17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По същата логика трябваше да действа и българските подлоги т.е. да закупим последен модел руски стелтове защото досега никога не сме купували американски, хем два пъти по-ефтино, хем два пъти по-хубаво, хем изпитана техника и близо, комфортабълно за всичко, поддръжка, ремонт а и по традиция си воюваме срещу янките.

Гумен Радев няма ли да протестира, че не са избрали “Грипен”!

Теб са те пуснали да излезеш от селото ли?

Дааааа,ще протестира!Пред или във на майка ти п...та!

А защо не се замислите защо Швейцария , която не е член на НАТО не купува Грипен , Су или МиГ ? Сигурно защото швейцарците са глупави , а Ганю , пишещ коментари е много по умен и запознат с нещата .

Направили са конкурс, два европейски производителя са участвали и f35 е бил най-евтин. По-евтин от нашите нарисувани F16. Американците си купуват сделката с нашите пари. Тук направиха конкурс с ясни условия, Gripen спечели и после пашата каза, че независимо от конкурса, независимо от цената , независимо от качествата, независимо от условията за плащане, вземаме едни f16 на картинка. Тези самолети дори няма да дойдат. Бъдете щастлив с тях.

Ти какво си мислиш, че 36 бройки Ф35 чакат швейцарците да ги вземат от хамбара ли? За всички самолети се чака.... То в наши дни дори за 1 автомобил можеш да чакаш с месеци.. Ганьо, Ганьо..

Ф-16 не е участвал.. Така че незнам за какво говориш.

Се замислям защо им е на Швейцарците самолети. След още 10-на години като Путин няма да е на власт, разсипят напълно вече и Русия /след СССР 90-та/, не знам с кой ще воюват - разните му там Ирани, Афганистани, Сирии нямат този ресурс, а войната в тях историята показа, че не води до нищо.

Грипените ни излизаха поне 1.4 милиарда лева по-евтино - цена 600 милиона лева, където не смееха да казват с ДДС за Ф-16, 2 самолета за над 500 милиона лева, дадени 100 милиона за писти заради капризност на Ф-16, поддръжка и час полет за живота и така нататък. Без да броим пропуснатата инвестиция, от която можеше да печелим милиарди при добри обстоятелства. Отделно много по-подходящи за нас, поради некапризност. Евтини на час полет, дето пилотите ни нямат нальот. Че час полет на Ф-35 струвал последно гледано 36 хиляди долара на час. Преди години за Грипените го оценяваха на 4.7 хиляди долара. По-бързи и маневрени. За предимства на Ф-16 като да лети надалеч и пуска ракети въздух-земя, купуваме 0 броя такива. И Грипени ползва например и Англия. И си летят редовно заедно с Ф-ки над Балтийско море. И директора на Локхийд Мартин тук каза, че не знае какво визират под НАТО-вски стандарти - това от статия тук. А Ф-35 и Ф-22 били напълно несъвместими и никога не летели заедно. А последните военни учебни самолети на САЩ правени от Боинг (не помня името), се правели със съдействието на СААБ.

Незнам от кафе взимаш цените.. Единствената правилна е летателен час на Ф-35 36 000 долара на час стар 2 години които е бил при около 350 самолета от които немалка част са от първите лотове които са преминавали и още през упграид на 3Ф блока.. Днес са около 650 и старите лотове тежат на практика наполовина.. Грипен не може да има толкова нисък летателен час - има мотор от ф-18, съща които имат швеицарците - те много добре знаят за какво става въпрос от първа рака.. Радара също не е равен а на Талес.. Цените на самолета пак незнам от каде я взимаш - грипен са продава без ракети без амраами или метеори - по простата причина нито Сааб нито Швеция ги произвежда.. Даже без обучение на английски - триабва да им изпратиш обучени пилоти - във цената на американците е 2 годишен тренинг * във Швеция всичко се заплащат отделно - живея във Словакия и със години пета армадниновини.цз Знам много по добре от теб че цената на грипен е горе долу нарасна със ф-16.. Чехите чакаха 10 години след покупката на грипен да получат амраам, 15 линк 16 за комуникация със другите самолети и някаде около 20 години за стрели въздух-земя.. Нещо си начел от някакви форуми за 15минути, някои от тях със съмнително потекло и го издаваш за истина.. Ф-16 е по голям самолет, които има със 50% по голям брой обсег, със 50% по голямо количество гориво, и има по мощни мотори така че по бързо изкачва височината.. Има и повече пилони за закачване на рраи и боюмби.Р еално грипен знае на 650 км да бъде около 15-20 минути и триабва или да се презареди или да се връща - ф -16 около или повече от час.. Тези последна час написах по памет - може леко да намериш разминаваня във цифрите, но главно в какво искам да кажа.. Я погледни каде е Граф Игнатиево, каде е Шабла и каде е свършва економическата зона на България във България..

Престиж и достъп до нови технологии, създаване на кадри и специалисти... Иначе не им трябват...

Абе сега виждам наште 8 изтребителя колко тънко са ни излязли...колкото талията на Каракачанов...

36 Ф-16 при нашата цена щяха да струват около 4,5 милиарда. А 36 броя Ф-35 са стрували 5,86 милиарда. Така че нашите НЕ СА по скъпи, а доста по-евтини от Ф-35

И като туриш разликата в качествата (която вероятно е голяма) дали сме на далавера при 1 млрд разлика, а?

Горките, натресоха се с тия павета!

Комплимент за знанията. Но: Швейцария, като НЕ член на НАТО и заобиколена от сигурни и силни във военно отношение държави, има нужда от бойни самолети само и единствено за патрулиране (въздушна полиция). Например при отвличане на пътнически самолет или навлизане на неприятелски във въздушното пространство - последното много невероятно, защото трябва да мине първо над други приятелски държави. За патрулирането едва ли е нужен F-35 със stealth качества, вертикално кацане, последната дума на техниката итн. Още по-малко пък 36 броя, ако ще и половината да са на сервиз всеки един момент. Затова съм съгласен с мнението, че Швейцария си плаща така “данък спокойствие” на американците. Аз гласувах против закупуването им, но привържениците бяха 0.5% в повече. Жалко, но ще се наложи да се примиря с това. Демокрация се нарича.

Швеицарците имат сега около 50 активни самолета и още толкова във вазелина... Всичките ще ги заменят за 36 самолета.. Около 25 са ф-5 тигер, ползват ги за учебни цели и толкова ф-18.. Ф-35 е първият боен изтребител които е конструиран така, че не ти триабват учебни самолети.. Това е голямо плюс за ф-35.. боината техника не се купува за да се сражаваш а да имаш възпитателен ефект.. Та се купува за 30 години, например швеицарците сменят самолетите след 40 години.. Сега ми предскажи каква ще е обстановката след 20,30 или 40 години.. Ако се смени обстановката това е вече късно да си купуваш самолети, да обучаваш пилотите и механиците - на това ти триабва горе долу 10 години.

Не съм толкова богат за да купувам евтиното!

Швейцария нищо не е избрала,ами си плаща данък спокойствие / застрахова се/!!!

сериозно ли бе? А стига бе? Ти ли го измисли или ти го казаха? Поне знаеш ли на кой континент се намира?

Да ама да.. Във цената на България влизат: https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/bulgaria-f-16cd-block-7072-aircraft-support За Швейцария: https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/switzerland-f-35-joint-strike-fighter-aircraft-and-weapons Погледнете другия отсек на двата документа - Блгарския е два пари по дгълаг от швеицарския.. Защо? Те имат вече много от обурудването заради 40 години експлоатация на ф-18, ние не.. Например 4 Снайпер пода за България, това ф-35 го има интегрирано, ние триабва да го купим ако искаме да можем да стрелям по наземни или морски цели.. Цената е от 5-10 милиона долара АЕСА радари - ф-35 ги имат интегрирани.. Цената е около 10-20 милиона долара за бройката Амраам стрели въздух въздух - те ги имат купени за своите ф-18 цената е около 1.5 милиона долара едната И във двете предложения от Америка има неща които мощен да не си купиш, например швеицарците имат предложение за 40 самолета ама те си избраха 36.. Във швеицарскито предложение има аим-9х блок 2.. могат да си купят ако искат, но могат и да ползват блок 1 които имат за ф-18, ние триабва да си го купим е нема какво да си сложим на самолетите.. Например и амраам струва 400 000 долара но поляците купиха 150 броили по 250 милиона долара - цената е 1 660 000 долара - защо? Ами нали триабва да си купиш контаинери Кадафи слагаш стрелите, резервни части, тренировка на механиците, документаця, система на подръжка.. Така че накратко цената за България е по висока ката бройка на самолет, защото ОД предложението на американците триабва да купим всичко, зависи само от бройките, да речем не 16 амраам ама само 8. Швеицарците им стига да купят само първите два реда на стотина отсек ( без форту сидевиндер на края на отсека ).. Да и двете държави ще доплащат над тази цена за допълнително оборудване - така наречени небоино оборудване - като цистерни, цертификована техника за подръжка като отверки и такива работи, хангара също триабва да има никакви габарити.. Ясно че пак швеицарците ще плащат по малко от нас.. Дано вече един път за винаги се спре със това как са ни американците прецакали - не са.. Просто купуваме от тях всичко от ново.. Разбира са има и търговска отстъпка - ф-35 се произвежда на горе долу същата цена като ф-16 но други е да купиш 8 бройки и друго 36.. Се пак 4 пъти повече..

Изглежда си доста запознат по темата, поздравления. Можеш ли да кажеш ако искахме Ф-35 дали американците щяха да ни го продадат? Защото сме доста съмнителни и руските шпиони може би щяха да ги напитят веднага.

Ако искахме ф-35, щахме да го получим, но този е по скъп самолет като поддръжка.. Ката системна цена е ф-35 по скъп от ф-16 випер които получихме.. Дарбата новина е че ф-16 които купихме е най-новата вариация на Ф-16 кафето са сложили много от системите на ф-35, дори една ще имаме която още не е въведена във ф-35, чак след 2024 ще я сложат и ако я имаше миг-29, полита щеше да е жив..

Можеш ли да ни споделиш какво точно се случи с нашия МИГ-29 при Шабла?

Полита е загубил ориентация или съсзнанието. Няма много разлика между двете. Новата система се нарича Auto GCAS. На кратко - самолета следи проекта на самолета. Когато вижда че самолета лети към повърхността почва да сигнализира на пилота че има проблем, ако реагира - Начи иска да лети успоредно със повърхността.. Ако не реагира системата превзема контрола над самолета и го дига на безопасна височина, когато пилота пилота почва да реагира връща контрола на самолета. Например загуба на съзнание или ориентация = CFIT incidents имат за наследък 25% от всичките загуби на Ф-16 и 75% от всичките загуби на Ф-16 пилоти.

"Разбира са има и търговска отстъпка - ф-35 се произвежда на горе долу същата цена като ф-16 но други е да купиш 8 бройки и друго 36.." Ф-35 ефтинджак, щото наще Ф-16 - ки още са само на хартия, ама са много модерни..... Струват колкото Ф-35 , ама Ф35 имал всичко интегрирано и включено, ама струвал колкото наще Ф-16 ки, хартиени?

Горе долу разбра.. Само дето летателния час е на ф-16 около 30% по евтин..

Имам още един въпрос. Кой самолет бе най-практичен и изгоден за нас? F-16 или Грипен?

YCBM

Баси швейцарците да си имаха едни патреоти и герберо-милиционери та да се въоръжат като хората с нови Фе16ки, а те с Фе35 кошове. Къде ти такава далновидност като българската!?

Повечето хора явно не четат а само гледат цифрата и коментират: Написано е ясно: Цената е пониска поради факта, че Швейцария е оператор на US самолети от 40-те години на миналия век. Което не е написано, но е още по-важно: Швейцария е по-благонадежен и мнооого по-платежоспособен съюзник от България.

Освен това мармоти им завиват шоколада! Нищо общо няма със слагачество и кражби на треторазрядни милиционери и тумбак воеводи!

И какво ни е "неплатежоспособното" ? Платихме в брой, авансово, на 100% ? Швейцария как плаща ? Сигурно с 20 г. разсрочка ... От платежоспособност, сигурно ? При такива изгодни за продавача условия трябва да има съществена отстъпка. Разбира се, ако договарянето е свободно, а не под диктата на една от страните, както беше с нашия договор.

ама верно ли в БРОЙ платихме?

Станков е бил там и броил левчетата...

да не сме платили с бонови книжки

Американците имат забранено да им плащат за оръжие на разсрочено плащане по закон. Можеш или да платиш предварително на куп или дома част предварително и другата част според поръчките на производителя.. Например когато поръча моторите производителя на самолета до 30 дена плащаш цената на моторите и тъй нататък.. България никога не е купувала оръжие от САЩ, затова триабваше да плати свичко на куп. Чак такава изгода нямат швеицарците и точно те имат да си плащат накуп безпроблемно. Нетрси проблема там кафето не е. Ако искаш да знаеш как точно се продават оржиата във САЩ прочети: https://www.everycrsreport.com/reports/R46337.html

България освен самолетите купува допълнително оборудване за тях, работилници за поддържане и леки ремонти, тренажори... ,плаща и за 2-годишно обучение на пилоти в САЩ. Така както ги смятате все едно за нищо не ставате освен да си купувате картофи от магазина. Цената на 1 бр. самолет не е обявена но е доста по-малка отколкото да разделяте общата сума на бройката на самолетите. Гледайте си мизерния русофилски живот и не се занимавайте с цените на неща, от които си нямате понятие.

Цената е за самолетите. Нещата които си изброил ще се заплащат отделно.

Мда... Те швейцарците ще оборудват самолетите с крави, ще ги ремонтират в гората и ще кацат на някой планински склон.

Това 80% дебили няма да го разберат. Те си мислят че е като да си купиш бира от магазина. Дори Толупа се оплака че Американците не щяли и един долър подкуп да им бутнат под масата.

Това си е за ожалване, докато виж Грипен например са известни с даването на пликове, но може да е пропаганда на цру, кой знае.

Не се връзвай да обясбяваш на руски тролове. Тез наят много добре за какво става на въпрос нищо че изглеждат тъпи тва им е работата.

в СТАТИЯТА ПИШЕ,ЧЕ ЦЕНАТА Е ПАКЕТ-ЗА 36 САМОЛЕТА, ПЛЮС ПЕТ СИСТЕМИ ПЕЙТРИАТ. Тоест като се извади стойността на Пейтриат, и като се извади стойността на оръжието и се сметне бройката-излиза,че самолет им излиза около 100 мл ЛЕВА бройката. А нашите самолети са за 300 млн бройката, като няма в пакет системата Пейтриат.

Нищо подобно не се пише.. Цената на ф-35 е 5 млд франка или 5.48 млд долара.. Не че те ще купуват във франки, но ф-35 победи във швеицарска надпревара и е нормално да си изчилиават цената във франки както ние направихме когато беше нашата. Цената на патриота е за 1.97 млд франка или около 2.13 млд долара.. Във статията се пише че във един ден са избрали побетителя и на двата система. По долу се пише колко струва ф-35 и ти си сметнал че цената е обща. Грешка.

Мдаа янките са злопаметни...ние сме единствената страна в света която е обявявала война на янките и тази война още не е приключила, защото нямаме мирен договор, затова за нас цените са като за врагове, другото е че никога няма да ги получим, все ще измислят някаква причина че сме им длъжни за нещо си и ча им дължим още отгоре, но виждаш ли понеже са щедри горницата ни я опрощават. Няма по-тъпи животни от Боко и Каракачанката.

Ами БКП И ДС кадри са и двамата колко да са умни! И да обявили сме им воина но ни превзе СССР техния съюзник и още им плащаме репараций. Отговорници по събирането и плащането БКП и всичките им отрочета от БСП,ДПС,НДСВ,ГЕРБ,СДС,ДБ,ВМРО и така натака

_stankow

Айде сега ново 20, нямали сме мирен договор със САЩ ? Парижките мирни договори уреждат всичките ни злоключения през 1940-1945-та година. Договор с България: От българска страна под договора слагат подписите си Кимон Георгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов – подпредседатели на Министерския съвет. За начална дата на участието на България във войната против хитлеристка Германия се счита 28 октомври 1944 г., датата на подписване на примирието между България и държавите от антихитлеристката коалиция. Преди тази дата страната е в състояние на война с Великобритания, САЩ и СССР, както и с Германия и Унгария. С примирието е уредено и изтеглянето на българските войски от окупираните територии на съседни държави. Договорът влиза в сила на 15 септември 1947 г.

От статията излиза,че за цената швейцария получава евтини самолети в пакет със системата Пейтриат. Тоест самолет Ф-35 ще струва на швейцарците не по 225 мл ЛЕВА бройката, а по-евтино, защото сумарната ена вклч и Пейтрит. Излиза,че като се махне сумата за пейтриата ,че самолетите им излизат 120-130 мл ЛЕВА бройката. За сравнение- българия купува за 300 млн старите самолети с технология отг 20 век, и то без да получи пейтриат в дсобавка.

Пейтриътите не са включени в цената. За тях има още $2.2 милиарда. Но и само самолетите са хем по-нов модел, хем по-евтини от нашите. Той и автора нещо се пъне да обяснява накрая, с любимите "аргументи" на мал.умниците.

Къде пише,че не са част от цената. пише пакетна цена. Ако е вклч в цената самолетите им излизат изумително евтино! Не пише,че ще ги плащат отделно. За посочената цена получават самолети и Пейтриат. Сметката излиза-в уикипедия пише,че Ф-35 струва по каталог 80 млн долара.

Като се поразрови малко из интернет човек излиза че всъщност цената за 36 Ф-35 за Швейцария е 6.5 милиарда долара , а не 5.5 както пише в статията . Цената не включва Пейтриът , произвеждани от Рейтиън и са обект на друг договор. Според швейцарските оценки Ф-35 излиза с 2.16 милиарда $ по евтин от Рафал за 30 годишен период на експлоатация . Според USAF цената на Ф-16 е под 40% от тази на Ф-35 за 30 годишен период на експлоатация , като става въпрос за цена на закупуване + 360 летателни часа годишно за период от 30 години .

Правителството на България да опита да се откаже от самолетите Ф-16, и да получи Ф-35. Ф-35 е по-новото, по качественото, и ...по евтиното! Поне 30 процента Ф-35 е по-евтин от Ф-16. Сравнете смата която плаща България за Ф-16, и който и да е друг купувач на Ф-35. С Ф-16 авиацията в 21 век ще бъде държана на ниво 70-те години на 20-ти век. А Ф-35 ще се ползва вероятно до края на века-поне още 50 години.

А бе, зарзаватчията, това не са круши...

То този и заварватчия не е. Чел недочел гугъл и смята с наученото в първи клас може а разсъждава.

България купува Ф-16 срещу 300 млн лева бройката, а Швейцария купува срещу около 150 мл долара бройката-около 225 млн лв. Тоест България купува по-скъпо остарял самолет. Ф-35 е нов, качмествен, съвременене, и в добавка-по-евтиния избор от Ф-16.

Колкото повече бройки купуваш във времето , толкова повече ти пада единичната цена Естествено е Купи 1000 и цената ще е крайно различна

България купува 16 самолета, а не 8. И плаща по -скъпо. Сравни ниската цена,, за която Турция купи 4 самолета Ф$35-да не им ги доставиха по политическа причини, но твърдението ,че бройката сваля цената е невярно. турция купи малко самолети, и за ниска цена, развалянето на сделката после е друг въпрос, не ни вълнува в момента. Ние купуваме 16 самолета-8 сега, 8 до няколко години. То и Швейцария поръчва за след 2030г. Цените на самолетите си имат каталожнта цена. Ф-35 е с каталожна цена за без въоръжение-80 млн долара, според уикипедия, и посочените там линкове. Швейцарците, видно от статията купуват самолети плюс пет броя пЕЙТРИЪТ-ТОЕСТ СУМАРНО ЦЕНАТА НА САМОЛЕТИТЕ Е ИЗУМИТЕЛНО НИСКА-ТРОЙНО ПО-НИСКА ОТ ЦЕНАТА, НА КОЯТО КУПУВАМЕ, ЗАЩОТО пЕЙТРИАТ СИ ИМА ЦЕНА СЪЩО.

Пейтриътите НЕ влизат в тази цена.

Така става, след безброй празни пропагандни простотии, идва реалността... Троловете влияят само виртуално и до време

Ха ха ха Невидими самолети няма! По слабо се виждат, но се виждат на радарите, а те стават все по съвършенни... Има спътници и т. Н. Трудно е да скриеш нещо такова Това е търговски трик за оправдание на цената му

всички сме специалисти по Стелт-технологиите

Че цената на самолет със стелт режим е по-ниска от самолет БЕЗ с8телт режим. Ф-35 е по-евтин от Ф-16, който няма стелт режим. България купува самолети по 300 млнс лева бройката, а Швейцария-по около 230 млн ЛЕВА.

Тъпако, учи математика за 3-ти клас за да не плещиш такива тъпотии

Интересно защо Швейцария си избра F-35, като всички "разбирачи" твърдятм че той не струва. Толкова ле не можаха швейцарците да се допитат до ганьовците , че да ги светната за това колко лош самолет е F-35? Егати тъпите швейцарци!

Както вече споменаха по-долу - платили са си на американците данък спокойствие. Замисли се - срещу кого точно ще воюват швейцарците?

срещу германия ще воюват щото меркел не признава че има швейцарски език и идентитет.... :-)))))

То щот пък са много неспокойни....

Рекет даден, рекет приет.

Защо едни си купуват Ролс ройс, а други Опел И двете возят и вършат същата работа, Но в едното има повече лукс и глезотии

и да си вземат МИГ -21

5.48 милиарда долара платени от Швейцария срещу няма и два платени от България. Мисля че това е нормално, по-богата държава плаща по-голям данък спокойствие. Качествата на летящият пингвин няма да ги коментирам, - Рафал, Юрофайтър, Грипен... избор на добри машини колкото щеш!

Както винаги информацията е без необходимата детайлност и то нарочно за да се наблегне на 5 за 36 срещу 8 за два.

Рашките дали ще си помислят да стъпят там а?

Дай причина, утре са там. ШвеЙцарите няма и да разберат какво им е дошло. А иначе - за какво? Не съм чул да застрашават Русия с нещо....

Държава, в която всички мъже от 20 до 50 г. са военнослужещи и е въоръжена до зъби - едва ли

Швейцария могат само да я унищожат, с ядрен удар например, но не могат да я завладеят. Страхотно са подготвени, под планините има цели градове ... дори Хитлер не се е пробвал.