Сателитният интернет на SpaceX ще струва $99 на месец

Комплектът включва терминал, статив и безжичен рутер, за които трябва да се платят още 499 долара

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С този интернет, достъпен във всяка точка на света, ще се получи свързаност навсякъде, което може да е решаващо за всички тези, които обичат да се скитат по пущинаците без никакво покритие. На практика ще има възможност за някакъв механизъм за проследяване и спасяване, какъвто в момента няма освен наличието на сателитен телефон или КВ радио. Ще може на базата на тези спътници да се направят и радиомаяци, които да те спасяват, попаднеш ли в беда в която и да е точка на света. И още кой знае колко приложения би могло да има.

мда... на фона на 10-15 лева на месец за интернет у нас - направо ще разцепи пазара!

"Също така ще има кратки периоди на липса на свързаност", казват от компанията..... " По-добре е да не се коментира !

Ами в момента са почти 900 сателита, от 12 000. Няма как покритието да е пълно.

Скъпо бе Мъски

Тенк ю бут ноу тенк ю

Сателитен интернет се прадлагаше преди 20 години Понеже е по бавна заявката предлагаха наземен да пратиш заявката и после сателитен да получиш резултата Голяма глупост ама с тия милисекс няма никакъв шанс да се конкурира с наземния кабел Не виждам особенно приложение, освен че ще направи хепи няколко изследователя в пущинаците и 2 круиза Естествено за шпионски ислуги става, то много ясно че мъск не е дал и цент за тоя проект Всичко е поръчка на цру, фбр и други

Презокеанския пинг е по-малък от колкото по кабела. Сателитите са в ниска орбита, НЕ геостационарната на предното поколение сателити. По кабел, презокенаския пинг е 100-200 милисекунди. Старлинк държи 20 милисекунди. Мислете за бъдещето. Хирург от ЛА може да управлява роботизирана ръка и да прави операция в Нигерия. Или обратното.

Не се казва откъде докъде е това закъснение. Нама как да се се докара по-малко закъснение от кабела..

Сателитите си говорят един с друг с лазери. Скоростта на светлината зависи от средата в която се разпространява и е най-висока във вакуум, така че - може. Старлинк презокеанския пинг е 20 мс. По оптичен кабел е 100-200 мс.

New York -> Melbourne e 16 000 km.. без да има нищо друго по трасето скоростта е 53 ms. Така е 20 е физически невъзможно.. 100-150 може би е реално.

Невъзможно е да е по-бърз по простата причина , че в оптичния кабел свети лазер , а по-бързо нещо от светлината няма.

преимуществото на оптиката е, че е създадена специално за пренос на данни. и все пак има загуби - около 0.2dB на километър. това сравнено с коаксиалните кабели например - масовият - дето са ви сложили от кабеларката има около 20dB загуба на 100 метра - в зависимост от броя програми които са ви пуснали. може да падне до десетина - ако само в метровия обхват имате десетина канали. или обърнато 100 километра оптика се равняват по загуби на 100 метра 6ца кабел. разбира се тук почва и надграждането на оптиките - в зависимост от мощноста на излъчвателите, колко лъча са пуснати в едно влакно - по оптиката могат да ви пуснат без проблеми по няколко гигабита. в момента масовите доставчици пускат по гигабит през оптиката до вас. колко ще ползвате от нея - зависи от договорите ви. и от останалата техника която те ползват в хъбовете. когато говорим за международни скорости - всичко зависи през колко активни устройства минава интернета ви. пуснете един трейсър до даден сайт и вижте колко редчета ще ви изпише. ако е бг сайт - обикновено първият ред е вашият рутер, след това 2-3 рутера на доставчика ви, следват няколко рутера на "доставчика" на доставчика ви, след това излизаме от България.мяколко са големите международни доставчика у нас - Нетера, Виваком и тн... всеки от тях има договори с европейски компании за доставяне на интернет. те от своя страна имат договори със останалите континенти - едни са по бързи към щатите, други с Азия.. но онова което гледате в милисекунди по време на тес за скорост - не е скоростта която ползвате а скорост на свързваност и тя горе долу се увеличава с 1-5 милисекунди на всяко устройство през което минавате с трейсър командата виждате и къде е забавянето - примерно като пуснете до някой западен сайт - първите няколко реда, които са в България са по 2-3 милисекунди. след това скачат на стотици, а понякога даже не може да ги премери - дали защото са блокирали пинговете, дали заради кофти връзка.. в случая със сателитте - забавянето ще е основно между наземните техники и спътниците. условно казано - спътниците си комунмикират безпроблемно - те имат пряка видимост. и решаващо ще е разстоянието между тях. но като цяло говорим за няколко милисекунди - и то основно ще е от преработката -приемане и препредаване, а не от разстоянието.но пак - минималното забавяне ще е в диапазона 2-10 милисекунди на спътник. всичко зависи как се преработва информацията която преминава. за сравнение - един суич забавя времето с една милисекунда. той просто препредава каквотополучава. един рутер - забавя между 2 и 20 милисекунди. и тук противно на логиката - скъпите рутери забавят повече. причината - обработката на която подлагат преминаващата през тях информация.

Прав си за тази дължина.

От скоростта на светлината в стъкло - има по-бързо - това е скоростта на светлината във вакуум.

Говориш от гледна точка на човек живеещ в град с развита инфраструктура. Голяма част от населението на земята, включително в САЩ и Канада. живеят в отдалечени и изолирани места където не може да се прекара оптически кабел.

А модемите с какво ще ги захранват?

щом искаш нет се предполага че имар работещи устройства с които да го ползваш - това предполага че имаш ток. дали слънчеви панели, дали вятър, дали вода - все тая. не ти трябва интернет, ако нямаш на какво да го ползваш. това си е твой проблем. от страна на доставчика - услугата ще е доставена до теб. а дали си я ползвал - това си е твой проблем!

Тоя Мъск ме разочарова всеки изминал ден. Уж щеше да изгражда старлинк за да осигури БЕЗПЛАТЕН интернет за всичко хора по земята и сега 180⁰...

Пешко това никога не го е обещавал.

Какво чудно има? От евреин - еврейски цени. :)

Понеже много се пише че било скъпо. Някога качвали ли сте се на круизен кораб, колко е интернета?

200 кинта за НЕТ алоу туй да не УСА то

Е прочети статията де. Пускат го в Америка и Канада, така че - да - за Америка става въпрос и да, това е нормална цена за интернет услига в Америка.

Хо, бантрушките руски нямат толкова денги. Ще трябва да работят 5 месеца за да платят 1 месец на Мъск. Жал ми е за тях! Едно време бяха най великите, а сега е срамно да кажеш, че си рускин.

У нас подобна услуга струва 20 лева или по малко. В Русия е още по евтино, за 20 рубли имаш същото. Кой ще е тоя идиот да си купи боклука на мъск ??

Може би тази услуга е по добра от тази която я имаш вкъщи, а?

Аз съм на оптика, по висока скорост ! Кой идиот ще си купи боклука на мъск ??

Бармане, мий си чашите и не се занимавай с неща, от които очевидно хал-хабер си нямаш... за 20 лв на месец вече ползваш 300Mbps интернет по оптика, Найлон Мъск да си продава нета на балъци като теб

Коя е тази подобна?

Тази услуга не е за места, където има оптичен или коаксиален кабел. А такива има много.

То зависи къде са им наземните станции. В България като ползваме основно Български сайтове и услуги ще искаме бърза връзка с тях, но ако най-близката наземна станция е в Германия всеки сайт ще се отваря бавно все едно е хостван в Германия + 40мс забавяне от сателитите така че едва ли ще е много ефективна тази услуга в България. Където си имат близо наземни станции най-вероятно скоростта ще е добра но по-бавна от сателитен интернет но все пак ще е мобилна услуга.

Като чета коментарите под статията и разбирам как мнозинството писачи идея си нямат от предназначението/важността на спътници/сателити. Живи и здрави, и както е казал поетът на народа, лорд кубрети - продължаваме напред.

Добре че беше Мъск - ей сега развалям договора за 13лв. на месец и си пускам StarLink

Продължавам с данните за StarLink, специално заради наивниците тук: 60 спътника Starlink v0.9, изстреляни през май 2019 г., имат следните характеристики: - Плосък дизайн с няколко високопроизводителни антени и една слънчева батерия; - Тегло: 227 кг; - Система за маневриране с ефект на Хало, използващи криптонов газ като гориво за регулиране на орбитата, поддържане на височина и отклонение; - Навигационна система Star Tracker за прецизно позициониране; Освен това всеки спътник Starlink има четири ФАР , които работят в диапазоните Ku и Ka. Какво е фазирана антенна решетка няма да му обяснявам, нека се запознае сам. ФАР са широко използвани в различни аспекти на човешкия живот. Те се използват от мобилните оператори и по-специално в системите за сигурност и предаването на данни. Също така, такива устройства се използват в сателитни връзки, от военните, в системите за ПВО/ПРО ... Съвременните радари с ФАР/АФАР позволяват да се създаде триизмерно изображение на терена и територията, която сканират. В същото време, благодарение на математическата обработка, по време на полета се изгражда образ не само на повърхността, но всички цели представляващи интерес се идентифицират и класифицират. Така, ако се позовем на изявленията на Мъск и SpaceX, на височина 400 километра от повърхността на нашата планета ще се въртят 12 хиляди спътника Starlink, всеки от които има четири антени - ФАР. С други думи, 48 хиляди радара ще гледат към Земята денонощно от Космоса. Представете си услугата Google Maps, където всички можем да наблюдаваме триизмерен модел на любимата ни планета, който е събран от стотици хиляди сателитни снимки на Земята. Сега си представете, че можете да видите не само плоски изображения на Земята, които са събрани в текстури, но и триизмерна повърхност, по която автомобилите се движат в реално време, хората ходят, а самолетите летят в небето. Освен това всички тези хора и машини използват източници на електромагнитно излъчване и можете да ги систематизирате, класифицирате и проследявате, и ако е необходимо, да правите нещо друго с тези данни.... Така че кажете ми драги наивници, все още ли вярвате в алтруизма на американския капитализъм??? Че Мъск е полудял и е решил за десетки милиарди долари да осигури високоскоростен интернет на канибалите в югоизточна Полинезия, например???? В никакъв случай! Защото всъщност проектът Starlink преследва съвсем други цели....

И както е казано че новите неща първо ги гледаме по филмите. То имаше филм дето бяха качили горе едно AI и то успяваше да хакне разговорите на хората в реално време, като променяше думите.

Второ: носете си новите дрехи, момчета. Трето: сега разбрах кой ми е хакнал разговора с Нея.

Естествено, че интернета е за да се изкарват пари. Само тъпак като тебе си мисли, че организирането на колония на Марс е безплатно и евтино. Това е начина да се финансира такова начинание. На Мъск при не му трябват има си достатъчно. Нешо повече няколко пъти рискува всичките си пари за да постигне мечтите си , които не са трупането на пари. Но жалък червей като теб едва ли разбира тези работи. А антените са за да се предава и приема интернет комуникацията. Няма как да стане по друг начин. И мъск, боклуко никога не е твърдял, че интернета е бедни и папуаси, а че всяка точка на Земята ще бъде покрита с интернет.

Не съм забелязал в някое от начинанията си Мъск да е рискувал собствени пари, обикновенно рискува парите на инвеститорите си. От парите на инвестоторите, също така, получава дяловете в компанията, ако цените на акциите продължават да растат.

Не си забелязал, зашото си тъп трол. Спейс Х си е с негов капитал. В Тесла инвестира собствен капитал. Всичките си пари. Естествено, след като тези пари са нищожни, все пак е изкарал само 140 милиона от Пей Пал, е да търси и инвеститори, но това винаги е в последствие, а компаниите на няколко пъти са пред фалит.

Ако всичко беше с негови пари, нямаше да се говори за цени на акции. Спейса е с пари на инвеститори и на американските данъкоплатци - получи субсидия някъде около 2 милиарда. Боинг също получиха субсидия някъде около 5 милиарда.

КОЕ? СПЕЙС ЕКС Е ИЗЦЯЛО С ПАРИ НА НАСА, ТОЕСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ! А "тесла" е друга бира......там мъск не вложи нито долар! Обаче, при определени условия имаше клаузи да му плащат бонуси. платиха му един 4 милиарда, а инвесторите потопени. Кеш му ги дадоха! освен акциите. така си пишело: обем пордажби и опа - на ти тез 4 милиарда за трудът, безплатен, досега.

Мъска е новия Джобс, само да пръдне и феновете му се насират от кеф

па да видиш русоробите. До уши се осират като чуят или прочетат името му.

Че то в момента си има сателитен интернет.....и цената е по-ниска от на МЪскито....има си само инсталационна такса която е 4 пъти по ниска от $500 и различни пакети... Не е някаква нова услуга така че който иска в Африка да има интернет може отдавна да си го има не е необходимо да плаща тройно на Мъскито....

"Първоначалната услуга на Starlink ще струва $99 на месец, плюс $499 авансови разходи" "Първоначалната услуга на Starlink ще струва $99 на месец, плюс $499 авансови разходи" Първоначалната Колко беше Първоначалната на сателитния интернет. И дали па не ти трябваше да имаш и кабелче с което да пращаш заявките. И колко е уплоада на този сателитен интернет?? И на ГСМ-а ли го имаш? Я пак?

ама тука става въпрос за 40мс закъснение само. На границата е и може даже да се играе на тоя интернет

Доста дебела цена, за пършив сателитен нет. Сори, но 5Г ще е много по-стабилно от това.

ще ще... ще ще ще ще... ама за сега дори в Китай едва 3% е покрит, а го дъвчат от години. Кой ли ще има първи 100% покритие?

те това е покритието на света с 5Г. Те сега уголеми на Китай и виж кога ще имат 5Г www.nperf.com/en/map/5g

В началото на м. Март на 2020г., началникът на отдела за доставки на американските военновъздушни сили Уилям Ропър заяви пред журналисти в Пентагона, че ВВС на САЩ и SpaceX ще проведат на 8 април учения с други подразделения на армията на САЩ, в които спътниците на SpaceX Starlink ще взаимодействат с няколко армейските системи в "масирани" учения с бойни стрелби. Съобщава се, че ученията ще включват сваляне на БПЛА и крилати ракети и ще се провеждат в няколко различни обекта, включително в базата на морската пехота Юма в Аризона и на военновъздушната база Aeglin във Флорида. Ученията ще включват сухопътни войски, подводници, кораби и различни космически средства. Ученията с бойни стрелби ще бъдат част от по-голям тест на Advanced Combat Command System (ABMS), нова комуникационна екосистема, предназначена да осигурява съвместно военно командване и контрол (JADC2), което позволява на американските сили и техните съюзници да координират военните операции в реално време - морски, сухоземни, въздушни, космически и в киберпространството...

И преди съм го писал. Сега пак ще припомня на наивниците защо всъщност се създава мрежата от сателити на spaceX : И така, какво всъщност представлява спътниковата групировка Starlink на SpaceX и какви са нейните задачи? Първо, създаването на глобална мрежа за бойно управление на Пентагон. Второ, това е създаването в ниска около земна орбита на радар с огромна разделителна способност. Е, и трето, възможност да се спечелят пари чрез предоставянето на телекомуникационни услуги, но това не е в основата. Какво иска да направи Пентагона в рамките на StarLink? Американските военни искат да получат напълно виртуализирано пространство на потенциалния театър на военните действия, но в него вече влиза цялата планета. Концепцията на американските военни предвижда в рамките на реализацията на проекта Starlink към мрежата да бъде включена всяка бойна единица, в идеалния случай - всеки войник.   

Лудите сте като ято :)

Три пъти на ден.

Малък проблем...тези бракми могат да бъдат свалени много лесно с ракети

Докато ги свалят всичките ще им свършат ракетите.

Е чак пък много лесно? Старлинк сателитите има двигатели за маневриране, и са много...

Цените ще паднат. Този южноафриканец не се задоволява с по малко от световни промени във всяка област в която работи.

Е браво на Мъск! С тази цена за 100 Mbt директно влиза в цената на кабелните опетатори в САЩ и Западна Европа. А за места с труден дотъп като океана, огромните пространства на Русия, Канада и САЩ ще е направо безценен! Надявам се всичко да е наред.

_stankow

Цената е за зарибяване. После дали ще спада ? От какво ? Конкуренция ?

Точно Мъск е “конкуренцията”. В огромни области кабелните оператори са монополисти. Мъск променя това.

100Mbit....Хахахах абе ти сателитен интернет ползвал ли си....зависи от времето, капризен, Upload под всяка критика, а за онлай игри забрави ...лаг от 1-1.5 секунда ... Дори и да ти предложи 100Mbit това ще е само при download...и гарантирано няма да ти се разрешава постоянен голям довнлоад...то не е само да имаш 100Mbit интернет а да е динамичен ако сайта прави 100 200 заявки при свързване тези заявки да се обработват за няколко милисекунди ето това е интернет....моя е 110Mbit оптичен и струва £29 ... да да дойде да го бие...а и модемът ми е free Аз съм имал 4G модем с 50Мбит интернет няма такава простотия ...80% от времето не може да достигне тая скорост, лагове , проблеми с услугата, завали дъжд скоростта падне....

Това е ако скиташ по планините и ходиш в села и местности където няма. Така може да имаш постоянно работещ gps и да предаваш дори картина в реално време. Ако наистина е до 40мс забавянето може и някои онлайн игри да се играят

С тези Цени и Параметри - 100 долара месечно и 600 долара за Куфар с Антена , и 20-50 Mb/s - Това е зората на Мобифоните . Никой не може да си го позволи - особено в бедните и тоталитарни Държави .

_stankow

50 Mb/s са много нещо. С един маршрутизатор може цяло африканско село да се захрани. Ще им излезе по $1. Но едва ли ще им разрешат да си го делят. Има си потребители, дума няма.

T.e. ти мислиш че той се е ориентирал към пазар като Африка....за да смятат да правят 20-30 милиарда на година тоя сусляк гледа да навърже американски държавни агенции да ползват боклука му за да дере кожи от данъкоплатците...умрял той да чака за пари от африканската савана....всички му идеи са такива да измъква парите на бу...далите... 2024 наближава...да видим колко хора ще прати на Марс...айде да му дадем и още една година че ще вземе да се оправдава с коронавируса...

Чудно как ще реагират държавите с регулиран достъп до интернет. Ако имаш подобна връзка доколкото разбирам може да се боднеш в нета от всяка точка на света. То не че и на този нет няма да стоя разни агенции, но ще бъдат "добрите" агенции.

Няма да са "добрите" а ще са нашите...

Е с тия цени няма как да се бори за дял от пазара по градовете и въобще там, където има свястна мрежа сега. Дали има планове да опита и това - т.е. да докара цени до под $20-30 на месец - предстои да видим.

Така е, но местата с лоша инфраструктура никак не са малко.

В САЩ ако не си в голям град, интернета ти е скапан по правило. Някои там са на dial up все още. Невероятно, но е така. Така че пазар за това нещо има навсякъде. Мислиш ли че не са си направили сметките?

А ни разправяха, че всичко било за хората, че и най-бедните в Африка ще имат достъп, помните ли??? Хахахахахаха!!!

Пренебрегнато и излъгано ли се чувстваш, ватно африканче? За теб ще направят специален план - щото си бедно и със специални нужди.

А в момента едно училище в саваните на Кения, откъде и за колко пари може да получи интернет? Имаш ли отговор на този въпрос кремълско влечуго такова? Ами малко училище на Енисей? Или в Якутия?

_stankow

В Енисей и Якутия Мъск няма да го пуснат, дори посмъртно !

Кения е сравнително богата на фона на други африкански държави, а руснаците не ги мисли! И помни, че основната цел на рояците от сателити на SpaceX не е да доставят интернет на хората по света, либерална хлебарко! :)))

@ stankow, няма да го пуснат при Путин. Ама този проект се цели поне три десетилетия напред. Колкото и да са импрегнирани с пропагнда, руснаците, за разлика от нашите русофили не са глупаци. В един момент ще им писне да са на опашката във всичко.

Не помниме, защото такова нещо никога не е казвал. А ти просто си тъп лъжец.

ако немам пари а кукуруз,може ли да платя с кукуруза,тамън да подпомогна пълненето на силоза за марс

За Антарктида и всяка друга експедиция по затънтени кътчета и планини е супер цена!

те в антарктида досега само мъск са разчитали

соленичко, но със сигурност ще има клиенти. Има толкова много места по планетата, където все още няма друг начин за пренос на данни с предлаганата от него скорост...

Ми то без пари ма!!! Купувам три сателита! Незабавно!

не е луд мошеника мъск,луди са тези които наистина ще му платят за бозата толкова пари

Канчето с лекарствата и марш в леглото, днес си не само си се олигавил ами си се и попсрал от врякот под статиите дето ти задействат обсесивно-компулсивното разстройство.

Гълтай и мирясвай, вече се давиш.