САЩ направи "Слънчева пещ" с температура над 1000 градуса Целзий

Конструкцията е направена с финансовата подкрепа на Бил Гейтс

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако говорим за стомана то би трябвало да са дооста над 1000 градусите. И помежду другото, пещите за стомана са непрекъснато производство. Та как стои въпросът със слънчевото греене през нощта?

radiko

За първи път температура от 10000 градуса, ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГРАДУСА е постигната точно по този нначин още през 19ти или началото на 29ти век. Та май е вярно твърдението, че пиенето на КокаКола предизвиква затъпяване.

Ако ти е верно последното твърдение, значи прекаляваш с Кока Кола-та

Дада нещо не обясни как със 100 градуса температура ще постигнеш пара от 540 градуса. ЦИТАТ: Явно има тъпаци които не знаят, че пара се получава при 100 градуса Явно за пореден път като те закопат с факти и не смееш да коментираш!!!! Май тъпака си ти защото за пореден път показваш колко си ограничен.

Все още звучи като сензация Промишленият образец - кога? Завод за стомана на слънчева енергия - кога? Е това биха били новини.

И остава един горе да лети и да пъди облаците, та да не спират производствените процеси... Това е умряла работа... Пък ако завали дъжд, и така три дена, какво ли ще стане с производството? А през зимата?

1000 градуса по Целзий изобщо не е свръхвисока температура, за съжаление на журналята. За справка, най-обикновени керамични чаши и чинии се изпичат в заводите на по-висока температура в най-обикновени електрически пещи. Също за информация на журналята, Odeillo solar furnace (google it!) във Франция, работи от 1970-та и развива температури над 3'500 градуса Целзий.

И 500 са достатъчни за пиролиза на пластмаса и добиване на дизел от боклуци. И ако това е безплатна енергия - доста бързо ще почне борба за морските отпадъци.

проблемът досега беше в скъпата технология и невъзможността за промишленото и използване, както и нестабилната температура с голями вариации. В случая става въпрос за пещи които се строят бързо и евтино, без да изискват някакви скъпи масивни конструкции, като температурата е на практика постоянна. Демонстрацията е на 1000 градуса, но централата може да достига и до 1500 градуса

Похвално, че са го направили. Само не ми стана ясно, каква е точно нуждата от изкуствен интелект, за да се насочват огледалата?!? От теорията са ясни автоматични системи, получаващи информация от сензор(и) и адаптиращи се към целта. Доста се прекалява с понятието Изкуствен интелект, а то е в същество нищо общо с интелекта. Ама звучи гръмко, разбираш ли. Иначе, предпочитам ако се инвестира в естествения интелект. Не е удобен на властта обаче.

една по-засукана невронна мрежа да следи входните параметри, да насочва огледалата и да регулира изхода без да допуска температурни скокове и падове, и на това му викат "ИИ"...

Малко са закъсняли. В Испания отдавна има ТЕЦ работещ с разтопена от слънцето ( чрез фокусиране с помощта огледала) сол. Централата работи 20 часа при хубаво врене. Малко още да подобрят технологията и ще затворят 24 часовия цикъл.

Този е на служба. Всяко нещо му е крадено от някъде. Може да не е случаен пробивът им, ако вече го има в Испания. Майкрософт е замислен като голямата бухалка, с която САЩ слагат ръка на технологии. Да не забравяме, че windows 10 праща всичко ваше на сървъри на Майкрософт за ваша сигурност...

Тук става дума за пещ. Което по принцип е енергоемко.

Тихо да не те чуе дада защото сега ще ти изброй 1000 неща откраднати извинете изобретени от Американците. П.П. Каква е разликата между пещ за топене и пещ на парогенератор Примерно????

Явно има тъпаци които не знаят, че пара се получава при 100 градуса. И между парогенератор и пещ на 1000 градуса разликата е огромна. Колкото до технологията за разтопена сол, тя е разработка на американската компания за производство на слънчева енергия SolarReserve. Такива централи има в САЩ, в Италия (Сицилия) освен в Испания. Crescent Dunes Solar Energy Project е първото соларно съоръжение в света, което използва разтопена сол като начин за съхраняване на топлинна енергия, дори когато Слънцето залязва или времето е лошо. Проектът обхваща площ от близо 7 000 декара и се намира в пустинята в Невада, близо до Лас Вегас. Характерното за тези централи е че достигната температура е 550 градуса. Докато в случая става въпрос за над 1000 градуса температура. Наисти „кое ли му е оригиналното?"

Дада Знам че си много прост и постоянно го доказваш.. А СЕГА МИ ОТГОВОРИ. Как ще получиш пара от 540 градуса като я топлиш със 100 то бива да си прост ама ти прекаляваш. Само да те светна че в горивната камера на парогенератора температурата на изгаряне трябва да е минимум 1700 градуса. Тъй че тези 100 градуса който си написал нали се сещаш какво трябва фа направиш с тях!!!!!

Като гледам плюсовете и минусите как ги раздавате повечето от вас не са и хейтъри а са си чисти лайци. И да ви кажа нещо относно пещите и тецовете за да се завърти турбината която пройзвежда ток и трябва ПРЕГРЯРТА пара с параметри: 540 градуса и 90 атмосфери. Та в загадката се пита за да постигнеш тези параметри дали има разлика с ПЕЩ?????????