SSD дисковете ще поевтинеят тази есен

Складовете на производителите на флаш памет са препълнени

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма лошо! Значи, за Коледа ще си разширя дисковото пространство...;-)

Аз също ползвам обикновени SSD и NVME дискове от години и нямам проблеми с тях. За надежност ползвам NAS сървър с няколко диска в райд. Какво мога да кажа WD RED NAS хард диск не можа да изкара 2 години при спящ режим без почти никакво натоварване на запис/четене. Имам едно SSD на Кингстън сложено на сървър от сигурно 7 години и още си работи без проблеми. Както колегите по-долу казват, твърдите дискове с въртящи елементи вече са отживелица. Та по темата, едва ли ще има чак пък такова драстично намаление, че вече да се продават 2 на цената на едно. Особено като знам нашите търговци какви са лакоми, едва ли ще ни направят отстъпка :)

може би си вземи някой SAS диск вместо low tier WD Red ;)

Отдавна съм на nvme 2 i ssd

Преди да потривате ръце от радост, за бързите есесди дискове , имайте едно на ум че те имат определен брой цикли запис/четене. Някой фирми производителки са създали възможност чрез техния сайт да следите колко живот остава за ползвания от вас есесди диск.

И аз съм силно притеснен от този факт. С това ограниечение, едвам ще изкарам 25 години с едно SSD.

Добър опит... ама слабичк! Първо, това, което ти си мислиш че прави диска ти коренно се различава с това, което той дейтвително прави. В този ред на мисли, първият ми SSD диск вече дава признаци на умрялост. Да аз вече отдавна не го ползвам, но ако човек има наистина ценна и важна за него информация на подобно устройство? Не че HDD не умират, но са в пъти по-евтини и понадеждни, а дори и да умре, има как да се извади инфирмацията от него. Лично аз практикувам следната схема 1 SSD около 256G- на него се държи единствено и само операционна сиситема и действащ софтуер - напълно достатъчен е. 1HDD 2Т - на него се държи информацията за дългосрочно ползване, в това число на детето филмчетата. 2HDD по 3Т вързани в RAID 1 - mirror, за архивна информация. Тази схема работи безупречно при мен вече почти 20 години (да с времето капацитетите и техлогиите бяха различни, но...) като устройствата се подменят на всеки 3 години - имам наистина много ценна и важна инфомарция, която при загуба, няма от къде да си набавя отново - плод на над 20 годишен труд.

До petkov_ Правилно правиш. Използвам подобрен подход. Но имам и бази данни на ССД. С добра организация - няма загуби на данни. Но скоростта е в пъти по-добра от HDD. Общо взето - HDD ги ползвам само като storage. Но никога не са ме притеснявали 1 млн. часа работа, която дава производителят на SSD. Просто нямам SSD което да е на повече от 5 г. И за HDD не ползвам по-стари от 5 г. За 20 години - нямам загуба на данни. Нямам и дефектирал SSD/HDD по време на експлоатация.

Руменчо, ползвам отдавна много SSD-та. Имам много стари, както и по-нови. На нито едно от тях не са му свършили циклите. Почупих няколко от невнимание, за което аз съм си виновен. Затова трябваше да ги сменя с нови. Това е технологията на 21-ви век. Много по-бързи, по-добри и по-надеждни от старите хард дискове Уинчестър измислени от IBM още в края на 50-те години на миналия век. Те освен че са бавни имат и въртящи се механични части, които при най-лек удар могат да се повредят. Имал съм много скапани хард дискове, с повредени сектори. Главният недостатък на SSD устройствата е, че ако се повреди нещо се скапва цялото устройство, докато твърдия диск може още да се ползва и с лоши сектори.

Абе сигурно сте някакви прота защото аз купувам най евтиното, ползвям еднократно и пак имам място за целият китайски народ

Едва ли ще по евтиният даже ще скочат цените като обявът карантина и затворят границите и няма внос

иска ти се,ААА!Карантина -само за теб!!!

кратуно тъпа, лаптопите втора ръка вече са по-скъпи . и не ! на никой не му се иска

На едро, викаш. Значи ще се облажат само препродавачите.

Купувай. Прави далаверата майсторе. Ти си.