все си мисля че това оръжие се яде и колкото повече оръжие произвеждаш и колкото повече народът обеднява толкова по-велик ставаш.

Прилича на "Алфаджет". Нещо между изтребител, щурмовик и учебно-боен. Скъп е, 600 милиона долара бройката е много за това нещо.

това е малко скъпо за 1 самолет, може би е цената за 10.

То не били компютри, а компоти… То не били долари, а лири :-)

Подозрително прилича на Як-130

Туй за цената 600 милиона кърти мифки. Цената на първият INTEL i7 e цялата поточна линия, така че струва около 40 милиона. Ама като се произведат два вече е 20 милиона. А като се произведат милиона е просто цената, която клиента е готов да плаща за да не направи конкуренцията нещо по-добро на същата цена. Абе, дира, да не сте преминали на счетоводство в рубли? Не е за тази година, спокойно след една петилетка: в рубли, турски лири, юани или каквото дал Путин.

Тия пък, да ви покажем ли нашите чертежи от краварите? Ще се насерете от страх.

А пък на нашите военни заводи им текат покривите и прозорците не са мити от последното посещение на бай Тошо, но и така сме силни в ВПК.

В Турция се прави всичко: от граждански хеликоптери и самолети до леки автомобили и телевизори. Включително бойни дронове, танкове, БТР-и и подводници...

"Цената на една бройка от самолета ще е 600 милиона долара.".....ей това парите и лъжите за нищо ги нямате ...а защо не 600 милиарда ...то имаше един Тиквар дето 500000 милиона километри по инхаус построй ....

И ние бяхме проектирали лек стелт танк-амфибия с израелска система за насочване, но демокрацията изхвърли черетежите в кошчето за боклук. Тя демокрацията не води войни и въоръжение не и трябва.

Израел по това време бяха гадните капиталисти и империалисти. Така че по-леко с лъжите.

"Цената на една бройка от самолета ще е 600 милиона долара.", а бе Дир, откъде ги препечатвате тези неща :))), махнете две нули или уточнете дали не става дума цена на еднократна поръчка от 100 самолета :) Самолетът сигурно не е лош, най-вероятно става въпрос за учебно-тренировъчен, конструкцията е абсолютна класика от 80-те, на едно ниво с L-39, авиониката сигурно е на съвременно ниво, ама това е всичко.

Да бъдем заедно в НАТО с Гърция Турция Румъния и Македония отколкото в СССР със Сърбия!

самолет направили комшиите – 600 000 000 щатски долара. Само с 15 000 м таван??? Не купувам!

Само че нещата не свършват с това. Турция в същото време започна тестове със собствен двигател за танкове БАТУ 1500 к.с. и разработва реактивен двигател от 5'о поколение 35.000 лб. за новия си стелт изтребител .

Ще си купим няколко , да подкрепят Ф-16. Двигателя не е ли като на Ф-16? Щом Байрактара е толкова успешен що да не си купим.

Еми браво. А ние не само че вече и автобуси и трамваи не можем да правим, ами и домати вече внасяме.

Като байрактара, сглобен в Турция с части от САЩ и Западна Европа.

Какви 600 млн $ за тренировъчен самолет.. Да, ва у драскачите.

инвестиционните разходи се наслагват към производствените и се разпределят на малко на брой самолети. Първият модел винаги е най скъп

Пише "цена на една бройка ще е... "

Именно затова, за да не се прогонят потенциални купувачи и за да не се скандализира обществото, цената се цитира като обща цена на програмата (program cost) при разчет за Х произведени бройки (unit cost). По този начин щатският тренировъчен реактивен самолет Boeing-Saab T-7 струва $9 млрд като програма, и около $18 млн. на бройка. Конкретно за турския самолет се цитира продажбена цена от $100 млн., изчислена при производството на 24 машини годишно. Което не изглежда толкова скъпо за двумоторен тежък изтребител. Но нека да го видим да литне най-напред през 2025 г.

Пак е скъп. И не е двумоторен.

"Пак е скъп. И не е двумоторен." Лошо съм написал. Не коментирам този модел от статията, а двумоторния TAI TF-X (също турски), на който съм му изтървал модела докато писах одеве. Тезата ми е, че след като турски двумоторен тежък стелт изтребител се разчита да струва по $100 млн. бройката, а американски тренировъчен самолет струва $18 млн. (при обща цена на програмата $9 млрд.) сумата $600 млн. от дописката не само не може да бъде вярна, ами "бяга" във всяка посока - и като цена за програма, и като цена за бройка. Колкото и да е безумно скъпа американската програма за техния тренировъчен jet (доставчикът е Boeing, които са най-големите разсипници на държавни средства в американската военно-индустриална история...), според мен не е възможно с $600 млн. да се направи цяла програма. Особено след като самите турци смятат да произвеждат далеч по-скъп самолет при цена на бройка $100 млн.

Нещо американо-китайско-руско се е получило. Взели са по малко от всички.

Те пък американците, китайците и руснаците от никъде нищо не взимат... Сами си измислят всичко....

Турция малко в Метавърса стъпва май? Тия неща не са като Байрактарчетата. Интересно кой им е дал ноухауто? Русия няма да е. Америка забрави. Най-вероятно франсетата са им дали нещо да ръчкат.

Е не прочете ли от къде идва двигателят? След като им забраниха продажбата ф35 заради Ц400 трябваше да им дадът нещо. Турците си платиха достатъчно. Ще продават за износ и ще припечелват…

тенекията всеки може да изчука, може и даже и шасито да направи ама ако не ти дадат двигателя и предавателната кутия кола няма. Няма и да има. Generl Electric са хамриканци и не са казали, не са спрели износа на двигатели. Апропо тенекия за дронове и тук се прави. Вътрешно обзавеждане за автомобили също

Да не е 600 милиона турси лири?

Цената на тренировъчния турски самолет е вероятно 600 милиона турски лири за бройка... или 600 милиона долара за 100 бройки!?

600 милиона долара????? Това да не е цената на цялата програма за производство?

Това да не ти рашистан където изтребители ново поколение само по военни паради а тази година даже нямаше…