Важно откритие за междузвездната комета "Борисов"

Обектът се е формирал по различен начин в сравнение с кометите в Слънчевата система

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изчерпателно и ясно представена информация. Важен резултат за формирането на малките тела в различните звездни системи.

Наистина рядкост тук. И все пак редакторите не са пропуснали да оставят следи от невежеството си. На български "монооксид" се пише с две "о", понеже думата е съставна: моно (един) и оксид (хим. съединение, съдържащо кислороден атом). На английски е с едно "о", което честно казано ме изненада, но все пак това не е майчиният ми език.

Друг е въпроса, че "моно" не е нужно да се пише. Дори в гимназията го изучавахме като "въглероден оксид".

На Бойко Борисов е кръстена

Младо момче си Жоро. Аз съм го учил в гимназията, като въглероден окис, в унивеситета като въглероден оксид. Важното е да знаеш, че с хемоглобина образува трайно съединение.

Ти за Перник не му мисли

Дърт, не съм толкова млад! Знам го това за окиса. И за трайното съединение с хемоглобина го знам. И аз съм учил в университет. ;)

Що вече си е прибрал ли паричките от там ????????//

Аз съм го учил " Въглероден окис и двуокис " . В седми или осми клас на основното у-ще. Не си спомням точно . Аман от ненужни чуждици.

'Окис' е точно толкова чуждица, колкото и 'оксид'. Едното е русизъм, а другото е от английски. Каквото и да изберем, все си е чуждица. Всеки си мисли, че това, което е учил в училище, е правилното.

ДА , научили са и малкото име :)

Звездите от клас М са с маса почти колкото Юпитер. При тях, за разлика от другите класове звезди почти няма термоядрен синтез. Основната част от енергията за този клас звезди идва не от синтеза, а от свиването на газа в тях. Излъчват много малко енергия с максимум в средния инфрачервен диапазон.

не е точно така казва се окисление а не оксидиране