Водата на Марс се е изпарила преди 3,5 милиарда години

По това време са настъпили драстични промени в климата на Червената планета

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На нашата планета процесът по изпаряването на водата вече започна...3,5 милиарда години по късно от на Марс!И ако на Марс се е случило въпреки липсата на цивилизация там,то тук нашата намеса е точна и ясна!

Не искам да те плаша, но изпаряване на вода на Земята има откакто има вода на планетата ни! После става на облаци и пада като дъжд. Нарича се воден цикъл. Той съществува отпреди човечеството и ние нямаме пръст в това! Затова седни, успокой се и пий една студена вода! :)

Е значи не е имало време да се зароди интелигентен живот. А пък две планети свода и атмосфера, в една слънчева с-ма си е направо тенденция!

интелигентентен живот в смисъла който ние влагаме в него на Земята съществува 2-3 милиона години. Обикновено това се свързва с първите намерени инструменти с което със сигурност можем да предположим, че интелигентността на тези човеко-маймуни била значимо по-висока от тази на останалите маймунки. Дори да ги закръглим на 5 милиона години, това пак е относително малък период. В Земната история да е съществувал живот имаме от около 4 милиарда години, като за сложен многоклетъчен живот говорим в последните 0,5 милиарда години. Шанс да се развие интелигентентен живот в смисъла който ние влагаме в него дори и на Земята е имало дори за 100тина цивилизации като нашата, но явно интелекта далеч не е така съществена за оцеляването на даден вид черта според естествената еволюция. В крайна сметка например по-големи, силни, бързи ... животни са се появявали в историята отново и отново, едни по-силни са измирали други примерно по-бързи са ги заменяли ... докато по-умни до степента в която сме ние в историята на планетата ни до колкото ни е известно само веднъж. с други думи дори да имаме идеалните условия за развитие няма гаранция че интелигентен живот (отново в смисъла който ние влагаме в него) ще се развие.

Аз и тогава ги предупреждавах, че ще настъпят драстични промени в климата!

ше те обидя в Рим. Или обеся...обърках се.

Па мойта пенцийка се изпарява секи месец от сметки за вода и нам'коси още...

А преди драстичните промени не е ли имало слънчев вятър?

Не. Не е имало.

Имало е, но е имало и магнитно поле, като на Земята. То е пазело атмосферата от "издухване".

как обяснява наличието на атмосфера на Венера? Венера няма магнитно поле

"По това време са настъпили драстични промени в климата на Червената планета. Нейната атмосфера е била силно нарушена от слънчевия вятър, а това безвъзвратно е променило климата й", поясни Рапин. Не видях никъде де пише за магнитно поле

В тази статия не пише, но учените предполагат, че е имало! Кой съм аз, че да споря с учените?

Цитат от друг сайт: "Мисията на НАСА MAVEN изучава какво се е случило с атмосферата на планетата и пълната история все още не е ясна, но има няколко ключови неща, които са установени: в един момент Марс губи магнитното си поле. Това от своя страна прави планетата податлива на слънчевите ветрове, които помитат голяма част от атмосферата, оставяйки я само на 1 процент от налягането, както е днес." Не пиша кой е сайта, за да не ме блокират отново...

Що решиха, че вода на Марс е имало изобщо? Водата идва от кометите и от сблъсъците с тях, не е ли възможно гравитацията на Марс просто да не е в състояние да задържи водата след сблъсъка?

нещо явно те е домързяло да допрочетеш последния абзац. да ти припомня "По време на проучванията на "Кюриосити" в кратера Гейл в продължение на стотици метри били открити променящи се отлагания на соли в седиментната почва. Те свидетелстват за силни изпарения на водата от тази епоха." или пък може би не правиш връзката че, за да има "силни изпарения на вода" трябва първо да има вода в течно състояние.

пише кратер. Значи го е ударила комета. Кометата има 99 процента вода ( :) ) и ето ти ги солите. От удара водата се изпарява, солите също но понеже са по-тежки и бързо падат отново ... Освен това натриев хлорид се намира в синтезиран вид в подземни находища в Земята и то в сравнително чист вид. Което изключва водния му произход

обясни първата ти логическа връзка, как я заключи "пише кратер" -> "значи го е ударила комета" на Луната милион кратери, да не би да са от комети всичките. правиш прибързани заключения. ето ти друг много по-вероятен вариант: някога преди катаклизма от преди 3,5 милиарда години метеорит удря Марс прави кратер, съществуващите морета го пълнят с вода, в последствие катаклизъм от преди 3,5 милиарда години изпарява водата. този вариант като изключим последната част с катаклизма се е случвал хиляди пъти на Земята и ни пределно известно без грам съмнение, че се случва постоянно. Твоя вариант е чисто хипотетични (може би теоретично възможен) без да търсиш някаква аналогия с известната ни реалност.

уау