Руският кораб "Прогрес МС-15" успешно се скачи с МКС и постави рекорд(видео)

Транспортирани бяха 2,6 тона товари, сред които резервоари с вода и бутилки с кислород

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Schilo

Че това новина ли е? За тях си е рутинна работа!

Вече е новина.

Мина половината година, а Роскосмос едва прави втория си старт до МКС.

Това би било новина за САЩ, които наскоро успяха да повторят подвига на Гагарин и съветските ижинери от 1961 и изпратиха човек в космоса.

Старият "работен кон" все още си върши перфектно работата...И ще я върши още дълги години...

А дали лошите руснаци ще дадат на добрите американци горе на станцията да пият вода и да дишат въздуха който са доставили с тази продънена ракета? :)

Schilo

От кога?

Я виж ти и руснаците имали HD видео камери.

Ще бъде още по-голяма НОВИНА за всички, когато стартира РУСКА ракета-носител, а не съветска... За протокола - малко статистика . Космически стартове 01.01.2020 - 24.07.2020год.: — Китай - 20 /в т.ч. 3 неуспешни/; — САЩ - 18 /без Rocket Lab/: —— SpaceX - 12 /в т.ч. 1 IFAT/; —— NASA /ULA - 3, OSC - 1/; —— Virgin Orbit - 1 неуспешен; —— Northrop Grumman Corporation - 1; — Русия - 8; — Япония - 3; — Нова Зеландия /Rocket Lab/ - 3 /в т.ч. 1 неуспешен/; — Европа - 2; — Иран - 2 /в т.ч. 1 неуспешен/; — Израел - 1.

Ако не са русняците да качват храна, вода и въздух, тези там горе да са пукясали 100 пъти! Щото с PR полети като спейсекс може само да се вдига шум, но не и да се върши работа!

Хахахахахах, браво, развесели ме! Кажи сега някой друг виц, за Чапай и Петка примерно?

и не бе лошо да се спомене че полета ще е само за 3 часа и 18 минути заедно със скачването, автоматичен режим на работа

Че си главанак, се вижда отдалеч, защото явно и не можеш да смяташ. Дори в статията пише, че това е ВТОРИЯ полет към МКС от руснаците за тази година. Ако трябва да се изразя като теб - ако от МКС разчитаха само на полетите на руснаците, да са пукясали досега.

такива новини са ежедневие за руснаците и никой не ги отразява. Обаче, когато хамериканците нааай-сетне успяха да изкарат човек в космоса чак през 2020 ореваха новините по цял свят какво чудо са направили.

Ракетите от фамилията Союз -2, са си изцяло руски ракети. Да на базата на стари постижения, но всичко това е логично при положение, че имаш на разположение полезен опит и дейтсваща доказала се констуркция, логичното нещо е да я развиваш с времето, а не да преоткриваш топлата вода непрекъснато.... Я кажи двигателите на прехвалената SLS какви са???? Модернизирани двигатели на пенсионирани от преди 10-тина години совалки!

Аха. Кво са някакви 70 (седемдесет) тона качени от Спейс Х, някакво си вдигане на шум. Друго си е да качиш 2,5 тона за да не умрат от глад тези на МКС .... A пък свалянето на 40 тона от МКС е шум. Друго си е за цялата история на Прогрес да са свалени цели 8 тона

Я се замисли какво ново сериозно постижение в космонавтиката през последните 50 години има Русия. Денег нет, главанако.

Това "ежедневие" е второ за тази година. А в 14 случая за последните 10 години "ежедневието" се проваляше. Американците са качили в космоса 3,5 (три цяло и 5) пъти повече хора от руслямците. ама най-сетне успяли били.... през 2020 да изкарат човек в космоса. А инак новината е че частна компания го прави, което е за пръв път в историята. Ама това новина ли е за путлераста? Неееее!

шиле, напразно си напрягаш пилешкия мозък. Просто Русия за последните няколко десетилетия безнадеждно изостана в космическата надпревара.

Не. Ще си ги ползват те, че досега бяха умрели от жажда, добре че американците им даваха вода.

Българин ли си или мекере на руска ясла?

Най-интересното, при този иначе рутинен полет, е че схемата за облитане на Земята преди скачване е оптимизирана и това води до рекорд от 3 часа и 18 мин. То и това не е за пръв път, но сега е с няколко секунди по-бързо. В статията това го няма неясно защо

За тази година два, а догодина - двойно по малко :D

Много елементарно и наивно сравнение... В единия случай NASA използва разработки на NASA, а в другия Русия - разработки на СССР /научно-техническия потенциал на 15 републики, всички соц. страни и т.н./...

Каква "космическа надпревара" те гони? Такава имаше през 60-те и 70-те додини на ХХ век. И това беше заради престиж независимо от цената. Сега дойде време да се прави сметката и да се оптимизира цената. Мъск е на прав път. А и защо ли Роскосмос да изстрелва повече от 2 товарни кораба на полугодие към МКС след като от повече няма нужда?

Що за неадекватни бръщолевения? По твоята дебилна логика, ще е постижение, ако американците направят и един нов американски ракетен двигател (все тая частен или държавен) без да ровят по документацията на НК-33. 'щото на мъски "постижението" с новия им двигател е единствено, че е регулиран за метан, което е позволило да го направят с пълен цикъл - защото метанът, за разлика от RP-1 не полимеризира. Всичко останало е по-съвременен вариант на НК-33.

Ексклузивно - с руски двигатели. НАСрасА още си ги ползва.

Космическата тоалетна на американците е отдавна повредена, те са на памперси, но дори и за памперсите няма място в контейнерите за боклук и слагат използваните памперси в скафандри. Миналия август, когато руските космонавти излезоха навън за оглед и ремонт на станцията, бясна американка им проби дупка в тоалетната и поиска да я свалят с извънреден руски кораб веднага, заради изпускане на въздух от станцията, а командирът в американската част отиде да се бие с руснаците. Руснаците озаптиха бесните американци, запушиха пробитата с бургия дупка в тяхната тоалетна и отказаха извънреден кораб за връщане. Да отбележим, че всекидневната поддръжка и ремонт на "международната" космическата станция се извършваше само от руските космонавти, но преди година те отказаха да ремонтират американската част и намалиха броя на руските космонавти до 2ма, американските туристи са 3ма и не можеха повече да искат "космическо хотелско обслужване". Сега трябва сами да си чистят и ремонтират своята част, в която вонята е страхотна, заради неработещата тоалетна.

Най-после един разумен коментар.

Подобно скъсяване на времето за достигане до станцията е много полезно, в случай че се налага бърза реакция при проблем в МКС.

Каолко време ще им трябва на руснаците да създадат космически кораб за многократно използване? Не повече от година две. Да не забравяме, че Буран се върна на земята в автоматичен режим. Тази технология е от 80-те години

Скоро имаше статия, че са си поръчали на германците да им изработят такива. Скоро ще имат.

Откъде знаеш каква е вонята? Сигурно си бил там! А тази история сигурно лично си я наблюдавал, че знаеш повече от самите космонавти... :)))

ти коя статия чете, щото ТАЗИ го описва точно това, рекорда, предишния рекорд и т.н. Чукча писател, чукча не читател...

Стана ми интересно защо някои хора упорито наричат тези самолети (все едно на НАСА, Русия и др.): "космически кораби"... Какво точно ги прави космически след като никога в човешката история пилотиран кораб не е напускал ниската земна орбита? Същото важи и за МКС - тя е в горната граница на атосферата, баси, какъв Космос? Трябва да се казва: Нискоорбитална Станция !

не мисля, че им трябва

Ако погледнеш дори на снимка самолет и космически кораб, ще установиш, че даже не си приличат! Да не говорим за устройство! А относно бръщолевенията ти относно пилотираните кораби, това си е твое мнение! Всеки има право да греши! Всеизвестен и доказан факт е, че хората са стигнали до Луната. И колкото и да ти се иска поне веднъж да си прав, за съжаление ще си останеш с бляновете!

Космически ще е - ако може на практика да закара хора в космоса, и обратно. След като не може (засега) - значи е *потенциално космически", в най-добрия случай. Независимо какво му е устройството.

Моженето зависи от ракетата-носител, не от кораба. Трябват ти малко основни познания, за да напишеш нещо смислено. Ако продължаваш да пишеш небивалици, скоро никой няма да те приема насериозно!

Този път определено си прав и по-точното /според мен и което винаги използвам/ наименование е космическа КАПСУЛА... Нека приемем, че над 200 km все пак е Космос... Спестява дълго и т.н. писане...

Не мога да разбера логиката на почти 95% от коментарите. Какво значение има кой колко, кои какво може и т.н. Има космическа станция, тя се нуждае от снабдяване, долетял е товарен кораб. Имат си програма, тя се изпълнява. Това е всичко. Останалото са про и анти руски (или американски) комплекси. И между другото...България я няма в никоя космическа програма, по-добре помислете над това.

То според теб и земята е плоска! Ха, ха, ха.

А трябва ли им кораб с многократно използване? Някъде писаха, че полет на совалките излизали супер скъпо и отделни кораби за всеки полет са по-евтини.

България ВЕЧЕ я няма в никоя космическа програма, по-добре помислете над това.

Чакайте бе, хора!... Рекордите не са ли само американски?! А и тая ракета, нали е руска - как така не е паднала, проклетницата?!

https://it.dir.bg/nauka/ban-lulin-exomars-lulinmo-bulgaria-mars-bulgarski-kosmicheski-izsledvania-22288020 Хайде и двамата помислете! :)

Построяването на един кораб струва милиони. Да го захвърлиш излизало по-евтино, отколкото да го използваш пак, така ли? "Cпopeд изчиcлeниятa нa ЅрасеХ, yлaвянeтo нa двeтe пoлoвини нa oбтeĸaтeля нaмaлявa цeнaтa нa eднo изcтpeлвaнe c $6 милиoнa." Да не говорим от екологична гледна точка какво е положението!

Ми то май ВЕЧЕ ни НЯМА не САМО в космически но и НИКАКВИ ДРУГИ ПРОГРАМИ. Може би е време да затварят държавата ИЛИ .... ДА Я РЕСТАРТИРАТ. Това коеот искат ВСИЧКИ ОТ ПРОТЕСТА.

"Многократните" американски модули ползват близо половината гориво за връщане на модулите обратно. Това прави тяхното ползване неефективно. Колкото за "многократните" американски совалки ползващи огромни еднократни изстрелващи модули - две совалки се разпаднаха при излитане/кацане и 14 космонавти загинаха (общо 133 изстрелвания за 30 години). Понеже бяха изградени от стотици хиляди части с надежност под 99%, предсказаната крайна надежност на конструкцията беше 28-30 успешни изстрелвания преди фатален отказ. Фаталното изстрелване на Challenger беше номер 25. Да напомним за двете катастрофи Space Shuttle Challenger disaster, January 28, 1986 (7 загинали) и Columbia, February 1, 2003 (7 загинали). Да напомним, че технологии от 1980 се ползваха за американските совалки до 2011, повече от 30 години!!! Например американските совалки се управляваха от VAX-11/780 ("супер" изчислителни машини с 256МБ алуминиев харддиск 30 см с магнитно покритие, използвахме ги през 80те за TV антени).

С други думи, ти разбираш повече от инженерите и финансистите на СпейсЕкс. Разбрах! Само двете половини на обтекателя ти са $6 млн. Знаеш ли колко гориво е това? А степените, които се връщат също? Май разбираш от финанси повече от милиардерите, а?