САЩ се нуждаят спешно от програмисти на COBOL

Властите в Ню Джърси приканват пенсионери да започнат работа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И в Брюксел където съм в момента е същата история,. Всички банки, застрахователни дружества са на мейфреим на Кобол. Дневната ставка на програмист на Кобол е 1000+ Евро. То тия гигантски супер интегрирани системи по цял свят нямат мигриране само това мога да кажа

Мейнфрейм от 80-те колко гигабайта диск и колко мегабайта рам? В ДЗУ 80-те превехме свръх големи дискове от ... 120мб. Бяха толкова големи като тава за баница и дори хората си правеха антени от алуминиевите им плочи. Тези величествени системи към 2000г можеха да се прехвърлят на работна станция. Да не говорим, че пренос става елементарно като се ползва транслатор на кобол за съвременни машини. Свръх големи системи дето нямали прехвърляне при 16 терабайта единичен диск, а стор с 32 диска примерно ще качи цялото инфо на ЕС От сорта на безработни и тн.

Живеем във времето на победилата идиокрация. За децата е ясно, че една виртуализация ще им реши веднага проблема. Старите железа отдавна са пенсионирани и програмите са пренесени върху windows. Този преход беше още 90-те. По ми се струва реалистично ИТ-тата от НАП, търговския регистър, винетките да са аутсорсвали пренос на системите на нещо сакато като java. Светът е затворен, защото не само при нас станаха крашове, ами чак боинги взеха да падат. Обаче някои системи са натоварени и по време на извънредното положение...

Ами бавноразвиващите дето тъпчат света са известни с простотията си - мерните им единици все така са на човешки части, езиците им за програмиране са разработвани за лампови бракми и т.н., и т.н. Но иначе крадат всички технологии като патенти (на хартия) и цоцат пари от Света, който ги е Сътворил. Изобщо в САЩ, изобщо на евреите само Съдилищата работят, единственото им производство е Насилието.

Живи ли?

кажи на костенурката да ...

Имам опит с COBOL, ама покрая тая корона - не мерси !

ама как някой да събере опит? четох и аз една книжка за COBOL преди 20 години ама до там. сега има node-cobol...

Нещо не мога да схавана, да си на каруца цял живот, когато покрай теб бръмчат ферарита...

за MUMPS не търсят ли ?

Аз бих се навил и за ДИАМС.

ДИАМС не беше ли руското наименование на MUMPS

Цял свят търси КОБОЛ_ци и това не е нещо ново. И ще става все по-зле. И цитираните цени на час са ниски. Ако ми намерите на 60 ги взимам веднага.

Ех, можех и аз, ама COBOL-а е много модерен за мен. Навлезе малко преди да се пенсионирам.

В много напредналите америслямски щати още си работят на КОБОЛ, хахаха!

Световните финанси са на кобол ... на целия свят. Всички големи банки и затрахователи основните им системи са на кобол.

Я па ти. да не си с 20-30 години назад.

Някога писахна PL 1 . Той доколкото зная е много близко до Cobol.

за 2часа x 55$=110$ и айде чао, а оня другия отворковец Бил иска за некво уйндоусче 500лв.

Дори и да не го бях учил веднъж ми се наложи да портирам code от Fortran на по-съвременен език за програмиране, че дори да правя промени по стария code, който дори днес си върви на старата платформа. Не е чак толкова трудно за опитен програмист.... Предполагам че е имало период когато се е учил и в университетите, но за нас от милениум поколението изглежда малко поувяхнал ;-) но пак казвам - за опитни професионалисти не би трябвало да е голям проблем да превключат и на този език...

Милениум-поколението бехте тия с навирените носове, нали?

Като студент, покрай VC++ ми се наложи да пиша и на Visual Fortran. Не е голям зор и не съм го забравил, независимо, че заместикът му в научната област е Пайтънът, който няма нищо общо с него. Проблемът не е в езика на тези системи, а доколко е добра документацията им. Ти мани Кобола, ами в стратегическите войски е още по-допотопно всичко и хардуеърът им е основно на 5,25 инчови дискети. Иначе, в последните години яко се връщат С и Асемблер на сцената, покрай контролерите, IoT и т.н.

Стига па и ти, че не били тръгвали. Откакто излезе джавата, всичко й се намята, а след нея нещата само се задълбочиха. Лапета да пишат на С и асемблер дълго време беше екзотика, но нещата отново си идват на мястото. Вместа да ми спориш, отвроя който и да е ранкинг на програмните езици и виж С какъв ръст има. Щом има ръст, значи е имало преди това спад.

Опряха до старците "разбойници"...

По скоро търсят доброволци, за да не се изръсят за специалисти по 60$ на час

За $60 на час ще намериш индийци дето са го писали на хартия, че да не развалят машината , ако я пипнат. Сега за спънати индийци плащам по 78$ на час ... за добри - по 100 (ако въобще намериш)

Програмите може да са от 40 години. Мейнфрейм се произвежда и в момента. Е, не изглеждат като едновремешните редици от хладилници.

Пак са си редици от хладилници, ама са черни и приличат на хладилника на Дарт Вейдър.

Споко братя Фортран и Паскал ги чакат.

Ха ха ! Ще се сетят! Новото поколение не работи под DOS ! Fortran , Cobol , PL1 са нещо непонятно! Има Pascal в Delphi, Basic в Visual Studio. Хе хе !

Да не те тревожа, но тия дето си ги написал и те вече берат душа.

Затова ли Java , вдъхновена от Delphi сложи JDBC ? Всяко ново е добре забравено старо !

А тия дето програмираха на перфокарти стават ли.

не се програмира, а се пренасяха инструкциите на самите програми и данните върху перфокартите, ...

В България само разни пенсионери смътно си спомнят от древността какво са мейнфрейм и Кобол, изхвърлени са от трийсет години. На тях държвата им е още в каменната ера. Внасят наготово програмисти от цял свят но пилеят труда им за глупости защото и в управлението на човешките ресурси са гола вода. Явно не могат да организират една миграция на данни с която светът отдавна приключи и забрави.

Сиситемите писани на КОБОЛ все още работят и са изграждани 70-80 години, ако не и по-рано. От тогава до днес те си работят, но пък хората се пенсионират или напускат и познанието в/у съществуващото се губи. За да пренаправиш една такава система на по-модерна технология, не са ти нужни само програмисти обаче. Нужни са и хора, които познават базата на материята, примерно банковото дело. Но и тези хора са кът, в една днешна банка, няма такива хора... А по повод " Явно не могат да организират една миграция на данни" мога да ти напимня колко лесно мина Ментел на новата си система за фактуриране, преди няколко години... пълен провал :)

Затова миграциите се правят овреме, докато тези които познават системата са още на работа, а не когато и последният от тях премине в един по-добър свят. Закъсняли са поне четвърт век. А катастрофата в Ментел беше работа на Хюлет-Пакард и вносните им мургави корифеи.

ах колко си смотаааан : ))) грам идея си нямаш за какво пишеш . то не е като да изкараш кръжока на телерик и да назубриш 3,4 фреймуърка и да цъкаш на JS . програмисти на COBOL за щатите се търсят не от днеска и от вчера а непрекъснато . нещо което работи не се бара !!! основно правило . а на 'пенсионерите' от онова време (то онова време не е много отдавна ) можеш да им лапаш оная работа .90% са завършили математика за разлика от днешните цъкачи

Сега се програмира с влачене с мишката. Винаги съм се чудел докъде ще доведе това? :)

Не правете генерални заключения според обстановката в българския low cost ишлеме бабаитлък, който минава за IT. Покрай научните разработки, AI и IoT младоците пак подхванаха яко математиката и пишат наред от Асемблер и С до Пайтън.

Нали не допускаха чужденци? Иначе познат бе писал на COBOL и PL. Може би може да се разбере съдържанието и само по базата. Зависи колко е сложно и дали ще схванат връзките. Въпрос на проследяване. Иначе миграции от нещо към друго съм правил много.

Тази новина ме разби. Следва да потърсят и млади специалисти с Фортран и Ада. Под малди разбирам под 60 години.

Обадете се като има нужда от програмиране на BASIC