По-късно днес: две изстрелвания към космоса в рамките на 15 минути

Две ракети - Ariane 5 и Falcon 9 ще излетят към космоса в рамките на 15 минути една от друга

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато чета за изстрелване на спътници си спомням, че в онези мрачни, тоталитарни времена и България е изстреляла свой спътник. Той се нарича “Интеркосмос-България-1300“ и е първият български спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Построен е в България на базата на руската платформа за сателити „Метеор“ и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством два слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност. Тежи 1500 кг и е бил изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита - 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата Восток-2М от стартова площадка №43/3 в Плесецк. Изстрелян е в чест на 1300 годишната от основаването на българската държава.

Няма много информация за него.

и други изстрелваме спътници . моля да ни споменавате , за да не ви тръсим по айпито и да коригираме договора за интернет в движение и със задна дата .

Пак ватенките само гледат и цъкат с език. Умират тъпите алкохолици в областта на космоса и навсякъде другаде.

С Iridium next американците искат да обхванат на всички самолети всичките им данни в реално време по цялото земно кълбо. Щото голямо търсене пада когато трябва да намерят черните кутии.

всички да стискат палци да гръмнат. напред другари... урааааа

си памперси бе хора

пак с руски двигатели ще летят тия ракети,НЪЛ ТЪЙ?

е сега ще се появи Дада и ще видиш...

Ей го - появи се под теб :)

Да, от Жигули.

Вижда се , че и теб , много успешно са те заредили с руско гориво .

CynepMEH

SpaceX си правят сами двигателите. За Ариана Радлер не знам...

Не си интересен. Фалкон лети с двигатели Мерлин, а Ариане - с Вулкан.

Има нещо противоречиво в коментара и ника. Уж помнещ пък задава въпрос! Освен ако не е иронично намигване на путлерастската сган. Така ер както вече са ти написали. И двете ракети не са с руски двигатели, затова се и най-мощните ракети в момента с най-голям изведен товар на геостационарна орбита. Ариана през 2009 година изведе спътниu с тегло 6,910 kг или около 2 пъти повече от възможностите на руските двигатели на Протон. Фалкън 9 преди 3-4 дни изведе 7,075 кг, като върна първата степен, което намалява максималната товароносимост. Без връщане на първата степен във възможностите на Фалкън 9 е това от над 10 тона на геостационарна орбита или около 2,5-3 пъти повече от възможностите на руските двигатели на Протон. При това Протон за да увеличи мощността си ползва отровно гориво. За Фалкон Хеви досега е само с едно тестово изстрелване и там възможностите още не са изяснени докрай.

един поне да рзабере каламбура но пък не е изненада като гледам списвачите тук

Човекът най-вероятно пита с ирония, или пък направо със сарказъм. Дразни рубашките, така да се каже, ама те не могат да се усетят и му се радват.

Човек, спри да се излагаш!!!!! Тягата на двигателите на първата степен на Фалкон 9 е два пъти по-малка от тягата на Протон. Същото се отнася и за Ариана-та(барабар с твърдогоривните бустери).... Реално по-малко от половината товар, който изстрелват американските ракети носители е наистина полезен товар. Останалата част от така наречения "полезен товар" са двигатели и гориво, които товара си носи с тях и докато стигнат до орбитата си, са олекнали двойно... Да не говорим, че им трябват от 2 до 6 пъти по-дълго време за да си стигнат орбитата. На практика тази работа при руските ракети я върши 3-тата степен на ракетата! Няма да коментирам, че по чисто георграфски причини, за издигане на полезни товари, руските ракети се нуждаят от около 20% по голяма тяга....