Технологичната студена война ще принуди света да избира*

Кой да изберете - Китай или Америка? Не очаквайте да бъде лесно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Естествено че трябва да сме с Велика Америка.

А на коя страна ще застанат Япония, Тайван, Южна Корея, Индия и ЕС?

Кофти че пак сме от грешната страна. Всъщност както винаги. Това на запад от нас, отдавна не е капитализъм. Затова и потъването е с такава скорост. Легнаха на стари лаври и войска и резултата го виждаме. Проспаха момента в който можеха да се противопоставят реално. От тук нататък нещата са предрешени, ама не в наша полза.

а коя е вярната страна бе , папур ? БРИКС ли ? От една страна имаш ЕС и САЩ , а покрай тях Канада,Австралия,Япония и Южна Корея. От другата БРИКС - Китай и Индия дето не могат да се гледат , една Русия дето е извън ТОП10 на световните икономики...о,и Южна Африка дето поначало си е обвързана с Европа. Латинска Америка също клони към САЩ , ако изключим икономическите гиганти Куба и Венецуела :)))

За да можеш да се изправиш срещу Америка трябва да имаш потенциал и ноу-хау. Нещо, което жълтите никога не са имали. И съответно разчитат на крадене, шпионаж и копиране. Там пък са добри. Да видим. Аз лично като българин, европеец и бял човек-християнин се надявам ценностите и цивилизацията на Запада да бъде винаги водеща. Затова и не съм и няма да си купя китайско, освен щипки, покривка или пиле по пекински.

Това с ценностите не се чете много добре - драсни го пак на арабски за да се разбира .

Беше времето на краденето. Виж само колко са дали за R&D хуавейците, виж кои печели олимпиадите по математика и прочее. Ако запада не се стегне е чао

щото reverse-engineering-a винаги излиза по-скъпо. А Олимпиадите по математика въобще не са критерий - казвам ти го като математик по образование ;)

Еми ако си ходил на републикански няма значение наистина, но от друга страна ако наистина си математик ти е ясно колко е важна математиката. А за ревърс инжинеринга странно от кого са открагнали 5G че да го откраднат?

Чиста форма ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ! Това е показателно че капитализма в САЩ нещо се е задъхал...................

Аз пък мисля че няма да има война поради простата причина че китай не са чак толкова добри. Това малко ми прилича на чирака който в един момент почва да се опитва да се конкурира с майстора за който работи. Да си налягат парцалките и да се фокусират на производството, раничко им е да мислят за повече

в областта на ИИ (изкуствения интелект) са номер 1 (виж статиите по темата). RISK/ARM-процесори също вече правят достатъчно добри. Мобилни телефони, и дори автомобили - също. В батериите за електромобили вече имат собствени разработки, по-добри от западните. А и всичко, ковето произвеждат, вече го познават в достатъчна степен (верно, че засега "разработките" им са да сложат по 8 камери на телефона, вместо да измислят някаква нова функционалност, но и това е въпрос на време...). Така че... стига разделения и завеси! Светът не е толкова голямо място, че да се делим на "нашата махала" и "вашата махала"... Човечеството никога не е спечелило нищо от разделения... Може би отделни хора - да, но всички като цяло - не!

що САЩ го правят това, нали са най-великите и способни, нямат конкуренция? Като най-великите капиталисти трябва да спазват конкуренцият, а не с закони и наказания да се борят с конкурентите си!!

Анализа е много точен. проблема е че е в сайт в който хората нямат идея за какво става въпрос. Макар и индиректно се казва че започва битката за нов световен лидер и всяка страна ще трябва да реши на чия страна ще застане а после и да понесе последствията. Пак макар и индиректно се намекна че битката между двата гиганта ще е вероятно продължителна. И двете страни ще имат нужда от всички ресурси и съюзници които могат да привлекат, а ефекта върху света ще е много сложен - но със сигурност ще ускори неверотно темповете на развитие в борбата за технологично превъзходство. Освен в дигитално отношение очаквам Китай да зисили рязко присъствието си в космическия сектор и биотехнологиите. Мисля че много скоро SpaceX ще има сериозен конкурент от изток.

Като прочета за анализа, проблема и ефекта, ми става ясно, че пишещиЯТ горното не е съвсем грамотен , та вниманието ми се оттича в друга посока. Т.е. колкото и хубави неща да имаш да кажеш, напишеш ли ги неграмотно, ефектЪТ се губи.

Той не е поставил пълен член, но в писанията му има смисъл. Ти може да разбираш граматиката, но послание в твоят коментар няма. Т.е. пълният член е поставен отзад: точно по правилата

Китайското......По-евтино...и по качествено! Особено на фона на Ябълката!

Тук по-скоро стои въпросът кое е по-достъпно за хората! Явно китайските стоки, макар и по-некачествени, тъй като са по-евтини се продават повече! Пък като ти се скапе телефонът след една година спокойно можеш да го хвърлиш, а не да отделиш няколко заплати за Iphone и да го изпуснеш и счупи примерно... после ще трябва още толкова да заделиш за нов, понеже гаранцията не подлежи, като валидна при физически деформации!

Комунистически Китай пребори капиталистическа Америка. Опитите на американците да останат на върха са обречени на провал, защото действат с непазарни методи. Всички знаем от историята, че само пазарните механизми са важни. Браво на комунистически Китай !

И то защото Америка допусна населението ѝ да се превърне в мързеливи затлъстели глупаци, за които "Proud to be stupid!" и "I don't care!" са основни философии... Също и насърчаването на консуматорщината.

Просто капитала им се премести на друго място! Казано наля огромни средства в Азия и създаде много тигри. Казано още по-просто капитала е над назионален и не го интерисува какво ще стане със САЩ и селяните там! Просто вземи да прочетеш Капитала и тогава пиши глупости!

Червения Кагал против жълтия Синедрион.

Изберете българското.

Къде го ?

Киселото мляко ли? :) Избирам!

В България надупването пред Щатите е национална политика! Не вярвате ли? Ами самолетите, дето ще купуваме? Руските са три пъти по-евтини и два пъти по-модерни. Шведските, френските и ред други, също имат доста предимства като цена и качества. Освен, че самолети изобщо не са ни нужни. Така е и с телефоните. Аз карам с Нокиа вече 20 години и нищо, доволен съм. Ама не, трябва да е с 16 камери и 200 гигабайта рам... Ма купи си таблет или лаптоп, защо се занимаваш с телефони. Не, тя Гана, пардон, Ганиела, не може да не продемонстрира какви хубави свирки прави... Оф, пак се обърках, какъв хубав телефон са и купили, исках да кажа.

Американците ще накарат Китай да започне да купува мозъци от запада и така да развие собствени технологии.

Ти сериозно ли? Къде са тези мозъци от запада и къде се дянаха Китайските мозъци? Ако не знаеш, Китайците са изобретили колелото, хартията, барута, коприната и още хиляди неща, дали досега са изглупяли чак толкова...

Колелото? Китай? Червената сган съвсем изперка.

А краварските фенове са уникално тъпи и си мислят, че всичко е изобретено в Америка щото Тръмп тъй казал, а Холивуд го показал.

Аз съм на страната на Америка и водя своя лична война с Китай като не купувам китайски стоки.

На скоро си купих нов huawei и съм много доволен. Следващия ми телефон пак ше е техен, ако ше и да е с тяхната операционна ссистема, а не бъгавия и ресурсоемък боклук - андройд ')

*андроид

Съветвам те да изчакаш малко.

Аз съм на моя страна и ще купувам каквото ми е изгодно. Не ми дреме за Америка, не ми дреме за Китай. Защо да давам 1400 лв. за американски телефон, ако мога за 400 лв. да взема китайски със същите опции и качество?!?

С уточнението, че вероятно и да си имал "американски" телефон, е много вероятно целия или части от него да са си китайски. А разликите в цената да е само заради етикета.

На теб може да не ти дреме, но има хора, на които им дреме. Самият президент на Хуауей казва в интервю, че той и цялото му семейство ползват аифони. И обяснява защо. Такива хора издигнаха Епъл на върха на най-скъпите фирми в света. А не такива като теб

,но делът.........и Лилето забрави какво искаше да напише.