Учени искат да опънат кабел между Земята и Луната

Целта е по него да се извеждат товари и хора в космоса

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Удивен съм.Като чета коментарите разбирам колко много умни хора имаме в България.Ех ако можеха тези хора вместо да си чешат езиците да създадат нещо щеше живота ни да е толкова лек

Това е невъзможно поради факта че земята прави едно завъртане около оста си за 24 часа ,а луната обикаля земята за 28 дни а не за 24 часа няма как да стане земята се върти по бързо от луната при това винаги ще се изменя орбита на асансьора и ще се разкъса а и няма как да построят толкова огромен стълб че основните да издържат натоварването ,друг фактор това би могло да навреди на гравитацията на планетата а и как ще строят такова нещо до луната до там е хиляди километри пълни глупости са това.

Бойко да построи магистрала, по 10 милиона лева на километър, смятай.

при отлив бил най добрия момент за спускане на кабела към земята...

някой някога бе казал "Космически асансьор? той ще бъде построен около месец, след като хората спрат да се смеят на идеята". на теория е възможна, на практика? да кажем следващите 20-30 години, който е жив...

Но има безброй технически проблеми, които вероятно ще намерят решение. Вероятно в бъдеще ще стане. Важното е, че има нанотехнологии и подходящи материали. Идеята е стара, но е нямало материали, леки и здрави. По принцип трябва да се опънат нишки, после въжета и кабели он Луната в посока Земята, като на края се постави противотежест, която да виси примерна на 50 километра от повърхността на Земята. Гравитацията на Земята ще държи кабелът идеално изпънат, скоростта му ще е около 400 метра в секунда, което е достижима скорост за скачване с лифта, височината също е достъпна. До тук е добре, после са десетките и стотици проблеми. Но не е невъзможно. Поради земното и лунното ускорение, възможно е с тяга от 1G, лифтът да изминава разстоянието от Земята до Луната за 3 часа и половина. Освен това да служи и за космически катапулт за междупланетарни полети.

Ще заземяват луната :)

Тъкмо ще реализира магнатите перки от акула, още да поръча от наша фирма, ще стане като Графа, далавера си е.

Не спря да се посираш публично агитаторско напъване на щатен трол ей. Толкова ли не те бива за нещо свястно та ти се налага да се прехранваш по такъв жалък начин бе.

Абе аз имам докторска дисертация как цял лифт да опънем до луната, тия са още на кабелите...боже боже колко са назад от научната мисъл в БАН.

става въпрос за кабел нано-нишка, дебелината на влакното е една молекула, което го прави супер леко. В Тубата съм гледал клипчета за нео, можете да потърсите. Не намерих обяснения как се решава проблема с въртенето на Земята спрямо Луната, но асансьор Земя - земна орбита звучи по-реалистично

rol/S=R R - съпротивление предвид дължината на линията и очаквания голям капацитет ще искаме малко съпротивление, примерно 100 ома l- дължина 310^8 ro=0.3(10^-5)s Специфичното съпротивление на среброто е някъде към 10 на минус седма така че не зная от какъв материал ще е тази нанонишка.

Кабела ще е плетен от пичи косми. Много издръжлив матреал, малко ще мирише на спарена слива, но си заслужава.

Бравос, но под "кабел" не се разбира електорчески проводник а въже...

И каква е ползата от такъв "конец"? За да се прави нещо, трябва да има практична полза.

пълни глупости

квото и да опънат ;) манго знае как :) точи зъби и се лигави от кеф , гледам днес в маалата само тази статия разглеждаха :) хахаха

Eдинствения начин да отидете на Луната е да умрете и тогава да отидете. Тогава ще може да се движите 10 пъти по-бързо от скоростта на светлината, но едва ли ще ви е до Луната при положение че ще се отворят милиони прекрасни дестинации.

1. Колко ще тежи такъв кабел с такава дължина? Няма ли докато го опърва, да се скъса и после при падането да нанасе огромни щети. Има ли материал който да може да издържи собствената си тежест при такава далечина. За да е уж здрав, а не тип конец, това са тонове на километър. Нагоре гравитацията ще е по-малка, но въпреки това, вероятно ще е прекалено. Колкото повече го удебеляват, за да е здрав, толкова повече ще тежи, а това било разтояние от 384 400км до Луната, а ще е по тонове на километър; 2. Ще е опътат ли кабела? 2.1. Ако да. Няма ли някакво макар и минималмо раздалечаване/приближаване на Луната. Няма ли да го скъса. Чак да привлече Луната едва ли ще успеят. То би било още по-голям проблем; 2.2. Ако не. Няма ли да се вее и щляпа настрани. Може би към Земята и Луната ще се навива на ролки. 3. Кой може да произведе такъв кабел? 4. Къде ще го съхраняват? Може да е тип верига, със закачвания. 5. Как ще го изведат в космоса? Може ли ракета на която е закрепена само в единият край, а другият е на ролка на Земята, да издигне увеличаваща се тежест нагоре? Дори извън земната гравитация, кабела в краят ще е привличан от нея и ще дърпа кораба назад. Или ще го дигнат целият и пренесат между две станции в орбита на Земята и Луната и после спускат към тях, преценявайки да е еднакво притеглянето, поне до закаченето на Луната (с по-малката гравитация); 6. Ще ръждасва ли или друг ефект? 7. Ще е опасен ли за полети на самолети? Може би трябва да стартира от малък остров в Тихият океан, където е най-малко вероятно да нацели околна територия, но пък може да предизвика цунами, при пляскане настрани; 8. Ако трябва да го махнат после, защото е заплаха, как ще го направят?

На всички тези въпроси е отговорено в публикувания документ - има линк в статията.

Ама чукчата е писател, не читател ;)

Предполагам, че идеята е на мозъците от БАН ...Те глупаците отдавна си тръгнаха от БАН....

Стига врещя, намери си работа.

Да опънат учения ?и ще му пресветне някоя друга хубава идея?

Захванато на такова разстояние...въжето ще си е все хлабаво. Няма как да е изпънато, ще е свободно носещо се и увиващо се.

лека полека идваме към идеята на Жул Верн- с релсотрони да се изтрелват товари към луната

Това ако е вярно, тия УЧЕНИ да си късат дипломите. Мног прилича на фейк нюз или свободно съчинение на "журналист" Зямята се завърта около себе си за 24 часа а Луната около нея за 28 дни, докато не започне луната да се върти около замята за същото време няма как да стане, т.е. луната да се вижда само от половината земнно кълбо, а от другата никога повече. Другото условие го има налично вече 'tidal lock", т.е. длуната да се върти около себе си с такава скорост, че да е обърната винаги с една и съща страна към земята. Не виждам обаче как ще я ускорите :)

браво Глупи

Тази идея е с измерения 100 хитреци милиардери, свободни 7-милиарда роби , няколко милиона обслужващ персонал на повикване.

Къде ши слагате многото жица? Искам и аз да дойда да си набера.

Всичко добре, но нещо ми се губи смисъла. Кабелът е само път а не транспортно средство, което пак трябва да черпи енергия от някъде нали? Хипотетично да предположим, че всичко с кабелът е о.к. но каква функция ще изпълнява? Ако ще е като водач на някаква ракета, то тогава ще се скъса от силите на триене (ако има такова).

функцията е да е носач/водач, пускат ток по него и се захваща самопридвижващ се 'тролей' и ем си смуче ток ем си лази към луната ... това им е идеята ...

Тогва ти трябват 2 жици, нула и фаза :) само с една и да пускаш ток и да не пускаш все тая :)

Е те не са дорасли да знаят за технологиите от 19-век, какви многожилни кабели под океана какви модернотии ти се привиждат.... Мислете преди да пишете бе.

Не зная колко са учени тия, но със сигурност не са много умни !

Аааах, мечти мечти

Няма лошо да искат да опънат ... то и аз искам да опъна няколко млади гадженца с къси полички , ама , ще си остана само с искането / на теория е възможно и подобно проекти е имало и преди / ;)

много пари ще се усвоят за проектирането му, реализация няма да има.

Реализация ще има , до към средата някъде ще го пуснат и ще замразят проекта ;)

Асансьорът беше достатъчно тъпа и непрактична идея, но явно някой иска да стига по-далеч...

Абе, Баце, не може ли да уредиш еврокомисаря по тези въпроси да е Габриелката? Щото келепир има в тази работа ей! И много неусвоени пари! Нали така?

Все на бацето ти е в устата.

А що не Фандъчката, що ремонти го чакат тоя кабел ....

Разпространението на Кокаин се увеличава всекидневно! Вижда се...

Умно село. Едни тъпънари ще гърмят атмни бомби на Марс да го заселват с мутанти. Тези нашмъркани индианци ще пускат лиани в космоса. Може да успеят, само с БГ участие и асфалтиране проектите са изпълними. Давайте парите асфалта е готов.

Е,па опасно си е това. Ако извънземните го отрежат при Луната може да ни тресне у главите.

Много телета се навъдиха напоследък на Земята.

Не знам кой ще го опъва тоя кабел, но знам едни авери които могат да го приберат.

Ние че го гепим, че го обелим и че го изпием.

Е това го вярвам!!

Центробежна сила w^2r Гравитационна mMG/r^2 w^2r^3 = const - условието за равновесие - центробежната сила да е равна на гравитационната във всяка точка на кабела, движещ се с ъглова скорост w Което означава, че кабелът просто ще се усуче и няма да стои като "спица". Myth busted

Брей брей, една сметка от началното училище и ги прати по дяволите тия с идеята, ти да видиш. Да бяха се сетили да ходят и те на начално училище да ти спестят напъна да обясняваш как си ходил там а те не са. Де да беше толкова просто. Ако някога се опиташ не кабел между земята и луната да пуснеш а само да свържеш няколко чарка така, че да заработят може и да разбереш част от това колко много не знаеш, че не знаеш.

че най-обикновен лазер играе ролята на кабел с далеч по-малко главоболия. В оптиката точно лазер се използва

Ти защото много знаеш. Луната явно не се върти около Земята по "възможната реализация на този проект".

WR = оборотите в секунда n n^2 r =const Което значи, че с увеличение на разстоянието оборотите в секунда трябва да се намаляват А в Космоса всичко заема равновесно положение - тоя кабел бая ще се поосуче и ще трябва да се дърпа или отпуска на една от двете страни ... ако не искаме да дръпне Луната, която е в състояние да разцепи Земята

Всяка затворена система е константа. Тази е с измерения 100 хитреци милиардери, свободни 7-милиарда роби , няколко милиона обслужващ персонал на повикване.

она че фръкне.

Кои беше Циолковски??

КоЙ се пише с Й ! Кои е множествено число...

За кабела е ясно, Гинка ще помогне, ама тръба за вода кой ще пусне, че всички парцели са "извън регулация" и не може да се строи.

Артър Кларк предлага такава идея преди около 50години, като първоначално връзката да бъде със околоземен спътник...

А Бонго-Бонго ще седи на макарата да развива или навива, за да компенсира разликите в разстоянието...

Всъщност никъде не е казано, че кабела ще е "права линия". Спокойно може да е по-дълъг....

Има правени такива изчисления - за да може да носи полезен товар от 5 тона, кабелът трябва да тежи малко под 200 тона, а все още няма материал, който да позволява това. После идва и другият проблем - няма ракета, която да може да вдигне 200 тона кабел. Абе въобще - фантастика.

Парче по парче не става ли. Кой с всичкия си би тръгнал да произвежда макара с непрекъснат кабел от тук до луната. Технически почти сигурно е реализуемо, дали е икономически оправдано нямам представа, може да е страхотен удар може и да е чиста загуба.

По време на социализма беше “гаварит Масква”,а сега е “говори Сорос”...!

Комуто не стига акъл да разбере за какво му се говори се равнява по това кой му го казва, винаги е така.

А Баце ще направи път и ще го асфалтира!

-А Теб ще те пуснат да го изядеш! -Да ти е сладко?

А-а, на мен ми стига асфалта от нашите пътища! Не си ли забелязал как съм наръфал Марица, Тракия, Струма и Хемус? Още го асфалтират и ходя да ям! Тук направя дупка, там яма, а на едно място изядох цялото трасе на един метър дълбочина. Оказа се, че не е много трудно, защото отдолу бяха сложили сгурия от насипите на мините. Ако беше чакъл, щеше да ме озори!

Туй нещо могат да го направят само космическите сили на Русия. Безаналогово!

Ам да го спуснат от Луната към Земята, що ще го хвърлят от Земята към Луната.

Няколко кашона UTP Cat5, и един TP-Link 840N да се мятка на края, кво му е.

Според мен ще е по-лесно да го "опънат" от луната до земята........

Тогава няма да го опъват, а просто ще го пуснат. Ама на, кой да се сети....

Затова сложих "опъват" в кавички..........

Хубаво ще го пусмат от Луната до Земята, ама първо трябва да го закарат до Луната-трудна работа.

Ще го направят на луната, Хамериканците знаят как.....били са там.

На части. Роскосмос може всичко!

A-a-a ... не ще и дума... Всекакви опъвачи съм виждал. Все-как-ви!!! ПС На приказки. ППС Та един кабел ли няма да опънат?! От луната ... та до вкъщи. 6 кв.мм ми стигат - 220V. Разбира се - на лунния му край - с фотоволтаик (на Луната, де). Другия му край - вкъщи - сам знам как да го ползвам. Опъвачи...

Това новина ли е? От поне 40 години има подобни проекти...

Лелей колко жица ша берем!

и после по кабела ще слизат микробите до земята..., а мераците на тъмнозелените ще са да го откраднат... Единия мести края на кабела във вторичните суровини, а другия ще го откачи от луната...