17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво са "ЯМР машини"? ЯМР се използва като абревиатура на "Ядрено-магнитен резонанс", като резонанса няма как да е машина. Пак си "превеждал" с гъза си. Айде, да идва Чалева на смяна, че да почне и тя с тъпотиите.

Сега инженерната лаборатория на Калифорнийския университет в Сан Диего има интересен нов пример за тази технология под формата на робот, който се захранва с въздух под налягане и може да се движи без никаква електроника. Като няма никаква електроника защо го наричате робот?! Това си е чисто и просто една кукла придвижваща се с въздух под налягане. Освен да се придвижва какво прави? Пърди и се ослушва?

не електрониката прави робота робот. робот е нещо което прави нещо автономно или по програма, без команда в реално време какво да прави. в този смисъл например механичните часовници са едни от първите масови роботи, които сме създали.

Земи се ограмоти малко. Толкова си далеч от истината, че будиш единствено и само съжаление... с часовника на дядо ти. "Макар думата „робот” да е измислена и въведена в обръщение сравнително скоро – през 20-те години на ХХ век от чешкия писател Карл Чапек, темата за изкуственото същество – автомата e колкото актуално болезнена, толкова и древна, тя може да се проследи още от Античността до наши дни. Но какво е всъщност роботът, кой е първият автомат? Роботи ли са триножниците на Хефест от Омировата „Илиада“, робот ли е Пандора на Хезиод, а какво да кажем за одушевените статуи на Дедал, аутомато-пойетичните проекти на Херон от Александрия, самотъчащите совалки на Аристотел? Въвеждащата глава от книгата на Минсу Канг „Възвишените мечти на живите машини“ прави типология и дефинира понятието за автомат, като поставя акцент върху τέχνη-то и творението. Така автоматът ще е онова създание, което е технически проект, сътворен от човек, а не продукт на трансцендентна инстанция. Един съвременен наследник на Дедал се обръща с критическо око към темата за робота." Правдолюб Иванов „Роботите не се изпотяват”

виж, нещо много се отплесна от в лирически отклонения и май загуби смисъла на нещата да самата думичка "Робот" е от 20век. Това не значи, че преди това не са съществували неща отговарящи на значението което е вложено в думата. Бактериите не съществуват от момента в който думичката "бактерия" е измислена. "робот" е дума с толкова широко понятие, че на практика не означава нищо конкретно. в български тълковен речник определят робот като: Автоматизирана машина за извършване на сложни дейности вместо човек. в укито пишат: robot is a machine—especially one programmable by a computer— capable of carrying out a complex series of actions automatically. според Енциклопедия Британика робот е: Robot, any automatically operated machine that replaces human effort, though it may not resemble human beings in appearance or performance. мога да ти извадя определения от още милион места, всяко ще си има свой нюанс, но това което никъде в тях няма да видиш е, че електрониката е задължителна част от робот. първите компютри са били аналогови, първите роботи още от преди да са ползвали думичката "робот" също. ако се замислиш един механичен часовник отговаря на всички определения за робот. да електронния часовник също.

Айде, и роботите вече с меки китки.

Играят си хората. ;)