Учени откриха в космоса фотони с екстремално висока енергия

Този феномен може да промени традиционните ни представи за Млечния път

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

И какво като са ги видяли? Как ще ги вземат?

колко много нобелови лауреати имало в тоя световно извествен форум! Пичове, ако ви биваше за некъв чеп, немаше да висите тука. Същото важи и за мен, ама поне не си въобразявам, че съм некой си и не си навирам кирливите (не)познания на останалите...

Я изчезвай в клюкарските рубрики - там ще сте все такива дето много говорят, а нищо не казват. Тук това е проява на много лош вкус

само заради твоето присъствие, на секцията с коментарите й лепнаха три звезди Мишлен. Вече ще се събират само ентелегенти с вкус и минимум 3 броя вишу. Останалите ще сме толкова респектирани, че ще подвием опашка и бегаме към плявата с клюките.

Не че е изненада но всеки път ме изненадва очакването Ви сам Нютон, Айнщайн, Галилей, Архимед, Дирак, Бор, Шрьодингер, Ландау и прочее да слязат от небето и да коментират във Вашия форум, че евентуално може би може и да му придадат малко елитност. Иначе подритвате с презрение. Ваша си работа.

на учтивия отговор, ще отговоря учтиво. (намек - да бяхте започнали така) Има логика в това, което казвате, но за съжаление коментарите надолу са по-скоро израз на неандерталското в коментиращите, независимо, че се обсъждат научни теми, изискващи добра подготовка и образование. Ако участниците имаха освен ерудиция и достатъчно добра култура, за да водят съдържателен спор без обиди и нападки, нямаше да си заслужите първоначалния ми коментар. И мен всеки път ме изненадва как хора, които очевидно имат много повече знания от мен, се държат като кварталния пияница ама - факт. Да не говорим за претенциите и стремежа всеки да си докаже колко повече знае от другия и да смачка егото на събеседника. Нито се търси елитарността на великите умове, нито се презират мненията на коментиращите. Малко по-различно е. Надявам се този път да ме разбрахте. Със здраве.

И какво от това? Защо изобщо трябва да даваме толкова много пари за Космоса, след като не сме си решили проблемите тука на Земята? Не можеше ли всички тия пари, които НАСА дава за космически изследвания да се дадат за изхранване на африканчетата, които умират от глад?

Ненахленчил се врякалник ей. Всички трябва да те чакат да се наядеш и тогава да правят каквото ще правят, дааа. Отде ви изравят бе.

5 години караш с два лафа и не се навряка

Да, 5 години не си съчинил нещо за което да трябва да измислям нови лафове. Постоянно врякаш без да имаш какво да кажеш - всъщност няма откъде да знаеш какво значи да имаш нещо за казване. За което и сега и преди 5 години и преди 5000 години ти се ползага все същата оценка - ненаврякал се врякалник не сприращ да врещи.

Това са китайски учени. Проблема е, че ползват и китайска апаратура и резултата може да не е верен... А и джуджака харчи много повече пари за идиоти тролове като тебе. Нека той ги даде.

Едва ли ползват китайска апаратура, в спектрометрията китайци няма. Но такива енергии не се регистрират с детектор който да ми е познат (а са ми познати почти всички, за някои от тях имам водещи продукти на тоя свят). Просто при толкова високи енергии фотоните минават и заминават, трябва нещо да ги спре и да погълне енргията - и така полученият заряд да бъде измерен. Затова по-долу споменах, че ми е любопитно какви са им детекторите, не че ще хукна да търся сега разбира се. Но нещо доста масивно и плътно трябва да е, дали огромен сцинтилатор или германиев кристал или кой знае какво. Може и множество кристали да са и частично да са поглъщали енергията, така се мери отдавна също.

Преди две години на Тибет имаше мрежа от 600 сцинтилатора комбинирани с мрежа от подземни мюонни детектори използващи водни резервоари. Сцинтилаторите засичат следите от сблъсък на високоенергийни частици с атмосферата на земята. Мюонните детектори се използват за се различават високоенергийни фотони и космически лъчи - вторите генерират и мюони. По това какво се е получило от сблъсъка съдят за енергията на оригиналната частица. Участваше и Япония. Сега може да са направили нещо подобно. Тибетската инсталация беше уловила 0.45 петаелектронволтови фотони идващи от пулсара в мъглявината Рак. Китайците я наблюдават от времето на избухването на суперновата там.

Ама за парите дадени за лукс - автомобили, яхти, самолети, любовници, цици и развейгъз не ревеш, нали? А колко проблеми можеха да се решат с тях?

Африканците да ограниат поколенията си до възможностите които имат? Да изхранят и образоват сеоите деца както заслужава. За да могат да им дадат добър старт в живота и дадат своя принос в развитието на човечеството. В интересния свят на науката. На техниаката. На медицината. Стига с това угодническо мислене. Всеки е длъжен сам да се грижи за себе си и своето семейство. Ниой не е длъжен на никого. Образованието е важно. Дори безценно. Но то е като диаманта. За да бъде едно семейство успешно, като в това не влагам материални придобивки, то едва ли повече от три деца е допустимо за средно статистическото семейство. Но там не. По 20 ще правим и после ще търсим някой да ги образова без ние да плащаме Някой да им купи храната. Да им плати екскурзията/. Не благодаря. Аз не чувствам вина за безотговорнот поведение на възрастните екземпляри.

Аре бе! Аз, дето съм на сносна заплата, имам само едно дете и съм отговорен, че не мога да дам нормални условия на друго, онези ще ми се плодят кат зайци, че и ще ги храня.

Тук говорят за кетай. За ориз става въпрос.

Няма по-голяма глупост от това, да мислиш, че разходите за наука не са с най-висок приоритет. Това дори и комунистите го знаеха.

Друго си е, да повториш 6 пъти един и същи текст. Иначе, няма да се получи смислена статия.

Любопитното е с какво са ги регистрирали, фотони такива енергии са всичко но не и тривиални за хващане.

Това не са фотони бе слабоумник, фотони е прието да се наричат електромагнитните кванти във видимия диапазон, с енергия от порядъка на еV. Както е прието електромагнитните кванти с енергия от порядъка на КeV да се нарича "рентгеново лъчение".

А ти прочете ли заглавието и ако не си пак го прочети.

Фотоните не били фотони, ти да видиш. И само фотоните в рентена имали енергии в keV, гама фотони не съществуват. Отде ви изравят бе, поне с начално образование да ви намираха за щатни врякала.

Правилно си схванал най- после тъпунгел дърт! Да, гама "фотоните" и рентгеновите "фотони" НЕ се наричат фотони а съответно ренгенови и гама електромагнитни кванти или рентгеново или гама лъчение. Термина "фотон" се използва за електромагнитните кванти във видимия диапазон. Такава е физичната терминология, тъпако!

Доживях ненаврякалият се щатен врякалник да ми обясни кои фотони не били фотони, мале мила. Де ще знам аз какво са гама спектри и енергии на фотоните измерени за тях , трябваше врякалникът дето толкова години подврякава подире ми да ме осветли. Я да си гълташ лекарствата и да мирясваш, да ходиш на училище вече ти е късно щом толкова елементарни неща не знаеш.

Фотонът е частица, която не съществува в състояние на покой.Това е дефиницията. Фотонът се асоциира с вълна. Енергията на фотона е константата на Палнк по тази честота, а също и известната форлула на Айнщайн, от която може да се изведе масата на фотона в покой. Но по дефиниция фотонът не съществува в покой.

И да добавя фотонът се движи със скоростта на светлината. За разлика от другите частици, които никога не я достигат.

с гамаквантите е същото - енергиен преход плюс термичен ефект. Ако при толкова високи енергии няма необичайни квантови явления примерно тунелен преход. Тук интересното е що за преобразуване може да излъчи такива кванти? Термоядреният синтез излъчва гамагванти, дори и взривът на свръхнова е в гама спектъра

Кво е покой? Аааа, зависи от спрямо каква система се мери движението, а? Фотона е в покой например спрямо отправна система свързана с друг фотон, движещ се успоредно на първия. Физиката е кофти наука за тъпаци....

покой ама не касае скоростта на светлината, която е абсолютна спрямо всички инерциални отправни системи. Вероятно и неинерциалните. За там не съм сигурен. Следователно скоростта на фотона е скоростта на светлината, която е постоянна величина спрямо всяака инерциална отправна система.

Скоростта на светлината е една и съща за системи движещи се с каквато и да е скорост по- малка от скоростта на светлината. Но каква е спрямо друга система движеща се със С? В системата свързана с фотона например няма време, то е спряло или ако искаш то е безкрайно. От гледна точка на фотона той живее безкрайно време. Тогава , каква е скоростта на фотона спрямо друг фотон движещ се успоредно на него? Какво е S= v.t и съответно v=S/t при t = безкрайност? Следва да е 0, нали така. Т.е. фотона спрямо система на друг фотон успоредно движещ се на него е в покой, както и в собствената си система.

Може да е, какво не ги хваща.

Екскрементално висока енергия. Уловили са пръднята на господ...

На този етап нищо не ограничава енергията отгоре.

Фотоните са си фотони. Няма такива с екстремално висока енергия. Това са други частици.

А така де, що им е на фотоните да имат енергия. Отде ви изравят бе.

Фотони се наричат електромагнитни кванти във видимия диапазон, това са енергии от порядъка на електронволти, не на милиарди електрон волти или още повече, както е в случая. Например, в мегаелектрон волти е гама-лъчението, при ядрени реакции има такива енергии, в килоектронволти е рентгеновото лъчение и т.н.

Човека е написал - няма такива с екстремално висока енергия, а не че нямат енергия. Чети внимателно

Ха некакъв тъпак ръси тъпотии. Фотона е не само във видимия спектър и НЕ Е ЧАСТИЦА, а квазичастица. Фотона има енергия Е=hv. Схващаш ли кретенче? Константата на Планк по честотата рентгеновите лъчи също имат честота и имат енергия съответстваща на тзи формула. Гама фотоните също. Те и така си се казват - гама фотони. Та не се напъвай да се правиш на умен, защото не си. Фотона е квазичастица, не защото някъде е написано, а защото аз така казвам.

Фотоните са си фотони, вярно, но тук се има в предвид вълна с честота по-голяма/дължина по-малка от познатите до сега. Обаче, без да искаш, повдигна интересен въпрос: дали енергията на фотона има теоретична граница

Има ограничение. Енергията на нито една частица не може за надвишава енергията на цялата Вселена, която е зададена изначално в момента на образуването и. След него , тя само се трансформира , като сумарно се запазва. Но теоретично, няма ограничение цялата енергия на Вселената да е съсредоточена в една частица, каквато и да е тя.