Rolls-Royce прави космически ядрен реактор за бързо пътуване до Марс и Луната

Прототипът на компанията е по-малка версия на ядрения реактор, който се надява да изпрати на Луната до 2029 г.

Обратно в новината

Коментари - Rolls-Royce прави космически ядрен реактор за бързо пътуване до Марс и Луната | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Китайците с техния балон, вече се изгъбаркаха с пиндосите и снимаха за спомен тоя пототип на по-малка версия на ядрения трактор.

То, идята е стара. Да се тури реактор в накакъв космически апарат може. Йонни двигатели има, и се слагат на спътниците и сега. Проблема е че няма как да се охлажда реактора (в космоса няма реки, морета, въздух). Охлаждането може да е само посредством големи радиатори, които да отдават топлина само с излъчване в космоса. И се получава че космическият кораб ще влачи предимно радиатори + реактор и малко полезен товар. И реактивна маса за йонния двигател също вече ще трябва бая повечко да се носи. Изобщо законите на физиката както ги знеам, силно са срещу космическите кораби, даже междупланетните. Ограниченията излизат твърде сериозни. Нещо принципно ново ако отрият физиците, тогава може и да се променят нещата.

Има разни идеи топлината да се отдава с някакви лазери и други подобни. Варианта не е само с радиатори.

Без руснаците, няма да изпратят нищо никъде!!! ФАКТ! :)

Само през последната година Space -X извършиха повече излитания в космоса от цялата съветска космическа програма от началото и до сега. Руснаците вече никой не ги брои за нищо. Дори горива не купуват от тях вече. Бити карти.

Ролс-Ройс разработват нещо дето безаналоговите руснаци вече го имат …

Руслямците нямат нищо. Правиха някакви опити, ама петимата основни инженери гръмнаха преди 2-3 години.

"Москва разполага с подобен агрегат, действащ на военната ракета "Буревестник" Няма ДЕЙСТВАЩ подобен агрегат. На последните тестове на техният "агрегат" той малко се взриви и уби създателите си. Поради тази причина въпросната програма там е малко в застой.

Ти пък сега ...

който може с ролс, който не може - с москвич

Ролс Ройс правят добри самолетни двигатели, едни от най-добрите. Но с това ядрено нещо си вкарват целия опит в ГЪЗА. Единствено да направят беля за целия свят.

И това го казваш от позицията на дългогодишен производител на ядрени реактори? Хахахахахахахахахахах

Тъпако, от позицията на това, което знам като инженер за двигателите на Ролс Ролс за самолети. А ти от позицията на сопол ли се изсра "компетентно"?

Демек, щом разбираш от двигатели, значи ролс ройс не могат да правят реактори.... още по прост си, от колкото мислех хахахахахахаха

Все пак, нещо трябва да изтича през соплата за да създава реактивна тяга. Какво ще е това нещо не става ясно. И това нещо ще трябва пак да се носи на борда под формата на гориво. И това нещо има маса, която маса трябва да се изхвърли с определена скорост назад, за да лети апарата напред. Според реактивния принцип.

Вода е най-очевидното. Нужната маса е обратно пропорционална на скоростта на изхвърлянето, там навярно може да се спечели доста. По-точно на квадрата на скоростта. Рисковете са докато това се вдигне на орбита, ако се забоде обратно ще отвори работа за почистване - но няма да е кой знае какво след като конструкцията не позволява да стане критично, не че като се забоде проблемът ще е критичност а не пръсване наоколо.

На квадрата на скоростта, ти да видиш! Това импулс и енергия са пълен мрак за хунвейбините от НПО-то. И вода вместо водород, щото хората сън не ги лови да си вдигнат молекулярната маса на работното тяло, ма не им дават живак и олово от РИОСа. Отде ви изравят толкоз прости за шорошорастки слуги, бе?!

Не врякай бе глупако, кинетичната енергия е пропорционална на квадрата на скоростта, марш обратно в училище.

Сливащите се ядра на ядреното гориво! :P

нещо като йонния двигател...практическо приложение 0

Йонните двигатели се ползват от десетилетия в космоса...

Нищо ново под слънцето. НАСА и Пентагона от десетки години разполагат с такива кораби. Реално Америка провежда тез изитания тайно в Area 51, така че от Русия нищо да не мой да се види! Какво си мислите че има в Старшип на Мъск? И Защо тази ракета Старшип е толкова успешна и надеждна? Той, Старшипа, разполага с най-новите тайни ракетни двигатели и такава скорост развива, че го виждаш едва след като се е взривил. Една основателна причина комунистите да си седят на задниците и да не подскачат срещу Америка. А дойдем ли на власт атлантиците тогава ще обарнем и палачинката срещу Русия, за да сме отново от страната на Победителя в войната между свободния демократичен Запад и деспотична Русия!

Абе, ти нормален ли си!? Ама, честно.

Как пишат тези журналити? Как може да е източник на гориво? От него ще тече дизел или може би газ. Ядреният реактор е източник на енергия / и на радиация/ Снабдявайки с енергия намалява нуждата от други източници на енергия. Това дава възможност атомните подводници да стоят дълго време потопени. Не съмчувал обаче на самолетоносачите да отливат керосин от реактора за да заредят самолетите. Него си го качват предварително или го доставят с танкери. Английския текст е доста двусмислен но превода направо кърти мивки.

Виж редактора - Гогов. След това нищо небива да те Очудва.

Още малко по темата: https://beyondnerva.com/nuclear-thermal-propulsion/solid-core-ntr/ https://kbkha.ru/deyatel-nost/raketnye-dvigateli-ao-kbha/yadernyj-raketnyj-dvigatel-rd0410-rd0411/

Идеята за ядрен ракетен двигател не е новост. Има различни прототипи от САЩ и СССР от преди 60 години. Идеята последните десетилетия беше изоставена, но явно пак се възражда.

мдааа и как ще генерира тяга тоя двигател? На земята тягата се генерира като реактора загрява въздух който разширявайки се изхвърля....в космоса какво ще нагнетява реактора вакуум...реактора може да бъде източник на електроенергия а не двигател

Ядреният ракетен двигател подобно на химическия такъв използва пропелант - материал, който бива използван, за да задвижи даден обект. Предимството на ядреният е, че пропеланта излиза с по-голяма скорост и от тук следва, че може да ускори до по-висока скорост при същата маса на пропеланта. За по-подробно обяснение не е тук мястото.

Тизе, човека това ти говори, че с ядрен двигател се прави ток, а той ускорява инертен газ до по-висока скорост.

Нищо ново под слънцето. Руските космически военновъздушни сили от десетки години разполагат с такива кораби. Реално Русия провежда тез изитания тайно и далеч в Космоса, така че от тук на Земята нищо да не мой да се види! Какво си мислите че има в Сармата? И Защо таз ракета Сармата е толкова неуловима и непобедима? Тя, Сарматата, разполага с най/новите тайни руски ракетни двигатели и такава скорост развива, че я виждаш едва след като те е взривила. Една основателна причина да си седим на задниците и да не подскачаме срещу Русия. А дойдат ли на власт партиоти и възрожденци тогава ще обарнем и палачинката към Русия, за да сме отново от страната на Победителя в войната между коварния колективен Запад и велика и непобедима Русия!

Предлагаш да подготвим вазелина и да изуем гащите с две думи. Жалък червей или платен руски трол си ти.

В сармата има ориз и кайма, но може и без месо ако си модерен :)

Не са ли с чия, не ми ги хвали. Аз без чия и авокадо не сядам на масата.