За разговорите с Хокинг, за Вселената и за Бог: Най-младият лектор в Кеймбридж пред Dir.bg

"Бих дал своя принос за България още днес", казва един от най-младите и успели зад граница български учени Деян Михайлов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи можело и тук да се напише едно свястно интервю! Благодаря!

Такива като него има много, но не се показват, заради завистта и злобата. Не смятам, че е по-лесно да си инженер в Гугъл, Епъл и други компании. Сред тези хора има и вярващи в Бога. Не пречи. Тоя е още малък и знанията му по физика са още малки. Има хора с опит, които вярват в Бога, но не се показват по медиите.

".....да изследвам нещо далечно и недостижимо, което се случва на милиарди километри от тук...." - навремето евреите много по лесно са обяснили онова на милиарди километри, просто измислили са Бог и всичко е точно.

Хокинг си беше само чучело показвано .никакъв учен грам връзка няма . цели 6 м от как умрял криеха и дояха $..

Великият Хайзенберг е казал: “Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог.” Така че нашия хуйо е все още на първата глътка. На добър път и пиши пак сле 10-20 години.

Когато в обществената ни среда започнат да се срещат повече хора като този млад и умен мъж , тогава в България ще се почувства , че сме тръгнали нагоре. Не се захващайте за едно или друго в изказването. Опитайте се да схванете духа и мисленето на този човек. Образован, свободен , със собствено мнение, мислещ. Браво.

На Запад има доста като него, но не се афишират в БГ заради хейтърите като повечето драскачи тук. Пример: докато пиша моите публикации чета публикациите на колеги. Ясно е, че по имената може да се досетиш за произход. Има много колеи, които работят в чужди университети и компании и допринасят за развитието. В България е ужасно трудно заради обстановката(разбирай политическа, академична, гражданска) и също и финансирането. В крайна сметка на края на месеца всеки има нужда от средства за да живее. Остава надеждата, че тези, които живеят и работят извън страната ще постигат и ще са повод за гордост.

Много такива има на запад, ама си мълчат. Няма да се покажат скоро в България.

Изправила се една мравка и се изцепила " Няма бог". Много си малък бе Деяне , като астрофизик би трябвало да знаеш че електрона когато не го наблюдаваш се държи като вълна, а щом започнеш да го наблюдаваш се държи като частица, т.е. демонстрира собствено поведение. Какво в такъв случай може да попречи на милиардите милиарди високо енергийни фотони от звездите да се организират в свръх мощен разум и това най-вероятно е така защото първите известни богове от древността са наричани слънчеви богове. Но на Земята си прав че няма бог, защото в Библията е казано че Бог след като е победил Сатанаил го е хвърлил на Земята.

Много интересно как Толстой , когато е на легло в края на живота си , прогонва всички попове които се навъртат около жилището му и искат да ги приеме. Тъй като добре познава номерата на църквата , не ги допуска до дома си , тъй като знае , че веднага след като си тръгнат ще обявят и излъжат , че е станал православен.По същото време най-големият му враг и популярен духовник, обявен за православен светец -Йоан Кронщадски записва в дневниците , че се моли за смъртта на Толстой и за смъртта на епископа си и свещеника на царя . Пиша това , като православен вярващ. Ако вярвате стойте по-далеч от православния клир и околните му талибани , той е източник на злоба, робство, простотия и гнусна духовна нечистоплътност и е вреден за вярата.. Не натрапвайте на хората вярата си , уважавайте убежденията им и не подайте до нивото на православните скотове, които пишат по-долу.

Не си православен вярващ. Опитали са се да стигнат до него да го изповядат, но не са могли. Просто си е отишъл без изповед.

найлов е направен от кал и на кал ще стане.

Този млад лектор колко часа лекции има, пълен курс ли води или инцидентни лекции, това редовни лекции ли са или семинари ? И защо не се обърне към някоя местна медия за да го пропагандира, а се е насочил към българска ?

Мозъците винаги са били на Изток, струва ми се, че това е платена реклама от университета на самия Кеймбридж. Западът само финансира наука, организирайки я на проектни начала. Западняците кореняци са поначало скарани с голямото познание или самият им буржоазен начин на живот естествено ги отдалечава от него.

Аха, "западняците са скарани с познането" . . . Включително Винер, Кюри, Бел и т.н. ? А всички умници в западните страни са имигранти, и то главно от Афганистан, Пакистан, Украйна и дълбоката провинция у нас? Е, прав си, прав си.

Хахахаахахаха! Ти си болен мозък! Вземи малко почети и после се върни да коментираш пак!

Искам да кажа, че винаги е безкрайно смешно, когато физици се опитват да философстват и то тъкмо от позициите на частнонаучния физически теоретизъм, който никога не е бил методология, а само метод. Разбира се, с това не спираме възможността физическите обяснения на света, с това искаме да кажем само, че една философия на физиката никога няма да бъде физика, както и една физика винаги зависи от метафизиката, за да се състои.

е един от пътищата към Бога. Не забравяйте, че Земята се е въртяла много преди Галилео Галилей да заяви това научно откритие пред обществото. Самият факт, че физичните закони са общовалидни, показва, че има Бог. А с нашите, човешки закони не се получава. Не можеш да подкупиш Земята и да избегнеш гравитацията.

Изключително интелигентно говорене, съдържан, мисловен, точен млад учен. Не е за БГ, умните хора да търсят другаде поприще и развитие.

За разлика от теб, аз се опитах да му следя мислите. Получи се каша!

ТОВА Е АЙНЩАЙН ИЗМИСЛЕН УЧЕН КАТО ДРУГИТЕ

КАКТО ГО НАРИЧА ТЕСЛА ЕДИН ИЗМИСЛЕН ПРЕГМАТИК

НЯМА ПО ВЕЛИК ОТ НИКОЛА ТЕСЛА ВСИЧКИ ДРУГИ СА АЛА БАЛА И НЕ ДОДЯЛАНИ УЧЕНИ НАЙ ВЕЧЕ ИЗМИСЛЕНИЯТ АЙНЩАЙН

Защо не кажете нещо за Софийската Математическа Гимназия и за преподавателите, които са изградили основните знания на този човек?

Малко уточнение! Момчето е от Русе, завърши през 2009 Математическа гимназия "Баба Тонка". Поздрави на преподавателите -неговите, както и по-старото поколение, възпитало мен преди 30 години!

Само един слепец може да отрича наличието на ВИСШ РАЗУМ ЕДНО ОТ ТВОРЕНИЯТА НА КОЙТО Е НИЩОЖЕСТВОТО ЧОВЕК.Или този слепец е "помолен" да отрича очевидното.

Вечна слава на Баал, Дарителят на живот! Така става ли? Или непременно Висшия разум трябва да е онзи, който е описан в Библията?

Не знам кво пише в библията за ВИСШИЯ РАЗУМ.Не съм я чел и не възнамерявам скоро да го направа,въпреки вероятно в некои случаи тя да е полезно четиво от което човек да понаучи некои неща които няма да му е в повече да знае.както и да е.Библията е религия.А религията е измислена от умни същества със съвсем прагматични цели...Друг е въпроса че вече сме 21 век а не преди 2000г.И е малко тъпичко днес да се действа с методи от преди 2 или 5 хиляди години.Това би означавало че не сме мръднали и на микрон напред от тогава.А това просто не е верно.Или поне не е съвсем верно...А иначе НАЙ-ГЛУПАВИЯ ВЪПРОС КОЙТО МОЖЕ ДА ЗАДАДЕ ЕДНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО Е "А КОЙ Е СЪЗДАЛ НЕГО-ВИСШИЯ РАЗУМ".

интересно защо 'кой е създал Висшия разум' да е най-глупавият въпрос? Човекът се стреми към истината, опитва се да опознае Вселената и ако действително открие такъв Висш разум, най-естествения въпрос би бил 'кой те създаде?'. А Висшият разум, ако наистина е такъв, не би отговорил 'много питаш, няма да ти кажа, слушай какво ти се казва и изпълнявай без да задаваш въпроси'. За съжаление такива са 'обясненията' на всички религии в днешно време.

Момче,упоритоста е хубаво качество ,НОО не винаги.А иначе защо въпроса е тъп?Миии...Оставям те сам да си отговориш на тоа въпрос.Може да ти отнеме 20 минути а може и цел живот да не ти стигне...Но е така-въпроса е адски тъп.И АКО некога намериш верния отговор ше се плеснеш по челото и ше си кажеш:прав е бил човека ама аз не та не.А моето обяснение за това че не разбираш колко тъп е тоа въпрос е ЧЕ ИМАШ ДА ВЪРВИШ ОЩЕ ДЪЛЪГ ПЪТ.а НАЛИ ЗНАЕШ:"ЦЕЛТА Е НИЩО ПЪТЯ Е ВСИЧКО".Ако не си извървел пътя и да ти кажа отговора ,файда никаква-няма да разбереш кво ти казвам и ше си кажеш "а бе мани го тоа,говори глупаости".

'момче', 'отговори си сам', 'имаш още много да учиш'-. очевидно е, че ти си поредният високопарен позьор, който даже не може да даде аргументи за глупостите, които е написъл.

Очевидно съм бил прав като съм казал че имаш път за вървене,щом като си разбрал само теа неща които споменаваш.А щом само тех си разбрал това означава че пътя го имаш ама си без крака....А иначе мен ме цитират хора които имат зад гърба си щабове от по 500-1000 души следователно хора от които зависат много неща.Неприятното за мен е че не си вденал дори доброномереноста ми с която писах.Щото аз гат срешна глупоста се нерва и не си поплюявам в квалификациите.Ше запаза добрия тон въпреки че ме е яд че съм си загубил времето като съм отговарал на некой който има двигателни ,а всъшност те са ментални проблеми.Тва е.

И тук вярата НЯМА НИЩО ОБЩО.А "заинтересовани" от отричането на ВИСШ РАЗУМ -"дал господ"-както се казва на БГ.Просто некои ги измъчва неистовата мания или лудост или не знам какво, те да са TOP OF THE TOPS и никой да не си и помисля да се съмнява в това .А това няма нищо общо с НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО НАУКАТА.Която както е известно ЕНАЙ КРАСИВОТО НЕЩО НА СВЕТА СЛЕД ЖЕНИТЕ-естествено.

Дано има повече такива млади хора! За съжаление тук много трудно биха могли да виреят .... ..много ми става тъжно като гледам коментарите ... яко злоба и омраза. Голяма част от тях са писани със самочувствие без покритие... е поне са се научили да пишат, че и на компютър...

Дано има повече такива млади хора! За съжаление тук много трудно биха могли да виреят .... ..много ми става тъжно като гледам коментарите ... яко злоба и омраза. Голяма част от тях са писани със самочувствие без покритие... е поне са се научили да пишат, че и на компютър...

Разгеле някой който наистина има какво да каже и от когото наистина има какво да научиш! Искам всеки ден да има статии за ей такива хора! Те трябва да са пример на младите, а не Валери Симеонов, Митьо крика или поредната чалгаджийка!

Айнщайн като Спиноза е вярвал, че Бог е проява на всичко, което е хармонично във Вселената. Спиноза предлага, че Бог не е личностна проява, не е някакво същество, а по-скоро проява на всичко, което е хармонично. В известен смисъл Бог е природата. Бог е проява на красотата на Вселената. За Айнщайн науката е по-духовна от религията, защото науката ни позволява да разберем по-добре Вселената. Докато съзнанието ни все още не може напълно да разбере нейните чудеса, опитът да направим това ни довежда по-близо до Бога. Тъй като разбираме все повече за Вселената, ние се доближаваме до него.

може и така да е, само че религиозните фанатици не спират до тук. Не е достатъчно да изучаваме Вселената и така да опознаваме бог. Трябва да ходим на църква, да целуваме ръце на попове, жените да носят бурки, да се молим по 5 пъти на ден, вероучение в училище, Ной натовари всички животни на една лодка, Адами и Ева имали двама сина ама Каин се оженил неясно за кого, Еволюцията е само теория и т.н., и т.н. Това е проблема с религията- че не търси истината, а се опитва да ограничава живота на хората.

може или има шанса да "изучава Вселената". Атеизмът също е религия. И едните и другите могат да бъдат фанатици. Науката е само друг път към Бог. Наличието на живот не може да се обясни с теория на вероятностите. Дори и житните кръгове, дори и клавиатурата, на която пишеш...

Интересно разсъждение: опитите да разберем вселената ни води по-близо до бога. Според мен бог е просто един заместител на познанието. Отдаваме на вярата онова, което не разбираме с разума си. В този смисъл, колкото повече познание и разбиране придобиваме, толкова по-малко място за вяра остава. От тук и причината за вечния кънфликт между релизия и наука - обикновена конкуренция.

Моят внук учи в училището на Европарламента в Страсбург, защото майка му работи там. На входа на училището пише "Ние ви учим на наука, но не можем да ви отговорим на въпроса "има ли Бог?" - това е цитат на някакъв известен фрацузин, обаче му забравих името.

Хайде да видим колко от вас на неговата възраст са вярвали в Бог? Това е млад човек, който продължава да търси и да се развива, моите уважения към него, че е мислещ, работещ и споделя знанията си с другите. Вярата идва с възрастта и с опита, а човек се променя през целия си живот.

Дали вярата идва с опита или с приближаването на края и нарастващия страх от смъртта. Колкото повече остаряваме, толкова повече ни се иска да има продължение. Е - няма. Приемете го. Всичко свършва и толкоз.

И защо да го приемем? Защото се опира на доказателства ли? Ами в интерес на истината, не се опира. И, което е по-важното, обожествяването на принципа на доказателството с нищо и на никого не е помогнало по пътя към дълбокото знание. А дълбокото знание - привиден парадокс - зависи не просто от обясненията, а от обясненията за обясненията. Само че това рядко може да го чуете от физик и астроном. Трябва да ви го каже философ.

На неговата възраст за пръв път постих за Великден. Вярвах в Христос и постих заради Него. Колкото по-голямо е егото, толкова по-трудно сте стига до вярата. Лекции и аз мога да водя. На студенти се преподава лесно. Опитай да преподаваш физика на мениджъри с познания на ниво 6 клас и огромно самочувствие.

Теорията на относителността Айнщайн я заимства в суров вид от Кант и я доразвива, но тя не е на Айнщайн.

Питайте това "бълго-английско парвеню" коя година е и коя година след раждането на кого е и ще види дали има БОГ ли не?

други въпроси?

1441 след раждането на Mохамед 2554 след смъртта на Буда 31 хесей в Япония

Пропусна и 29 години след раждането на Деян Михайлов.

ех как пък не се бяхме сетили до сега, щом мерим времето от рождението на някоя историческа личност значи определено бог съществува благодарим ти, безкрайно ти благодарим за това гениално прозрение! пусни си заявка направо за 5 нобелови награди

Няма причини да се възхищаваме толкоз. Явно младежа се опитва да лапне кариерата на Хокинг като цял живот се прехранва с пробутване на непроверими теории. Прочие, самият Хокинг сам се опровергава за всичко в книгите си на принципа едно напред - две назад. Интересно, ако нямаше Бог кой щеше да им дърпа струните на гравитацията в кратуните на тия "учени".

ей, добре че си ти, дето не можеш да сметнеш един интеграл, да обясниш на учените за гравитацията!

Айде пак пропаганда: С. Хокинг никога не е бил категоричен относно Бог. Луташе се напред-назад. Като отворите първата книг а с която стана известен - "Кратка история на времето" ще видите че още в началото говори за Бога. В множеството му писания и интервюта позицята му беше по-скоро такава: "Трудно е да се обсъжда произхода на Вселената, без да се спомене идеята за Бога. Моята работа върху произхода на Вселената е на границата между науката и религията, но аз се опитвам да стоя от научната страна на тази граница. Твърде възможно е Бог да действа по такива начини, които не могат да се опишат чрез законите на науката. В такъв случай човек просто трябва да следва личната си вяра.” "Stephen Hawking: A Life in Science” 2002 А на конкретния въпрос за вярата и науката отговаря така: “Ако те бяха в конфликт, Нютон нямаше да открие закона за гравитацията.” (ХОКИНГ, White and Gribbin 2002, 166). Все пак почти всички учени особенно физиците са силно вярващи хора. Макс Планк, бащата на квантовата механика и дълбоко вярващ християни чете лекции именно на "Религия и наука" 1937 (има ги издадени). С. Хокинг бтв e по-скоро най-популярния учен, заради книжките и издаделската му дейност, но тъй като хората не се интересуват от наука му лепват "най-великия" без да си дават сметка че дори никога не му е пресъждана Нобелова нахрада или да има доказана и приета за основополагаща негова теория (научните му разработки са главно относно черните дупки)

този лъже ,че му е ученик - и май цялата му "слава"е съчинена. аз също познавам известни в чужбина българи, но те са скромни, а не нафукани з.дници

Е, ако човек се осмелява да разговаря за Бог без да е чел Библията, основавайки се само на собствените си съждения.... Дали умни неща ще говори, или щуротии? Отговорете си сами. Астрофика не съм чела. И по тази причина не се изказвам по теми от тази област. А мнозинството от хората говорят по въпроси, от които НЕ РАЗБИРАТ!!!

само да не забравяме, че всъщност вярващите в християнския бог съвсем не са мнозинство в света, така че да определяме Библията за единствения източник за информация относно бог е меко казано смехотворно.

от една трета на цялото човечество вярва в християнския бог!

а две трети- не вярват.

Що ли за ЧОВЕК може да се наименова "селски бик". А пък аз само да ви информирам, че 100% вярващи в Бог са били само Адам и Ева, като негови непосредствени творения. Същота така да ви осведомя, че числото на вярващите в истинния Бог НИКОГА не е било голямо. Откакто се е разплодил сметът е и е забравил за истинния Бог - цял свят лежи в езичество и демонски заблуди. И въобще не ми изтъквайте количествени показатели като някакви аргументи, що се отнася до въпроси на вярата! Още по-малко ме интересува в какво вярват хората и дали вярват в Троицата! Мен ме вълнува АЗ в какво вярвам и гледам себе си - АЗ да съм изправна пред Бога. В часа на смъртта всички стават ВЯРВАЩИ и им се отварят духовните очи. Ама вече е много късно и мандалото е хлопнало. Вашите "източници на информация"... няма да ви съветвам какво да ги правите! Те са НЕДОСТОВЕРНИ! Християнската вяра е вяра БОГООТКРОВЕНА - доколкото Бог е снизходил към творението да му се разкрие. Иисус Христос е казал - "Аз съм пътят и истината, и животът! Никой не дохожда до Отца, освен чрез Мене! След като Иисус Христос е истината - вие му мислете КАКВО е ВСИЧКО ОСТАНАЛО! Конкретно към вас нямаше нужда от такива словоизлияния, защото вашата глава не увира, но пък може да е полезно четиво за други колебаещи се и неутвърдени в истинната вяра! Дай, Боже, просветление на умовете на търсещите Теб и Твоята свята истина! Амин!

беше наказан ог Господ и това е видно с просто око. не е необходимо дори да се цитира неговото мнение, при условие,че резултата от неговото богохулство беше виден!!!

Щом Михайлов казва, значи няма Бог. Бог е мъртъв, е казал Ницше. А след смъртта му някой е написал на гроба му: "Ницше е мъртъв" - Бог. Първата глътка от чашата на науката те прави атеист. Но на дъното на чашата те чака Бог. Мисля че на дъното на чашата Хокинг е стигнал до съзнаването за Бог. Михайлов има още време и трябва да измине своя път на учен, за да стигне до същото съзнаване. Но трябва и смирение, не само доводи и аргументи. Защото знанията възгордяват.

само дето Ницше щеше да умре и ако си беше мълчал цял живот. Така че ако обичаш ни спести религиозните си глупости.

Клише до клише...

клише до клише, съчетано с религиозна демагогия. Ницше бил казал нещо си, затова умрял. Все едно ако си беше мълчал, щеше още да е жив. Религиозните фанатици много обичат да приписват 'връщане към вярата' на учените- Дарвин на смърното си легло се бил отказал от теорията на Еволюцията, Хокинг бил намерил бог, Ницше не знам си какво... куп глупости, с които се опитват да намерят място на едни първобитни вярвания в контеста на впечатляващ напредък на науката, която обяснява безкрайно повече за света и Вселената, от някакви си религиозни писания от преди 3000 години.

Блез Паскал, Готфрид Лайбниц, Исаак Нютон, Михаил Ломоносов, Луи Пастьор, Алберт Айнщайн- това са само по-известните имена, с които далеч не се изчерпват всички учени, които са намирали начин да съвместяват научните си търсения с вярата в Бога. Но, изборът на всеки човек по въпросите на вярата следва да бъде уважаван такъв, какъвто е. Освен това, човек се променя.

Прочетох с МНОГО голямо удоволствие статията!За мен този млад човек е лъч надежда,че българската нация не ражда само чалгаджии !Не знам с какъв темп е воден разговора и колко време са обмисляни отговорите ,но аз лично считам ,че от всяко изречение прозира ум,мъдрост и характер...толкова млад човек,а толкова зрял!!От сърце му желая много здраве и лично щастие !

Минусите са от дир-а...

Пак е чалга ама нАучна!

И С КВО ТОЧНО СЕ ГОРДЕЕТЕ???? БРЪЩОЛЕВИ ГЛУПОСТИ, КОИТО СА МУ КАЗАЛИ ДРУГИ. НА КОИТО ПЪК НЯКОЙ ДРУГ ИМ Е КАЗАЛ. АЛА-БАЛА.ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПЛЯМПА ЗА ГРАВИТАЦИОННИ ВЪЛНИ, ЧЕРНИ ДУПКИ, БЕЛИ МИШКИ И ПРОЧЕЕ...... КОЙТО ИСКА ДА ГО ДОКАЖЕ.АКО НЯКОЙ Е ЗАБЕЛЯЗАЛ, ГОВОРИМЕ ЗА ТЕОРИЯ НА АЙНЩАЙН, А НЕ ЗА ЗАКОН НА АЙНЩАЙ.

мамин сладък, не плачи не е чак толкова страшно колкото ти звучи това което ти звучи като плямпане и глупости си е научно обосновано. и адаша ти Айнщайн да се дигне от гроба с 2-3 реда (за колкото явно ти стига концентрацията) няма как да ти ги обясни цялата физика дето науката я трупа от хиляди години насам. от делно ако си забелязал понякога хора ползват думички без да разбират значението им, понякога дори това става толкова често явление че забравят какво значат тези думички и им прилагат съвсем различно значение. теория е точно една такава думичка. отвори си тълковен речник и провери какво значи теория или научна теория, ще ти помогна - математическо и/или логическо обяснение или описание на набор от събития или явления, или техен модел. с други думи зад всяка теория седят безчет доказателства която я потвърждават. преди една теория обаче да бъде доказана, тя е просто хипотеза - предположение за обяснение или описание на набор от събития или явления, или техен модел. това е думичката с която 99% от хората (явно включително и ти) бъркат думичката "теория". например няма как да словосъчетание като "недоказана теория" да съществува, няма как нещо хем да е недоказано пък в същото време да е доказано. недоказани са само хипотезите. в науката една хипотеза достигне ли статута на теория много рядко се случва да бъде отхвърлена (буквално случаите са единици). с времето действително се събират по точни сведения, данни и теорията се доизменя но във хундаменталното си действие те си остават такива каквито са. Затова обикновено като се пише дадена теория обикновено се пише в какъв обхват тя е точна. Например Нютон пише своята теория за гравитацията, днес вече знаем от Теориите на Айнщайн за относителността и после от квантовите теории че тя "не е вярна" и дава грешки когато трябва да пресмяташ обекти с мащабите на галактики или обратното с мащабите на атоми. Всъщност не е верен/точен нейният математически модел, не теорията по същество. Това значи ли че трябва да спрем да учим в училище децата на теорията на Нютон и да я заменим с квантова теория? Не! Няма смисъл! В човешки мащаби ако приложим математическият модел на Нютон и този който квантовата теория предлага, разликите в резултатите ще са толкова несъществено малки, че примерно ако става въпрос за масата на един човек дори няма да има толкова прецизна везна на този свят, че да може да засече разликата и да докаже че Нютоновият модел е грешен. За сметка на това квантовата теория е многократно по-сложен и труден за разбиране математически модел от Нютоновия.

Заглавието е подвеждащо, че става дума за Бог в интервюто. Реално учен трудно ще вярва в него.

Реално учен няма как да не достигне до него (Справка бащите на съвременна наука и всички физици нобелисти).

Вярата в Бога е необходима както за религията, така и за науката. В сферата на религията Бог стои в началото на всяко размишление, а в сферата на науката Той стои в края. За религията Бог представлява основата, а за науката Той е короната на всяко размишление, което е насочено към мирогледните философски въпроси. “Като физик, следователно като човек, който е служил през целия си живот на трезвата наука и на изследването на материята, съм безспорно свободен от подозрението, че мога да бъда фанатик. И затова, след всички мои изследвания на атома, мога да кажа следното: Не съществува материя сама по себе си! Цялата материя произхожда и съществува само чрез една Сила, която подбужда атомните частици към вибрация и ги поддържа в движение в миниатюрната ‘слънчева система’ на атома. Тъй като обаче в цялата Вселена няма нито една интелигентна или вечна сила (и никога не се е удало на човечеството да открие така горещо желания ‘вечен двигател’), ние трябва да приемем, че зад тази Сила стои един съзнателен, интелигентен Дух. Именно този Дух е Първопричината на цялата материя.

Бих поспорил с Планк, ако наистина е казал това. Все пак Земята се върти около Слънцето и това е един "вечен" двигател, стига да няма "външна" промяна в параметрите на системата.

Абсолютно вярно - стига ученият да е от БАН.

Браво! Това са хора, с които гордо можеш да се похвалиш, че са българи.

най-накрая едно интервю с наистина ерудиран човек- приятно разнообразие след всичките 'новини' които ни уведомяват на кои острови е отишла някоя чалгаджийка, как ще се казва детето на принц Хари и какво става в 'Лудогорец'

Каталуния , Арчи , бие цска-то

НАШАТА ГОРДОСТ!

Ето това е човек, с който искрено се гордея като Българин!!!