След 2 месеца в Космоса: Резултатите на китайския екипаж на „Шънджоу-14”

Първата задача на тайконавтите беше да създадат жизнена среда в лабораторния модул „Уънтиен”

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

виждам, че много от вас питат за гравитацията и въпреки скобите в които китайците са запънали кратака си искам да ви поясня нещо. Орбиталните ни станции всъщност са прекалено близо до Земята за да говорим за реална безтегловност! Гравитацията, която би трябвало да изпитват е около 80% от тази на Земята! Абсурдно е да се говори за безтегловност в буквалния смисъл на значението и. Хората там биха я усетили така ако станцията беше статичен обект, обаче на практика станцията е в свободно падане към Земята. Съответно както самата станция така и всичко в нея пада свободно към земята. По този начин хората в станцията падат към пода (по отношение на Земата), обаче със същата скорост с която те падат към пода, пода пада към Земята и те не успяват да догонят пода. Буквално като един падащ асансьор, или пикиращ самолет, или някое увеселително влакче ... На практика е една симулация на безтегловност. Единствените хора изпитали реална безтегловност, или нещо най-близкото до нея, са астронавтите летели към Луната.

Така де. Ама ефекта е като безтегловност и по тази причина са им сложили скоби за да козируват правилно :)

Искаш да кажеш, че на станцията постоянно й работят двигателите, за да коригира орбитата и да не падне на Земята?

не двигателите се включват относително рядко ... около веднъж месечно или по-рядко. Ако го нарисуваш на лист хартия земята е един кръг а станцията една точка някъде над него. Да, падането е по посока право надолу към центъра на кръга, центъра на тежестта на земята. Обаче това не е единственото движение което се случва! едновременно с падането надолу, станцията се движи с огромна скорост в страни, така като комбинираш двете движения се оказва, че станцията пада, но заради движението си настрани постоянно "не улучва" земята. С по елементарни приказки това представлява движението по орбита около планета. Едно постоянно падане и пропускане на това към което падаш. Хоризонталната скорост на станцията обаче не е прекалено голяма иначе би напуснала орбитата около Земята. Независимо от този ефект станцията все пак пада към земята с около 100тина метра на ден, корекция на орбитата обикновено се прави няколко пъти в годината, когато се натрупа достатъчно за коригиране.

Това и в гугъл може да го прочетеш. Има центруфужна сила която отбълсква станцията със сила точно толкова, с която земята я притегля( това е направено след първоначалното ускорение при извеждане на станцията в орбита и съответно последващите ръчни корекции при необходимост, като избягване на сблъсъци с отломки)

Тия китайците... Направили са им дръжки за ходилата за да могат да козируват правилно дори и в безтегловност... :)

Значи наште трябва да са шопонавти или ганьонавти ,да речем, така ли? А тия как така стойт изправени мирно, козируват на камерата и не мърдат, като е безвъздушно пространство, или е просто бездушно?

Очевидно в главата ти е безвъздушно. Иначе таковатанавти е най-универсалната дума.

Етимологията на тайконавт е съвсем проста, взима китайското за космос "taikong" и го кръстосва с гръцкото за моряк/пътешественик "náftis". Всъщност това е думичка измислена от западните медии, официалната дума в китайския език за космонавт/астронавт/тайконавт ... всъщност е "yuhangyuan", което пък буквално означава "пътешественик във вселената", но тя звучи прекалено чуждо за нас и за това не се споменава в пресата ни. Ако трябва да си измислим дума на български, въпроса е от къде ще почнем. "шопо-" и "ганьо-" са абсурдни предложения. "шопонавт" би означавало "шоп пътешественик", а и нека не забравяме, че шопите не представляват българите, а само малка част от тях. С "ганьо-" нещата звучат подобно безсмислено. Редно е да започнем от смисъла на бъдещата дума отново имаме пътешесвеник, пътуващ, странстващ ... и пояснението къде - в космоса, вселената, извън планетата ни ... и като се замислиш съществуващата дума космонавт чуждица от руския вече ни дава една такава комбинация. Макар думата да е чуждица и двата и корена са с гръцки произход и двата са приети в българския от векове насам. Дори астронавт има разбираемо значение на български език, отново и двете и части да са чуждици от гръцки, отново разбираема, все пак самата наука астрономия е напълно приета в езика ни от векове. Следва въпроса след като имаме 2 напълно разбираеми варианта за дума за съответното значение трябва ли ни наш си авторска. Според мен не! Имай предвид, че "космонавт" и "астронавт" на китайски значат абсолютно нищо. Нито самите думи, нито съставните им корени за познати в китайския, затова те си измислят тяхна думичка "yuhangyuan"!

Не разбирам Румен Радев какво чака та нямаме българска станция? Па да вземе да се вдигне със самолета и да провери как е горе и да запази място. След това Другарката Нинова с старите изпитани железни комунисти ще я монтират по повеля на Партията. Ако до 2050г нямаме готова станция ще престана да гласувам за Радев и Нинова.

тея наистина са напред с матряла

Тоя па, каква гравитация те гони?

Каква гравитация бе? Я отвори снимката в отделен раздел и я дай в естествен размер (тя е 1920 х 1080). Погледни най-долу как са си запънали краката в едни "П"-образни скоби да не се реят из кораба.

От мазетата на НАСА Добре че са белите хора

Даже им паднали опашките.

През това време в България също тествахме - некадърно управление

То там не го тествахме, а практикувахме къде 12 години.

Ние с братчеда, изкарахме 2 седмици на Слънцето. Но там имаше само северно-корейци.

Нееее,северно-македонци, ама с дръпнати очи ;)))

На тия всичко им е съветско, но едно не можаха да научат от руснаците - че чест с ръка не се отдава на гола глава. Малко като мъж със сутиен.

Умен си като на агнето майка му. Не можа Ганьо, да не си изсереш мнението пак!

Как се отдава чест е описано в строевия устав на въоръжените сили на съответната държава. Няма общоприето световно правило.

Наистина си много тъп. Личи си , че си военен. Кой го интересува строевия ред и как се отдава чест. Целта на тези е съвсем различна и от цялата статия нищо не разбрахте а само козируването видяхте