Правят гориво от вода и светлина

Възможно е фотосинтезата да се превърне в алтернатива на петрола

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да внимават като шофират, и да не излизат много много по балкони, да не паднат, случайно.

То отдавна е измислено с водата, но знаем по нататък какво следва...

Поредните грантаджии. Общо фотосинтетичната продукция на цялата фитосфера на планетата Земя е около 1500 - 2250 теравата - при обща слънчева енергия, достигаща повърхноста 178 000 теравата. Тоест КПД между 0,84 % и 1,26 %. Дори скапаните фотоволтаици имат КПД около 10% - при това дават директно енергия, а не биогориво.

Дано да е по-ефективен от фотосинтезата, която има КПД около 4%. Такъв подход (светлина --> водород или метан) е по-ефективен с използване на електричество, произведено от фотоволтаични панели - около 9%. Power to gas се нарича това и първите инсталации са от преди поне 15 години.

BRCK

Само дето фото панелите едвам могът да произведът енергията която е отишла за производството им. Вариантът с фотосинтезата и водораслите е много по-добър.

Нямаше ли един българин дето направи много хубава система за фотолиза ? Сега остава да направят и водороден двигател който да е адекватен и хладилника в багажника да не струва повече от колата

Изказване на нискоинтелигентен елемент. Фотоволтаиците са вече с КПД над 40% (типично за масовите около 20%) и за периода на живот могат да произведат хиляди пъти повече енергия от тази отишла за производството им. Примерно панел за около 300 лева (което включва материали, труд, транспорт, търговска надценка, и в който за ток при производство и транспорт отиват не повече от 10кВтч) за живота си произвежда електроенергия за около 12 000 КВтч.

Въпросът опира винаги в цената ...

Малката подробност е, че цялата фитосфера заема не повече от 10-15% от повърхността на планетата заради, пустини, ледове, скалисти върхове и плата, океани със сравнително рядка флора . Реално фотосинтезата може да достигне и над 10% КПД

Тогава ще възникне въпросът какво правим с повишаването на нивата на кислород в атмосферата! И това не е за пренебрегване

Грешиш, впрочем както почти винаги. Точно водораслите в океаните дават над 80% от общо фотосинтезираната органика.

Водородът за да стане на използваема енергия трябва да изгори. Управляем синтез за сега няма реализиран.

Всъщност не греша, както винаги. Моретата са над 70% от повърхността на Земята, а водораслите въобще не покриват и 10-15% от тази площ. А това че 80% от органичните вещества се създават от тях не се дължи само на фотосинтезата, а на доста повече фактори, като например липсата на фактора сезони. Всъщност водораслите са потвърждение, че КПД на фотосинтезата може е повече от 10%л както и съм написал. Всъщност е добре като прочетеш нещо да го осъзнаеш и обмислиш, което явно на тебе не ти се отдава и оттам ти се струва че греша, но грешката е твоя.

Брикчето си мечтае,че шефа му Путьо ще си копае и продава още 3 живота!

petrovito

всичко зависи от цената ...

От всяко нещо на света може да се извлече енергия. Светът е енергия! Но "учените" така се "обработват", че да се предлага само тази енергия, която може да се КОНТРОЛИРА! А КОНТРОЛЪТ над нещо от което е много зависим човекът е ВЛАСТ! А ВЛАСТТА за някои е ВСИЧКО!

в кой век живееш? 19ти? да си чувал за коли на водородно гориво? хайде поразрови се малко преди да изказваш мнение.

поредния с конспиративните си теории. дай да "предлага" гориво което да избухва когато си иска за да ти се угоди.

Ех Пешкоооо... идея си нямаш от колко години и колко много марки коли има на водородно гориво. като се почне с Тоьота и се свърши с Лексус.

Слушай докторите слушай, не пропускай хапчетата и може да стигнеш до подобрение.

А ти в кой? Или за тебе енергията е само в резервоара на бричката ти. И преди га говориш за водородно гориво прочети за ядрения синтез.

Как посрещат тази новина ватенките? Които живеят като маймуните-каквото им даде майката природа на готово...

Aми Тоьота и Лексъс е едно и също, втората е малко по луксозна.

е то като тръгнеш от Софето на изток пак ще стигнеш до Софето... като минеш през целия свят. Така и тука.

Правят гориво от вода и светлина..... И от пръдня - боя вече правят.

Затоплянето на глобалната температура на Земята с няколко градуса ще започне да освобождава замръзналия метан от торфищата на тундрата. В момента вече изтича в атмосферата - метан. Ако този метан не бъде уловен и оползотворен, то Земята ще бъде задушена. Време е американските и руски евреи да се обединят и да инвестират не във войни и химерни енергии а в нови технологии за реални източници.

Интересно скандинавските държави, които са големи радетели на екологията откъде ще намерят светлина през дългата полярна нощ.

Слушай докторите слушай, и 100 плюса да си нацъкаш санитарите като те хванат, че излизаш от стаята си и бродиш където не трябва пак ще те заключат.

Ако знаете от кога в Русия се произвежда водка от океански въздух и лунна светлина изобщо нямаше да пишете глупави коментари.

от северното сияние

А аз мога от кал да правя кирпич.

Малко трябва да слезеш на по-ниско ниво! Тук се говори за водорасли фотосинтеза вода и светлина! Никой не синтезира и не разпада, само трансформира на молекулно ниво, а ти "излиташ" към процеси случващи се в слънцето! Човек за да ползва знанията си за да анализира, трябва да се научи да чете правилно!

Май темата ви идва сложна! (не е въпрос)

Нека правят от светлина. Ние като им тупнем една бомбичка и им разстелем един ядрен облак ще им оправим светлината.