17-11-2017 20-11-2018

Коментари

РД 180 използва само една ракета в първата си степен. Поради санкциите срещу руснаците, американците вече произвеждат ракетен двигател с който да заменят руския боклук РД-180! Сега руската компания ще фалира щото много глупости наприказваха тъпите и невежи руснаци!

Ами хайде де ... защо не са произвели нищо до сега ? Лошото в инженерните науки е че се искат реални резултати, а не красиви презентации и социални умения ...

Всъщност руснаците зависят от американците. Ако не им купят трите двигателчета руската фирма фалира, а американците вече си правят техен двигател за половината ръкета гдето използва РД 180!

"Америка фръст" ама не сега.

Айде краварите подсигуриха още няколко взрива. Голям срам. Уж умни пък купуват от Русия. Къде ви е Мъск-а бе дебили? Ще ходите на Марс ама в шестък.

"Америка все още зависи от руските ракетни двигатели" ми ще зависи. иначе трябва мозък а той там е кът.

Майтап бе Вили, говедарите купуват като невидели. Да им продам една вила за оборски тор която се въргаляше някъде на село? За тях и тя ще е нов продукт.

Ше изкарат още 5 месеца без да гладуват, значи!

Дада, недей храчи из форума ами събирай сили за boxing day - аууу големи намаления за умници като тебе

Schilo

Не, че нещо, ама що така?

по-горе и ще разбереш....

BajMihal

Проблема е, че модератора позабърса най-точния коментар. Явно и там текат потоци от копейки...

През 2017 през августкото военно изложение Русия продаде военна техника за над $400 млд. Но житото продадено от Русия през същата година е с повече приходи. Космическите двигатели са повече политически, отколкото финансов вариант. РД 180 на колко десетилетия станаха ве, отворко? Альмаз-Антей е на 15 години - възстанови производството на С300 от руините, създаде С400 и днес разработва С500. През това време РД 180 остаря няколко пъти ха.ха.

$400 млрд долара жито е повече от целия световен добив за 2-3-4 години. Просто е $400 млрд/250 долара за тон са 1,6 милиарда тона или около 20 пъти годишния добив на Русия. РД-180 е РД-170 със премахнати 2 камери, който е от 60-те години.

Именно, приходи. Приходите са и сфери на влияние. Докато САЩ изнасят troops по света и продават китайските играчки Епъл за американски, Русия продава зърно, въглеводороди и ракетни двигатели. След няколко десетилетия зърното и прясната вода ще станат по-скъпи от въглеводородите. Напъни единственият си гонглий....вместо да тролиш.

Кое жито, дето го жънат китайците в Сибир ли?

Русия изнася жито, оръжия и ракети за 35 милиарда долара и въглеводороди за 285 милиарда долара. За какво "именно" говориш? За "400-те" ти въображаеми милиарда оръжия и още повечето зърно ли? Русия изнася за под 20 милиарда долара зърно, докато САЩ изнасят за 60 милиарда. И понеже подозирам, че в тиквата ти няма нищо повтарям зърно, а не само жито.

Русия изнася оръжия, зърно и ракети за 35 милиарда и въглеводороди за 285 милиарда долара. Сам си прави сметката. Русия изнася зърно за под 20 милиарда долара, а САЩ за 60 милиарда, та явно нямаш какво изобщо да размърдаш. Да те питам. Ти ли си модератора, че постоянно триеш каквото не ти изнася?

Руските ракетни двигатели продължават да изстрелват Америка в космоса

А американските хапчета Виагра вдигат самолетите на руските летци, които са минали 50-60г.

само продава боклуци на насата,та да може да не се използват батути и ластици,а оня мъск си ближе мъдата за марсова сол и наште тарикати на захранка с помия квичат от удоволвствие че има помия за тях понеже наса си е купила евтино и надеждно нещо от руснаците,а оня фон драун е станал като пумпал в гроба като гледа некадърността на на тия дето им даде сичко за космоса

НАСА не си е купувала нищо от руснаците освен места в таксито. Тия "некадърните" пратиха сонди по цялата Слънчева система, че и извън нея, пратиха Сонда в слънчевата корона, пратиха телескопи в космоса, пратиха марсоходи, пратиха Сонди по астероиди и комети след Фон Браун и стъпването на Луната. А руснаците нямат нищо по далече от близка околоземна орбита.

Язък че умрях и не можах да се порадвам на успеха на филма ми за луната сниман в мохаве

Том, пак ли се представяш за Стенли Кубрик. Или вече си тотално изкукуригал и наистина се мислиш за истинския? Между другото, има филмИ, а не филм, за близо 400 часа от 6-те кацания.

В 21 век, за да пратят хора в космоса, САЩ са принудени или да купуват руски двигатели или да ползват руски транспортни средства... Факт! :))

Не са принудени да купуват руски двигатели, а го правят от добро сърце да не фалира Роскомикс… е , .. и за по-евтино. Без руски двигатели ще минат при качването на хора в космоса. После ще пробват и с руски двигатели за първата степен и ще видят кое е по-евтино.

"Дада", много си забавен днес, в опитите си да оправдаваш неоправдаемото! :))

Докато всички се радвате на зрелището, хората и от Русия и от САЩ си гледат интересите.Където има пари, нищо друго няма.

Може ли някой да ми разясни, защото нищо не разбирам. Тия руски изделия, високо технологични ли са? Казва ли са ми, че са такива. Освен това са ми казвали, че ядрената енергетика също е високо технологичен отрасъл.В същото време срещам много писания, че руската военна техника нищо не струвала, защото руснаците били изостанали във високите технологии. Това как да се разбира? И колко логика и здрав разум има в него!

Зависи какво разбираш под високотехнологични. И двигателите РД-170 (РД181) и реакторите ВВЕР са разработки от 60-70-те години на 20-ти век. В този смисъл едва ли някой оспорва, че руската военна техника е висока технология също от 60-70-те години на 20-ти век, с малки подобрения. Сега погледни календара и виж коя година сме и има огромна вероятност да разбереш.

Това от "Дойче веле" ли си го чул? Въпросните двигатели през годините са се развивали и усъвършенствали и това, което виждаш в момента няма нищо общо с 60-70 години! Освен това надеждността им е уникална; клони към 100%! Направо се възхищавам на начина ти на мислене. На ракетата, която сега създават и ще ползват през XXIвек, американците поставят руски двигатели от 60-70 те години! Титан на мисълта си! Направо изби рибата!

Това е морално остаряла ширпотреба от 70те за износ в третия свят, която брадърушките не могат да възпроизведат и досега. Половин век - толкова е изоставането им от технологичния лидер на света.

Хаджи, написал си глупости. Нищо не е усъвършенствано точно в тези двигатели. Просто са намалявали камерите и съответните тръбопроводи до тях. Надеждността им е колкото на RS-68 или на Мерлините. Нито една ракета от тези, които американците сега създават, НЯМА ДА ИМА РУСКИ ДВИГАТЕЛИ. Има такива на ракетата Атлас създадена през 70-те години на 20-ти век. И вече сме 21 век. Събуди се, че като гледам си останал в 20-тия

Пак почна триенето. РД-180 и РД-191 не са развивани, а просто са махнати камери на РД-170. Надеждността им не е уникална, щото такава имат RS-68, Мерлините, Ф1 примерно. РакетИТЕ, които сега правят американците НЕ СА С РУСКИ двигатели. С руски двигатели е ракетата Атлас от 70-те години на 20-ти век.

фалкони малкони и шменти капели

не си купуват на мъск двигателите,нали са перфектни и заменими

Щото не НАСА ги купува, а конкуренцията на Мъск. Ако конкуренцията купува от Мъск двигателите, НАСА изобщо няма да има смисъл да ги наема, след като може да наеме директно Спейс Х.

ли бе милиционера

Кое грозде е киселичко? Мерлини на същата мощност са двойно по-евтини, и двойно по-леки. Конкуренцията чака обаче ВЕ-4 и да хвърля пари за преправяне на ракетата за адаптиране към Мерлините не си струва след като имат договорени двигатели за още поне година, когато направо очакват да минат на ВЕ-4. А тогава какъв киселяк ще стане грозденцето за Роскомикс, просто не ми се мисли.

предишните РД-181 не са могли да ги сглобят, след като са ги разглобили за да ги разучат. Така е, ученето струва скъпо.

Някой може ли да ми обясни защо продават двигатели по 10М на американците за да си изстрелят пътнически кораб, докато в момента прибират по 80М на астронавт до МКС?

Продават каквото може, докато може. То е ясно, че без руски двигатели американците ще изстрелят хора и тогава и ще спрат всички приходи. Но може ако продават двигатели НЯКОИ от полетите с хора да са с друга ракета, която евентуално да ползва тези двигатели. Това е в стратегията на НАСА да ползва различни конкурентни доставчици и Старлайнер има шанс на хване някой друг процент изстрелвания, оттам и руснаците да имат някоя друга продажба и приход.

хора бе перонния мискинин,със батут ли с ластик ли???????????

Защото горивото, нужно да се изведе совалка в космоса, е по-скъпо от самата совалка. За да се изведе ракета в космоса, трябва на развие поне 20 000 км в час, за което е нужно огромно количество гориво.

Между другото, 20 000 км в час не е кой знае колко бързо. Светлината например, се движи с 300 000 км в секунда!

Горивото не е чак толкова скъпо - водород и кислород. Заради огромната мощ на Совалката с бустерите и огромната температура, бетона се топял, железата се кривели и се налагали изключително скъпи ремонти на самите стартови площадки, на практика се изграждала нова на същото място, което струвало близо милиард на полет, затова от една стартова площадка повече от 1 или максимум 2 старта на година са били невъзможни.

ко стана със санкциите?

Вървят си.

също се ползват с преференции заради доставките им за Пентагона;)

Кои доставки за Пентагона?

BajMihal

Прости им, те мурзилките не правят разлика между НАСА, Пентагона, SpaceX, Boston Dynamics... За тях всичко е краварщина. Е, мисленето им е ограничено от това което виждат в загубернията и не могат да си представят, че може да има нещо по-различно - по-добро.

Един велик човек пише на космическите си продукти- произведено на земята от хора! Космосът е предизвикателство за човечеството и тук няма място за политика. А относно спора ви кой е по велик- проверете защо роскосмос няма право да използва РД181 за свои нужди.

РД-180 не може да ползва.

Здравейте Дада, това което помня, е че РД181 е модификация на РД180 с прилагане на патент собственост на Орбитал. На практика съвместна разработка, но платена от Орбитал, която държи правата на РД181. Руснаците дават най ниска цена за производството но 60 двигателя. Поздрави.

Не е. Двигателя е РД-170. Обаче той е прекалено голям, мощен и съответно скъп четирикамерен двигател. Затова американците предлагат да се преправи на двукамерен, като просто се намали броя на камерите на 2, което е патентовано. Затова руснаците не могат да правят без разрешение на патентозаявителя двукамерни двигатели на базата на РД-170. Обаче те се изхитряват и правят еднокамерен на базата на Д-170 и го наричат РД-191, този еднокамерен е адаптиран за свързване към първата степен на Антарес и е наречен РД-181, като патента си е чисто руски, за разлика от патента на РД-180. Затова Антарес ползва 2 двигателя РД-181, вместо един РД-180, който е патентован от General Dynamics, който се явява част от консорциума УЛА правещ ракетите Атлас 5. За да ползва РД-180 Антарес на Орбитал АТК (Нортроп Груман) трябва да плати и патентни права на конкурента УЛА, но по-евтино и безпроблемно им излиза да си купят еднокамерния РД-191, адаптиран за тяхната ракета като РД-181. Руснаците в началото се опитват да използват РД-180 за тяхна ракета, ама заради патентните права се отказват от такава ракета и правят РД-191. 1 Merlin струва около 1,5 милиона долара. 4 Мерлина са с мощноста на РД-180, на двойно по ниска цена, както и 2 Мерлина са с мощност на 1 РД-181 при тройно и дори четворно по ниска цена. Но като конкуренти УЛА и Орбитал АТК не искат да купуват от Спейс Х, от страх да не загубят и така намаляващия им се дял в полетите. Затова чакат странична по отношение на договорите с НАСА фирма да им предложи двигател - като Аероджет Рокетдайн и Блу Ориджин, но на подходяща цена. Щото Аероджет им предлага двигателя АР1 на 25 милиона. Затова са се насочили към ВЕ-4, който Безос им обещава да е по-евтин от руските за идентична мощ. Но в момента заради конкурентни практики още карат на руски, въпреки че имат по-евтин американски вариант - двигателите Мерлин.

Благодаря Дада, дира може да свали статията и да остави само твоето описание на събитията!

И още нещо, който може - го може! Който не, купува от руснаците! :))

Пък руснаците, от Украйна пазаруват!!! Гадно, но реално!!!

Ами не, точно обратното! Голяма част от комплектуващите, необходими за производството, каквото остана от него в украинския "Южмаш" се доставят от РФ... В момента, някогашният гигант "Южмаш" оцелява като прави тролейбуси "Днепр-Т103" и шасита за самолети Ан...

Явно провокатора трие, което не му изнася. Като това че Роскомикс се оплаква от забавени доставки на части, а не Южмаш.

XMRIG

Ако беше малко по-умен щеше да разбереш колко си глупав. Не е проблемът в това че Америка не може да произведе нещо та дори и такъв двигател , проблемът е че американецът в този отрасъл работи за минимум 50$ на час докато руските алкохолици за 50$ на седмица. Себестойноста на един такъв двигател в америка би била в много много пъти по-висока , така че е по добре да се икономисат пари като го направи някой друг.

И то какво излиза,че руските нископлатени алкохолици са по производителни от американските високоплатени специалисти!

Не, не значи това. Вземи да научиш какво е това производителност и какво стойност. Производителността е само едната страна, но има цени на суровини влизащи в стойността.

РД-181 е руски ракетен двигател. Не е съветски и не е украински! Производител е НПО "Енергомаш"!

Той двиганеля е руски, но сглобяван с украински части!!! Гадно за русофилите, но истина, от техническа гледна точка!!!

Виж по-горе какво съм написал на vvv1970, относно украинските комплектуващи за РД-181!

какво лошо има в това руснаците да хранят украинците... на които рано или късно ще им светне че паднаха мърцина в борбата на ЕС срещу Русия, и тогава украинците ще си спомнят кой име е помогнал да оцелеят в трудните моменти ;)

Виждате ли неверници, колко велика е Славянската Империя Русия. А ние все още служим на некадърници и кравари, трябва да служим само на Русия, Трябва да сме и вечно благодарни за подаренаат свобода и държава.

Толкова е вилика, че няма на къзе повече, а от своето величие проси центове от проклетите американци, че иначе глад!!

petrovito

стига сме слугували на този и онзи.

партийните другари са научени само на едно - да бъдат роби и слуги, късно им е да се учат на друго

са започнали с предколедното си мучене и квичене понеже любимата им наса не може да си дигне ракетите без руските таралясници,явно наученото от фон браун си е било явна неграмотност от страна на наса

ХА-ХА-ХА! Е, който може, го може - 100% сигурност! А който не може, купува от руснаците...

Който го може, може и да го купува по-евтино, що да се мъчи?

щото американците досега,заради липса на материали, освен фойерверки с техните двигатели друго не са успели а направят.

tonk11

Като го правят руснаците ими се подиграваш. Като го правят американците било бизнес стратегия! На такива като теб им се вика фурнаджииска лопата!

За кое им се подигравам на Руснаците? И кое правят американците като бизнес стратегия? При Американците има конкуренция между фирмите борещи се за договори с НАСА, при руснаците няма такава реално, защото всички са под шапката на Роскомикс. Алтернативата предлагана от Рокетдайн е 2 пъти по-скъпа. Т.е. алтернативата я има, ама и цената е по-висока. Делта 4, която си е с америкнаски двигателите на Рокетдайн е доста по-скъпа ракета от Атлас 5, която е с по-евтнините руски. Кажи кое не ти харесва в ТЕЗИ факти?

Спорно е, дали двигате са руски или украински, защото поне 50% от компонентите им са направени в Украйна, но това е друг въпрос. Истината е, че без парите от продажбата на тези двигатели, няма да има с какво да се платят заплатите в Роскосмос!!!

Айде бе? Ма в измислената украйна останаха ли заводи??? Бахти соросоидния смешник си.

Те защото руснацити, всичко сами си правят, та за това изкараха Украйна виновна за проблемите с космеческата им програма. Основният аргумент беше, че Украйна им бавела доставките на компоненти и за това от желаните 25% от товарите за космоса, на тях се падат малко над 8%!!! Само 3 пъти по- малко от целта!!! И пак Украйна виновна!!! Пък дали останали заводи??? Ами останали са , а и са по- добри от руските!!!

Роскомос го твърди, както и министерството на отбраната на Русия, които удължиха срока на експлоатация на Сатана, защото нямали части за новите им ракети, които били доставяни от Украйна, която бавела доставките.

Редактора бил Гогов, а провокатора кой е? Америка не зависи от руските двигатели, а ползва руски двегатели в някои ракети, за си има дългогодишни програми, които от години са предвидени за години напред - за на Атлас 5 по план от 1999 до 2019 г до г., за Антарес от 2014 г. до 2021 г. В случая това са част от договорени 20 двигателя от 2014 г. от Орбитал АТК. Много по-вероятно е първият нов пилотиран кораб да не е Старлайнер, а Дракон 2 с ракета Фалкън 9. Атлас 5 не се задвижва от "руските си" двигатели, а първата степен е с руски двигатели, но освен нея има бустери и втора степен. Т.е. задвижването на Атлас 5 е комбинирано от руски и американски двигатели.

Всеки е добър в нещо. Руснаците - двигатели, ракети и оръжие. Американците правят много добри филми, кока кола и пуканки.

Малко трябва да пооправят порното, щото изглеждат като бройлери девойките.

Кравите все още не могат да си правят ракетни двигатели, а твърдят , че са ходили на луната преди 49г. С какви двигатели са били тогава??? С педали или на въглища?

Ракетата Сатурн 5 е била с такива двигатели, каквито нито Глушко, нито Исаев, нито Кузнецов са можели да конструират.

tonk11

Странно. Тогава що не си я правят бе?

Защото е скъпа и ненужна. За какво да дават пари като могат с по-малко да си купуват руски и китайски части? Ти да не би да си произвеждаш сам мебелите, картофите и хляба? Ама можеш нали?

Щото, тъпако, В Атлас ползват 1/2 двигател от четирикамерния РД-170, като един двукамерен РД-180, а не целият РД-170. И докато при РД-170 четирите камери могат да се намалят на 2 в РД-180, то еднокамерния Ф1 няма как да се раздели на 3. Затова Ф1 няма как да се използва за многократно по-лека ракета. Само че американците си имат двигатели и такива ползват в ракетите Делта 4 - двигателите RS-68A, подробността е, че са доста по-скъпи. Затова няма нищо "странно", че гледат да си купят по-евтино със същите възможности.

имало дядо Мраз..

А еврогеьовете налагат санкции като изоглавени. На ви демокрация льохмани нещастни!

И Путин налага санкции на САЩ, ама компютъра му e с операционна система Windows, не Березка :)

Или просто плямпаш?

Като не ти харесва, никой не те спира бе ватник. Избор имаш голям, Ресурсия, Белорус, С.Корея, Венецуела, Куба. Все "приятни" територии.

Че какво пречи на руснаците да спрат двигателите, да си понесат последствията по договора и да си банкрутират напълно космическия отрасъл? Но не би - хванали са се като удавник за сламка защото въпросните двигатели са последните трохи от съветското наследство - оттук нататък ще има само мультики и смели планове за далечното бъдеще.

Налагането на санкции влиза в едни допълнителни клаузи за външни фактори, които не зависят от страните по договора. В такива случаи неустойки не се дължат :)

Последствията по договори не са само неустойки, а и спиране на парични приходи от продажби, загуби на бъдещи договори и други такива.