Живеем в ерата на дигиталната революция. Технологията съпътства ежедневието на всички граждани, особено в обществата от развития свят. 

Сигурно сте чули, че наскоро Tesla на Илон Мъск инвестира 1.5 милиарда долара в криптовалута и по-конкретно в Биткойн. Това далеч не е прецедент. Компанията Micro Strategy държи в момента биткойни на стойност над 3 милиарда долара, а Grayscale Investments се отличава с един от най-дебелите портфейли - над 30 милиарда долара!

Темповете на развитие в сферата на блокчейн технологията и мащабите на инвестиции в крипто света надхвърлиха всички прогнози в последното десетилетие. Но когато на едно място се срещат пазари за трилиони долари и високи технологии - въпросите и съмненията стават много. Затова dir.bg започва видео поредицата "Crypto". В нея Иван Боянов ще ви представя всичко най-важно в този свят. Новини, интервюта, както и отговори на въпросите, които бихте задали, ако днес за първи път чувате за криптовалути и блокчейн - добре дошли в Crypto - епизод 1!

Снимка: dir.bg

Блокчейн технологията се появява преди повече от 10 години със създаването на първата в света криптовалута - Биткойн

Прогнозите за развитието и приложението на блокчейна са много. Основната идея е, че благодарение на технологията ще можем да се радваме на невиждани до момента сигурност и доверие. 

Да разменяме ценности като пари, акции, интелектуална собственост, изкуство, собственост на недвижимо имущество, договори и други, без посредник и с доверие, че сделката е 100% сигурна.

Как работи технологията - представете си една таблица, която е копирана, десетки, стотици,  хиляди или милиони пъти в мрежата, на други компютри. Сега си представете, че тази таблица се обновява при извършването на сделка, на всички места, на които се намира и във всяка таблица в мрежата тази промяна е отбелязана и математически потвърдена. 

Снимка: dir.bg

В последните 15 месеца САЩ увеличиха броя долари в обрaщение с 50% Колкото повече пари има в обръщение, толкова по-малка е стойността на валутата и заради това cumulative инфлацията в Щатите от 1913 г. до 2020 г. е цели 2500%.  

При децентрализация процесите при една валута зависят еднакво от всичките и притежатели, а не от много малка група от хора.  

В първия епизод на Crypto решихме да говорим с Владислав Драмалиев

Снимка: dir.bg

Той навлиза в сферата на блокчейна и криптовалутите през 2013-а година. Тогава Драмалиев стартира първата българска борса за търгуване на Биткойн. 

Директор и основател е на фондация “Битхоуп”, което е първата неправителствена организация в обществена полза в България, която подпомага и популяризира развитието на дарителска дейност чрез използването на криптовлути.

Владислав е основател и на Sofia Crypto Meet up. 

Какво сподели Драмалиев за Crypto можете да видите във видеото. 

Не пропускайте епизод #2 на Crypto, когато ще ви разкажем в детайли за Bitcoin