Япония изостава значително в дигитализацията

Остарели практики правят уязвима икономиката на страната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щом Япония е изостанала, не ми се мисли ние къде сме.

Евала, българско журнале! Направи Ганьо щастлив. Японците и те били смотани като поданиците на Булгаристан. Само идиот може да се подпише под такъв, тенденциозен материал. Япония е еталон за съвременната цивилизация. Който е стъпвал в Япония знае какво казвам.

почти като да се каже " България изостава в пиенето на гроздова ракия". Бря- бря, хората си държат на традицията. И не дават лесно някой бизнес да е чужда собственост.

Блумбърг е съден безброй пъти за дезинформация. Текущия доклад направо ме отнесе. Япония е около петдесет години напред и още толкова в дясно в сравнение с западните икономики. Допускам че е малко дразнеща с затвореността на обществото там.

Само на хартия... Няма как бабите да се редят през РЗОК,ако няма хартия...

Не са изостанали в дигитализацията, а просто са традиционалисти, а и там явно бюрокрацията е част от културата им... Сега, след като им се наложи да влязат в час по темата, не само ще го направят, но и ще задминат всички, за не повече от година-две...

Всъщност, това не е никаква изненада. Принципно, Япония никога не се е отличава с криейтив или фундаментални открития. Та дори азбука не са били способни да си измислят. Изключичително тъпа нация е. Понякога, поради невежеството си смесваме японците с китайците. Или корейците. А всъщност, нищо общо. Япония няма шанс като икономическа сила в мига, в който спре да получава ноу-хау от щатите. Е, ще има още малко инерция, но тя е пренебрежима.

Специално в роботизацията е по-напред от всички. И не разбирам за какво бъркаш китайците или корейците с японците?!? С какво корейците или китайците са по-иновативни от японците? П. П.: Японците си имат писменост (йероглифна). Но за улеснение на чужденците приема английската азбука, а английския е втори език там. Същото е и в Китай и Южна Корея. Не виждам с какво японците са по-зле!

В някаква степен съм се занимавал и с "хирагана" и "катагана". Нещо като бърза и официална тяхна писменост. Изобщо не подлагам на съмнение тяхната сплотеност и организираност. Твърдя, че в следващия половин век ще има тотален срив на икономиката им ако се прекъсне захранващият пъп на щатите.

Японците може и да не са най-изобретателната нация, но със сигурност са най-дисциплинираната и прецизната. Тяхното "икономическо чудо" се дължи и на факта, че каквото и ноухау да са заимствали от някой, са го доусъвършенствали и доизпипали. За това, да ги наричаш просто крадци и тъпаци е повече от неуместно! Де и ние да бяхме такива "крадци и тъпаци", като тях, цена нямаше да имаме... Но ние сме само завистливи злобари и хейтъри, за съжаление и собствено нещастие...

Япония е с десетки години напред във всичко. Пример: Обществените им поалетни се самопочистват и чпвек може да я използва без да докосне нищо освен тоалетната чиния; Една средно статичтическа за тях, класна стая, може да се превърне за 15мин от професионална кухня във фитнес зала.

Тук става дума специално за дигитализацията. В друго отношение може да са номер 1, но все още разчитат на бумащината...

"Обществените им поалетни се самопочистват" ? То не е лошо, но до преди само 200 години, тоалетните им са били просто една дупка, под която е седял роба с дървена кутийка в ръка и е събирал фекалиите на господаря си, та да ги занесе бързо в житното блато. Било е времето, когато някъде се заражда електричеството.

Елементарното обяснение е - застаряваща нация. Нямаш млади хора - нямаш прогрес. Това е азбучна истина за всяко едно общество от хилядолетия. Ако само погледнете последната рейтингова оценка за БГ и ще прочетете същото за това какви са перспективите..

и те ли са застаряваща нация? Не са малко (100+ млн?), не би трябвало да страдат от такъв проблем..знам че са много капсуловани...