Русия и Япония създават общ космически телескоп

Обсерваторията "Спектр-УФ" ще изследва Вселената и екзопланети

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз ще се качвам на тавана по - обяд с малкото си огледалце да си правя слънчеви зайчета. Ще, ще, и каква полза от това не се знае ... ама айде да върви бъртвежа за телескопите. Това което искам да видя са снимки на ултравиолетови мацки от Марс. Не утре, не след малко, а сега. Така и не разбраха Руснаците, че ЩЕ няма смисъл.

Гóла вóда са руснаците. Хъбъл е с огледало с диаметър 2.4м! Ефективна площ над 4кв.м. Руснаците с това телескопче с огледало 1.7м не знам какво толкова мислят да видят. Напънали се 40 години по-късно да направят умалено копие на Хъбъл.....

_stankow

Не е копие на Хъбъл. А гражданска версия на руския разузнавателен спътник 14Ф156 "Раздан" с диаметър на огледалото 2 метра. Както и Хъбъл е гражданска версия на американските разузнавателни спътници от серията KH-11.

непропускаш да се изкажеш некомпетентно. Кога каза, че почнало да оперира 14Ф156 ???

_stankow

А кога съм казал, че е "почнало да оперира" ? Разработва се, разработва се паралелно и гражданския му вариант. В статията е написано, прочетете я пак. Ще изстрелят единия, после, 25-та - и другия вариант. Интересно е кой ще бъде първи ? Обикновено гражданският вариант е по-скъп екземпляр, като единствен. Затова вероятно ще изстрелят военния, за "проверка на чуваемостта". Но това няма да се каже, руснаците не го огласяват, не са такива хора. Техните опоненти - не са заинтересувани да го огласят. Да не би да сте чували за спътниците за оптическо разузнаване, "Ресурс", "Неман", "Терилен" ? "Персона", изстреляни през 2008-2011 ? Два от тях още си летят и работят, с какво мислите работи системата за ранно предупреждение ? Не сте чували. Ще си останете в блаженото неведение, че "руснаците нищо нямат". Имат си. Каквото им трябва. И още толкова. Свиквайте.

Станков за пореден път приемаш далечни намерения за реалност

_stankow

Не са "далечни намерения", манипулират ви. Телескопът на спътника Т-170М е готов. Полупроводниковите детектори ги е правила английската компания E2V. Но американците са ми спряли радиационно-устойчивите интегрални схеми. Англичаните се отказват. От статията научваме, че японците са предложили да направят спектрографа. Така че не е "съвместна разработка", както е заглавието, просто един липсващ научен прибор. Ако е за съвместна разработка, проектът е съвместен за Русия, Германия, Испания и Украйна. И японците се включват, за да се довърши, въпреки санкциите. Добре са дошли ! И не е "намерение", ами напреднала разработка. Трета от серията, преди нея са изстреляни Спектър-Р и Спектър-РГ. Спектър-Р - космически радиотелескоп със свърхдълга база, летял 2011-2019. Спектър-РГ - рентгенов телескоп, изстрелян 2019-та, работи в момента с учени от целия свят. Накой да е чул такова нещо, някой да е написал ? Защо пиша това ? За да се открои на каква тотална манипулация сме подложени. Колко неща не са ни казани, каква изопачена картина ни се представя, за това което се е случило и се случва.

_stankow

Лакаете ме, че ме цитирате, но нещо много объркано ? Какво точно искате да кажете ? Айде сега по-спокойно, то за вас няма шанс, но ако някой го прочете, да не се обърка и той: "Ресурс", "Неман", "Терилен" ? "Персона" - руски и съветски спътници за оптическо разузнаване. Огледала 1.5 метра. Последните - с цифрови камери и предаване на данните по радиоканал. Спектрографи на борда нямат, не им трябват, но могат да правят снимки в инфрачервения и ултравиолетовия диапазон, в който се засича излъчването на стартиращите ракети, скритите обекти и т.н.. Раздан - разработващ се в момента спътник за оптическо разузнаване, огледало 2 метра. На тяхна основа, а натрупания опит от тяхната разработка и експлоатация - оптика, огледала, рамки, стабилизация, уплътнения, стабилизация, датчици, радиолинии, астродатчици, земно оборудване, ускорителни блокове и доксан-докуз е разработена космическата лаборатория Спектър-УФ. Също оптическо огледало, 1.7 метра, но с много по-точна обработка, поради по-малката дължина на вълната. Специално отражателно покритие и т.н. Спектър-Р - космически радиотелескоп, антена с диаметър 10 м, високоапогейна орбита от 350 хиляди км (!). Образува с наземните телескопи интерферометър със свръхдълга база. Работи с радио телескопи от цял свят, вкл. радиотелескопите в Грин-Банк (Западна Вирджиния, САЩ), Еффелсберг (Германия), и знаменитият Аресибо (Пуерто-Рико), докато беше още жив. Вие тука се дрънкате и кълнете, ама хората по света работят с руснаците, с руската космическа техника и ги уважават. А на вас ви подхвърлят жълтини. Спектър-РГ - руска астрофизическа извънатмосферна лаборатория за построяване на картина на вселената в рентгеновия диапазон. В момента на орбита, в точка на либрация L2. Та какво излиза - Хъбъл - в оптическия диапазон, Джеймс Уеб - в оптическия и инфрачервения, Спектър-РГ - в рентгеновия, Спектър-УФ - в ултравиолетовия диапазон. Допълват се. Всичко това е полезно, учените го чакат. Записали са си наблюдателно време за години напред. Та така, руснаците, дето "нямали нищо" и чакали на японците ...

Станков пак ръсиш глупости и намесваш несъвместими неща. Най-обикновена метална пръчка с електроника и имаш "радиотелескоп", който с земни радиотелескопи прави свръхдълга база. Радиотелескоп се прави лесно и и се разгъва лесно. Хъбъл работи и в ултравиолетовия спектър, та кое се допълва с какво. На Земята се синхронизират десетки радиотелескопи относително неподвижни един спрямо друг през интернет и затова американците зарязаха Аресибо. С Руския орбитален синхронизацията е почти невъзможна камо ли повече да се свържат. И огледало с диаметър 1.5 метра има 2,5 пъти по малка площ от 2,4 метрово огледало. Та дори и бъдещото 1,7 метра е много далече от Хъбъл или от военните сателити на САЩ. Освен че в Статията пише 2025 г, ама това е началото на времевия диапазон, в който се надяват да пуснат сателита. Инак се надяват между 2025 и 2034 да го пуснат.

Японците за какво са, за престиж?

_stankow

Парите и електрониката. Не е малко.

за всичко... без таксито.

Те и такси си имат.

ок. ТИР-а... тир си нямат. ще им трябват 10 от такситата да сглобят един такъв.

Пак някаквъв плямпалник дрънка тъпотии без да знае. Джапанците качват по 10 тона товар на МКС + кораба. Дали някакъв телескоп от 2,840 kg ще им се опре?

чак пък 10 тона? ;) аре да са 5.3-6.2 тона

И навремето каквото направеха американците, руснаците трябваше да го направят по-голямо, по-далекобойно, а бе да е по-. Справка - Конкорд, Совалка, ядрени ракети...ся телескоп. Ма да измислят нещо...т'ва перални, мАсквичи....на световно ниво.

ще ме пръснеш от смях! точно с Конкорд ли реши да започнеш списъка?

едното е летяло 55 с пасажери, а другото малко под 50 000... сещайте се кое е едното и кое другото.

55 пъти и 50 000 пъти

въпроса въобще кое кое е или не е ... я ми напомни кой направи Конкорд?

Объркал се е човека... но е прав. каквото някой направи, руслямците веднага да напавят по-голямо. Но да измислят нещо ново - хич ги няма. Дано почната да копират по-добре запада в нещата ЗА хората, а не ПРОТИВ хората

_stankow

Конкорд не е американски проект, а британско-френски. Ако е за ответни разработки - отговорът на американския свръхзвуков бомбардировач Норд Американ XB-70 Валкирия е руският M-50. Построен, летял. И също разработката на Миг-31,който и до ден днешен си лети. Конкорд и Ту-144 са граждански варианти.

Интересна статия. Роскомикс към Джакса: -Искате ли да участвате в проект за космически телескоп в далечното бъдеще? -Ми може. Какво се иска от нас? -Да подпишете споразумение. Ние с Испанците ще направим всичко, а после ще го изстреляме с Ангара. -И за какво ви е това споразумение с нас? -За вътрешна употреба да демонстрираме активност, а и копейкаджиите китайски ментета да похихикат... Пък и американците тази година качват телескоп с огледало 18 метра, трябва и ние да кажем, че качвеми телескоп в далечното бъдеще, за да могат копейкаджиите да казват, ааа с руския телескоп с 1,7 метрово огледало не се виждат американците на Луната, значи пак не са стъпили там и снимат в Холивуд

ако трябва да сме честни американците "го качват" отзи телескоп от как педеРассия качваха Науката. Дай да го качат, па тогава да злобеем :)

Аз не злобея, просто давам преполагаеми преговорни елементи по това споразумение на база наличните за момента факти, а те са че тази година качват готовия Джейм Уеб в космоса и досега ново отлагане не е обявявано, че 2024-25 г американците смятат пак да стъпят на Луната и че Руслямците през 25 г. смятат да качат 1,7 метров телескоп с Джакса, която според статията нищо няма да прави по този проект, освен да подписва споразумение и че хихикащия идиот с китайски наклонности да копира е написал малоумен коментар, че някой бил казал че Руслямска държава била изолирана, а не санкционирана, което явно за кретена е едно и също....

Русия и Япония евентуално, може би и вероятно ЩЕ правят нещо. Така са новините с Русия, ще ще ще .

Че как така ще правят общ проект, нали Русия беше изолирана от света????? Значи японците са путлерасти :)))

Сам си си отговорил. Обърни внимание на частицата "ЩЕ" и ще разбереш ..как НЯМА да го прави :Д

преди най-вероятните и най-невероятните неща винаги има "ще". както казват "дори и спрелия часовник е верен 2 пъти в ден". дали няма подобна поговорка за Роскосмос!

Успех им!