17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Превода е ужасен. Но няма и как иначе, след като това са го написали хора, които нищо не разбират. Поне да бяхте отворили Уикипедия, че да се ограмотите малко и написаното да има поне някакъв смисъл.

Неутронната звезда е всъщност гигантско "атомно ядро", съставено само от неутрони, плътна топка от неутрони. В т. нар. нормални условия, това е невъзможно. Ядрата на атомите са малки обекти, защото ядрената сила която държи неутроните и протоните в тях е късодействаща. Разстоянието и на действие е колкото размера на ядрата на атомите, от порядъка на 10 на степен -15 метра, затова те са малки обекти. В космоса обаче, е възможно съществуването на такива огромни "ядра", защото гравитацията, макар и много слаба но действаща на космически разстояния сила може да надвие всички останали три фундаментални сили и да направи такива "топки он неутрони" от остатъците на масивни звезди след прекратяване на термоядреното горене в тях, когато нищо друго вече не пречи на гравитационното свиване.

Това ме беше срам да го прочета. Такова неуважение към езика и към читателите рядко се наблюдава. Иначе в другите медии пише следното: "the interior is likely to be a soup of neutrons as well as up and down quarks — the constituents of normal protons and neutrons — but not exotic matter, such as strange quarks or kaons, which are particles that contain a strange quark." Което май е не точно каквото пише в материала: "вътрешността му може да е смес от кварки и екзотични частици."

Влизам в тази рубрика не за да науча нещо ново, а за да дивя на словесните салати, които Гогов сътворява. Това е почти като вицовете на главната страница на dir.bg. Разликата с вицовете на главната страница е в това, че те поне са смешни, а написаното от Гогов е просто жалко.

Баси динамото. 42000 оборота в минута на нещо 2 пъти по-тежко от слънцето. Магнитното поле на това чудо разкъсва атоми.

Това някой с лоботомия ли го е писал?

Гогич - марш веднаха в отпуск! Свикнали сме ти на гоговизмите, но днес каквото и да пуснеш е все с изядени букви! Дрогираш ли се - дехидратираш ли се - каквото и да правиш - спри!

Всъщност е известна границата при която ще се превърне в черна дупка и тя е 3 слънчеви маси (става въпрос за масата на нашето слънце). Сравнително тесни са границите за съществуване на неутронна звезда - между 1.44 и 3 слънчеви маси. Преди това е бяло джудже, а след горната граница се превръща в черна дупка.

Всъщност е 3.2 слунчеви маси, и то ако не е върти.

Един път, ама то два пъти "изцяло своята съдена звезда" "напълно своята съседа звезда"

че не мога да разбера това първото, докато не стигнах до второто. Ясно е, че не е неграмотност, а неглижиране и липса на какъвто и да е контрол. Ако имаше редактор и той беше прочел поне веднъж тая глупост, не би имало как грешките да останат незабелязани. Но очевидно пари за такива глезотии като правописа - няма!

Хубава статия, но изпълнена с много граматически грешки! Препоръчвам по-внимателно редактиране!

Може и да е така, може и да не е така. фифти-фифти