Революционен робот ще промени коренно света на доставките

Agility Robotics съобщават, че вече са набрали 8 милиона долара, необходими за завършването на проекта

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега само трябва да го научат да стреля и е готов!

Ние си имаме Желязко и Робко https://btvnovinite.bg/1405593490-Balgarinizobretirobot.html

Като гледам - още са в много начална фаза и заглавието е мека казано преувеличено.

Не са просто в началото. Ходенето са го докарали, както и пазенето на равновесие и т.н. Но за да стане от това "робот за доставки" трябва да има и зрение на базата на което да си намира пътя, в тоя си вид е слепец. Справя се с терена опипом (с краката си). Затова и са толкова горди във видеото с това, как се справя в среда, която не познава. Доста нещо са направили но колкото и да го подобрят едва ли ще може да се конкурира с хора за работа като куриер извън квартала на слепите.

Егати и безглавия робот, как да му шибнеш един шамар като те изнерви?

Като чета коментарите започвам да си представям как се е говорило навремето при появата на първите коли, как конят тегли повече, как е по- по- по- и най. Всички знаем какво става 15-20г. по-късно. Ако светът не изпадне в дълбока идеологическа криза и/или война, роботизиацията ще измества все повече човешкия труд, като се започне от най-неквалифицираните кадри до незаминима помощ на висококвалифицираните професий. Единственото спасение е човек да надгражда себе си, постоянно да учи нови неща и да е гъвкав. А колкото до коментарите за работа с мотики, станове и не знам си какво..Хора! Светът и техниката се развиват и тези соц примери, че за да работиш тежко, трябва да си на къра с мотика и лопата под ръка са крайно остарели и неприложими в съвремието!

petrovito

прочети Октагон Фред Саберхаген

Всяко нещо се използва както за градивни, така и за разрушителни действия. Така е устроена нашата вселена за добро или не. Иначе какво би било с роботизирането на планентата и вкарването на ИИ в една сложно роботизирана машина е трудно да се предвиди. Със сигурност първо ще се мине през използването на подобни машини за военни цели докато се стигне до масово потребление. Другото е гадаене, теоретизиране и фантастика. За мен е сигурно, че тези роботи, на които се смеем днес и подценяваме, след 10-ина години ще са на светлинни години както технически, така и функционално.

Е, има нюанс - не всяка новост се е налагала. Тази ми прилича на раздела неуспехи. Както и 3Д принтирането - шум, шум и какво.. пълно нищо.

petrovito

само нищо не прочетох за работния режим... каква е батерията, колко издържа, колко бързо зарежда....

stankow

Много болна тема. Всичко се имитира на човека - сензори, двунога походка, зрение, даже интелект. Но енергетиката, която му е дала природата ... далеч сме от нея. Това спира антропоморфните, иначе на походка го докарват. Особено с появата на ММС инклинометри. Предишната разработка на Boston Dynamics - куче, муле, военните не ги приеха пак по тази причина - много шумен беше бензиновият им двигател. А на батерии само не може. Иначе - впечатляващи разработки !

Скоро ще започнем да ги трошим тези машинарии

Така, така ..а дядо ти сигурно навремето е бил от тия дето са трошали тъкачните станове. В момента не се ползват тъкачни станове ли ? Та и ти така - ще полежиш в затвора, пък ще се кротнеш. Срещу прогреса не се рита.

stankow

Kak така "не се използват тъкачни станове". А платът за дрехите, кой ги тъче !?

Чети по-внимателно.

В обозримо бъдеще, се очертава безработица в мащаби в пъти по-голяма от ерата на идустриалната революция! Ай честито!

Честито на тези които вършат монотонна или нискоквалифицирана работа....останалите сме си екстра :)

Тоя робот едва си стои на краката. За какви доставки говорите?

Ето кой ще ми носи раницата с обяда и водата по време на поход в планината.

Ако реша да му гепа доставката как ще ме спре?

Ще ти пусне ток и повика полиция :P

ще мрем безработни от глад и някаква джаджа ще джътка покрай нас доставяйки пица .... ударът с мотиката е малко над 18 кг ... на кв мм

Покажете го тоя скакалец как си разтоварва вана, как го паркира, как затваря вратите на вана, как отваря врати, как се разминава с хора, как изпозлва асансьора, как оставя бележка, ако ви няма. Как оставя доставката на съседа, които има зло и лошо гледащо куче и т.н, и т.н. Иначе и бебе на 12 месеца в проходилка може да мине 5 м. При това бебето ще се хили и ще ви прави фън, а тоя скакалец си плаче за един шут.

Ха-ха, точен коментар, плюс последното изречение искрено ме разсмя, честно казано и на мен ми иде да й бия една балтия на тази грозотия!

Вановете ще се карат, паркират и разтоварват сами...скакалеца само ще качва пратката до съседа, чието куче най-много да го напикае... Сега минава 5м, утре 10 - догодина ще лети...И първите коли не са били особено бързи, така че си в грешка да съдиш потенциала на една нова технология само по техническото й демо.

Тая тенекия ще ти прави и свирките....защото няма да можеш да си позволиш "сексуален тормоз" над еманципиран хуманоид с женски полови белези. Не схващаш ли, че първо ти ще бъдеш превърнат в биоробот. Вземи прочети първо "1984" а после "Онирофилм".

stankow

Идеята е ванът да се кара от човек. Спира наблизо и 5 такива същетва изтичват до съседните адреси, после ги качва пак до другата пресечка. Междувременно се зареждат. Така 1 човек ще върши работата на 5 куриера. Ако нещо се закучи - човекът ще помага. Но в повечето случаи скокльовците ще се справят.

Не искам да съм до него на натоварено стълбище, ще залитне и докато се уравновеси що крака ще изпотъпче и счупи.

Малиии, т'ва колко дЖилезу има. Може ли една пица за кв. Столипиново да поръчам ?

Мдам, маркетинг му е майката, а че отзад нема нищо - нема значение, важното е да наберем едни милиони от инвеститори, да ги похарчим за джаджи и пица за година-две и после кой откъде е. Вервайте...

Ясно се вижда че това нещо едва се крепи. И проблема не е в механиката, а в "акъла". Тези неща ще тръгнат когато се появи ИИ, до тогава това е само реклама.

Акълът е много важен, но също са важни и сензорите. Опитай да правиш нещо с ръкавици е ще разбереш колко е трудно. А ако си и затвориш очите и си почти обречен. А за сега въобще не може и да се мисли за толкова сензори колкото има човек.

Камерата на хубав смартофон бие човешкото око по абс всички параметри. И даже и нощно виждане там не е проблем. Всъщност проблем на машините сега е САМО интелекта ..... то и на хората това им е проблем де.

Ако роботеца няма изкуствен член няма да тръгнат продажбите...

Един такъв струва 100-200-300k. Един мексиканец (или българин) струва 1500 на месец. Отделно тези филмчета са яко режисирани. Железарията пада в 90% от случаите, има реални необработени видеота в Youtube и се вижда, че тези машинки изобщо не са надежни. Ако ще правят доставки с железария, ще почнат с дронове или автономни коли. С две думи: Глувапа статия!

Ако машинакта е достатъчно умна, даже и 300к си струват. Щото на българина му плащаш малко - верно е. Ама той работи само 8ч на ден, освен това му плащаш и осигуровки, освен това човек не може да бачка даже 8ч непрекъснато без почивки. А робота се труди 24ч 365 дни в годината и му се начисляват амортизационни разходи. Отсекъде е по-изгоден от човек. Реален ИИ като се появи, прави излишни сички, от куриерите до професорите хирурзи. Само политицте ше останат незаменими :) .... или поне ше изкарат малко повече от нас.

Не говорим за "светло бъдеще" и комунизЪма, а за реалността. А и ако се появи истински ИИ, няма да се използва за това. Оръжия (автономни), борси, разбивания на кодове - да, разнасяне на пици - не, те са запазена територия за траша. А траш има много.

След 50 или 100 години Терминатор може би ще е исторически филм...

За терминатора не знам, но виж ТермиХЛЕБАТОРА...

Роботиката няма бъдеще в света на парите! Безсмислено е да заместваш хора с роботи, ако единствената ценност е човешката дейност и потребление.

Надявай се. Точно те ще спестят пари от работници на големите производители. Да сега са скъпи но преди 50 г и компютрите са били скъпи. Технологията поветинява, не я мисли. Мисли как да се развиеш в област която няма да бъде унищожена от новата индустриална революция.

Производителят произвежда с цел продажба. Тя се извършва с пари. Индивидът трябва да има пари, за да купи. Той работи за това. Роботът замества 20 като него. Индивидът остава без пари. Стоката не се продава. Роботът е излишен.

Само че навремето са работили по 12 часа по 6 или дори 7 дни седмично. С навлизането на машините и заместването на ръчния труд, работното време спадна до 7 часа на ден и 5 работни дни. Вече се говори за 6 часов работен ден и 4 дневна работна седмица. Индивида работи по-малко време получава заплата и купува стоката.