Защо човешкият мозък е толкова голям?

Трудният живот и враждебната среда са направили предците ни по-умни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съвременният човек има навика, също банкянско говедо, да се тупа в гърдите, че бил венеца на еволюцията. Добре е в такива моменти да му се напомня, че неандерталците (всъщност - homo sapiens neandertalensis) при по-нисък ръст са имали по-големи мозъци от нас. По-големи мозъци от нас са имали и предшествениците ни преди 20-30 хил. години. По всичко личи, че висшата точка в развитието на човешкия интелект е бил преди около 10 000 години, след което започва постепенно, но систематично оглупяване, причинено от факта, че благодарение на земеделието, в условията на цивилизация, еволюционният натиск върху интелекта намалява. Демек - в относителното изобилие на храна всеки дебил, вярващ или обикновен глупак може да оцелее и да предаде бракмясалите си гени. Нещо, което дотогава е било малко вероятно.

"венец на еволюцията" в какъв симсъл? други видове бягат по-бързо, плуват по-бързо, летят, носят на глад, жега, бой ... размера на мозъка не е водещ. слон, кит, хипопотам ... и безброй други животни имат мозъци многократно по големи от нашия. гъстотата на невроните в тях е съвсем друг въпрос. Също да вметна homo neandertalensis е тупиков клон в еволюцията на човека, развивал се успоредно с Homo sapiens постепенно изместен от втория. неандерталците нямат отношение към днешния човек. интересна теория относно интелигентността сега и преди 10000 г. не съм съгласен с нея. според мен интелигентността не се е променила за споменатия период, ако е то незначително и то със сигурност в повишаване.

Randall_Zwinge

Преди десетина години откриха, че средно около 3.5% от гените на всички хора, наследници на напусналите Африка преди 60-70 000 години, са неандерталски. Тоест - всички неафриканци днес сме наследници и на неандерталците. Всъщност 3.5% от всчики неафриканци днес са много повече хора, отколкото неандерталците са били когато и да било. Демек - днес неандерталците постигат най-големия си еволюционен прогрес. Чрез нас. Така че не са отмрели, ама никак. За интелигентността... На повечето хора днес им е трудно да приемат, че някой, когото наричат "първобитен" е бил значително по-интелигентен от тях, но... това е положението. Между другото, корените на цялата човешка култура лежат в един революционен процес, протекъл преди 30-40 000 години, който антрополозите наричат "големия скок" или "големия взрив", по време на който се появяват съвременният тип езици, култура, изкуство, мироглед. Дали е съвпадение, че това се случва ИМЕННО ПО ВРЕМЕТО И ИМЕННО НА МЯСТОТО, когато и където сме съжителствали с неандерталците?! Много се съмнявам... По-скоро сме научили нещо от едни по-стари и по-мъдри от нас същества. "Мъдрост" и "интелект" не са едно и също, но... все пак...

сегашните хора и неандерталците имат общ прародител и е нормално да имат "неандерталски" гени които всъщност могат да бъдат гени на прародителя ни които в момента в който прадедите ни са се срещнали с неандерталците сме били загубили. какво въобще имаш предвид че 3,5% от гените ни били неандерталски? един вид че сме били взели 3,5% от тях ли? би значело че тогавашните хора са имали разлика с неандерталците поне 3,5%, което само по себе си е абсурдно. с шимпанзетата имаме 1,2% генетична разлика и сме коренно различнивидове. израза ти "ИМЕННО ПО ВРЕМЕТО И ИМЕННО НА МЯСТОТО" е пълна смешка. смешно е защото хора често се опитват да припишат дадено събитие на съвсем конкретна и една единствена причина. това практически никога не е така. големият скок/взрив има безброй причини, а съжителството с неандерталците е повече съвпадение отколкото една от тези причини. имай предвид неандерталците са обитавали главно Европа и близкия изток. но около 40х пр.хр хората от Африка се разселват освен в Европа и в Азия. 10-20х г по-късно от неандерталците в Европа няма и следа, но нивото на развитие на прадедите ни в Африка, Европа и Азия е горе-долу едно и също. Демек това че Европейските хора са срещнали неандерталците не им е помогнало с нещо съществено в развитието им сравнено с останалите в Африка или другите разселили се в Азия. прощавай но онова с другите същества просто ще го игнорирам

Четейки заглавието и познавайки множество околни индивиди от човешкия вид, и аз нямам никаква идея...

Защото сме създадени по образ и подобие на Бога като интелигентни съзнателни, морални и целеви същества с естествен стремеж към любов, истина, правда, мир, смисъл и бъдеще. А тези които искат да правят хората на маймуни ни заливат от своите медии с еволюционни митологии противоречащи на универсалният закон за причинно - следствената връзка, логиката, нашият емпиричен опит, научният метод и физическите и информационни закони.

Истина е, че учените, и в частност - еволюионистите, понякога грешат. И религиозите и вярващи индивиди са доказателство за това. Според еволюционистите еволюцията не може да се върне назад. Е... вярващите са пример за обратното - че човек може да еволюира в маймуна.

Когато хомо сапиенс минал от трева на месо, енергията отделяна за храносмилане се насочила към главата и мозъкът нараснал. Сега някои се опитват отново да минат от месо на трева

Големи учЕни, големи тикви! И защо тогава мозъците на горили, други примати и на висшите хищншци в Африка не са се уголемили, след като се изправят и са се изправяли през хилядолетията със същите предизвикателства, с които и сапиенсите? А? Компютърни симулации, Уолт Дисни и дрън-дрън бозаджии!

някои горили далеч превъзхождат по интелект масовия хомо сапиенс. Което значи, че размерът на мозъка не е свързан с интелигентността. То не е и свързан иначе жените щяха да са по-глупави от мъжете, макар че последното твърдение е въпрос на гледна точка

това с горилите извинявай незнам как ти е хрумнало. и най-невероятно умните горили и тн.маймуни не надминават интелекта на детенце на годинка-две. а другото с мъжете и жените изследвания са провеждани многократно и резултатите са еднозначни средностатистически мъже имат IQ с 5 точки по-високо от това на средностатистическата жена. Разбира се това е обществена тайна! (давайте феминисти разкъсайте ме) Практически разликата е пренебрежима и незначителна. интересното е че жените действително се развиват много по-бързо от мъжете и примерно във възрастова категория до 20г имат по-висок IQ от мъжете, но в следващите категории 20-30, 30-40 и тн мъжете стопяват разликата и трупат все повече преднина.

Аз не съм учен (имах 4ка по биология) но винаги като прочета нещо от сорта на "Както при загадката с яйцето и кокошката, обаче е трудно да бъде определено, кое се е случило първо" си мисля че не е толкова сложно колкото се опитват да ни го представят. Когато видиш човек да се движи с автомобил, кое е било първото? Автомобила или желанието/нуждата на човека да се движи? Ами, започнало е с по малко и от двете. Преди милиарди години амебата е могла малко да се движи...с годините желанието и да се движи по бързо и по ефективно води до създаването на автомобилите. Същото и с мозъка...бил е малък преди милиарди години и постепено с желание, нужда и еволюция е започнал да се разраства. Без мозък не може да имаш желания и нужди. А с малко мозък можеш да придобиеш някакво подобие на желания и нужди което пък кара еволюцията да увеличи размера на мозъка с годините което пък води то повече желания и разпознаване на нужди и по голям мозък и прочие...ефекта лавинообразен.

има сходно съотношение тяло/мозък?

това с яйцето и кокошката си е чисто философски ребус. в контекста на биологията подобен ребус не съществува. слагаш желание и нужда под общ знаменател незнайно защо - желание е примерно аз желая небето да е не синьо а виолетово с жълти и зелени облачета защото така ми е хрумнало, но се нуждя от манджа иначе ще пукна от глад. биологията не разглежда желанията на организмите а само нуждите. нямаш нужда от мозък за да се нуждаеш от нещо, и една амеба се нуждае от манджа като мен за да не пукне от глад (при нея бактерии, едноклетъчни водорасли, остатъци от мъртви организми). според еволюцията щом има нужда дадена черта се развива, щом няма закърнява и изчезва. с други думи, ако да сме умни ни помага в живота - ще поумняваме, ако не - ще затъпяваме.