17-11-2017 20-11-2018

Коментари

19 декабря 2020 года на испытательном полигоне армии США Юма в штате Аризона прошел очередной этап огневых испытаний девятого прототипа перспективной американской 155-мм самоходной гаубицы ХМ1299. Стрельбы производились по наземной цели ( транспортно-заряжающей машине 2Т7М на шасси ЗИЛ-131 ЗРК 2К12 «Куб-М1» советского производства), находящейся на дальности 70 километров. Было выпущено три снаряда: корректируемый (с инерциально-спутниковым наведением) снаряд ХМ1113 RAP с новым "суперзарядом" ХМ654 - отклонился от цели на 200 метров, модернизированный 155-мм управляемый активно-реактивный снаряд увеличенной дальности M982A1 Excalibur - промах из-за проблем с оборудованием и обычный 155-мм управляемый активно-реактивный снаряд увеличенной дальности M982A1 Excalibur, который и поразил цель

Нащте джипанета мятат само до съседния двор !!!

А от колхоза какво ще измучат?

Имат-правят. Ние като не правим - купуваме. Даваме 100% авансово парите, а получаваме след 5 години ... някога ... може би!

Надявам се,когато се появи статия за руски оръжия да се коментира по същия безпристрастен начин.

Да се използват за изстрелване на спътници. Разходите са къде,къде по-малки.

По планетата царят болести и глад, климатични промени заплашват човечеството, а тия не спряха да харчат милиарди за оръжия или по-скоро - за да господстват над света. Вместо да започнат да си плащат трилионния дълг, който са прехвърлили на останалото човечество. А и самата Америка се тресе от черни и обратни, коитоо искат да получат автоматично облаги за сметка на останалите... А неуките нещастни душици по-долу са се попикали от радост, вероятно защото част от тия оръжия един ден ще паднат точно върху тъпите им кратуни!

Не е за да господстват, а за да поддържат ред. За тъпаците е трудно да правят разлика очевадно.

Що за ред, бе чучело, е това? На джендъри и лезбийки, на криминално проявени цветнокожи, на стени по границата с Мексико и дълг, който си пробутал на цялотоо човечество? Ти си роден роб, а не свободен човек! Жалък платен рупор на чужди мисли, защото свои нямаш!

Когато всяка отрепка може да влезе в училище и да избива деца и учители, или да подкара на висока скорост камиона си сред тълпата, или да влезе в магазин или редакция и да си начеше крастата с атоматичната си пушка? Аз ли съм тъпак, кретен? Жалък джендър, дето искаш годината да се състои само от 2 фефр. и манафите да онождат разпрания ти задник?

Те и нацистите така са разправяли. Всеки авторитарен жанадрмски режим "поддържа ред", а не господства, но явно "умниците" правите разлика само като ви отърва.

А другите глупаци мислят че САЩ създават ред. Кажи ми какъв ред създадоха в Сирия? Изгониха 35милиона сирийци в Европа. Най малко 5 милиона убити и още толкова осакатени. Кога ще се възроди един такъв народ. Никога . Който е избягал трудно ще се ввърне

"по планетата царят болести и глад"..., а комунизмът просперира

Апостоле, да не забравяме че това частна компания. Ще инвестира средствата си както намери за добре.

Тая статия е спецялно за руските мастий ся има да врякат да се пенят колко е велика Русия хахаха

Еха, люлинските военни стратези, дето са виждали пушка само на картинка, пак се разгърнаха.

Хубаво е да се вярва на филмчета, но най-вече е полезно за някои. :-))

бе друго си е да видиш само изстрелване на ракета и после да ти кажат че всичко е ок.

Русия е майка на всички слонове.

Някога имаше игра Syberia и търсеха мамути в Сибир. ;)

Слонове?

А всички като дума означава "мамути" ли?

И от три пъти един път уцелио! Що така?

Еха, люлинските военни стратези, дето са виждали пушка само на картинка, пак се разгърнаха.

За точно попадение на 90 километра снарядът на американците има GPS насочване + система за управление на полета. Цената не я коментирам но системата се чупи лесно от ускорението при изстрела, а GPS вече е лесно да бъде заблуден или просто заглушен. За сравнение руската Коалиция стреля безпогрешно на 40 км с обикновенни снаряди и до 60 - с реактивно "подсилени". Прави до 10 изстрела в минута. Снарядите нямат никакво насочване, но има малко радарче което проследява траекторията на първия снаряд и внася корекции за следващите. Резултатът е удивително точна стрелба с евтини снаряди.

Не само това, руснаците използват за дистанции от 80 километра управляеми снаряди от типа Краснопол използващи за подсветка или оператор или дрон. Имаше видеа от руски дронове наосчващи управляеми снаряди Краснопол в Сирия.

Нощните полюции и фантазии отново в действие. 70 километра е световен рекорд, но руслямците стреляли на 80.

Аха радарите работят, а GPS се заглушава, и най вее си верваш. В случая се улучва от раз на 70 км.

От раз се улучва само в клипоивете. Като изстреляш няколко композиции снаряди като мен ще рабереш защо.

Съмнявам се да ползват GPS при такива скорости, по-скоро има жироскопна система.

Хъмммммммммм.........Странно защо ли, руската САУ 2С35 «Коалиция-СВ» има далекобойност от 80 КИЛОМЕТРА! А лудите говеда които дори няма серийно произведени образци били официално с НАЙ-ДАЛЕКОБОЙНАТА АРТИЛЕРИЯ?! Бе кви са тия краварски шитни ве! В тия шитни може да вярва само дебилен козяцки малоумняк и никой друг! И само забравят да споменат че про опитните стрелби разсейването е било по 300 метра! Ебаси точноста!

Ъхъ и при 80 км имат 1.5 км отклонение 2С35 или това е без значение , важното е да фръчи :)))

От къде ви вадят толкова неуки незнаещи и прости лудите крави не ми е ясно...най вероятно от някое село или мааала. Да си чувал за нещо наречено Краснопол? Не не си, защото козак писател но не и читател.

Цървулчо , за разлика от теб селчо съм кореняк софиянец от много , наистина много поколения . Виж посерковци като теб ги събират от клоаките на рашките кенефи и ни ги подхвърлят в България и наша грешка е , че все още ви търпиме ама нали трябва някой да ни чисти клозетите и жена му да ни обслужва по магистралите ? А диви села като краснопол ама грам не ме интересуват , понял ?

в началото на демокрацията, едни момчета написаха алгоритъм който изчисляваше вятър, износване на дуло и още някакви други фактори за стрелба с оръдие. когато тествали на полигон как работи програмата - успели да вкарат 10 поредни снаряда в един и същи квадрант. руските офицери наблюдавали теста били толкова впечатлени, че момчетата получиха безплатен билет до Москва и повече не се върнаха в България.. по онова време се е смятало за невъзможно подобно постижение. и преди да започнете да плюете - по онова врме 90% от компютърните вируси по света бяха с български произход... златната епоха на българските хакери... та за тия 30 и кусур години - все са успели да пооправят малко стрелжата на руснаците

Като гледъм каъв прост дебилен и малоумен селяндур си, съм склонен да ти вярвам че си мангал от някоя маала кат Факултето..Или някъде от покрайнините на София след Люлин. Но да знам че основния ти кеф е да лапаш негърските чепове на твойте любими луди крави като истиснка курветинка клецана от безброй негра.Да! Такава пачавра си! Не го отричай ! Се гордей че си пачавренка продаваща анала си за няколко жълти цента. Спок всички кенефи козяци сте си такива .

Червено педалче , твоите фетиши са си лично твои та не ми ги приписвай . Това , че майка ти е от факултета не е повод за асоциации ! Факт е че малкопишковците с големи комплекси са анонимни и за ник си избират име на пушка та да им порасне поне виртуално ! Нали така мишко страхлива ?

Пак ти повтартям нещо дебилен педал. Извади негърския чеп който мляскаш толкова сладко в устата си, и резания чеп на арабеска която те помпа отзад! ДА РАЗБРАХ ЧЕ СИ СКАПАН ПЕДЕРАСТ ОБИЧАЩ ДА ГО КЛЕЦАТ ВСЕВЪЗМОЖНИ МАНГАЛИ< МЮСЛИТА И ПРОЧЕИ ПЕДЕРАСКА ЛИБЕРАСКА ПАПАЛАЧ ! НОД А ТАКИВА СТЕ СИ ФАКАНИТЕ КОЗАЦКИ ЖИВОТНИ ДОРИ НА КУЧЕ ЩЕ ГО ДУХАШ ЗА ПАРИ А КОН ЩЕ ТЕ ПЪУНЕ! ТАКА ЧЕ МАРШ В ОБОРА ДА ТЕ КЛЕЦАТ КАТО ПАЧАВРА ДОКАТО НЕ ЗИДЪХНЕШ МЪРШО ФАКАНА!

С огледалото си приказваш както обикновено ? Що те е страх мишко да дойдеш да се видим и поговорим на четири очи ? Тясна ти е халката и тегаво приема едро живо месо ?

Единственото което може да усети педалската ти анална халка е австрийски щик нож от манлихера докато я разпорва! Нищо друго!

И тия ти слабоумни напъни с какво променят фалта , че си страхлива мишка?

Я дай контакти като ти се иска да се видим на четири очи бе дебилен педал.

Утре 12.00 в залата по ММА на ЦСКА устройва ли те мишко ? Там съвсем законно ще те разпоря без да ме съдят за гавра с труп ! Само да не се окажеш като последната ербап посрана мишка , каквато си и да не дойдеш ? Та устройва ли те посерко ?

Павелчо бил "кореняк софиянец от много , наистина много поколения " сигурно още от времето когато София беше село... значи хората верно казват че можеш да изкараш селянина от селото, но било невъзможно да изкараш селото от селянина, а да това обяснява защо повечето му постове са все едно че е живял в землянка-;)

1988 година с една тъпа програма за Правец 82 с Гвоздиката на Корен ги вкарвахме в мишената

Каква зала по ММА на ЦСКА бе, Павелчо? ЦСКА откога има "зала по ММА"? И ако Калашникът пристигне, кого да търси там, Павелчо Анонимното ли? Я да й нормално координати, без да се опитваш да се измъкнеш сега като мишок. И теб вече не те ли бяха били веднъж пак при такива напъни? Явно трудно си извличаш поука.

Официално е най-далекобойната артилерия защото са демонстрирани доказателства за това, различни от анимации на Союзмультфильм. Не стига да прекараш няколко машини по площада за 09.05.

Бай Манчо, то от тези анимацийки на Союзмултфил лудите крави пълнят гащите а? Що така? Що руснаците показват ртелани хиперзвукови ракети, а лудите говедари все ХИПЕРЗВУКОВИ ДЪНЕРИ И ШПЕРПЛАТ? Що така ве Бай Манчо?

1. Пишете руските имена правилно, уважавайте руския език. А и българския също. Разбирам, че сте изнервен от поредицата руски провали, но това не повод да забравяме правописа. 2. Лудите крави, а и целия останал свят просто се напикават от смях като гледат жалките руски напъни да създават модерни оръжия. 3. Интересно защо на първия демонстрационен старт на хиперзвукова ракета от фрегатата изстреляха Оникс. Можете да сравните стартовете - има стрелби в ясно време, когато ракетата не се скрива веднага в ниски облаци. Второто изстрелване беше съвсем различно. На запад обикновено демонстрират как стартира и как поразява целта. :)

Бай Манчо, Бай Манчо...жалък си в опитите си да изкривиш истината. Жалък. Но както изглежда генералите от Пентагона не се съобразяват с твойто жалко менние. Защото дори сред тях има хора които виждат реалноста, и тя не е тази която твойто болно старческо въображение описва. живееш в измислен свят Бай Манчо, факт.

Истината на The National Interest, Союзмультфильм и Рашка Тудей ли? Как смеем да вярваме на очите си, а не на примитивна руска пропаганда!

такова пушкало оня с мустачките го ползваше преди около 100 години. "Дебелата Берта". която срина Севастопол...

имам най-далекобойната прашка.

оружие за инвазия. После кой тероризира народите.

интересно има ли някаква насочваща електроника в снарядите... Щото ако няма това сниманото най-вероятно не е от първият път. Прочее ракетните системи също се броят за артилерия, така, че 70-те километра са нищо в сравнение с хилядите, които прелитат някои балистични ракети. Не съм сигурен дали няма и крилати ракети дето ги могат тея работи.

Съсипаха арния джуган .... А рашките 2С1 Гвоздика където имат обхват уж 15 200 метра още регулират дължината на полета с чувалчета барут в гилзата и накрая ако даде "само" 150 метра отклонение снаряда го пишат отличен изстрел ....

Ей, много ги разбираш нещата, Ганьо! Руснаците явно ти долагат лично на теб за военнат си техника.

Страдаш ли хибридке , мъчиш се в кенефа рашка говняшка ? Мен какво ме брига ? Иначе на 2С1 Гвоздика съм въртял веригите не веднъж на полигона , на Сливница .

Мале, колко простотии избълва. Личи си веднага кой се мучи. Щом коментираш на руснаците снарядите, значи те "брига".

Споделям лични впечатления зайчик , дреме Ми за рашките , да си гният в тинята наричащи я "могучия" !

Значи хем те брига, хем се мъчиш.

Верно си за психиатър мурзилке , не ме брига , задължаваха ме навремето да дърпам патериците на тия матафи , тогава казармата беше задължителна ! Айде лапай бибата и се потапяй ;)

Хич не ме брига какво са те задължавали и какви са ти тайните фантазии.

Тъй де , в деЦката градина на тавариш шаломов си имате фантазии единствено за три сантимовата му биба да поджвакате :)

Голямо квичене удари първо да обясняваш за руснаците, после да се оправдаваш как не ти пукало за рунасците.

Скоро гледах клип - 80 км руска артилерийска система. Мисля използва до 3 или 4 заряда за да постигне необходимата далекобойност. Това не е нищо ново. Освен това реактивната артилерия на руснаците същио достига 70-80км. Реактивната артилерия са 13 ракети мисля в едно зареждане. Така, че нищо ново. Само детко сред тези 13 може да има всякакви чудесии - като. самонасочващи се ракети за поразяване на топлинни цели и т.н. Всичко това в една установка. Интересна е точността. Може с някаква електроника да коригират нещо. Това би било революционно

По принцип баш за точността иде реч . Както виждаш на джугана му ебаха бабата на 70 км докато 2С35 има подобен успех едва на 4.5 км ако да и дават полет 80 км при който за отличен разсейката е "само" 1.5 км :))) пп - "толуп" е на майка ти изтърсачето ;)

Уцелила го - ама от третия път! И то дип че стояло на място - Екстендет американ тъпоти...

Е , ако беше 2С1 Гвоздика никога нямаше да го уцели , еле па на това разстояние :)

САЩ хайде разбий Русия,КНДР,Китай,Виетнам,част от източния блок. След което разбии себе си и кралството на острова. Да живеят супресилите Германия и Япония.

Колкото и да се нервите че се дават пари за оръжия, няма да промени факта че почти всички значими иновации идват точно от военни проекти!

За сметка на това, русия разполага с най-далеко плюещите тролове в България...

За това ли американска агенция USAID - уж американска агенция за международно развитие. Реално за намеса по държави. Даже сръбската премиерка била работела за тях. Говорим за нещо като НПО, но финансирано от бюджета на САЩ. И как Сорос се хвали, колко милиарда дал за налагане на "ценностите". Или финансирани медии от разни служби, като споменаваната Белингкат в последно време.

А тавариш жужи шаломов си налага "ценностите" без да харчи и копейка директно от бункера ?

Поне едва ли се представя за друг. Не като НПО-тата дето налагат антидемокрация, прокламирайки демокрация. Налагането на неща отвън на народи, е антидемокрация.

Че у нас има 50 руслямски НПО, бе тъпак. Все на помощи от Руслямска държава.

Веднага за поръчаме 100 бройки! Колко пари струват? Хайде тикво, поръчай за славната ни армия и шишко!

Това не е нещо ново. За увеличаване на далекобойността на полевата артилерия имаше разработени технологии оше през 80-те год на мин век на основата на съществуващите арт с-ми , но с различен боеприпас (активно -реактивни снаряди). Сега допълнителното усъвършенстване е високата точност, която се постига чрез съществуващите високо-технологични комуникации, които тогава може би не са били възможни за прилагане - лазерно, сателитно и т.н. насочване.

Севернокорейците имаха някакви. Твърди се че при война между Кореиите, Сеул ще си замине първи само от оръдията.

Но само ако не войничето, което носи снаряда не умре от глад преди това.

На протестите в САЩ, хората изглеждаха по-зле облечени, от хората на кадри в Северна Корея, Венецуела и и така нататък.

Давайте артилерията у нас, Мурзилажа дебне всеки момент да окупира беззащитните. Силано НАТО, силна България, Спокойно отечество, надеждна татковина

Evet!

Принципно се цели от втори опит. Наблюдава се къде е паднал при първият и по разни таблици за по-бързо, се очаква да нацелиш при втори опит. Навремето за да не се плашат от взривове войниците тук, са залягали с каски. Слагали са чист взрив 200гр тротил, без шрапнели на ръка разстояние от главата и се взривява. Като си държат устата отворена, да се оравновеси налягането и да не им се пукнат тъпанчетата. Оръдията се вкоповат също с взривове в земята, да стоят под пряката видимост.

Точно така е както го описваш, но е валидно само за изостаналите армии, които технологично не са мръднали в последните 60-70 години - влачиш на гръб бусоли и теодолити, установяваш КНП, "привързваш се" по карта, коригираш стрелбата от КНП използвайки таблиците, за които пишеш. Така ни учеха в ШЗО - Плевен в края на миналия век. Но и още тогава ни казваха, че в американската армия за коригиране на стрелбата се използва основно GPS/спътниково наблюдение. Преди време имаше и статия по въпроса, че това е един от стратегическите им минуси - ако в една война им думнат спътниците, може да се окаже, че няма кой да има разчита "таблиците", пък за привързване с проста оптика и карта да не говорим.

да де, ама в момента никой още няма евтина технология за сваляне на спътници.

Не го казвам от личен опит, а от познат. И как им преподавал един, без половин лице и изглеждал много убедително.

evra52k

Така е. Добавям , че още тогава е имало активно-реактивна артилерия. Минохвъргачна мина работеща като ракета. Гледал съм демонстрация на артелерийска стрелба на 30 км. Имахме и мина с използвано ядрено гориво от аец-руска. Демострацията по телевизията на дронове от азерите и филми по ю туб явно показва действията на командира с устройство приемащо координатите на целта ,пресмятащи ги и даващи данни за настройка на оръдията.С или без GPS бързината на пресмятане и настройка е впечатляваща. Защо ти е GPS ако стреляш по пехота ?

След някой друга година току виж, изстреляли снаряд от Аляска и думнали мумията в мавзолея на Могучая!

Понякога е хубаво да се чете новината, защото те и сега си имат и руснаци и американци междуконтинентални ракети. Пък нека някой посегне, ако ще и на Северна Корея!

Това световно оръдие има и разсейване. Току виж снаряд попадне във външния ти клозет на село!

че какво? тамън ще направи по-дълбока яма. Колко му е да се скове една външна тоалетна? На село даже седалка бяхме направили, за по-голямо удобство.

След която се задействала "Система Периметър" за автоматичен отговор и упс, не останали хора на Земята, която била тераформирана. За примера торпедо Статус-6/Посейдон е предвидено да носи 100 мегатона тротилов еквивалент или е около 7700 пъти по-мащна от бомбата над Хирушима (13 килотона).

я си оправи малко сметките... руснаците едвам успяха да натоварят цар бомба на най-големият стратегически бомбардировач. Какво е това торпедо дето може да носи 2 пъти по-мощно устройство?

Това торпедо реално е като подводница, носена от друга подводница. Потърси и ще видиш. Американците казаха, че за тези размери, може да носи и 150 мегатона тротилов еквивалент. Цитати от Уикипедия: Статус-6 е руска разработка на многоцелева оръжейна система предназначена да унищожи военноморските бази, инфраструктурата и икономиката в крайбрежната зона на потенциален противник, причинявайки му неприемливи поражения посредством създаването на обширни зони на радиоактивно замърсяване, които са неподходящи или направо смъртоносни за каквато и да било военна, жилищна или икономическа дейност за дълъг период от време. Статус-6 е ядрено оръжие на мегаторпедо с далекобойност 10,000 км, скорост от 185 km/h, способно да се придвижва на дълбочина до 1000 метра, и калибър от 1.6 метра. Водородния взрив е с мощност до 100 мегатона. Първоначално, изпитанията на новото мегаторпедо ще бъде от изграждащата се по специален проект подводница „Белгород“, която е последната недооборудвана такава по проект 949А „Антей“, по която е изградена и потъналата на 12 април 2000 г. в Баренцово море - Курск (подводница).

И на Цар Бомба са махнали урановата обвивка, че да няма замърсяване и ги е било страх, че ще е прекалено мощна. Говори се, че е щяла да бъде 5 пъти по-мащна. А се оценяваше на 58.5 мегатона тротилов еквивалент..

Що бе що да не уцели ако мишената е неква езеро колко панчарево?

САЩ официално разполага с най-... голямата рекламна агенция.

Усвоили са милиони, реалността на съвременната война е друга, а не с понятия от втората световна!

намерили са нацистките чертежи, той хитлер нали се опитваше да бомбандира през ламанша голямата берта май

И като духне вятъра....

проблема не в изстрелването на такава дистанция, а да се уцели мишената, има нещо други в АИР-а.

не ти трябва друго. Ако оръдието ти е достатъчно качествено направено и снарядът е добре балансиран увеличената скорост от реактивният двигател минимизира отклоненията, заради добавената инерция. Прецизната изработка е съществен проблем обаче.

Такава тоност не се постига с никаква прецизност на изработка. Говориш като гледал филми и клипове. За 70 км метеорологичната обстановка може да отклони снаряда в другото село. Има допълнително насочване.

По навик очаквах анимационен клип...

Не вярвам аз.

Не вярваш ти..... Но я ела у нас, с голямото оръдие да те прострелям аз......