САЩ: Google, Amazon, Apple и Facebook са опасни за демокрацията

Конгресът е провел 16-месечно разследване, а изводите му могат да доведат до разцепването на технологичните гиганти

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

vcichki koitom ne si delyat parite s komunistite sa opasni za demokratziyata .takiva izkazvaniya se narichat demagogiya ,no tova ne se spomenava.

Има си хас американски корпорации да не рушат демокрацията.

Всяка прекалено разрастнала се компания е заплаха за свободата и демокрацията. Няма лошо да ги разкостят. В тази връзка какво правим с топлофикацията у нас ?

Сетиха се ама късно. В този Covid19 малкия бизнес умря а средния вече му пишат некролозите. Това беше и целта на цялото мероприятие с Covid19

Ами ! Поредната показна акция. Ще стане като кока кола и пепси кола. Като искат свободен пазар да оставят huawei на пазара и ябълките загиват, да оставят toyota да продава целият си асортименнт коли ,и форт и краислер потъват .

То пък китайците са една лоялна конкуренция - няма що.

А Kill Bill?

Да. И на първо място фащ.

От последното изречение може да си направите извода кой ще спечели изборите

И какъв "технологичен гигант" може да бъде една чисто търговска фирма като Амазон или Алибаба. Що се отнася до основната им дейност, която им носи милиарди, а не за съпътстващи хобита.

Амазон го обвиняват, че виждат коя стока се продава много, произвеждат същата и я рекламират. В това е конфликта - хем продава, хем произвежда

Амазон води година битка за 10 милиарда от армията срещу Майкрософт. Основното обвинение беше, че Майкрософт е получил подкрепа от Тръмп.

Ванка, електронната търговия е един от най-сложните бизнеси. Амазон имат отдели от разработка на AI до спбствена логистика. Една от нйа-технологичните фирми стюествували някога. Някой неща са ви много сложни за възприемане на русофилите....

Потърси "AWS" и ще разбереш какъв технологичен гигант е Amazon. Amazon отдавна не е само online магазин. Популярността на облачните им услуги е на нивата на тези на Google и Microsoft.

Всъщност AWS е на светлинни години пред GCP и Azure. Всички сериозни от най-малките до най-големите ползват само aws. И не случайно вече магазина им носи по-малка печалба отколкото клауда а AWS сертификатите дават едно голямо предимство при започване на работа.

Ако дават по-добри условия на едни пред други. Все едно на площада едни да са платени, други- не .

Накрая ще се намери някой голям радетел на демокрацията и ще дръпне шалтера на целия Интернет.

Дано

Ами да затворят чичо Майкрософт и тези с гуглите ябълки и т.н сами ще затворят . Нали заради този нет сега мога да пиша и евентуално със специални похвати да насочвам мнения , да контролирам маси и ред други дяволски трикове

Тези май не си знаят историята.... Като разцепили Standard Oil и акциите му скочили до небесата.... Мда някои ще станат още по-богати......

"Докато от Демократичната партия са готови да разцепят компаниите, то от Републиканската партия смятат, че това може да убие технологичното предимство на САЩ и са твърдо против подобни действия" Което е странно, защото именно мажоритарните собсвеници на тези компании са сред най-големите донори на Демократите.

Не е странно, защото просто не е вярно. Но това е по-дълга история...

А каде е Чичо Бил / Гейтс/. Майче го забравихте...ааааа, сетих се ...той "помага" на правителствата с корона вируса и им дава компютърчета.

имаш Андроид, имаш ИОС, имаш Хармони ОС, имаш Елбрус, 100 дистрибуции на Линукс. За какъв монопол говориш?

Прави облака на армията, дори в Гърция ще слага милиард за облака...

ще се сетят

тия четиримата само ако кажат - "ми ние си местим парите в Швейцарска банка" и САЩ ще се разпадне на отделни щати. Никой няма да ги пипне. Никой не е виновен, че са били умни и са си направили бизнеса печеливш. Колкото разделиха Майкрософт, толкова и тях.

Има една фондацийка Giving Pledge към която четиримата от снимката не са си внесли лептата, затова са ги подпукали. Влизат в Pledge и проблемите се решават.

За сведение, Бул Гейтс, Джак Дорси (Twitter), Уорън Бъфет са се издължили към Pledge, затова не са в тоя списък.

Аха...значи когато помагаха за цветните революции по света, всичко беше ток и жица! Когато обаче някой друг тръгна да ги ползва против САЩ, изведнъж станаха опасни за демокрацията. САЩ са първи в много отношения..спор няма. Но също така са първенци и в лицемерието!

И всичко тва щото трият постовете на Тръмпи! ХАХАХАХАХАХА

Нещо си се объркал, Републиканците от които е Тръмп не искат да ги разцепват. Антитръмперите искат да премахват монополите.

Бинбаши. Ти си на всеки дюнер качик! Широкоразвит си челаби. Ашкулсън!

Някои питат що го няма Майкрософт, ами щото Били е близък с Тръмпито. Ще прави ваксинки ала бала, ясно, че е в схемата, слушат се и двамата. Ония с теслата като дойде Тръмп го беше закъсал яко, за малко да изчезне, ама явно се договориха. Отдавна Фейса, Гугъл, Ябълката са на мушка, щото не винаги правят каквото е удобно на сегашния спасител на Америка и Света.

четирима хубавци - приличат на дребни тарикати. Не мислите ли ? няма спор, че парите им хич не са дребни, но как са душите им ??

черни

Рокфелер с трилион долара преди век. Ебаси майката....не мога да сметна колко трилиона са в днешни дни.

Три трилиона долара само установени, че са препрани от банки за няколко години (това са само хванатите), и тези говорят, че социалните мрежи им развалят нормалните пазари:) Тоест Статуквото! Щото “не е престъпление, ако не се знае”!...

И над 32-45 ТРИЛИОНА ДОЛАРА!!! скрити и анонимни в офшорни сметки и зони при “нормалните пазари”:)

За Родшилд тогава не ми се мисли...

Средно годишната инфлация за последните 100 години е около 3% в САЩ. Това прави активи около 4.16 трлн. към днешна дата. В момента има няколко китайски банки с подобни активи и една, две американски банки които са близо до това постижение. А в петролния сектор петролната компания на Саудитска арабия има активи за 1.5 трлн. което показва, че компанията е била към 3 пъти по голяма от най-голямата петролна компания към днешна дата.

и нито думичка за Микрософт?

Странно защо тогава не раздробят засрахователния и банковия сектор, където големите играчи управляват трилиони долари? Няколко корпорации били стигнали над $1 трилион оценка? Това значи, че за 10-15 години оборотът им е толкова (ходете да видите P/E показателите им). В същото време, никой не закача едни мега-тръстове, които управляват десетки трилиони, но понеже не са публично търгувани, а са собственост на едни фамилии, официални данни за тях няма. Те са опасните, тия другите все още не са чак толкова.

Щото тези бизнеси са традиционно техни, контролирани от тях и държавата, тоест те са “нормални”, от “нормалните пазари и пазарни отношения”! Да ти дам дефиницията им за добро и лошо, за нормално и ненормално - всичко, което те правят, притежават и контролират е правилно, добро и нормално, всичко което те НЕ контролират е лошо, престъпно или укоримо и ненормално! Както онази “крилата фраза”, която родиха едни тикви някога: “Партията е права, и когато съгреши дори!” А за несъгласните - сопата, Белене и дивите свине, съвсем “демократично и нормално”! И после - “вина има, виновни няма, щото всички сме виновни” и “такива бяха времената”.. “И все пак тя се върти!”...

“ "Влиянието на технологичните гиганти е нараснало дотолкова, че те са се превърнали в заплаха за нормалните пазарни отношения и демокрацията", заявяват съставителите на доклада. ” Много ми е интересно тези толкова загрижени за демокрацията държавни служители и експертите им да изложат тяхната дефиниция и представи за “нормални пазари и пазарни отношения”, и особено - за демокрацията и опасностите за нея, според тях!

И в тази връзка да пояснят в понятието свобода и демокрация те включват ли ... икономическата свобода, икономическите (не)зависимости...и имали и каква релация между тях и истинската, а не афишираната само демокрация! Икономически (силно) зависимият субект и хора може ли да се твърди сериозно, че са свободни?!? Сато чуя от “експерт” и поредния всезнайко понятието “нормални” и “свободни” пазари (хора) и винаги ми се ще да го попитам да опише ненормалните такива, според представите му, и как така се появяват като те точно ги управляват и причиняват, винейки други!

това е Федералния резерв и поделенията му - часна фирма охранявана от 30000 държавни войници

'начи, само малко да те коригирам - отдавна е по-известен като Фекалният резерв. Не за друго, ами защото с такова темпо печатат долари, че ако имаше истинска, работеща световна икономика, 1 килограм 100-доларови банкноти щяха да струват по-малко и от килограм лайна.

100%

ЕВРЕИТЕ СА ОПАСНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА

Не се наврещя ей. Та и плюсове си си нащракал като за последно, аман от русодебили.

Kenn1111

Те да бяха само те ами Майкрософт?Има още бая други които съсипват всеки бизнес и имат световен монопол.

Майкрософт е първият и най-велик крадец. Има от България доста кражби, но не са за коментар тук. Връзките с България почват при Живков. Първо иска компенсация за крадения ДОС на правешките компютри, после започва работа трансмисията. Един прост пример е Старт/Стоп от win 95 до днес. Българска счетоводна програма от 1993. При стратиране правеше проверки дали е натиснат Стоп бутона за нормално приключване и ако не е бил натиснат проверяваше и поправяше състоянието на базата, връщаше незатворени транНе само Фейсбук копира и убива. Целият бизнес и на Гугъл е краден, не случайно плевньо награждаваше две поредни години джебелчета работещи за Гугъл, първата продажба на Амазон е в България, дали не е бил авторски тест? Майкрософт защо го забравиха? Той расте също от кражби, дори българските износители на крадени технологии с гордост се наричаха "трансмисия". Епъл имат специфичен хардуер, ама и те окрадоха Самсунг. Софтуер също крадат. Например продават музика с крадена технология. САЩ могат да вземат политическо решение, но има и простият вариант да пазят интелектуалната собственост, така както изискват от цял свят да спазва интелектуалната собственост. Хората правят патенти, имат авторски права върху софтуера си, ако нямаше множество престъпления никога нямаше да стигнем до това положение.закции и тн Няма да говорим за криптиране, предаване на съобщения за събития, програмните изключения и тн.

Трудно е да приказваш срещу монополите, дори буферът за копиране се скапва

Републиканците отиват надолу за съжаление, де го Роналд Рейгън де го.... Глупсти на търкелета е виждането им, че разцепването на монополистите може да доведе до технологично изоставане. Резултатът ще е точно обратен, технологичното им предимство се е появило на тоя свят именно защото нямаше монополи. Дали са останали просто само загубеняци в политиката (щом Тръмп стана президент, а и сега насреща му няма нищо по-добро от Байдън който не е дебил като Тръмп но е соникакъв) или господарят на тукашните русодебили си върши добре работата и ги е не само подкопал ами и овладял отвътре не знам. А може и да е нещо съвсем трето.... Вижда се само резултата.

Викаш - ти си абсолютно, неопровержимо доказателство - откакто негри те цепят, яко цъвтиш?

Не само Фейсбук копира и убива. Целият бизнес и на Гугъл е краден, не случайно плевньо награждаваше две поредни години джебелчета работещи за Гугъл, първата продажба на Амазон е в България, дали не е бил авторски тест? Майкрософт защо го забравиха? Той расте също от кражби, дори българските износители на крадени технологии с гордост се наричаха "трансмисия". Епъл имат специфичен хардуер, ама и те окрадоха Самсунг. Софтуер също крадат. Например продават музика с крадена технология. САЩ могат да вземат политическо решение, но има и простият вариант да пазят интелектуалната собственост, така както изискват от цял свят да спазва интелектуалната собственост. Хората правят патенти, имат авторски права върху софтуера си, ако нямаше множество престъпления никога нямаше да стигнем до това положение.

така навремето убиха IBM...

Не са ги убили а ги покриха. IBM са живи и имат най-добрата процесорна архитектура сътворена някога от човек - която някои набързо извадиха от публичния сектор като мина време и не можеха повече да я държат под контрол, Apple ей така минаха от power на x86. А power си остана и си се развива - не и за масовката разбира се.

Що не ходиш да се гръмнеш? Ако държиш, можеш да си купиш сървър с IBM-ски процесори, т.е. Power. Никой нищо не крие. Apple минаха на x86, защото Power беше по-високопроизводителна в абсолютни стойности (FLOPS, ...), но по-неефективна при FLOPS/watt. Стратегията на Apple беше да увеличат продажбите на лаптопи. Допълнително им помогна и възможността за инсталиране на Windows на x86-базираните им лаптопи, което съществено увеличи пазарния им дял. Всичко това Джобс го беше казал още 2006 година на представянето.

Що не прочетеш поста ми колкото пъти се налага. И в момента можеш да купиш power и не само от IBM (макар само те да имат най-големите процесори), да. И аз купувам такива процесори и засега има каквото ми е нужно. Но в масовката ги няма - което е целта на занятието, да няма куцо и сакато достъп до върхова компютърна технология. И не, минаването от PPC на x86 на Apple няма нищо общо с производителността. Това, с което Джобс излезе пред публиката беше, че Моторола не могли да му допставят количествата, които му трябват. Може дори да е имало нещо такова в цялата работа, но решаващият ефект е този, за който говоря аз.

Сещам се за един журналист от Латинска Америка. Някъде 1995-1996 беше извадил подкупите на IBM за правителството. Бяха го намерили убит с изгорени на гърдите букви IBM. Не може да има такъв монопол в интелектуална дейност, където един гений може за момент да обърне играта, ако всичко не е свързано с престъпления. Гении се раждат навсякъде дори писаха, че в зависимост от народите са от 3-4 до 12-15 на милион. Обясними са милиардите от монополизиран петрол, но как монополизираш мозък?

Това е малко повърхностно. Не тези компании, а САЩ са заплаха не само за демокрацията, но и за света като цяло.

Заплаха са за прогреса който е дошъл главно от там, дааа. Отде ви изравят бе.

Никой не ви кара насила да си прекарвате живота в нета.

То и никой не ви кара насила да живеете. Мрежата я има и не се вижда да си отиде без катаклизъм, така че обществата ще трябва да се научат да живеят смислено с нея.

А кой ще "прогони" хищните монополи у нас? Да те задължат по договор, който не си подписал и не си страна какво е? И като се обажда американската посланичка в полза на протестите, дали ня би казала нещо за някаква антимонополна политика на България?

А добро утро

Google ме дразнят с непрекъснатите си реклами и опити да ти "влязат под кожата", Amazon не полазвам, защото нямам нужда пък и доверие на онлайн търговията, Apple ги презирам откровено, защото се опитват да ти пробутват боклуци на баснословни цени и са символ на снобия и парвенющина, а Facebook е "компаньон" само за самотни ексхибиционисти... НО, начинът, по който, "в името на демокрацията" самите кравари се опитват да ги унищожат, просто защото не могат да ги контролират, е още по-отвратителен!

За каква Демокрация става дума?! Тази където 'гласуват' по ПОЩАТА ли и едни ИЗБРАНИ хора 'броят' гласовете?! Айде, няма нужда ...

Поредната игра на добрия и лошия полицай. САЩ без парите на аппле и амазон, и без информацията от гоогле и фацебоок, май ще го издухат много набързо, ама видиш ли, били опасни за демокрацията. Ха ха

Трябва да си луд да си помислиш че тия компании не се управляват от правителството. Никой няма да остави подобна мощ на сульо и пульо.

е, то нали това е проблемът - изплъзват им се от контрола...

Това не е вярно.. преди няколко десетки години разцепиха AT&T.

А-а-у-у-у-у, що така удобно сте "пропуснали" ония, джамджиите от Microsoft? А те са монополисти и на хамериканския, и на световния пазар на ОС... Да не би да са "изключително важни за националната сигурност на Хамерика, а?

С тях трябваше да се занимават преди 15 години. Сега е като да вадиш нож на умряло куче.

Хаха, умрялото куче има многомилиардни договори с Пентагона, има повече от един милиард потребители - частни и корпорации. Да не говорим за Офис или Азур. И т.н.

Джак, докторът има телефонче Хуауей с Андроид и смята, че това е върха на технологията.

И тях ги съдиха заради IE. Сега правят подобни номера с Edge така че може да повторят скоро. Все пак на Windows можеш да си качиш приложение без да плащаш 30% на Microsoft - при iPhone не можеш :-)

"...начисляват високи такси, принуждават по-малките клиенти да сключват неблагоприятни договори и че използват непозволени методи за смачкване на конкуренциятa".. Нещо като САЩ в международните си отношения с по-малки държави, kогато им продават F16 да речем.

И когато се разрастват и започват да се налагат над държавата,стават неудобни.

Създадохме с държавна помощ и лобистки закони от дребни хора-олигарси.След това като се измъкнат от контрола на техните създатели,започваме да ги преследваме с държавната машина.Някои от тях си дават бизнеса,други бягат в Дубай и ЮАР,а трети търкат временно наровете,докато им уври главата.

Ми изобщо не е същото. У нас прецакват разработения бизнес на олигарха, а САЩ стават партньори с него.

Монетата винаги има две страни, а нещастието на едни, прави щастието на други... Кукловодите не обичат прекалено силните и самостоятелни кукли, защото лесно си късат конците, на които ги държат...

ей доживяхме да ги погнат и тея самозабравили се корпорации

да, но мотивите изобщо не са състоятелни, я тези които са ги погнали определено не са нито по-добри, нито по-безопасни, напротив...

А... Що бе... баба ползваше Фейса а дядо Твитера и си бяха добре..

Идея си нямате какво се случва в тези компании - мафия на високо технологично ниво. Затова и напуснах, положението е потресаващо. Нямам фейсбук от 8 години, бившият изпълнителен директор на фейсбук си го каза в прав текст и затова напусна - мрежата унищожава основите на обществото. Ютуб налага цензура, завидна дори за СССР навремето. Който е в сферата знае за какво говоря.

Правилно. По- добро работете за някоя значима за планетата фирма.

Първо, браво че си работел там. Това е постижение. Имам приятел дето работеше там и го уволниха (корупция...беше в отдела за ютюб и правеше разни негламентирани услуги за един от най големите канали на ютюб за което получаваше доста солидна лепта всеки месец под масата). Друг пък беше близо да Гугъл Адс..какво е правел не знам с точност, но разбрах че имаше10 бизнеса на страна с информацията която имал от работното си място. Сега, това е нормално. Разбира се ще има хора които ще се възползват, и разбира се нито една фирма не стига до такива размери като играе честно и морално. Ако искаш да спечелиш, уви, ще трябва да се държиш като тях. Наистина...друг избор нямаш. Не ги съди.

доминиран от демократите, които имат хза кандидат президент един социалист. Ами да минат на безопасната за демокрацията китайска мрежа за споделяния.