Русия прави компактен суперкомпютър

Производителността достига 2,2 петафлопа, а обемът на вградената памет - до 2,2 петабайта

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колко души ще могат да го носят?

Колко души ще могат да го носят?

Преди години жена ми много хареса една руска суперкола. Много красива била. Като прочетох статията, се оказа руснаците тъкмо започвали да я разработват. Сега ДИР не пише нищо за тази кола, защото нашите "освободители" са зарязали проекта. Да, ама те мислели да започнат да правят суперкомпютър. Щял да бъде по-икономичен от сходните нему. Само дето нямало снимки. Е, след няколко години ДИР ще пише, че са замислили да правят суперсмартфон, а за суперкомпютъра няма повече да чуем. Обикновено, когато някой изкара продукт на пазара, тогава се пише за него. А за руснаците ДИР ни облъчва, като започнат да мислят за нещо, което евентуално, в далечно бъдеще, биха могли, при подходящи условия, да проектират и може би да произведат (в единични бройки, разбира се).

Мноооого са напреднали ! Обикновения човек ще има голяма полза , ще му напълни и джобовете , ще му повиши и заплатата и хладилника ще му напълни . . . .

Нормално, руснаците изпреварват в технологиите еврокончитите и говедарите, и това са факти. Руснаците преди няколко седмици пуснаха първата в света плаваща мобилна АЕЦ, а са имали и такива мобилни сухоземни варианти на шасито на танкове. Мобилен суперкомпютър си е предимство и удобство, особено ако създаваш градове,фабрики,заводи или бази в труднодостъпни райони.

"Назадничавите" американци правят СТО пъти по малки компютри със същата производителност, като AGX-5 и дори не го наричат суперкомпютър с тези параметри. Смешник.

Какви процесори, каква операционна система, кой ще произведе паметта ... и да се похвалят, когато го направят и го покажат на изложение. И Русия е сред водещите в космическите изследвания, но воеща никога не е била. САЩ дори само с частните си компании са много по-напред. И колко товар могат да изведат във висока орбита, че новата ракета Ариана е готова:)

Какво правят? Какво могат? Що купуват совалки от Мъск? Супер балалайка ще направят, компютър - НЕ. От пияници, народ не става!

Кво купували от Мъск?! Единственото, което може да им предложи той е от много яката трева, с която се е напушил напоследък.

ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ... параметри - неть. Процесори - неть. ОС - неть. Мерак за сапунени мехури - многа.

Специално за защотковците-полуидиотчета руснаците ще дойдат да ви обяснят точно на вас, хаха!

"защотковците" ????? дете малко... нещо си се объркал. Няма никакво "Защо" в поста ми. Явно татИ доста те нарича "защотко" щом си тръгнал да проектираш на ляво и дясно.

На колко неща сте викали ЩЕ и са НАСТОЯЩЕ! Що не викате така за разни проекти на САЩ и ЕС, докато ви пускат анимации? Освен това проектите са част от разработката. Решава се в даден момент кой е важен и практичен, и се развива.

Защото когато Cray например обявят, че разработват нов суперкомпютър, обикновно в указаният срок той е на пазара. Напоскедък руските проекти са все в бъдеще-нестанало време и все по-малко хора им се вързват.

В статията се казва "разработват". Но споменават твърде конкретни неща. Вероятно вече е налице, поне като прототип. А сега се изпипват нещата. Точно изпипването на нещата, често бавят много крайната фаза. ЩЕ-та бяха за моста при Крим. За Турски Поток. За Су-57. И него докато го разработвали, имали 8 прототипа. ЩЕ бе за ракетите Сармат. ЩЕ бе за ракетата Ангара, а Путин си правеше старо интервю пред такава. САЩ и ЕС не ги е страх от ЩЕ-тата, а от настояЩЕ-то. Какви подводници произвели. Какви Искандери. Какво за смущаване на GPS-и. САЩ защо толкова изостава в ядрените ракети. Ето това ги смущава.

Голямо изпипване ще падне.:) Дребните подробности кой проектира кримския мост и строи Турски поток ще ги пропуснем. Това, че Су-57 го зарязват след като не можаха да го докарат до 5-то поколение по никой от критериите явно не сте чули. А трябваше да е в серийно производство от 2017г. Армата също. Така, че там вече неЩЕ.:) Пред Ангара Путин може и занапред да се снима спокойно, никъде няма да полети. :) Разработват я от 1994, глътнала е 5,5 милиарда долара и има 2 старта, ЩЕ се произвежда серийно след 2020г. Мъск започна 2002, с 200 млн. долара и 35 пъти по-малко хора, вече държи 45% от пазара. Сармат също е с 2 старта и ЩЕ постъпи на въоръжение някъде след 2020г. И още много такива. Затова когато от SpaceX обявят нова ракета или Cray нов суперкомпютър хората вярват, а когато чуят руското ЩЕ се усмихват подигравателно.

Първо, научи поне малко руски и после прави опити да пишеш на този език /с една сгрешена от четири букви/.

Браво на руснаците! Могат, правят...

Отде ви изравят с тия посрани напъни бе. Какво могат, да се опитат да го направят могат както се вижда от статията. Дори да сглобят нещо ще е поредната кутия клонираща нещо си отдавна направено, вървяща под чужда ОС, компилирана от чужд компилатор.

Ами те и Кримския мост не построиха, и Турски поток не построиха и хиперзвукови ракети нямат, нали??? :))

хиперзвукови ракети със сигурност нямат.....но все пак. Моля някоя начетена мурзилка да да им каже ИМЕНАТА и някакви ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ , вкл. ако може и на ОНАЯ С ЯДРЕНИЯТ ДВИГАТЕЛ, ако може и на онова мегаторпедо размери , маса , тип на двигатела и гориво , скорост ( и на каква височина !!! ) , продължителност на полета ( радиус на действие )....такива елементарни данни. И моля , без АНИМАЦИИ......

До ехиден: Онова са оръжия. Да се крият характеристики, може да е стратегия, за да не се прави противодействие. Но дори преди само в един ден тестваха 4 ядрени ракети - едната пусната от Путин. Столтенберг от НАТО се оплаква края на предната година, как от 2014г. руснаците са построили 13 подводници. Инаш новини как 2 нови от предната година пристигнали в Средиземно море.

Тествали са 200 ядрени ракети, щеше да е същата лъжа. И как разбра че са ядрени?

Ето това е новина която е безмислена и не съобщава по§ти нищо супер мини комп ма не казват нищо съотвтно предполагам §е ще сложат мити§ният Елбрус процесор

K'o re4i ?

Безаналогов суперкомпютър с изчислителна мощ от 2,2 petaflops, размери 1,9м/1,3м/5,1м и течно охлаждане , може да се премести до всяка една точка в света (със хирезвукова скорост)..., но след като се разработи. Досега са го докарали до кутията... Само че примерно сървърчето AGX-5 с големина на персонален компютър 448 мм/351.6 мм/850мм, е с изчислителна мощ от 2 petaflops в секунда, като се състои се състои от 16 Nvidia TESLA v100 Tensor Core 32GB графични процесори и две 28 ядрени CPU с въздушно охлаждане от 12 мм вентилатори... Мамка пак ли Тесла...

Безаналогов е, защото не си наясно с разликата между тензорните ядра на нВидийската Волта архитектура и кога евентуално и върху какви инструкции за процесора могат да се достигнат тия 2 петафлопа, и това, което се гласят да направят руснаците.

И ква е разликата, бе кретен? Работата с плаваща запетая ли? Че всички Суперкомпютри ползват такива чипове, при изчисленията. Това е реалността - съществуващата малка кутия и плановете на руснаците със 100 пъти по голям шкаф.

Не, не е това разликата. Но ми хареса как в момента, в който ти лъсна невежеството, взе да хвърляш обиди, че да не ти личи какъв си некомпетентен. Типове като теб неизменно си следвате едни и същи модели на поведение.

Невежество е твоето, бе тъпак. Двата най-бързи суперкомпутъра Сумит и другия не се сещам за името са със същите Nvidia TESLA v100. Явно си голям разбирач. Бегай да им кажеш на Ай БиеМ, че компютъра им не става и да си вземат руското несъществуващо нещо.

BajMihal

Разработват, проектират - това драги журналисти са две мноооого различни думички по значение.