17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, добре, ще я построят, а как ще я опазят от астероидите? 1 кв. километър си е не малка площ все пак...

Не вярвайте на китайците. Това е оръжие. Директно фокусиране на енергията от Слънцето и пренасочването ѝ към желаният район на земята. По-долу колегата го е пресметнал, като в случая загубите ще са по-малко от 5%, тъй като енергията няма да се преобразува в електричество. С други думи, към мишената на Земята ще бъде насочен лъч с мощност 1 гигават и с плътност, според това, доколко ще позволи нивото на китайската технология. Нека да е със сечение 100 кв. м. Смятайте, ако не ви е страх или не ви мързи. И още, за тези, които ще се опитват да остроумничат с разни облаци и т.н. Слънцето излъчва не само във видимия спектър. Огромната част от излъчваната енергия е невидима за човешкото око.

Споко бе пич, ти не си им цел!... Поне за сега, или поне докато краварите не решат да ни превърнат в плацдарм за някоя от следващите си войни ;-)

Много ли усилия на единствената ти русолюбска мозъчна гънка ти струваше тази дълбокомъдра, така наречена от теб, реплика? :))) То и на КОВИД-а не бях конкретна цел, ама... съпътстващи, нали? Инфантилен идиот, с аромат на валенки.

Ами Китай ще получава енергия от орбита евтино, а ние ще продължаваме да плащаме скъп руски газ с гъз! Това е разликата между Китай и България!

баси тъпото екзалтирано духче си

Микровълни и лазери в Космоса??? Това не е ли глобална опасност ? И второ - това ще иска и техническа поддръжка. Всяка техника се поврежда.

..така е човече, но никой не те пита... Силните на деня си правят, каквото искат...

Концепцията е добра, но не е оправдана цената предвид, че ползите не са толкова големи. Ето и моята сметка: В космоса на земната орбита слънцето дава 1.33 квтч/кв.м. КПД-то на панелите за масова употреба е около 22%, но в лабораторни условия се постига над 40%. Нека бъдем оптимисти и приемем, че панелите ще са с КПД 40%. 1 кв. км = 1000000 кв. м следователно тази централа ще дава 520 МВтч ако приемем, че има технология, която може да прехвърли енергията без загуби до земята.

Ако приемем че твоите кръчмарски сметки са по-точни от тези на хилядите Китаѝски учени които работят по това предизвикателство - може и да си прав.

добре, че не си им съветник...

Щяла да доставя храна от космоса. Че оризът е кът.

Концепцията е ясна. Но не позволяват реалното ѝ приложение, защото само по себе си представлява оръжие.

Японците не си ли блъскаха главите върху тази концепция преди време?