Правителството на Южна Корея минава на Linux

Операционната система с отворен код има редица предимства

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

линукса може да е безплатен за дома, но кгоато става дума за такива организации, задължително ще сложат версия със съпорт, а съпорта си има цена, отделно ИТ до сега ако са разбирали само от унидовс, ще има цена и за обучение, или пък ще намеат нови, но в крайна сметка пари ще се дават, нищо не е безплатно, ако искаш качество, ако искаш да работи без да спира, няма разлика коя е ос, важен е ИТ тийма да е добър и да си разбира от работата, а за това трябват пари

"Предстои обаче огромен обем работа преди Linux да навлезе масово в правителствените компютри. Става въпрос най-вече за изследване на сигурността на операционната система, както и на съвместимостта с уеб сайтовете и приложенията, разработвани за Windows." === Всъщност, Linux се е доказал като по-сигурен и надежден от десетилетия. Неслучайно над 90% от сървърите вървят на нея. Колкото до уебсайтовете и уеб-приложенията, това зависи от браузърите, не от операционната система.

Ако не друго, то поне ъпдейтите няма да се влачат с часове като на bozata :)

голям разбирач.. моята "боза" се обновява за минути, не за часове. Плати си за качествен интернет и недей да пишеш глупости..

600 MBit/s достатъчно ли е? За минутки минавам от Debian 8 до Debian 9, което не може да се каже за бозата, нали Бегай у лево, опитът ми се базира на около 2000 PC-та в корпоративна среда, които смъкват ъпдейти от локален сървър, подвързан на 10G към локалната мрежа.

Къв LINUX, там нема SOLITAIRE...

Има, има...

Едва ли ще стане, майкрософт знаят как да си държат заложниците, в тоя бизнес са от десетилетия. Ще има направят отстъпки, улеснения и т.н. и ще мирясат.

Интересно коя версия ан Линъкс ще използват! Те вече станаха стотици. Най-близка до Уиндоус е, Минт-Синамън.

e

BajMihal

Най вероятно ще пробват Убунту, защото е най изчистена и направена като за леймъри. Но пак, не е сигурно как ще намерят заместители за всеки софтуер на MS. За офис пакетите ще е лесно, но ако имат някой специализиран софтуер, който да трябва да се прекомпилира... тогава вече ще е тегаво.

Убунту има "дупки" и е тромав. Пробвах поне 30 разновидности на Линъкс. Федора я бъзикат всеки 6 месеца.

Все пак говорим за държавна администрация, там кой знае колко специализирани приложения не се ползват.

"Версия" на Linux? Може би говориш за дистрибуция, а не за версия. Всички дистрибуции са разновидности на няколко основни базови дистрибуции (напр. Debian и RedHat) и споделят обща философия и структура с тях. Така че страшно няма.

Aз минах преди 15 години.

Да ти кажа не за всеки - "лелките" от държавната администрация и след 100 курса по "компютърна грамотност" пак не могат да се оправят с компютър, а какво ще стане ако минат на Linux не ми се мисли …. Те от НАП с JAVA-та не могат да се разделят, ти ще ми говориш за революция … :)

Имаш някакво друго НЕ-Java предложение за дистанционно подписване на електронни документи ли? Друг е въпросът, че "специалистите" на Информационно обслужване вече оакаха и аплета за подписване. От година и нещо не работи под Линукс, а освен това отскоро незнайно защо се инсталира и като сървис. Може би искат и те да вредят в шпионския бизнес. Да не би някой да "спести" някой данък може би...

Нерде Ямбул, нерде Стамбул! Не разбирам каква е връзката на Корея със лелките от ДА и експертите на НАП?!

много ми е чудно как са изследвали сигурността на windows преди. ;) иначе подобни "сензации" е имало и преди - например имаше една германска провинция, дето мина на Linux, а 10 години по-късно пак мина на windows...

Наши хора са им подсказали!

... финансово.

Е да, продажбата на компютри в световен мащаб намалява. Натискът не е толкова голям вече и някои периферии могат да си позволят да опитат. Но за страните от НАТО Уиндоусът заедно с МС Офис е задължителен.

?? На какво точно се базира изказването ти?

Тоя е олицетворение на Пеиферия.

Баш MS office, LOL. Никога не съм имал такова - вярно, не ми и трябва особено, не съм секретар(ка). Но Open office се справя с всичките им (много от тях взаимно несъвместими) формати, на които съм попадал, и ми е вършил предостатъчно добра работа да форматирам текст с кратинки и т.н. в някакъв pdf който да мога да дам на клиенти без да имам оплаквания (упътване, data sheet на продукт и подобни).

BajMihal

Всъщност ако се пробваш да ползваш MS Office професионално, с учудване ще намериш, че Open office все още изостава като функционалности. Особено когато става въпрос за анализи (които много се ползват в държавните структури) и презентациите. Иначе ако го позлваш само като notepad, то не ти трябва офис пакет така или иначе :)

BajMihal

"...че с внедряването на платформа с отворен код ще намали значително разходите за обслужване на ИТ инфраструктурата..." Най-големия мит за опън сорс операционните системи. Проста справка може да се направи и да се види колко е заплатата на един линукс и един уиндоус системен администратор. Иначе да, за ентърпрайс решение обикновено се плащат лицензи (дори за Линукс). Доколко си струва вече това е съвсем друг въпрос.

Прав си, корейците са толкова прости, че не могат да си направят сметката. Добре че има експерти като теб да им отворят очите.

BajMihal

Те и германците пробваха бе пич. И те са спецове, ама явно пак не им излезе сметката. Че от Майкро$oфт правят шашми, спор няма. Но това не обяснява огромния дял на тяхната ОС, ползвана от потребители. Или викаш те плащат и на пуберите да свалят пиратски копия от замундата?

Дано да е успешен проекта, защото ще даде кураж и на други правителства ...

то това се очакваше отдавна, сигурно 75% от компютрите в държавните учреждения са с WIn XP, да не говорим и че Корея от няколко години се опитва да се дистанцира от САЩ, защото станаха абсолютна "кукла на конци"

Те и германците в Мюнхен опитаха ... и пак се върнаха на Уиндоус.

Те и от Нокиа опитаха ... и пак се върнаха на Линукс :) Дори и Били каза, че вече не ползва Windows(mobile)

В новината има цифра за разходите. А защо няма цифра - КОЛКО ЩЕ СПЕСТЯТ от лицензите, дето се плащат на М$?

Това ще даде огромен тлясък на линукс общността и продуктите като цяло - предизвикателство си е да работиш по сигурността срещу севернокорейските и китайските хакери!

Само ще кажа, че в windows 10, ще се импортира, Linux Kernel съвсем скоро, в резултат на което OS-a ще има едновременно и NT + Linux kernel. А относно защо MS продуктите се ползват масово и навсякъде, главно, защото е евтино и работи. Този който е управлявал 200к потребители, той знае предимствата на прозрачна интеграция между електронна идентичност и софтуерни продукти

Евтин,евтин - колко да е евтин Windows-a, а пък за работата може да се поспори.

Линукс под Уиндоус, аз съм си го пуснал и е гот, кат сложиш и Минг и подкарва и графични приложения, само х сървъра нещо не го мога (засега)

Имаше в правителството на Симеон един министър Василев (бил юпи), който купи за БГ админстрацията Windows на едни интересни цени. За чий ни е нас безплатна ОС?

ЮПИ казваш? Навремето им казвали ЕНИЧЕРИ.

Изненадан съм, че това се случва чак 2019г. Явно натискът и заплахите са били такива, че не е било възможно да се пристъпи към това по-рано....Това се отнася за 98% от държавите в света..

Предатели!

Санкцииииииииииии веднага .

Да бе - а санкции искат ли ?