Стриймингът на музика вреди на природата?

Новите технологии консумират повече електричество

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лично аз от доста години използвам USB - флаш памет за слушане на музика , като ми писнат определени песни форматирам и записвам нови. Компакт дисковете скоро ще станат отживелица. Технологиите за увеличаване обема на SSD дисковете , флаш паметите и SD картите напредват постоянно.

или замунда? ти прочете ли в статията какво пише?

Ами много ясно че ще има увеличение - слушането на музика се е увеличило, а и вече сме 7 милиарда човека. Само че друг е въпроса защо при налични източници на чиста енергия още се кара на енергия от изгаряне на въглеводороди. Не са ви виновни потребителите, нито самото слушане онлайн както вменявате в интерес на някои компании търгуващи с авторски права. Виновни са алчните костюмари, дето чрез петрола държат контрола и нямат нужния ресурс да измислят нещо ново.

То и от дишането се генерира въглероден двуокис, отглеждането на допитък - метан, отглеждането на ориз и там метан от блатата, превозването на Чия и Киноа от единия край на света до другия - въглеродни емисии от транспорта, та какво е предложениет?

Такава глупост, кой ги съчинява тия бе. Колко тоци отиват да се извърти една винилова плоча на грамофон или да се задвижи лентата дори в уокман сравнено с това колко въобще може да носи мизерната батерийка на телефоните днес - които очевидно доминират слушането на музика от доста години.

на поляната, с мандолината и само отомански и барокови мелодии, евентуално и някой шамисен за изтока

За плочите съм горе-долу съгласен (макар че и тогава е имало нелегални производители), но касетките и CD-тата, които са презаписани и въртяни, дали са ги сметнали?

Не пресметнат колко трилиона ТОНА газове се излъчват за отоплението ни! ?? Тогава ще им разглеждам килограмите!

cheeseus

В статията не се коментира количеството електроенергия, необходимо за просвирването на аналогови носители, а това, което е необходимо за 1) производството на плочи, 2) производството на касети, 3) производството на дискове и 4) работата на сървърите (дори без тяхното производство, което е още по-мръсно) за съхраняване и предаване на данните. Оттам нататък количеството електроенергия за слушането на музиката е почти еднакво при аналоговите източници – грамофонът хаби около 20 вата, усилвателят ми хаби ок. 350 вата; един касетофон или CD плеър не хаби кой знае колко повече (усилвателят пак се включва). При стрийминга освен ресурсите за сървърите се хаби и много повече ток от компютъра (настолен – поне 300 – 400 вата), лаптоп – може би стотина, телефоните и преносимите плеъри хабят малко, но производството на батериите им е скъпо, а изхвърлянето им е силно замърсяващо. Хаби се и доста ток за безжичното пренасяне (рутерите). Тоест: производството на носителите на цифрова музика е най-скъпо; най-скъпо е и слушането им.

животът генерира вредни отпадъци, и както каза един млад философ навремето - животът е вреден и от него се умира. Новият фашизъм, не иска да умира, иска нас да ни няма. Или по-скоро да ни има дотолкова, че да му слугуваме. А на слугите не им се полага много - малко музика, малки или никакви автомобили, малко храна, и тя бъкана с химии, малко култура или никаква. Единствено много преданост и СЛЯПА ВЯРА на господаря. Предлагам - да се спрат Митю Пайнера и подобни на него, парниковият ефект направо ще изчезне.

"Време е да увеличим цената на онлайн-стрийминга, или поне да му наложим жестоки акцизи и те операторите сами ще я вдигнат... Хората така или иначе вече сами са се лишили от музика върху пластмаса и машини за възпроизвеждането ѝ, така че няма накъде да мърдат!"

Точната дефиниция е: "Животът е смъртоносна болест, предавана по полов път"...

Според Топлофикация-София сме в най-тежкия Ледников период от историята на Земята. Въпреки, че средно-годишните температури се покачват и студените зимни дни стават все по-малко, цената на отоплението се увеличава, а скоро и през лятото ще имаме парно...

собствениците на клауди и дейта-центрове са малоумни и влагат милиони за ток и за техника, та да можеш ти да си слушаш музиката на супер-ниска цена... Айде на баба ми тия!

"Сърварните ...." ????