17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква радиация, нали ча до Луната няма никаква...

преписвате статии без да търсите оригинала https://space.stackexchange.com/questions/9243/what-computer-and-software-is-used-by-the-falcon-9/9446#9446

Стга сте писали глупусти , ползват се ето такива процесори и компютри: http://www.cpushack.com/space-craft-cpu.html

бъркаш архитектура с ОС.

навременната информация. Там пише - Updated Aug 12 2012.

:) Пак започна вечната кавга Линукс срещу Уиндоус. Не разбирам защо се палите толкова. Прилича ми малко на Android срещу iOS, Mercedes срещу BMW, Левски срещу ЦСКА. Ако си потребител на Уиндоус защо трябва да се палиш срещу потребителите на Линукс и обратното? Аз ползвам и двете операционни системи, но не заради самите системи, а заради нещата, които мога да правя с тях. Когато ми трябва среда за back-end development, embedded development, android apps development, research или ML ползвам Линукс. Когато ми трябва среда за iOS apps development, ползвам OS X. Когато ми трябва някой от продуктите на Autodesk и/или Adobe, губят ми се няколко часа време в игра или ми се гледа филм, ползвам Уиндоус.

затихващи функции. Индийчетата в колаборация с Canonical/Ubuntu/ ще го довършат.

0

Очаквайте скоро от руските фейсбук "медии" новина, че американските процесори и линукс причинават кoвид, рак и убиват гугутки.

Причиняват гъгрици на мозъка ти дето го нямаш, защото са го изяли вече.

Той върти рандом-генератор кога да гръмне ракетата...

Софтуера е последния проблем когато говорим за електроника работеща отвъд пояса на Ван Алън. В случая, очевидно нямаме такъв проблем и можем да използваме микроелектроника. Вероятно ще мине доста време преди да заместим дъртата, радиоелектронна лампа при по сериозни пребивавания в дълбокия космос.

От колко години МКС е в орбита. Ха сега ми кажи - американците (притежаващи и извели в космоса 80% от нея) дали ползват тези лампи?

металокерамични и сега се ползват на СВЧ/и не само/. Нямат нищо общо с осветителните и ония от ерата на Lee de Forest (Лий де Форест).

Ти питай руснаците що още не могат да изстрелят нови Глонас К спътници. И тоя път не в ракетите е проблема - самите спътници не са готови щото импортозамещението 'отиде в дерето'.

Новината за Линукса ще бъде силен шок за много недоучили форумни галфончета, които искрено вярват че истинската опеарационна система се нарича Уиндоус. Допълнителен потрес ще им докара и фактът, че софтуерът а писан на C++, а не на Джава или Пайфън. Уви, момчета, при ракетите няма място за чикиджийство.

сега малко за децата. Има колела - за разхода сред природата Има мотори - за ходене на работа и за адреналин Има коли - за ходене на работа и за превоз на малки товари Има бусове - за по-големи товари и превоз на хора Има автобуси - за превоз на хора Има тирове - за превоз на стоки Не можеш да казваш че тировете са добрите... щото били най-мощни, можел си да ходиш на работа с него, а може и да го паркираш в гората. Как да ви увре акъла, че линукс става за това онова (САМО И ЕДИНСТВЕНО) но когато се сложи в ръцете на 1 млрд човека с изискванията на 1 млрд човека - е пълна боза !!!!!!!!!!!! Всяка жаба си знае гьола. Само линуксчиите не го разбрахте.

Доста интересен коментар, особенно в частта "линукс става за това онова (САМО И ЕДИНСТВЕНО) но когато се сложи в ръцете на 1 млрд човека с изискванията на 1 млрд човека - е пълна боза". Linux е система, която може да бъде приспособена към изискванията на когото и да било защото е отворена. Може да управлява от готварски печки и рутери до суперкомпютри и космически ракети. Но, както винаги, Бай Ганьо Балкански знае по-добре, дори и за неща, до които не се е докосвал никога.

точно така - това онова единствено. Този линукс в печката ти, едва ли ще се справи с обикновен Imagej или фотошоп. Защото просто няма достъпа до видеодрайвери. Всекя микро линукс дистрибуция може да прави КАКТО ТРЯБВА ЕДНО нещо. Някой дистрибуции са средно добре и стават за офис приложения и домашно ползване. Но до там. Решиш ли да им сложиш един Аутокад, или пък игра с по-директно ползвания на възможностите на видеокарта например - ще ти забива постоянно. Е да... можеш да си "поиграеш" 5-10 дена да намериш как да го накараш да тръгне... ама не е там идеята. Та както казах - Тир-а побира най-много хора, най-много товари, има най-мощния двигател, можеш да паркираш в гората и да ходиш на излет, да се състезава по пистите с него - ама това не го прави най-доброто превозно средство.

Linux в печката няма да се справи с имидж файлове, но виж, на десктопа ще се справи доста добре. Достатъчно е да споменем ImageMagick, който се справя с доста задачи с голям брой имидж файлове и е част от почти всеки графичен редактор на Linux. После да споменем и Gimp, който макар и скромен, се справя доста добре. Но няма как да минем без графичният редактор Krita, който може всичко, което може и Photoshop, а дори и неща, които Photoshop не може - достатъчно е да споменем смесването и преливането на палитри (Photoshop има рудиментарни средства за това, но е играчка). Да не говорим, че Krita има много по-добра система за анимиране. AutoCAD - производителят няма версия за Linux (тук вината обикновено е хвърляна на Linux, по незнайни причини). Но има достатъчно алтернативи за Linux - Open Cascade, QCAD, FreeCAD, SolveSpace, LibreCAD, BricsCAD, Varkon, BRL-CAD са само част от опциите. За игрите - ами вече не се налага да ги подкарваш под Linux, за това има Steam. Отново - Бай Ганьо Балкански няма нужда да се информира, той има мнение, което ще поддържа упорито.

В приказката за децата си пропуснал каруцата с куция кон - това е Уиндоус.

Imagej е програма за обработка на биоформати и я има за Линукс. Но как да е. За ДЕСКТОП поради липсата на УНИВЕРСАЛНА ПОДДРЪЖКА няма как Линукс да бъде ползван освен ако не се назначиш да плащаш още една заплата на някой да го върши за фирмата ти, извън назначение ИТ специалисти. Няма ли ОТГОВОРЕН за проблемите - няма и истинска поддръжка. Ако трябва на всеки ъпдейт да стоиш по 10 дена да се ровиш из форумите какво трябва да се дръпне за да се оправи - забрави за ДЕСКТОП! До сега. Лично аз не съм прекарал общо седмица за последните 10 години за поддръжка на Вин 7 и вин 10. А за 2 линукс машини - 1 Убунту и 1 Кали линукс повече от месец и то за 2 години. Така че ... аре всяка жаба да си знае гьола.

А ти знаеш ли с кого спориш или просто показваш мускули пред огледалото. Споко, никой не иска да пише софтуер за ракети на пайФън. В опита да се направиш на интересен си самоолекоти иначе пълния с истини коментар!

на чист С преобладаващо, каквото е ядрото на Linux.

Поредния кухендър, който нищо не разбира и пак почва да опява на тема Линукс = Уиндоус. Всяко нещо си има предназначение. Уиндоус е потребителска ОС с акцент върху интеракциите с потребители и графичен интерфейс и лиценз. От какъв чеп ще кодираш ракетен софтуер на Уиндоус!?

да почне ъпдейтването на Windows:)

за Пайтън, че повече няма как. Доскоро инсталаторът на Ubuntu беше на Пайтън. Има разлика от интерпретиране и компилиране все пак Linux ядрото изцяло е написано на С. Иначе останалото е така с добавката, че Андроид, който е Линукс базиран/Linux/ е най-ползваната ОС, за сведение относно бозата Windows. Самият облак на Microsoft - Azure е на Linux сървъри, както на Google и Amazon. Няма да стигне мястото да се изредят световно известни спонсори и ползватели на Linux.

да. добър камион за база данни. За движение по пътищата предпочитам Мерцедеса си S300.

Който няма процесори Елбрус по 64nm технология ще ползва Интели от склада.

В космоса обикновно се ходи на 180nm и нагоре. На необразовани тъпаци като теб, Монка, няма смисъл да обяснявам защо.

Първия дуал-кор процесор е направен 2005та година и е на 95нм технология. За кой дуал-кор процесор от 180нм технология и на горе говориш всезнайко?

Та това е embedded software, нормално е да е написан на С/С++.

преди много години, когато повечето жаварасти не са били родени или са били на ясла(по-по-синиър), жавата точно за митичните "ембедед" системи. но след това джаварастите порастнали, казали е сега ще го пренапишем на джава и почнали да папкат и да слушкат.