Създадоха "преносим" 3D принтиран апартамен за Луната

Сградата вече е "най-високата в света 3D-отпечатана полимерна структура"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес апартамен, утре т

Дигоен би харесал една такава многоетажна бъчва ;-)

Никога, никога не подценявайте умението на някои автори да могат да сгрешат абсолютно коя да е дума по абсолютно неподозиран начин.

Абе, Гогов.. много си ПРОС!

Ако изпринтират и един кораб който да я закара до там ще е супер.

Ще раздаваме апартаменити, менти, менти, ментиии!

А що е висок и дълъг, а не нисък и широк?

_stankow

Taka по-лесно влиза в товарното отделение на Старшипа. По интересно е обаче как се разтоварва, когато старшипа евенттуално кацне на луната ? Ще полегне на една страна, или предварително ще изпратят кран на Луната, с друг полет ? :) Изобщо детинщини от кръжока и зелен PR.

Няма значение кой размер какъв е. Превозването и после живеенето могат да ползват различна ориентация на сградата. Все пак три хоризонтално разположени стаи ми изглеждат по-добре. Конструкцията ще е по-стабилна. По-бързо ще се преминава от стая в стая. Не се хаби пространство за стълби. При подходяща модулност ще могат по-лесно да се закачат бъдещи подобни стради и да образуват комплекс.

Мисля че логиката зад идеята с тези принтери и Луната е, до Луната да пътува в насипно състояние, а самото принтиране да стане там на място. Принтера го качват на някой луноход, материала е просто един контенер с необходимия помпащ механизъм, който както и да кацне все едно, стига да е цял. Нито кранове нито нищо не ти трябва. Иначе идеята да караш до Луната готова твърда сграда със сума ти и кух обем звучи малоумно. това да се почне с етажни сгради звучи като PR, етажите сами по себе си са проблем. всъщност като си повдигнал темата за старшипи ... аз не мисля че първите такива до Луната или Марс ще се върнат. Самия корпус на един старшип е една чудесна готова структура която може да бъде обитавана или експлоатирана.

_stankow

Хоризонтално разположени сгради и се засипват по-добре с грунт. За предпазване от лъчения, от прегряване, от радиация ... Не знам защо са го показали изправен. А ако е за каране на материали и принтер, пък там да се прави - по-лесно е все пак панелна сглобяема конструкция. Та ако ще панелите да са напечатани с принтер. Но на земята.

Кога ще почнат строителство на соц-панелки на Луната?

_stankow

Веднага след като усвоим Марс. Мъск така е планирал ! :)

Английското съкращение 3d означава three-dimensional, което се превежда на български като ТРИИЗМЕРЕН.

В допълнение, 3d printed не означава 3d принтиран, а отпечатан на триизмерен принтер

Няма нужда от залитане към абсолютната езикова стерилност. Не е полезна, освен като академично упражнение. в техническата и научно-популярната литература някои абревиатури могат да се оставят както са си, без да се превеждат. Например, може да се каже "RAM памет" вместо "памет с произволен достъп". А също и "USB" вместо "yниверсална серийна шина".

ела да го обясниш на франсетата, които си купуват не компютри, а ординатьор-и

Гогов... "апартамен"...

Хайде да идват по-скоро принтираните 3Д сгради в живота ни, да падне цената на скъпите жилища от стоманобетон.

Ма ко ти пречи да си направиш кирпичена къщурка от стари пластмасови бутилки, кал и слама?

Ще стане точно обратното.

На НАСА обаче явно вече им е писнало от мен и са ми вдигнали мерника... вече на няколко пъти се опитват съзнателно да ме уморят от смях!!

Ква НАСА, бе тъпак? Датска компания....

Градил Илия килия.......