Коментари - Последното откритие на Стивън Хокинг | IT.dir.bg
назад

Последното откритие на Стивън Хокинг

Дни преди да почине физикът Стивън Хокинг е приключил свой труд, в който открива как може да се докаже съществуването на паралелни вселени.

Обратно в новината

Коментари - Последното откритие на Стивън Хокинг | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Квантова механика...време е да навлезе в пълна сила, математиката е за наше улеснение нищо повече....

Аз съм бос по физика и математика. Въпреки това обичам да чета и да гледам документални филми на темата, при положение че са опростени за да може обикновен човек като мене поне да схване главният замисъл. От тази гледна точка, Хокинг е велик защото направи тази сложна материя достъпна за разбиране и за хора като мене.

Математатиката не може да служи за откриване на нови физически феномени. Математическите модели могат да описват както реални физически феномени пълно или частично, така и напълно въображаеми феномени или системи. Научното средство за тяхното отрикване са директните експерименти и наблюдения в настоящето. Но такива наблюдения и експерименти са невъзможни по отношение на горепосочените в статията "открития". Нека не заменяме науката със спекула.

От много замисляне някой е пропуснали следния пасаж от текста: "По-важната част на труда обаче разкрива как човечеството може да получи експериментални доказателства за съществуването на паралелни вселени"

откриването е само едната страна на науката. "ето там е слънцето, някви планетки се въртулкат наоколо - слъчева система." откритие на хиляди години. египтяни, шумери, инки, китайци ... всяка цивилизация ги е наблюдавала, откривала и преоткривала безброй пъти. но как се въртят, защо ... в началото са мислили в кръг, после в елипси, после друго ... тук вече може да ти помогне само математиката. това което формулите във физиката правят е да създадат математически модел на откритията. днес във връзка със слънчевата система те са толкова добри, че можеш да предречеш мястото на всяка една планета в произволен момент във времето хиляди години напред и хиляди години в миналото. на практика математиката добавя разбиране на откритието. физиката не винаги работи в този ред първо откритие после разбиране. математичните модели които квантовата физика създава още 50те, предричат съществуването на множество частици много по-малки от общоприетите тогава протон, неустрон и електрон. Именно тези предсказания са причината да бъдат построени първите ядрени ускорители. Те в последствие откриват предречените от математически модели частици. по същият начин както за физиците от 50те е било невъзможно да докажат математическият модел на практика така и днес точно сега някои математически модели на Хокинг са практически недоказуеми, може и такива да си и останат, а може и в бъдеще да намерят експериментално доказателство. истината е че както експеримента е нищо без математическият модел така е и обратното.

Да разбереш "как се въртят, защо" не е помогнала математиката, а други "работи", за които замисления пише. Точно математика съм завършил, та знам някое друго. Вероятно защото съм далеч от тройкаджия.

Може, може зависи от ПР -а кой е.

Има и по-голяма награда от Нобеловата. Да ти напишат откритията в учебниците.

Рано е още да се каже, че е открили нещо. Жул Верн още не е в учебниците.

Щом не са изгаснали от безкрайност назад до сега - няма да изгаснат и занапред в безкрайност. Елементарно, Хокинг!

няма паралелни вселени-както няма паралелни земи -както вървейки по земния екватор или меридиан се преместваме от един видим хоризонт до друг от който не виждаме предишната повърност на земята и не твърдим че има много земи -така движейки се във вселената с достатъчно голяма скорост преминаваме от една видима "вселена" в "друга" но всъщност вселената е една и е обединена от нишката на времето което е кръгло и при всяко негово закривяваме вече не виждаме предишните обекти и преминаваме в уж нова вселена но всъщност вселената е една и това се дължи на кръговата орбита на относителното време-можем да обиколим вселената по меридиана на времето но ще се върнем на друго място така както обикаляме земята но се връщаме на същото място в друго време -всичко за авторската ми теория "Времето е кръгло-нов моделна вселената" можете да прочетете на моя сайт time is circular точка ком написано слято

ще прегледам изчисленията и формулите, които използваш...

разбира се само че има няколко неща които не са написани точно заради модератора ако искаш виж ги така както са на едноименната фейсбук страница времетое кръгло

кръговото време е забавна тема за разискване час по философия или на философско събиране и работи само с наложени много строги правила изключващи почти всичко известно ни дори от проста ежедневна практика.

това е доказано сформули а също и от измерванията на константата на хъбъл за близката и далечната вселена които в последно време се разминават въпреки огромната точност така че иронията е неуместна

нещо не много ясно какво, но ясно от кого?

няма значение важно е че обонго има нобел за мир с три войни а седващата награда ще е за килъри хитлер

Всичко което знаем и мислим е само и единствено плод на човешкия ни мозък! Дали той е съвършен и заслужава да му се доверим в преценката за далечния космос и вселената ?! Аз смятам,че не можем на този еволюционен етап на човеците . Стив Хокинг е велик мислител и нищо повече.

че Хокинг е нещо повече от велик мислител ?

дали да му се доверим - той си е публикувал изчисленията. Който иска, да си ги проверява (с несъвършения си човешки мозък) - какво повече искаш от човека?

Да ни е честита новата Ванга, но за разлика сега имаме световна сцена. Сега куцо и сакато ще ръсат умнотии, накрая ще добавят Хокинг го е казал преди 20г. и така ще се легализира всяка глупост.

Само ако се отнасяш към него като към пророк. А той е учен. За разлика от Ванга не е претендирал за пророческа дарба (не и без кавички)

Аз па ви казвам,че пространството няма как да бъде ''изкривено'' и който твърди това не е у ред ;)

Здравият ти разум е вързан за пространството и се криви заедно с него. Оставаше и да забележиш.

То и Земята няма как да е кръгла

Пространство не се изкривява. Изкривяват се само възприятието за пространство

Черните дупки в нашата вселена, са звезди, в паралелнана. А, нашите звезди, всъщност пък са черни дупки в друга, на която ние ( се явяваме по подобен начин "паралелна" вселена.

Тц.Не звездите,квазарите са

Добър писател но не и учен. Черните дупки ако са портал към паралелни вселени, защо нямаме преминаването през тях. Това е все едно да кажеш, че като си вклчиш пасатора и храната ти отива в паралелна вселена. Черните дупки са колабирали звезди. Ако звезда е до 4 при колкото нашето слънце се превръща в бяло джудже. Колкото е по-голяма, силата на гравитацията се увеличават и светлинни все по-трудно напуска звездата. Когато светлинни не може да напуска звездата то тогава имаме черна дупка. Всъщност мисля че колабиралите звезди се наричаха квазери.

В Библията има много открития които са описани по специфичен начин и тепърва предстой да бъдат открити! Например 40-те дни след като се роди човека и 40-те дни след като почине! Какво става с душата? Относно материята и другите вселени на мен ми е ясно, че взаимодействието между нашата вселена и другите става през звездите и черните дупки! Функцийте на една черна дупка са да засмуква материя, да я преработва и да я предоставя на звезда намираща се в друга вселена като по този начин и осигурява гориво. Всека звезда от нашата вселена е свързана с черна дупка от друга вселена от която черпи гориво (водород) получен от преработването на материя там. И обратно всяка черна дупка намираща се в нашата вселена е свързана с звезда намираща се в друга вселена която я захранва с гориво!

еха ма наистина ли? чудно ми е как за 100тина години нито един теолог не е получил Нобелова награда по физика или химия или как за хилядите години съществуване на библията никой не я е цитирал като източник за научното си откритие но това сигурно са дребни съвпадения, не им обръщай внимание

Гениалността му е доста преувеличена! Още повече че, последните години писанията излезли от негово име нямат общо с него, писани са от други. Работата му в/у черните дупки е най-значимото което е правил но за съжаление няма доказателства към момента. За това няма и Нобелова награда. Няма съмнение че е достоен за уважение за всичко това, но чак пък гениален е пресилено.

Докажи си думите !

То и дядови Жул беше фантаст, но докъде стигна живота?

"изчерпАт"?! ИДИОТ(И)!

ако не се е покаял сега е на онова толкова горещо място....откъдето никога няма излизане

Браво, оцеля толкова години и измисли най-различни теории, ама всяка опровергаваше предишната. Ми ще загинем, ама друг път. В тоя живот ще си умираме нормално - без катаклизми. В другия ще видим. Ама всичко е само теория - измислица, както теорията на Анщайн и гравитацията на Нютон и т.н.. Така че споко - ще има още теории.

е 'измислица', според мен ти си за 'карлуково'...

бая смело изказване е да наречеш гравитацията - измислица ако го докажеш си готов направо за 5 нобелови награди. обаче под да докажеш имам предвид не само на приказки

А ти как ще докажеш гравитацията - с написаното в учебниците.Ами в тях има само лъжи. И самия Нютон казва, че е предположение

на гравитацията се вижда като скочиш отвисоко. Щом я няма - значи няма от какво да се боиш да скочиш

"В текста той описва как Вселената ще потъне в тъмнина, тъй като всичките й звезди ще изчерпат енергийните си запаси. " И кво, ще стоим на тъмно ли.....

На свещи

Гинка ще раздава свещи като си събере манипулируемите електромери. :)

Е па язи кат ударим кило ракиа и съм у паралената вселена. Ко толкоз изчисления..?

За съжаление почти всичките разработки на Хокинг са добре описани математически хипотези. Той е добър филосов който познава много добре математиката и физиката. Такъв е бил и Айнщин. С тази разлика че в някои от случаите последния е направил и доказателства. Много е възможно Хокинг да се е добрал до истината но на този етап смятам че сме много далеч от тези доказателества. Просто научната материя с която той се занимава през целия си живот е на ръба на науката и научната фантастика. Дано не ме разбирате криво. Във никакъв случай не го критикувам, напротив. Благодарение на ткава смелост от много учени днес науката върви напред с такива бързи темпове. Просто казвам че трябва още време. И ако се намерят още смели учени които да навлязат по дълбоко например в квантовата физика е много възможно да се сдобием и с доказателства за които дори не сме и мечтали.

Не бъркай теоретичната физика със научната фантастика.

Спокойно нищо не бъркам. Просто казвам че научната фантастика доста помага на теоретичната физика. Особенно когато трябва да избереш тема. :)) Просто личен опит от окло има няма 32 години...но кой ли ги брои. :))

може да се каже че всичко което един теоретичен физик си помисли професионално е научна фантастика, а в момента в който го докаже се превръща в теоретична физика

науката се движи от многото учени, за които не чуваш нищо или се споменава бегло. Хокинг безспорно е добър теоретик, но не е най-добрия. Безспорно е най-популярния...беше

науката наистина се движи от много учени, за които не се чува нищо или се споменава бегло. Но за най-добрите, като Хокинг, обикновено се чува.

Дано последното му откритие да е било Господ. Не е имал лесен живот. Бог да го прости!

Хокинг е твърд атеист както и всеки разумен и вярващ в науката човек. Останалите си да говорят с невидимите си приятели и да им се молят!

На онзи свят няма атеисти, там вярата вече е действителност, защото чувстват, а някои дори виждат действителността.

Немският физик Вернер Хайзенберг (1901-1976) е удостоен с Нобеловата награда за 1932 за създаването на квантовата механика. Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог. Из книгата "50 нобелисти и други велики учени за вярата си в Бог"

"В последните години от живота си Хокинг говореше за това, как черните дупки може би са еднопосочни портали към други паралелни вселени." Точно това написах в тукашните коментари преди няколко години и получих тъпашките насмешки, на тукашните "специалисти".

като си го написал? Какви аргументи и изчисления си привел, какви теории си развил, как си предложил да се проверят експериментално? И аз мога да кажа, че си идиот, ама само психиатрията може да го докаже научно...

Хипотеза, душата. Гениална. Изпреварила Хокинг. За сметките си има бакали. Нали знаеш, че лордовете само анонсират, пък слугите доиграват.

когато умрем ще разберем какво се случва, има ли други светове, какво е всъщност е Земята, дали самата тя не е така нареченият Ад, да не говорим, че може би няма такова нещо като Бог и други врели некипели, тялото е е приемник на душата за малко и после какво става с тази информация, която има в нас, мисли, чувства, знания ... къде отива, отива ли изобщо някъде!?!

Братче , чети Библията

Не го мъчи "човекът", нека си пие бирата и замезва, че малко остава вече.

чел съм я и какво, къде е този Бог, хайде кажи, къде е, вярвам само в квантовата физика и механика и в химическите процеси, които протичат преди да се роди човек и след като умре, информацията, вярвам само във Висшият разум!

Хокинг наравно с Обама - Нобеловия лауреат. Нобеловите награди са ташки.

Ташки с прашки.