Коментари - Учени черпят вдъхновение от люспите на рибите за по-бързи самолети | IT.dir.bg
назад

Учени черпят вдъхновение от люспите на рибите за по-бързи самолети

Люспите неутрализират вибрациите, водещи до турбуленция

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Учени черпят вдъхновение от люспите на рибите за по-бързи самолети | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Такива идеи се ползваха преди доста години за банските, които обличат състезателите по плуване. Големите кораби имат аератори с които "газират" водата през която минават. Бързите руски торпеда имат тъп връх и залагат на кавитационни ефекти за триене с вакуум във водата.. Имам идеи как да се поляризира въздуха през който се лети, за да се структурират подоците му.....

... и накрая бояджията ще оправи всичко!

Ама след него като мине чистачката, ще прецака всичко! :)

Чудя се само как най-големите риби - бозайници и акули до една нямат люспи. Те създават ли турболенция във водата като плуват?

на тебе пречи ли ти ако духа вятър? А на пеперудата?

"...най-големите риби - бозайници..."? Въпросът ти като цяло е уместен, но се изразявай правилно! Китът не е особено бърз, но не му се и налага. Рядко някой го напада, дори бих казал това са инцидентни случаи и обикновено схватката завършва в полза на кита. Делфина също не е най-бързия морски хищник. Ловува на "глутници", като обграждат пасаж с риба и нападат от всякъде. Акулата вече е риба. Кожата ѝ не е гладка. При хрущялните риби, като по-древни от костните, люспите не са типичните люспи, които си представяш (като при шарана например). Ако прокараш ръка по кожата на акула от главата към опашката, ще се плъзне гладко. Но ако прокараш ръка обратно, ще усетиш голямо съпротивление. Причината са подобни на шипчета израстъци, насочени с върха назад. Те вършат същата работа като люспите при костните риби - подобряват движението напред и не възпрепятстват движението назад.

П. П.: На последния ред съм писал едно излишно "не". Да се чете: "... и възпрепятстват движението назад."

тези учени са ежедневно на водка и трева

Ти си най-големия учен тогава.

Не тези, а онези в Руслямска държава

Да сте виждали люспести птици? Ако имаше смисъл, природата отдавна да ги е създала.

Ами ако перата на птиците изпълняват сходна функция?!? Развиваш теории, без да имаш достатъчно данни! Перата се смята, че произлизат от люспите. Вероятно са по-добър вариант, но по-трудно се имитират.

Рибите не летят. За да лети[ трябва да си лек и да махаш с криле за подемна сила. Хората обаче са измислили начин за летене без де се иска максимална лекота и махане с крила. При самолетите е важна обтекаемостта и триенето. Перата на птиците по неподвижните части много наподобяват люцпи, но съчетани и сдруги функции

Няма как да са люспести птиците, защото перата изпълняват много други функции, освен аеродинамичност. Действат и като топлоизолация, защото птиците са топлокръвни и са активни целогодишно, а рибите са студенокръвни и зимата изпадат във вцепенение. Перата са кухи и намалят теглото, люспите са плътни. Някои птици скубят пухестите си пера и застилат гнездото, което с люспи не става. Като цяло перата са по-добър вариант за птиците.

Обаче птиците летят със значително по-ниски скорости. При по-високи, предполагам, ще се държи подобно на течност. Точно както и водата се "втвърдява", като се забиеш в нея с висока скорост.

Сигурен ли си, че птиците летят с по-ниска скорост? :) Триенето във водата е по-голямо! Най-бързата риба: риба-платноходка. По време на серия научни тестове било установено, че тази риба изминава 91 метра само за 3 секунди, което е еквивалент на 109 км/ч. Най-бързата птица: сокол скитник. През 2005 г. е записан истински рекорд на птица от този вид. Тогава този сокол се е движел с цели 390 километра в час. ;)