Телескопът "Джеймс Уеб" най-после е завършен

Очаква се иновативният апарат да замести легендарния "Хъбъл"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като е готов, защо трябва да чакат до 2021 г? По това време ще са почти готови 30 и нагоре метровите телескопи в Чили и Хавай. Както го отложиха би трябвало по същата логика след като е готов да го изстрелят възможно най-скоро, дори още тази година.

Може да го тестват. А освен това може би изчакват Земята да е в удобна за изстрелване на телескопа позиция - нали ще орбитира около Слънцето или?

Това да не са чували с картофи да ги натовариш на ТИР. Трябва да се подготви ракетата, да се сложи телескопът вътре, нали виждаш колко сложно е сгъването, да се изчака подходящ момент за изстрелване за достигане на желаната орбита. Този 6.5 м в космоса ще е много по-мощен от 30 метровите на Земята. Атмосферата пречи - пречупва светлината от космоса, сияе с произведената от хората светлина и т.н.

А защо е взето решение да е толкова далеч и да не може да се поправя и ъпгрейдва? Каква е идеята?

причините са много, най-просто обясними са например за да няма отблясъци от земята и луната за да е извън магнитно/гравитационното влияние на земята/луната за да има втора гледна точка отдалечена до колкото е възможно от земята за да могат да бъдат наблюдавани по-добре дори самата земя и луната ...

Ах, ах. Само каква анимация ще създаде Холивуд, дори анимациите на Мъск ще са нищо в сравнение с този анимационен телескоп.

И не искам янките да успеят да го качат в орбита, за да мож после Русия да пусне нейн по-добър телефон.

По добър телефон от какво?

Дано са изчислили всичко точно този път и не се налага да му слагат очила, защото никой няма да ходи да му ги носи на милион и половина километра.

да, всъщност това е причината Уеб да се отлага вече десетилетия. Изстрелян Уеб няма връщане назад и никой няма да може да стигне до него за да го поправи. Все пак е на орбита около слънцето, а не около земята като Хъбъл. Отделно Хъбъл беше проектиран като модулен, с планирани интервенции, подобрения, добавки и тн... по него с годините, докато Уеб е това което е. пп. всъщност дори преди корекцията Хъбъл изпращаше многократно по-добри снимки на космоса от който и да е друг телескоп преди него. Е след корекцията станаха направа фантастични.

Евтиното винаги излиза скъпо защото от много бързане са икономисали тест за 1500 долара, а преди корекцията е изпращал само мъгла на петна... това налага да се похарчат още 2 милиарда долара за му коригират "зрението".

знаеш ли понякога 2 мин търсене в гугъл биха ти спестили бръщолевенето на пълни глупости. пробвай! ще намериш много сравнения на най-големите телескопи със заснето от Хъбъл преди и след корекцията. например звездата Melnick 34, от земята се е виждала като огромно петно, Хъбъл преди ремонта макар и леко замъглено вижда звездата и 10-20 други звезди до гъсто до нея, които съвместно са били огромно петно което преди е смятано за 1 звезда, е след ремонта картинката е кристално ясна и са добавени още 10тина звезди.

И ще бъде изстрелян с Ариана 5, защото дори Америка на е достатъчно богата до загроби девет милиарда с някой от евтините боклуци на Маск.

Дори и Гърция участва , а ние не :-(

Нормално. Вместо да служим ан Русия и да се наслаждаваме на нейните научно-технически постижения, ние слугуваме на западняците. А те никога няма да ни позволят да проявим българския научно-технически гений, защото ни завиждат за хилядогодишната история и ги е страх от българите.

Какави точно са 'научно-техническите постижения' на путинова Русия ? Дрънканиците на пишман журналиста Рогозин са постижения само в комедийнита сфера.

Всъщност е точно обратното. Вместо да се наслаждаваме на американските научно технически постижения, като компютър, електрическа крушка, пералня, сушилня, бойлер, миялна машина, котлон, микровълнова, хладилник климатик, амтоматичен предпазител, автомобил, самолет, хеликоптер, течногоривна ракета, ядрен реактор и каквото там се сетиш и ползваш, ние слугуваме на руслямската държава по различни политически проекти, като газопроводи, АЕЦ и др.

критиката ти е абсолютно неумесна! Джеймс Уеб е проектиран за да бъде изстрелян с Ариана 5. Ракета не можеш да смениш защото така ти е кефнало 5 мин преди старта. Дори и още 10-20 г да се забави изстрелването на Уеб то пак ще е с Ариана 5, нищо че тогава вече ще е морално остаряла.

А тази Ариана реално е създадена и произведена от Русия за нуждите на Европейската космическа агенция. Демек краварите пак до руските ракети опряха.

Ха-ха-ха. Ментето пак пише лъжи и тъпотии, разчитайки на бана ми от руското мекере. Ариана няма нищо общо с руснаците. Избрана е преди да спрат Совалките с ясното съзнание, че те ще спрат да летят преди да е готов телескопа. Избрали са най-сигурната за онзи момент ракета, защото руските Протони дават 10% фира, а ракетите на Мъск още не съществуваха. Но пък няма да се очудя ако накрая решат да изстрелят телескопа с Фалкън Хеви или дори Делта Хеви, която по онова време е имала един-два полета - причина поради която не е била избрана. от друга страна вече има договореност и съучастие в проекта на ЕКА, което също може да е причина за избора на Ариана.

подобно на Хъбъл това е още един огромен скок напред в изследването на космоса Успех Джеймс Уеб! Нямам търпение да видя снимки от теб!