"Роскосмос" готви ракета, която превъзхожда Falcon 9

Союз-СПГ ще бъде напълно, а не полу-многократно използваема

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Американците забоксуваха нещо.триабваше да нямат конкуренция при условие че имат неограничен паричен лимит.просто като им свършат парите печатат нови.явно им липсват специалисти иначе няма логика руснаците с ограничени средства да ги изпреварват

на приказки и аз мога да изпреваря Мъск още сега дори без пари и без специалисти ... дай да литне тази ракета първо пък тогава да си говорим кой какви пари и специалисти има!

Руснаците са много по напред от американците в използването на ракети за качването на космонавти в космоса и затова американците над 10 години, след пенсиониране на совалките, използваха руски ракети за качване на техните космонавти на МКС. Единственото слабо място на руснаците е електрониката която използват за ракетите и затова често използват електронни елементи доставени от други държави включително и американски.

Допълнение на допълнението - американците вече ползват трето поколение космически кораби, а руснаците все още са на първо. Голям напредък, голям прогрес...

Ехх, "ще това", "ще онова", "нанотехнологии до 2010-та" и накрая...нов модел Калашник и танк сАрмата, дето не върви. Хората пращат вече HD снмимки от Марс, докато Гноскосмос направят такава ракета, Спейс Екс вече сигурно ще имат база на Луната с хора:)))

Само забрави да споменеш, че първото поколение американски "космически" ракети на Вернер фон Браун (бащата на Фау-2, които избиваха мирни жители в Лондон и другаде), които ужким летяха до Луната в холивудски филмчета, не можеха да развият дори първа космическа и след суборбитална траектория без космонавти падаха някъде в океана. След 2 седмици някакъв военен кораб "доставяше от океана чиста и необгорена космическа капсула, от която изкачаха с усмивки американските космонавти, сякаш не са били 2 седмици в безтегловност, космическа радиация и на памперси и започваха да дават интервюта... Пробата от лунен камък в Амстердам се оказа вкамененло дърво, ествествено не от Луната... Също забрави да споменеш, че HD снимките от Марс бяха идентични със снимките на Google Earth от канадския полярен остров Девон ( (потърси в Google Earth за 75.433211, -89.863011 или 75.432058, -89.823774).

Комунизмът ЩЕ построим до 1980-та година другари... И така до края на светааа.

Дадено е за конкурс на детска рисунка ли?

Прощай космос. Илон Маск ставит крест на российском космосе. youtube.com/watch?v=bcqmxMHwCIo

Аз също се поразрових... Космически стартове 2019 год.: – Китай - 34 /плюс 2 неуспешни/ – САЩ - 27 – Русия - 22 – ... Космически стартове 01.01.2020 - 07.08.2020год.: — Китай - 22 /в т.ч. 3 неуспешни/; — САЩ - 20 /без Rocket Lab/: —— SpaceX - 13 /в т.ч. 1 IFAT/; —— NASA /ULA - 4, OSC - 1/; —— Virgin Orbit - 1 неуспешен; —— Northrop Grumman Corporation - 1; — Русия - 9; — Япония - 3; — Нова Зеландия /Rocket Lab/ - 3 /в т.ч. 1 неуспешен/; — Европа - 2; — Иран - 2 /в т.ч. 1 неуспешен/; — Израел - 1. Разбрахме за Falcon 9, но за Falcon HEAVY - нито дума...

Много е смешно как изведнъж взеха да пишат сравнения между СпейсЕкс и Роскосмос, все едно че няма друга алтернатива. Просто ми стана интересно и се разрових, та какво се оказва - за 2019г. Китай имат 47 успешно изстреляни ракети, а САЩ и Русия взети заедно имат 4. Тази година Китай имат 34 до момента, САЩ имат 3, а Русия 1. Иначе казано - двама се карат, третия печели.

Ама само за 100 полета ли ще се използва? Трябва да са 1000. Не. Трябва да може да се използва за 1 000 000 полета.

И ТРОЛОВЕТЕ ДА ЗАПОЧНАТ РАБОТА ОТ 9.00

освен да им пожелаем успех, не виждам смисъл от друг коментар! приказки за това кой? какво? колко?.. може или не може, са просто безсмислени. един ден ракетата ще полети или няма да полети и колкото и да се пените в тези форуми това няма да подобри или намали шансовете на ракетата да полети или обратното. България и ние българите като цяло сме встрани от космическата надпревара. нямаме някакви надежди за каквито и да било реални успехи ... с други думи чакаме пътуванията в космоса да станат ширпотреба за да тръгнем и ние натам. затова колкото повече участници има в космическата надпревара (в етапа в който ние няма да вземем участие), толкова по-бързо ще се стигне до етапа в който бихме взели участие.

Абсолютно верно, но нали трябва да се делим на фоби, фили и незнам още какви

Ха ха...горките руснаци и те се правят на мъже. Ще ще ще.......

Чшшш, ей, НАСА-зомбитата - аре чупката оттука!! Аз рева ли ви под лъжливите статии за Мъск и НАСА всеки ден?

Какво става? Липсват опорки и избиваш злоба? Не така де, изчакай ден, два и ще ти ги спуснат! За сега карай на дежурното "А те пък бият негрите"...

какви опорки ве гомняк? вие дебилите сте свикнали само с опорки да дращите. квот ви нареди господаря тва и квичите, щот иначе глад.хахаха

Ми вие си личите, бе трол. Изказа ви е еднакъв, терминологията еднаква, та и текста ви еднакъв, само словореда разместен. Поне не се срамувайте. Ясно ни е, че като не става и чеп за зеле от вас се хващате да тролствате, че инак глад. Недостойна работа, но все пак работа...

знаем, че си куку и тъп в комбинация. Не е необходимо да ни го напомняш непрекъснато. Ревеш под всяка статия за Мъск и НАСА и то минимум по 4-5 пъти, някой път и до десетина. И това, че си изкукуригал педал не те оправдава.

Ама няма начин,те на приказки са винаги "най".

Каква е приликата между Роскосмос и Спейс-Мъск? Никой от тях няма да стъпи на Марс този век. Но руснаците поне не лъжат като приклещени цигани, че - ей-сега, догодина, са там... :)

няма ли кой да ти забърще лигите и насрания гъз, че пак си оврякал форума? Санитарите в лудницата да не би да празнуват нещо, че са те изтървали тая вечер?

Каква е разликата между Роскосмос и НАСА? Никой от тях не е ходил до Луната - но руснаците поне не лъжат, че са. Това е.

Разликата е огромна. Докато НАСА: 1.Летяха с хора около Луната - 9 пъти 2.Стъпиха на Луната и то 6 пъти. 3.Качиха телескопи в космоса 4.Успешно примарсиха сонди и марсоходи 5.Управляват марсоходи 6.Сонди и сники на марсианските луни Фобос и Деймос 7.Сонди и снимки на Меркурий 8.Сонда до астероидния пояс 9.Сонда и снимки на микропланетата Церера 10.Сонди извън Слънечвата система 11.Използвали гравитационно ускорение за апаратите си 12.Сонда и снимки на Юпитер и спътниците 13.Сонда преминала през поясите на Сатурн 14.Сонда и снимки на Сатурн и спътниците 15.Сонда край Плутон 16.Сонда край Нептун 17.Сонда на 6 милиона км. от Слънцето 18.Качвали са в космоса по повече от 3-ма астронавти наведнъж 19.Електромобили в Космоса - лунните ровъри 20.Качиха 77 тонен единичен модул в космоса 21.Качиха 140 тонна ракета в близка орбита за пътуване до Луната 22.Направиха самолет летящ със 6.72 М и то с 199 полета 23.Направиха самолет излетял на височина над 100 км 24.Скачваха модули в окололунна орбита. 25.Приземяват първите степени на ракетите 26.Свалят над 2 тона товари от Космоса 27.направиха двигател с отношение тяга собствено тегло над 200 28.Направиха метанов ракетен двигател 29.Направиха,ракетен двигател с тяга над 8 милиона Нютона - F1A 30.Качващи сателити на Геостационарна орбита само с 2 степени. 31.Изстреляха апарат достигнал скорост над 120 000 км/ч спрямо Земята 32.Имат мисии с продължителност над 30 години 33.Имат брой пилотирани полети, повече отколкото часовете на седмицата то Роскомикс няма почти никакви успехи последните 50 години. На всичко отгоре руслямците са единствените които официално са уличени в лъжи по отношение на успехите им. Многократно лъжеха за Гагари -бил се приземил с капсула, веднъж загубил съзнание, веднъж излязъл усмихнат, докато накрая се спряха на версия за скок с парашут, ама неясно откъде. Лъжеха цял свят, за състоянието на кучето лайка седмици наред, докато накрая признаха, че било умряло малко след излитането Излъгаха зял свят как буран се приземил, ама се оказа, че го направил от обратната пососка и почнаха да лъжат, че така бил решил кораба, ама те не го видели със супер дупер радарите на С-400, та случайно го открил пилот на военен самолет. Дааааааа... руснаците въобще "не лъжат", просто не казват истината.

А бе дядя кога толкоз бързо ти пуснаха домашното и друсалката ве? Отдавна не бях попадал на такива малоумни съчинения от фентъзи жанра?! Туй друсалката не прощава, да знайш. Скоро и теб ще те пишат пукнал в клозета от свръхдрусане. Амин.

направят жизнения стандарт в Русия поне 1/2 от този в развитите западни страни, тогава може и да им се обръща внимание на руснаците. Но тъй като в момента тази дроб е 1/5 - 1/10, няма как да постигнат тази цел. Това струва пари, а означава и че руснаците трябва сериозно да отгладуват това върхово постижение...

Стандарта на живот зависи много и от това дали твоята държава краде от другите държави!! Ето ние имаме злато но го даряваме на САЩ и Канада!! Имаме мед и други ценни метали но ги даряваме на една белгийски фирма! Имаме въглища но сме ги дарили на офшорки и няколко частни ТЕЦа които също си изнасят печалбите в чужбина!! В добавка нашите управници са майстори крадци!!

те и комунизъм строеха 80 години, па накрая се отказаха и дори забраниха "великата партия на Ленин" - вдъхновител на всички "успехи" на СССР. В Русия всичко е в бъдеще време...И комунизмът беше на хоризонта, и следващото поколение щеше да живее при комунизма...Важно е ватенките да изпъват шии.

Така е, готви я в тенджерата под налягане

Полу-многократно глупавия Гогоф.... Си е направо ЦЯЛ проводник. Баси,... баси... колко требва да си зле, бате, да пишеш глупости и да ти плащат... и да си доволен от себе си... Иначе, аз готвя ракета, която ще превъзхожда ракетата на Роскосмос, превъзходжаща Фалкон 9. Скоро!

Ех...Мечтите са безплатни...Подай ми водката.

има една поука, която се говори в Русия за Мъск. Преведена грубо, тя гласи "Ако Мъск беше емигрирал от ЮАР не във САЩ, а във Русия, то досега щеше да си излежава присъдата за PayPall."

Какво е PayPall ?

специално за неориентираните: https://ru.wikipedia.org/wiki/PayPal

Някой си не прави разлика между PayPall и PayPal

кога? - както би попитала една известна циганка

Петилетката ще претворим за 2 години....по документи. Който не знае как се извършва, да гледа българския комунистически филм "Кит": 1 кило созополска цаца бе рапортувана в ЦК на БКП като уловен КИТ в българските териториални води.

Какво стана с оня мега танк дето закъса на червения площад? Успех на Руснаците с новата ракета, но май май доста имат да наваксват сега. Американците захвърлиха старите ракети. 15 години летят на руски ракети. Обаче сега имат нови играчки, които са много готини и евтини за употреба

Директорът на БАН заяви, че учените са разработили ракета, която ще се ползва 1000 пъти. Кога ще се изпита и ще бъде готова, директора не разкри. Това може да си го приложите и за Мозамбик, ако щете...

до победа Не чете ли глупако ,че преди 10 дни американците успешно тастваха хиперзвуковата си ракета

Ама истинска, а не анимационна като руслямската.

едно е да искаш ,второ е да можеш и трето да го направиш .Когато го направят след 20 г ,ако изобщо успеят ,къде ще е Илън Мъск

Те руснаците нямаше ли да правят също и по-добър джип от ланд круизера на тойота?

Лада -Нива на пара.....от котле с дърва от Сибирь. Ладата дърпа ремарке с трупи за горенето. Перпетум-мобиле, докато Китай изсече Сибцирь. Такова котле-чудо японците никога не могат да направят. Справка YouTube-РУССКИЕ безумия.

Днес е 9 август, тоя малко се е пообъркал. До 1 април има доста време... ама то водката не прощава...

и на 1 април и на 9 август , се същия тъпунгер си

закусовай, закусовай Засранец и иди нахуй.

И аз се чудя къде са изместили секцията с вицове :)))

Ммммдааааа, а пък аз ще порасна 2.5 метра на височина.

даже и да пораснеш, главатати така и ще си остане празна. ха-ха-хооу

А на теб задника пълен, ха ха хоу.

ракета, която ще превъзхожда готвената от Русия ракета, която ще превъзхожда фалкон-а!

тъпанари като тебе освен да серите на метеното друго неможете

Тя и Ладата превъзхождаше Форда и Волксвагена ама...

Подобни проекти има още от съветско време, далеч преди Мъск да се появи на бял свят. Космоса не започва и няма да свърши с Мъск. :))) Да се мисли, че руснаците ще се откажат от Космоса е глупост. Никой не вярваше, че могат да направят мост до Крим, нали? То не бяха подигравки, то не беше от девет кладенеца вода колко са некадърни... Е? Какво стана??? Щом имаш технологии да създадеш управляем хиперзвук, да направиш ракета, която да планира и каца като самолет не е сложно, още повече, че няма да започнат от нулата, както вече споменах още от съветско време се е работило по този въпрос...

То за вас русопитеците мостът е върхът на човешката технология.

Не моста, а управляемият хиперзвук е нещото, което засега никой друг не е успял да постигне...

И за какво им е нова ракета на руснаците като си имат управляема хиперзвукова и безаналогова ракета?

Тази руска управляема хиперзвукова ракета е като извънземните и лохнеското чудовище - всеки е чувал за тях, но на трезва глава никой не ги е виждал. :) Там е и разликата с Кримският мост и Северен поток 2 - не могат да наемат холандски и швейцарски фирми да им проектират / построят хиперзвукова крилата ракета.

Вицовете на Рогозин са несравнимо по-смешни от твоите - не се хаби! :))))))

Усещаш ли се как се наака? Ссср от 50 години имали проект, а САЩ ит 5 и ги осъществиха... Кой е тъпунгера? Сащ или Русия... За тебе знаем.

Мъск, а по същество НАСА, защото фактически оттам се наливат пари в компанията на Мъск също стъпи на съветските проекти. Разбира се след 60г. няма как всичко да е 1 към 1. Никой не е отменял техническия прогрес, нали така? :)))

Платени посачи като теб се разпознават лесно. Мост не е нищо особено. Какви по-мащабни мостове има... Ама да не бъркаме компютри с компоти, защото новината, че искат да направят нещо по-добро е само за да спасят съсипания имидж на Путин, който си игра на Война, а руснаците през това време "цъфнаха и вързаха".

Мостът е най-големият в Европа първо, но по-важното е управляемият хиперзвук, както вече казах...

Ако се натиснат, могът! Така направиха новите свръхзвукови ракети. Много пари и талант се наля там защото това се считаше за приоритет на Русия (да парират американският ядрен щит в Европа). Могът и с това да подходят по същият начин, и със сигурност ще успеят. Проблема с Русия не е че не могът. Проблема е че не могът в толкова много направления, колкото може САЩ.

Така е - с 230 000 души персонал и ресурсите на цялата руслямска държава не могАт колкото Спейс Х с 8000 души и бюджет от под 2 милиарда долара..

В оригиналното интервю се споменава, че руската ракета ще използва природен газ (много по-екологично) и ще използва технологиите на Буран, което означава, че ще каца като самолет. Ще може да се ползва за кацане на астероид или за летене до Луната или други планети. Очаква се да почне полети около 2025. Не е много, като се има впредвид американските проблеми 9 години след като прекратиха полетите на совалките.

Верно? Като с екзомарс. Бля-бля. Матръошки.

Нормално да искат да й сложат газова, за да ходят до Марс. Знаеш ли колко ще спестят от гориво само??

На Луната ще каца като самолет???? Баси тъпака...

А производителите на Falcon през това време ще готвят боб яхния. Егати нещастниците.

Очаквайте я към 2300 година, когато човечетвото щеж се е изнесло от Земята и на нея ще са останали само ватенките!

В обичайния руски стил: възнамерява, ще може, ще надмине, ще бъде, ще не знам какво си....

Русия не е мощна като СССР,силиците им стигат едва да правят старата и изпитана консерва Союз

С картошки ли я готви или със зеле? С Рогозин и Путин начело, някогашната уважавана руска космическа индустрия, се спихна до производител на анимации, заклинание и тъпи вицове! Да скачат на батут и да не занимават света с цирковете си! :)))

ЩЕ създадат, ще направят - всичко е в "бъдеще социалистическо" време. Хората живяли при социалиЗЪМЪ знаят какво означава. Важно е сега какво имат, а "утре" един господ знае!

Булгаристанския чиракопитек най разбира от космически технологии и ракети. До края на годината първия булгаристански астронавт ще полети на Луната с най новата лунна каруца, сконстроирана изцяло в булгаричтан. Жителиие на Луната ще го сочат с пръст и ще крешят-булга, булгар, а Ганьо гордо ще си почесва посрания пърдак през космическия потурнак, и ще се хили като олигофрен. През следващите години булгаристанския гурбетдобитък ще изостави калните еврониви, и ще се юрне по гурбет на Луната да копа лунни ябълки .

Допивай бояришника че раскинята идва с точилката и шти скъса ушите ако не опъваш мощно на русонивата в колхоза дебил изплескал

Няма как да стане. Рускинята е заета на магистралата да върти свирки за да купи водка на САМЫЙ ВЕЖЛИВЫЙ тъпак

Аз ше дойдем с кожаната точилка да намесим на женати у заднио двор.мбуууухахахаха

РУСКИ ПОСРАН ТРОЛ.ДГД.

Все ни казваха, идва светлото бъдеще, но то така и не дойде. По-добре space x, който вече лети и праща хора в космоса от колкото някакви мечти... Е може и голям барут да направят, той може да се ползва многократно.

С какво летяха твойти господари десет години БЕ НЕЩАСТНИК!

"Ще оплюете всичко българско, само и само малко мърсотия да попадне върху Роскосмос. Нищо не знаете за БАН и за 'космическия' институт. Ама дуднете." Така е , вярно може още да държите сектерно всичко, както по времето на Кирил Серафимов. Ама то ви се виждат кирливите ризи. Руснаците не ви дават да правите космически излседвания и сте превърнали ИКИТ в институт по екология, а космосът ви се движи от географи, защото физиците не разбирали от космос. До.лн.о, прок.ле.т.о агенче! Дамо имената ви да се споменават като на национални предатели.

15 май 2016 г. 17:50 ч. (+ малка редакция на 10 януари 2018 г. за актуализиране на информацията) Светослав Александров. В последните няколко години руските медии (както и един определен кръг от българските) лансират следната опорна точка за американската космонавтика: "Американската космонавтика е изцяло зависима от Русия, защото американските ракети летят и досега с руски двигатели. Ако по някаква причина Русия прекрати производството на тези двигатели, цялата американска космонавтика ще се срине". Каква е истината? Днес попаднах на редица източници за историята на проекта "Атлас", за историята на руския двигател "РД-180" и за това как се е стигнало до едно интересно сътрудничество между Русия и САЩ. От тях разбираме също така, че опорната точка за зависимостта на американската космонавтика от Русия поради двигатели е една опашата лъжа. На първо място трябва да подчертаем, че твърдението "американски ракети летят с руски двигатели" е силно обобщено и поради тази причина не е вярно. Най-мощната действаща в момента ракета "Делта IV - Хеви" е американско производство и работи изцяло с американски двигатели. Разработената наскоро ракета на харизматичния Илон Мъск "Фолкън 9", която извежда спътници в орбита и кораби до "Международната космическа станция", също е изцяло американска. Американска е и "Ню Шепърд" на Блу Ориджин. Единствените две ракетни семейства в САЩ с руска следа са семейството на ракетите "Атлас" на ULA (използващо двигатели "РД-180") и на "Антарес" на Орбитал (което разчита на модернизирани двигатели с руски произход "РД-181" и на произведена в Украйна първа степен). Историческият уебсайт на НАСА ни разказва, че проектът за балистични ракети "Атлас" на военновъздушните сили на САЩ започва още през далечната 1946 година. През 50-те години на миналия век става ясно, че ракетите "Атлас" не са достатъчно ефективни за справяне със съветската военна мощ и поетапно те са предадени за нуждите на зараждащата се космическа програма. Действително в края на 50-те и 60-те години преобразени "Атлас"-и се използват за редица важни космически изстрелвания. През 80-те години на миналия век пък в СССР се разработва гигантската ракета "Енергия", с помощта на която е изстреляна един единствен път совалката "Буран". За страничните ускорители се използват ракетни двигатели "РД-170". В началото на 90-те години на миналия век се случват важни исторически събития. СССР се разпада, а пък в САЩ по това време за изстрелвания се използват масово ракети "Титан", които обаче летят с отровно гориво, базирано на хидразин и азотен окис. По това време в хангарите има още запазени ракети "Атлас" и е взето решение ракетите "Титан" да бъдат пенсионирани, а вместо тях трябва да се намери начин "Атлас"-ите да бъдат екипирани с по-мощни двигатели. След разпадането на СССР настъпват трудни времена за руската космическа индустрия и още през 1992 година НПО Енергомаш и американската компания Прат енд Уитни подписват първия договор за съвместна маркетингова дейност. Това го пише на самия уебсайт НПО Енергомаш. А през 1995 година американската компания Дженерал Дайнемикс, отговорна за ракетите "Атлас", открива търг за разработката на нов двигател. Търгът е спечелен от НПО Енергомаш, които предлагат най-изгодната и най-евтината оферта. Прат енд Уитни спечелват пък правото да представляват новия двигател "РД-180" (базиран на "РД-170") за ракетата "Атлас IIAR". "Няма такова нещо като руски двигател РД-180", пише журналистът Андрей Шипилов. "Всеки един двигател "РД-180" е създаден в рамките на руско-американско сътрудничество, при това по поискване от САЩ, и той понастоящем се произвежда от американската компания Прат енд Уитни в руските производствени съоръжения". На практика руското предприятие НПО Енергомаш е предоставило всичките права и цялата си документация по производството на "РД-180" на американците и те съобразно условията на търга започват продукцията в руските производствени съоръжения, тъй като там се намира цялата налична техника. Нещо повече - както знаете днес Русия се опитва да разработи нови ракети, които да заменят "Протон" и "Зенит". Това са ракетите "Ангара". Неочаквано се оказа, че според договорните отношения руснаците нямат право да произвеждат "РД-180" за новите си ракети, а трябва да ги закупуват от Прат енд Уитни. Бихме могли да направим следното заключение. Някои руски политици много обичат да разиграват следния сценарий: ще се съобразявате с нас, защото ще ви спрем поръчките за двигатели и ракетите ви ще останат без такива. Само че това са празни закани. Ако Русия действително предприеме подобно деяние, НПО Енергомаш ще се лиши от най-основния си партньор за поръчки и последиците биха били катастрофални за предприятието. Вярно е, че днес НПО Енергомаш разработва изцяло нов двигател "РД-191" за "Ангара", пак базиран на "РД-170", но необременен с договорните отношения със САЩ, но все още е далече времето, когато "Ангара" ще се използват редовно и ще са конкуретни на западните ракети. Покрай текущата политическа криза между Русия и Украйна, както и по отношение на санкциите, които пречат на това да се прехвърлят компоненти между Русия и САЩ, бяха разгледани различни варианти - включително и този да се прехвърли производството на "РД-180" на територията на Щатите. Но това вече не е нужно. Двигателят "РД-180" може да е добър, но вече е морално остарял. Технологиите се развиват и вече в САЩ тече разработката на ракети "Вулкан". Те ще използват двигатели "БЕ-4", предоставени от компания "Блу Ориджин". Това е същата компания, която си има собствена възвращаема суборбитална ракета "Ню Шепард" и която извърши успешно няколко поредни полета до суборбиталното космическо пространство. А пък първият полет на новите "Вулкан" е предвиден за 2019 година. До 2019 година не остава много време, а за "Атлас"-ите вече са закупени достатъчно количество ракетни двигатели за продължаване на полетите им докато "Вулкан" е готов. Така че американската космонавтика е далеч от колапс. Пък и светът не се върти около "Атлас"-ите. Нови авангардни фирми в САЩ вече предлагат космически услуги на далеч по-достъпна цена и произвеждат собствени ракети със собствени двигатели. Източници: НАСА, НПО Енергомаш, Локхийд Мартин, Частна информационна агенция на Андрей Шипилов

Така е. Ама едно време в космическите науки бяха все агенти на Москва. И пропагандата и агитацията в тези среди бе огромна. Та свикнали са да манипулират водещите космическите науки.Пък и науката им една. Движи се от Роскосмос.

пращаха български учени в САЩ да крадат. После викаха, че било руско на откраднатото.

Първо главно бе научно-техническо разузнаване. Виден ученсвързан с космоса е обявен като агент на първо главно. А военните с пагони се превърнаха във видни учени. Международно неизвестни.

Да се чете: "В Роскосмос им дойде на акъла, да направят ракета, която е по-хубава от на Мъск!"

Както обикновено, всички руски безаналогови проекти са обвити в мрак и мъгла! А той, Мъск, през това време ще тъпче на едно място и ще чака Батутян да си пие кайвето, а?

Може и да я направят. Въпроса е кога? Защото всички прокти в Русия се проточват неимоверно дълго във времето. Примери много космодрума Восточний, самолета СУ-57, Северен Паток - 2, ремонта на Адмирал Кузнецов, пътническият самолет MС-21. Има и изключения - моста в Крим. А през юли скриха топката на краварите с една демонстрация. https://www.youtube.com/watch?v=olnH5bs04NE

Мостът в Крим също закъсня с 2-3 години. Нищо работа по руския стандарт. Що се отнася до видеото... като видях дъската с магнитчетата по нея и се отказах да гледам нататък... Предпоследният коментар направо кърти: "Vladimir Boyar 1 week ago Господи, храни Россию!"

Чакай, че не разбрах от видеото, САШ закриха ли ги или ще ги оставят като провинция на РФ? :))